Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Не реков дека камерата е лоша, но не ми е ништо посебно. Вака сликите супер изгледаат но кога ке ги отворам на ПЦ онака поголемки е друга прикаска. Е сега дали тоа е од сфотверски причини или хардверски на обичниот корисник му е небитно. СЛиките од ноте 4 ми изгледаат многу подобро и да бидам искрен и тоа на ауто мојот стар С4 што го вадеше ми е подобро од тоа ми4 што го даваше пред некој месец, сега можеби е пооптимизирана камерата, незнам и неможам да тврдам но не гледам WOW ефект за камерата ни од корисници. Напротив, не е лоша но сепак еве лично мене не ми е посебна а све друго од Ми4 ми е супер. Така да ми4 да имаше камера на ниво на ноте 4 за мене ке беше најдобар телефон, за мој вкус.
еве фотка од С4 од мене сликана на АУТО без подешавања додатни и посебни софтвери за сликање, мене ме бендисува камерата на С4 и ден денс покрај тоа што има многу нови и подобри смартфони. Сепак С4 денес е антика за напредните корисници.
du2wj.jpg

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Не реков дека камерата е лоша, но не ми е ништо посебно. Вака сликите супер изгледаат но кога ке ги отворам на ПЦ онака поголемки е друга прикаска. Е сега дали тоа е од сфотверски причини или хардверски на обичниот корисник му е небитно. СЛиките од ноте 4 ми изгледаат многу подобро и да бидам искрен и тоа на ауто мојот стар С4 што го вадеше ми е подобро од тоа ми4 што го даваше пред некој месец, сега можеби е пооптимизирана камерата, незнам и неможам да тврдам но не гледам WOW ефект за камерата ни од корисници. Напротив, не е лоша но сепак еве лично мене не ми е посебна а све друго од Ми4 ми е супер. Така да ми4 да имаше камера на ниво на ноте 4 за мене ке беше најдобар телефон, за мој вкус.
еве фотка од С4 од мене сликана на АУТО без подешавања додатни и посебни софтвери за сликање, мене ме бендисува камерата на С4 и ден денс покрај тоа што има многу нови и подобри смартфони. Сепак С4 денес е антика за напредните корисници.

Камерата не е WoW, никој не го кажал тоа тука, барем не јас :) За целиот пакет на телефонот, камерата е сосема солидна, и за таа цена е премиуим пакет. Слики во HDR во нормални услови, или без HDR вади екстра. Тука можеби само Ноте 4 може да има подобра оштрина. Тоа е фалинката, што има софтверски (компензациски) OIS, а не хардверски. Но, и тоа на доста други телефони е испеглано до некаде со нови драјвери, па ќе биде и тука брзо се надевам.

Јас таа дискусија ја почнав, затоа што и сам се нервирам :) знам дека може уште подобро во слаба осветленост.. Нејсе, има мануелен мод, па ноќни слики може сепак одлични да се извадат. Блицот е Chroma Flash, и еден од подобрите на пазарот, а предната од 8MP беше до пред некој месец најдобрата на пазарот, дури и од сите модели на Самсунг. Е сега дека не е најдобра не е, но за таа цена неможеш да купиш по добар пакет.

Таа твоја слика горе е во голема сатурација, и тоа е општо маана на Самсунг. Треба рачно да се наштелува (намали) за по реални бои, како и кај С5. Но, пак затоа нивната модификација на Soni чипот секогаш била подобра од самите OEM чипови. Па затоа е и Самсунг број 1 нели :) Мислам дека кај С5 имаат свој чип за првпат, па им беше полоша варијанта отколку на С4. Ако не е така, поправи ме..

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Дечки, после малце гужва и тестови, нели зборувавме :) , еве ги новите драјвери за Камера на Ми 4. Тие се портирани од Mi Note, и треба да има унапредување на две работи:
1. Побрзо сликање и подобар фокус
2. Подобро ноќно сликање (low light) и помалце артефакти (grain)
3. НDR Видео снимањето е уште помазно
4. Немалена компресија на HDR сликите поради повеќе детали (сега сликите се 4 MB а беа 1 MB :) )

Доколку некој има Ми 4 може да проба, еве еден flashable .zip фајл, па може да дадат feedback.

Се инсталира стандардно преку некоја Custom Recovery

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
btw не споредувајте уред од 700+ евра со уред од 300+ евра. Смешно е.
Нема везе, легитимна си е споредбата.. Многу слична камера, само послаб модел е...

Да ги споредуваш како вредност за пари е смешно.. И нормално вкусот за дизајн..

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
463
650
Долго време се мислам да земам ми 4 али тоа што уште нема kernel sources и било каква дев подршка е огромен минус, бар за мене.

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Не ти ни треба, сток-от е екстра.
Имаш и ЦМ.
Имаш и други ромови.

А како и дае набрзо ке ги пуштат кернел изворите...

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
463
650
Има и функционира како што треба се различни поими. Тоа набрзо како што гледам одамна го кажуваат, ни за ми3 нема а скоро две години ќе пуни. Се изгорев јас еднаш со С3-кава па сум малце повнимателен сега.

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319
гледав на јутуб real-time тестови на Xioami Mi 4 (гејминг, мени, прелистувач, итн.) и го споредував со Galaxy A5 (индиректна споредба)
A5-ката мже да се купи во Ледиком за 21500 денари, а освен што има послаб процесор (но понова генерација) реално не приметив некакви проблеми на телефонот (сецкање или пуштање на апликации). Ги пушта исто како и Mi4-ката...
Е сеа ме интересира едново:
Како ќе ги убедите луѓето (обичната раја) да го купат Mi 4 наспрема А5, бидејќи се тука некаде со цените (мислам дека ми4 е за 2000 поскап)

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Има и функционира како што треба се различни поими. Тоа набрзо како што гледам одамна го кажуваат, ни за ми3 нема а скоро две години ќе пуни. Се изгорев јас еднаш со С3-кава па сум малце повнимателен сега.
Функционира екстра и е стабилен, има тук там багчиња нормално али занемарливи...

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
гледав на јутуб real-time тестови на Xioami Mi 4 (гејминг, мени, прелистувач, итн.) и го споредував со Galaxy A5 (индиректна споредба)
A5-ката мже да се купи во Ледиком за 21500 денари, а освен што има послаб процесор (но понова генерација) реално не приметив некакви проблеми на телефонот (сецкање или пуштање на апликации). Ги пушта исто како и Mi4-ката...
Како ќе ги убедите луѓето (обичната раја) да го купат Mi 4 наспрема А5, бидејќи се тука некаде со цените (мислам дека ми4 е за 2000 поскап)

Ми4 е измислен за овој :)

Нема што да се убедува, кој разбира ке си купи тоа што е подобро...
И не е само процесорот скоро во се е подобар и пред се е флегшип телефон.
Процесор,батерија,графичка,екран,рам :)
И дали сето тоа вреди да доплатиш 2000 денара плус..

Незнам ти што мислиш?
хахахаха

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319
Ми4 е измислен за овој :)

Нема што да се убедува, кој разбира ке си купи тоа што е подобро...
И не е само процесорот скоро во се е подобар и пред се е флегшип телефон.
Процесор,батерија,графичка,екран,рам :)
И дали сето тоа вреди да доплатиш 2000 денара плус..

Незнам ти што мислиш?
хахахаха

Сега видов (се потсетив) дека ми4-ката имаше 3 гига рам. Е дури сега вредноста е малце поголема.
И како шо кажав малце поназад - иако се пласстични, воопшто немаат филинг на ефтин телефон. Многу цврста градба и убав поликарбонат врз нив.

Иначе, ме интересира имаше музички плеер од кој што директно можам музика онлајн да слушам? АМа пред се' ќе вади кинески изведувачи така?

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
На почетна ги вади кинески да... ама имаш search можеш поприлично која песна сакаш да си ја најдеш :D

A за изработката, ми4 е ЧЕЛИК и у рака лежи екстра...
На мејкер на плочки му падна, плочките се изгребаа :p
Па сеа ти види.

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
463
650
Ја мислам дека самото тоа што на самсунг midrange телефон кошта исто колку флегшип на шаоми е доволно.

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
А и плус споредува цена од ледиком што е дискутабилно.
А тука добива хиаоми уред кој му се знае од кај му е потелкото и со сите целосни папирологии поминати + корисничка подршка и локална гаранција :)

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.150
3.023
Samsung ми се најпреценета фирма, бај д веј, во моментот во Кина се на петто место по продажба, Xiaomi се втори, не знам дали некој спомна веќе. Само Note серијата им ја почитувам. Не знам која е потребата да вадиш по десетина телефони секоја година кога еден од друг имаат минимални разлики. Извади 5 телефони, за секоја класа поединечно и завршена работа, ама кој сум јас да им кажам, стратегијата сеуште им е успешна, ама до кога...

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Еве едно одлично тестирање во Реален Живот на камерата на Mi Note, со слики и видео материјали. Тука е наведена како една од најдобрите камери моментално на пазарот, и се споредува со iPhone 6+. Со новите подобрувања, и Mi 4 одлично се носи со својот поголем брат, со тоа што морам да напоменам дека Mi 4 има „софтверска“ стабилизација на слика, додека Mi Note има хардверска.

http://www.mobilegeeks.com/xiaomi-mi-note-camera-review-hong-kong/

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Xiaomi ќе претстави нов уред на 2ри Март. Големна на кибритче и многу лесно?
Што мислите дека ќе биде:
* Mi Sports Watch
* Mi HD DVR
* Mi Sports Camera (Like Go Pro)

mi-new-product.jpg

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.210
18.896
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
А може сепак ке претстават кибрит... или нов тип на оган, може повторно го измислиле :D

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно