Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.492
Ako нема препукувања, нема да биде интересно. Но во умерена доза.
Новиов ноут на МИ е прв телефон кој ме заинтересира после ајфон 6-ка.
Кон Самсунг имам аверзија, но тоа не значи дека треба да плукам по нив, да ги омаловажувам и така натака.
Секоја фирма си има свој таргет на потрошувачи, целна група, област каде ке се пласираат производите и маркетинг кој се тоа добро ке го изработи.
Кај нас МИ никој не го носел, нов бренд. А и мислам дека тоа што @the_maker го прави, го прави од кеиф пред се.
Се знае која е целна група на Шаоми, каде се продава телефонот.
Секое мрдање од тој круг значи трошок, значи инвестиција, намалување на добивка заради аверзија кон кинески производи. И покрај нивниот квалитет и покрај нивниот софтвер и покрај тоа што се : Како во Америка Епл, така во Кина Шаоми.

Пример: Еве отворат официјална продавница во МКД за Шаоми, акао Епл. Треба да се вработи цел тим. Почнувајќи од Директор, па се до продавачи во продавницата. Си бара сервис, си бара маркетинг си бара истражување на пазарот за тој маркетинг итн итн.
Таа инвестиција ке го чини Шаоми само за МКД неколку иљадници евра.
Дали мислите дека со продажба на телефони таа инвестиција ке се врати за година, две???
Сите работат за пари...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.622
19.361
@the_maker
Јас го разбирам твојот револт од тоа што покрај ваков (не е сарказам ова) квалитет на изработка луѓето сеуште купуваат Samsung и Apple
Ама да знаеш дека јас за Xiaomi слушнав баш на овој форум...

За да не филозофирам
Луѓето го перципираат како Quadro, Neo во светот на мобилните и се прилично збунети кога некој им бара иста цена со флегшип на познат бренд. Од друга страна не гледам да го продава T-Mobile, One, VIP....

Затоа за вакви цени Xiaomi треба уште многу фурни леб да јаде. И агресивното рекламирање однекаде ми е познато ама не ми текнува од каде.....
Иначе лајк за материјалите на изработка и изгледот

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.492
Види, ние во принцип сме народ кој тешко прифаќа промени, новини и слично. Секогаш знаеме да бидеме контраши, вакви или онакви.
Ке оставиме времето да покаже што е што.
Нео, Квадро, Кварт, Вивакс итн итн немаат врска со Шаоми.
Се е различно...Мислам дека се знае тоа. Да не одиме оф топик.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
@the_maker
Јас го разбирам твојот револт од тоа што покрај ваков (не е сарказам ова) квалитет на изработка луѓето сеуште купуваат Samsung и Apple
Ама да знаеш дека јас за Xiaomi слушнав баш на овој форум...

За да не филозофирам
Луѓето го перципираат како Quadro, Neo во светот на мобилните и се прилично збунети кога некој им бара иста цена со флегшип на познат бренд. Од друга страна не гледам да го продава T-Mobile, One, VIP....

Затоа за вакви цени Xiaomi треба уште многу фурни леб да јаде. И агресивното рекламирање однекаде ми е познато ама не ми текнува од каде.....
Иначе лајк за материјалите на изработка и изгледот

Нема револт, ама баш ич. Не е моја фирмата па да се тепам.. Има кратковидост, за жал, на највлијателните членови тука. Ако си лидер, треба да знаеш и босите, и богатите, и болните и здравите да ги водиш, затоа што те слушаат. А за маркетингот не се секирајте, НЕМА да има, никогаш и немало.. Има ситно информирање. Ова е бренд за корисници кои знаат и сакаат да бидат различни. Еве пример на технолошки напредок:

Нема маркетинг за него, никој не го слушнал, се прави во Кина, не фрла милијарди за кампањи како Епл и Самсунг (кои ги плаќаат купувачите на крај во цената) туку има идеја, напредок, можност за иднина. Да ги избришеме и нив од лицето на светот, пошто ете полупластчни се, и јефтини са плус? :) :) Ма дајте бре... Ако нешто незнае некој, реков, доблесно е да праша. Со неговото незнаење изглеа смешен во очите на сите.

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.877
Skopje
wemaxa.com
Го викаме мејкер следен пат во кафана, вака не ја бива се налути :).

Совет до оној што екшли ги носи Жаомије. Нека се јави во Кина, убаво нека го објасни пазарот и нека добие повластени набавни цени не да споредува со Европските. Ние не сме Европа, ние имаме понизок стандард од Кина. Така убаво сите ќе се радуваме на фамозните Жаомије изработки и здружно ќе ги плукаме гадните капиталисти Епл, Самсунг и останати како они не лажат и не искористуваат со нивните астрономски суми.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.937
2.525
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Совет до оној што екшли ги носи Жаомије. Нека се јави во Кина, убаво нека го објасни пазарот и нека добие повластени набавни цени не да споредува со Европските. Ние не сме Европа, ние имаме понизок стандард од Кина. Така убаво сите ќе се радуваме на фамозните Жаомије изработки и здружно ќе ги плукаме гадните капиталисти Епл, Самсунг и останати како они не лажат и не искористуваат со нивните астрономски суми.
Сори за офтопик но мора да коментирам дур чекав да го купам лг-во во мобилара се продадоа минимум 5 ајфони и тоа зборуваме за над 30к ... добив впечаток дека јас сум најсиромашниот во државава :p.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.492
Не се лути он Ксенон, само е реален. Го знам мејкер од 1991 година, те познавам и тебе, од многу поскоро.
Дискусијава не ја разбирам како расправање, но почна да се одвива малку поагресивно, мораш да признаеш по твоја иницијатива. Верувам дека ке имаш можност да ги видиш и прочепкаш кинеските играчки, да испиеш една ракија и дефинитивно ќе го смениш мислењето. :)

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
421
524
Дискусијата во темава секогаш на крај се сведува на цените.

Јас лично сум благодарен на @the_maker, зошто добиваме навремени информации за хардверот и софтверот на Xiaomi. Наместо да потрошам време да ги пребарам сите новости, туку добивам редовни апдејти.

Сепак тој скептицизам кој постои кај сите кога се работи за нешто релативно непознато е голем. Но никој не ве тера да ги купите производите, туку само ви даваат додатен избор.

Се надевам дека дискусијата ќе продолжи во насоката која беше замислена на почетокот и че се одвива на нормален начин, бидејќи и претходно одредени членови беа неосновано напаѓани.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Рака на срце, кинески букви во софтвер е најоткачен момент. Онака, англиско мени со кинески артефакти :)

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
Рака на срце
кај Xiaomi уредите нема ниедна Кинеска буква во мени ,
ама пошто не сте фатиле у рака Ми уред сите сте експерти онака од рукав.

Има кинески букви ДА
Ама во Themes апликацијата,
други брендови со андроид ОС можат само да сањаат за таков Theme engine кој го имаат Xiaomi,Meizu,Huawei,Oppo итн
Други телефони од брендови "познати" и фаворити на форумов како ЛГ не ни имаат Theme Engine а не пак апликација за теми...
Ама нема везе,битно Mi има Кинески хиероглифи у мени.

Пошто на форумов се поштуе стриктно ЛГ чат пат Самсунг
...испаѓа дека
"џабе везам"
Blind leading the blind.

Неисе

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Има кинески букви ДА
Има само таму кинески во темите од ромовите од миуи.ком другото се е на англиски...
На ромовите од xiaomi.eu нема никаква кинеска буква, се е на англиски, та дури и боље изведено.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.622
19.361
Рака на срце
кај Xiaomi уредите нема ниедна Кинеска буква во мени

Има кинески букви ДА

А Themes не е дел од мениата, така?

Бренд кој се стреми кон височините не смее да има вакви пропусти. Особено не со такви цени!
Реториката „Dacia = Renault“ не води никаде, Flegma велит!

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
А Themes не е дел од мениата, така?

Бренд кој се стреми кон височините не смее да има вакви пропусти. Особено не со такви цени!
Реториката „Dacia = Renault“ не води никаде, Flegma велит!
Еве ја што велам...
5a70527f53025707b187860b3cbe5cff.jpg

Сеа ти што ќе велиш?

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
Themes е посебна апликација бар јас така ја сфаќам али небитно.

Ете слики постирал @DarkEnchanter
Themes апликацијата од Интернационалниот фирмвер нема ниедна Кинеска буква.

Исто е и ако флешнеш
Интернационален/Глобал фирмвер на Редми серијата,буквално се е на Англиски.

За Mi серијата ако не се лажам има дури и Македонски превод како кај фаворизираните Лг и Самсунг.

(Да не бидам сфатен грешно:

Немам против ЛГ и Самсунг,

Напротив,користев/користам/ќе користам,
ама неможам да ги затворам очите и да не користам Xiaomi
затоа што брендот не е популарен кај нас како другите или затоа што е "Кинески" бренд и под дифолт не чини или под дифолт мора да биде поефтин од Лг ,Самсунг)

Последна промена:

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Во Mi Box има кинески букви, видов во презентацијата на SaleSK , се избација кинески букви

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.492
Да, во Ми Боксот има кинески букви.
Тие апликации се од самиот софтвер на боксот, а башка што никад нема да ги користиш. Освен ако не сакаш да научиш кинески. Но тие апликации и воопшто не се предмет на дискусија. Предмет на дискусија се програмите и се она што се добива доколку го имаш Ми Боксот.

Ова е тема за телефоните а не за Боксот, па да не ја труеме.
:)

zoka4e

hello world
15 декември 2014
91
63
Луѓе прва работа да се разбереме од телефонска индустрија па до автомобилска ништо повеќе не се прави во матичните земји.... Е сеа ја имаш Кина која години наназад служи за работна сила и кинези како кинези не се будали и не станаа за џабе економија нумеро уно така да тие знаат и учат што чини и го копираат на најдобар начин ... да се вратам на шаоми муабетот .. кинеска компанија што ке дрма за кратко време во рок од 5 години фирми како шаоми оппо микромакс ќе имаат доста квалитетни телефони не дека сега немаат него општо на глобално ниво ќе се познати како аппле и самсунг и сони ....секоја фирма нуди свој идентитет кај аппле е софтверот кај самсунг се процесорите и екранот сони оди во друга насока хтц експериментира со звук и камера на друго ниво секој си има нешто свое ...иначе шаоми ги пратам година и нешто и право да ви кажам дека он ноте серијата сеа сум многу изненаден нема ретина скенер нема скенер на отпечаток ама на кој му треба тоа ??? дали некој нормален би го користел и зошто би го користел ?? кој од вас ги користи овие опции и за што ?? мислам јасно ви е шо сакам да кажам ... и дај боже да влезе ко што треба на сите пазари па ке праиме муабет кој се шаоми пошто кој ќе станат популарни сите ги сакаат така?? поздрав до сите

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Имате голем поздрав од Xiaomi Mi Note Pro со супер мочен Снапдрагон 810 и 4ГБ РАМ !

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.492
Често пишуваш досетки и интересни коментари, но не си смешен да знаеш.

Инаку од неофицијални извори дознаваме дека за прв пат Шаомои најверојатно ке почнат да се нудат како опција и кај мобилните оператори во Европа, поточно и во некој од бившите ЈУ републики.

Кај нас има можност и тоа да се случи, но сепак мислам дека е многу рано за такво нешто.
Операторите сакаат да добијат све на тацна а они да заработуваат само со продажба, односно трговија.
Таа трговија повлекува многу големи економски чекори за увозникот заради обемноста на бизнисот кој ке се развие.

Но верувам дека по прифаќањето на останатите европски телекоми да го нудат Шаоми во својата понуда, можеби и некој од нашите оператори ке посака да го нуди како опција и да биде прв во промоција на првиот кинески Епл да го наречам.

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Често пишуваш досетки и интересни коментари, но не си смешен да знаеш.

Инаку од неофицијални извори дознаваме дека за прв пат Шаомои најверојатно ке почнат да се нудат како опција и кај мобилните оператори во Европа, поточно и во некој од бившите ЈУ републики.

Кај нас има можност и тоа да се случи, но сепак мислам дека е многу рано за такво нешто.
Операторите сакаат да добијат све на тацна а они да заработуваат само со продажба, односно трговија.
Таа трговија повлекува многу големи економски чекори за увозникот заради обемноста на бизнисот кој ке се развие.

Но верувам дека по прифаќањето на останатите европски телекоми да го нудат Шаоми во својата понуда, можеби и некој од нашите оператори ке посака да го нуди како опција и да биде прв во промоција на првиот кинески Епл да го наречам.
Незнам од кај ти се извориве, али според досегашната политика на хиаоми сметам дека нема никад да продаваат по оператори.
Ако имаш извори од врвот на компанијата дека ке је мењаваат политиката и ке почнат да нудат ми телефони по оператори тогаш е друга работа.

И да хаиоми е хиаоми според тоа што не нуди телефони по оператори. Ако го сменат тоа, цените на телефоните ке им рипнат и нема да бидат веќе тоа по што се познати.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно