Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Царинска тарифа

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Сопругата гледала нешто облека/чевли од нет (uk сајт), и кај нив пишува дека надвор од ГБ праќаат по DHL. На ствари пример од 30-40 евра, DHL колку би наплатиле има некој претстава? Фала однапред. Од она поназад што прочитав е дека има некои 1500 денари за нив, па не знам дали нешто во пошта, лежарина... муабетов е дали се исплати.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
А дали за ова би направиле некој проблем за царина во смисла да го задржуваат или слично, поради батеријата?

kirev

senior
31 мај 2010
9.036
7.707
Сопругата гледала нешто облека/чевли од нет (uk сајт), и кај нив пишува дека надвор од ГБ праќаат по DHL. На ствари пример од 30-40 евра, DHL колку би наплатиле има некој претстава? Фала однапред. Од она поназад што прочитав е дека има некои 1500 денари за нив, па не знам дали нешто во пошта, лежарина... муабетов е дали се исплати.
Нека земе quote од нив прво. Земи ја најлошата варијанта - цена со дхл транспорт +15% царина + 18% данок + 1.500 за дхл овде . У краен случај, качите се у авион и нека си ги купи од таму ;) Уф, виза треба, ама ги има гарант у Нирнберг или Братислава?

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Нека земе quote од нив прво. Земи ја најлошата варијанта - цена со дхл транспорт +15% царина + 18% данок + 1.500 за дхл овде . У краен случај, качите се у авион и нека си ги купи од таму ;) Уф, виза треба, ама ги има гарант у Нирнберг или Братислава?
Појма немам, да видам за што се работи...

Mikaxsus

hello world
19 јануари 2016
327
286
@Work
Mikaxsus's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 7700x @5.0Ghz w/ CM ML360 Illusion ARGB
Motherboard
GIGABYTE B650 GAMING X AX
Storage
4x2TB WDBlue, 1x1TB m.2 Samsung
PSU
Corsair HX850
RAM
2 x 16GB GSkill FlareX @5600Mhz
Video card
ASUS TUF RX 6800 XT 16GB OC
Case
Lian Li Lancool II Mesh C
Mouse
Razer DeathAdder V2 Pro Wireless
Keyboard
AJAZZ AK820 Pro + TITAN KEY EVA 01
Audio
DT 1990 PRO -> iFi Zen Dac v2 + Pro Audio T3+
Monitor
32" Samsung Odyssey G7 * 3
OS
Win 10
Ако можит малце помож, сакам да нарачам куќиште јел на Анхоч не им верувам дека ќе стигне ништо во наредниве месеци, како би идело царинење на тоа? Прочитав правилникот али не се снаоѓам баш, дали ќе ми го царинат 15% царина + 18% данок + екстра трошок ако е над одредена килажа/над 45 еврони или нешто пропуштам? Да кажеме куќиштето кошта 60-70 долари макс

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
А дали за ова би направиле некој проблем за царина во смисла да го задржуваат или слично, поради батеријата?
Авиокомпаниите прават проблем заради батериите, не царината. Ако кинезите успат да го пратат, ќе стигне сигурно и има голема веројатност да помине без царина.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Авиокомпаниите прават проблем заради батериите, не царината. Ако кинезите успат да го пратат, ќе стигне сигурно и има голема веројатност да помине без царина.

Го нарачав денес, оди преку Swiss Post, па ќе видиме.

Дибидус

read-only
26 јануари 2016
11
13

Отиди на сајтот, се што мислиш да порачаш стави во корпа и направи чек аут односно продолжи понатака како да сакаш да платиш. Ќе ти даде износ колку ти чинат стварите и плус колку е шипингот. Ако ти одговара шипингот порачај си, ако не ти одговара откажи ја порачката.

Само за информација од еден uk сајт (спортс директ) шипингот ми изнесуваше околу 30 евра за 3-4 парчиња облека, сосема неисплатливо и се откажав од порачување.

Software

lurker
15 август 2007
591
357
Најмногу се нервирам кога царина ми ја отвара пратката за да провери што има ако сметаат дека не треба да платам ддв или царина ми ја праќаат до дома. Ама ако утврдат дека производот треба да биде платен ДДВ ми наплаќаат 70 денари за препакување а тие уствари ја лепат истата пратка. После интересно е што кога ќе видат од Пошта дека плаќам за ДДВ и поштарот ми зема за достава околу 50 денари. Па после следи провизија за уплатниците.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Отиди на сајтот, се што мислиш да порачаш стави во корпа и направи чек аут односно продолжи понатака како да сакаш да платиш. Ќе ти даде износ колку ти чинат стварите и плус колку е шипингот. Ако ти одговара шипингот порачај си, ако не ти одговара откажи ја порачката.

Само за информација од еден uk сајт (спортс директ) шипингот ми изнесуваше околу 30 евра за 3-4 парчиња облека, сосема неисплатливо и се откажав од порачување.
Имам гледано на спортс дајрект, само не ми текнува како беше за шипинг, знам дека и кај нив беше надвор од ЈуКеј праќаат по ДХЛ. Муабетот е покрај тоа што тие ќе наплатат за шипинг, колку тука ќе те репнат.

Како што пиша @kirev во најлоша варијанта, тие 30 евра, плус 18% + 15% + минимум 1500 за ДХЛ кај нас. Масакр!

Дибидус

read-only
26 јануари 2016
11
13
Не сум многу упатен со тоа како функционира ДХЛ кај нас, можеби грешам но зошто да платиш +1500 ден на ДХЛ кај нас кога веќе си им плаќаш шипинг кога ја правиш нарачката?

На 22 Јануари испратена ми беше пратка од Авганистан преку ДХЛ, трошоците за шипингот беа платени од испраќачот. Вредност на пратката околу 25 долари. На 25 Јануари пратаката беше во МК. Ми се јавија од ДХЛ ме прашаа дали може да си ја подигнам од кај нив во Куманово бидејќи најблиското претставништво според моето живеалиште им е таму или да ми ја пратат по брза пошта. Им реков дека не можам да одам за Куманово и да ми ја пратат по пошта. Утредента ја имав пратката дома. Поентата ми е дека не платив никакви дополнителни трошоци на ДХЛ ниту пак за дополнителното праќање преку брза пошта.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
@Дибидус, еве ти друга ситуација. На колега, зет му, му праќа Киндл како подарок. Он го купил, платил достава и навел адреса кај нас. Стига тука, му се јавуваат ДХЛ и за да го подигне му лупнаа вкупни трошоци 4 и нешто иљадарчиња... Драми сме ние.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.026
544
www.ibiz.mk
sportsdirect имаат продавници и надвор од UK, како на пример во словенија,..
јас нарачав сега ранци и нешто друго опрема, (другарчиња редовно нарачуваат)
ми земаат само 200ден додатно од парче(оваа не е директно од сајт туку преку посредници)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@Дибидус, еве ти друга ситуација. На колега, зет му, му праќа Киндл како подарок. Он го купил, платил достава и навел адреса кај нас. Стига тука, му се јавуваат ДХЛ и за да го подигне му лупнаа вкупни трошоци 4 и нешто иљадарчиња... Драми сме ние.

Платил 18% + 1500, ако не прател преку DHL ќе заштедел 1500 денари.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
18% не се 2500 бе psy, ако не и повеќе од 2500. Киндлот е во ценовен ранг од околу 100 долари, во тој период, сега поевтин.

1500 е за DHL 18% е за царина, разликата од DHL vs стандард пратка е 1500 денари.

Е сега зошто толку многу незнам, но не е заради DHL од мое искуство.

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
1500 е за DHL 18% е за царина, разликата од DHL vs стандард пратка е 1500 денари.

Е сега зошто толку многу незнам, но не е заради DHL од мое искуство.

Заради DHL е. Гниди се и не заслужуваат да работат кај нас. Во пошта за пратка од 60тина евра платив 100 денари за да ја подигнам. Во DHL за пратка од малку повеќе платив 60евра.

Ти наплаќаат шпедиторски услуги (1500 денари отприлика) затоа што они требало да одат на царина и во твое име да средат за да помине пратката царина. А зошто македонска пошта не наплаќа шпедитори и шпидитори? Овие само гледаат да ќарат некој денар плус.

Што е повеќе мораш полномошно и други документи да им носиш во нивна продавничка, шо значи ти мораш пак да трчкаш работи за да си примиш пратка а не ко шо е кажано да си седиш дома и да ти стигне. И ако случајно не им ги носиш документиве одма ист ден коа ќе стигне шо и да си нарачал и лежарина ќе ти товарат.

И најсмешно односно најтрагично од се е: ти ко приватно лице си имаш право да си најдеш друг шпедитор или сам да си одиш до царина да си платиш давачки - но во тој случај ќе треба пак да си го подигнеш пакетот од ДХЛ и да им платиш магацински услуги од 1000 денари (плус евентуално лежарина).

И затоа се говеда и гниди - ако е веќе кај нив во магацин пакетот какви се тие филмови дека со царина они шпедиторство прават?

Не ми е јасно воопшто, гарант се малверзатори шо само искористуваат застарени закони за царина според сума на пратка - но не е битно. Нека им е на чест.

П.С. Они викаат дека царинат се шо е над 25 евра, а не како според закон 45 евра. И тоа како капак на се ова погоре :)

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit
Edno prashanje ako e nekoj zapoznaen, edno telefonce imam za popravka, dobro ne e pod garancija ama nema vrska, treba da go pustam nadvor od Makedonija, dali nekoj znae dali na izlezni i pak vlezni dobra naplakjaat carina, ne bi trebalo po moe no sekoe iskustvo e dobrodojdeno, i ushte edno, dali preku Makedonska posta ili preku fedex dhl, ne mi se praj keifot preku dhl/fedex posto lezharini valjda naplakjaat

DESPERADO1990

hello world
27 август 2015
55
25
Не сум многу упатен со тоа како функционира ДХЛ кај нас, можеби грешам но зошто да платиш +1500 ден на ДХЛ кај нас кога веќе си им плаќаш шипинг кога ја правиш нарачката?

На 22 Јануари испратена ми беше пратка од Авганистан преку ДХЛ, трошоците за шипингот беа платени од испраќачот. Вредност на пратката околу 25 долари. На 25 Јануари пратаката беше во МК. Ми се јавија од ДХЛ ме прашаа дали може да си ја подигнам од кај нив во Куманово бидејќи најблиското претставништво според моето живеалиште им е таму или да ми ја пратат по брза пошта. Им реков дека не можам да одам за Куманово и да ми ја пратат по пошта. Утредента ја имав пратката дома. Поентата ми е дека не платив никакви дополнителни трошоци на ДХЛ ниту пак за дополнителното праќање преку брза пошта.

Има различни типови на DHL испорака во светот,еве и јас пред некој добив пакет од USA со FedEX околу 50 USD вредност и не платив ништо али треба да биде DHL Saver или FedEX Global за разлика од DHL Express или DHL Express итн.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
За пратките преку ДХЛ не сте обврзани да ги користите нивните шпедитерки услуги. Може да ги подигнете документите и да си изберете друга шпедиција, ако ви е поисплатливо.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.543
Skopje
www.wemaxa.com
Точно, но мора да им платиш 1000 денари за да ти ги дадат документите :))))
Тоа го водат како магицински трошоци или некоја друга педерска бљувотина.

За пратките преку ДХЛ не сте обврзани да ги користите нивните шпедитерки услуги. Може да ги подигнете документите и да си изберете друга шпедиција, ако ви е поисплатливо.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Точно, но мора да им платиш 1000 денари за да ти ги дадат документите :))))
Тоа го водат како магицински трошоци или некоја друга педерска бљувотина.
Им се може...некој им дозволил.
А ние ке си го јадеме калајот. Ке си платиме и готово.
Наместо Македонски Пошти со ЕМС да направи бум со цени, услуги и брзина....ние ке палќаме на ДХЛ.

DESPERADO1990

hello world
27 август 2015
55
25
Има различни типови на DHL испорака во светот,еве и јас пред некој добив пакет од USA со FedEX околу 50 USD вредност и не платив ништо али треба да биде DHL Saver или FedEX Global за разлика од DHL Express или DHL Express итн.
FedEx Express*

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Еве случка: нарачав маски за телефон и ги изгубија поштиве, па со амазон продавачот зборував и ми понудија да пратат нови, но ќе ги праќале по ДХЛ.

Сумата на целата пратка иницијално (со се шипинг) беше 25 фунти. Маските беа 15 фунти. И сеа не можев да ризикувам да овие нашиве се направат паметни и наместо 15 фунти да ја вреднуваат стоката на 25 и да ме изгорат за царина.

Им се јавив и ги прашав, и велат иако е испод 45 евра пример, ако е пратка над 22 евра се царини за да се плати данок. И јас и велам за 23 евра значи некој пак ќе треба ним да им плати 1500 денари шпедиторски услуги и ми вика „Да“.

Епа кај е логиката во се ова?

Да потенцирам само дека пратка од 70 евра од ибеј која стигна преку македонска пошта ме кошташе 100 денари да ја подигнам од пошта.

Во кој паралелен универзум не крадат ДХЛ волку и според кое право, стварно не ми е јасно веќе.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
@toshex

Чекај ги маскиве... кај мене 1 месец ми стоеа во Пошта МКД, на крај се појави од никаде нигде :Z

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно