Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Новиот MIUI 6 за најмалото (највредното :) Redmi 1S) е скоро готов. Кај мене на форум има и предлог за кој сака да стане бета тестер, па да го пријавам. Но, како и да е, брзо ќе излезе за сите :) Супер олеснет за него, по флуиден (и со мала скрипта уште по убрзан :) ) и неговиот софтвер се става на рангот на сите „големци“. Секоја чест за заложбите на Mi, да телефон кој е веќе во втората итерација, после 2.5 години, му стават најново..

Screenshot_2015-01-30-23-41-09[1].png

Последна промена:

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
100mil.jpg ​
До нашите драги MIUI Фанови,

Веќе е петта година како MIUI еволуираше во MIUI 6. Пред скоро 5 гоини, само 100-тина „изгорени“ фанови ги „донираа“ своите телефони за да ја тестираат првата верзија на MIUI. Тие се квалификувани како 100-те „спонзора„ што помогнаат нашиот сон за редефинирање на MIUI да стане вистина. И ние успеавме. И ви се заблагодаруваме за довербата.

Како што времето поминуваше, така MIUI никогаш не не изневери во повеќе од 220 недели, и сега има вкупно 100 милиона MIUI кориника ширум светот, кои го користат и поддржуваат MIUI секојдневно. Покрај тоа, има 31 фан страни подигнати од интернационалната заедница, и MIUI е преведен на 31 јазик.

Ви благодариме!
Никогаш немаше да го достигнеме ова без Вашата помош!

MIUI International Community & MIUI Македонија (en.miui.com & miui.mk)

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Спецификација на камерата на Mi Note:
- Sony IMX214 Exmor RS (Хардверски ОИС)
- Sensor size: 4.69 x 3.52 mm (millimeters)
- Pixel size: 1.127 µm (micrometers)
- Crop factror: 7.38
- Apreture: f/2.0
- Shutter speed: 32 - 1/1000
- DUAL LED (природна компензација на бело/жолто)
- Опции: Autofocus / Continuous shooting / Digital zoom / Optical image stabilization / Geotagging / Panorama / HDR / Touch focus / Face detection / White balance settings / ISO settings / Exposure compensation / Scene mode
- Леќи од 6 сочива

Верувај дека камерата е повеќе од доволна и за полу-профи слики. Има снимање 4К плус on-the-fly white balance за 4К. Тоа ретко кој го има.. Трката по МегаПиксели чини многу пари, а реално не се користи. Јас во 80% од случаевите сликам нешто што треба после да го прекуцам или проверам на интернет :) :)

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Го видов пак, да не сум пропуштил нешто. Но се што читам е дека е најмалку добар како конкуренцијата. На тој линкот горе така?

Како и сакаш може да сликаш. Мануелниот мод е одличен, ги нема сите дрангулии од ТачВиз, ама ако некој се потруди, во сите услови може да извади одлични фотографии. Единствената мака што ја има Ми 4, а тоа е недостаток на фокус и стабилизација во темни услови на Мо Ноте се надминати.

Ќе видиме кога ќе стигне :)

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
Ми4 е телефон од 25к? И има иста камера како Ми3 мене ако ме прашуваш, под просечна. Нема потреба да се хајпа камерата на нов телефон на Шаоми, ниту изненадиле некогаш на тоа поле, ниту ќе изненадат. И не би било проблем, кога би биле поефтини телефониве за 30%, ама не ми е целта да ја отварам пак темата за цените. Само без хајп за камерата ве молам.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Нема хајп, нити па ете сум дискутирал за камерата. Ако пратиш на матичниот сајт ќе видиш 15 поста мои за како е лошо оптимизиран драјверот за камерата и му фали поддршка во кернелот. Јас ги буткам тие работи ако можам да ги отклонам.

Нејсе, нема многу телефони па нема нит многу user feedback. Но во никој случај не ги промовирам ;)

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Камерата како камера е одлична.
Не е оптимизарана за МИУИ, поточно тапа се драјверите....
Треба да се испегла и ќе биде одлична.
Не дека сега не е на дневна светлина вади екстра слики.

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319
Го видов пак, да не сум пропуштил нешто. Но се што читам е дека е најмалку добар како конкуренцијата. На тој линкот горе така?

Како и сакаш може да сликаш. Мануелниот мод е одличен, ги нема сите дрангулии од ТачВиз, ама ако некој се потруди, во сите услови може да извади одлични фотографии. Единствената мака што ја има Ми 4, а тоа е недостаток на фокус и стабилизација во темни услови на Мо Ноте се надминати.

Ќе видиме кога ќе стигне :)

Еден предлог: Зашто не се прават МК видеа со рецензии за Ми телефоните? Вака очи ми се ископаа, а и искрено не ми се иде до некој од партнерите да го разгледам телефонот.

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319

Добро и зашто не зборат? Мене тоа ми е побитно одколку некоја рок музика у позадина!

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Хахаха, е па добро и волку што се потрудиле :)

Можда не им е милозвучен гласот еве ти можеш да пробаш, на некое видео, па за некој нов уред или телефон ќе те пуштиме :) јас давам уред за рецензија и тест..

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Добро и зашто не зборат? Мене тоа ми е побитно одколку некоја рок музика у позадина!
Ова е навреда за рокери :D Нее ич не е рок музиката. Повеке ми делува на нинтендо музика :D
Инаку за камерата дали е добра или лоша, значи нема Добра камера но лош драјверот бил и затоа тоа било така, на нас јузерите не не интересира тоа. Никој нема да купи телефон со пософистицирана камера ако таа дава полоша слика од некоја просечна како што беше HTC one,Џабе пософистицарана камера кога Samsung S 4 вадеше подобри слики. Инаку супер се Ми смартфониве, дизајнот им е прекрасен но мислам сепак треба да се поработи да вади подобри слики, и ке се лажеме само ако кажеме дека камерата вади исто квалитетни слики како и Samsung note 4. Долго време самсунг со флагшип смартфоните вади најдобри слики од сите андроид смартфони. И уште нешто, да смартфонот не е само камера, но компромис ке правам кај просечен и подпросечен смартфон, но кога плаќам над 300Evri за смартфон сакам све да е супер како и камерата. Тоа е она што јас како обичен корисник го сакам.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Ова е навреда за рокери :D Нее ич не е рок музиката. Повеке ми делува на нинтендо музика :D
Инаку за камерата дали е добра или лоша, значи нема Добра камера но лош драјверот бил и затоа тоа било така, на нас јузерите не не интересира тоа. Никој нема да купи телефон со пософистицирана камера ако таа дава полоша слика од некоја просечна како што беше HTC one,Џабе пософистицарана камера кога Samsung S 4 вадеше подобри слики. Инаку супер се Ми смартфониве, дизајнот им е прекрасен но мислам сепак треба да се поработи да вади подобри слики, и ке се лажеме само ако кажеме дека камерата вади исто квалитетни слики како и Samsung note 4. Долго време самсунг со флагшип смартфоните вади најдобри слики од сите андроид смартфони. И уште нешто, да смартфонот не е само камера, но компромис ке правам кај просечен и подпросечен смартфон, но кога плаќам над 300Evri за смартфон сакам све да е супер како и камерата. Тоа е она што јас како обичен корисник го сакам.

Прав си, и јас исто сакам од секој телефон. Ние тука вадиме влакна од јајцето искрено. И тоа што тука го вадиме, на обичен корисник нема никогаш да му текне :) А ти далеку си од обичен корисник исто така..

Камерата е меѓу подобрите 214-ки, тие тогаш излегоа, а нај јаката 240-ка е веќе 1 година отпосле. Нормално дека има подобрувања. Јас го коментирав чисто од професинален аспект дека не е оптимизирано, затоа што со @psyside веќе неколку месеци дебатираме на темата.. И таа дискусија јас ја пренесувам во бета тимовите, и ако се успее нешто да се направи, тоа подобро. Е сега има и опција и да не зборам за тоа тука :) па пак да си терам. Ако некој слушнеш од надвор дека се пожалил за камерата на Ми 4 јас ќе те частам :)

Сепак, далеку се Самсунг С4 и Ми 4, светлосни години далеку ;)

Еве две тазе слики, мала игра со Мануелен мод, ништо посебно, со мојот Ми 4..

pic1.jpg

pic2.jpg

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно