Тоа „црвен канал“ ми личи дека ќе ти го царинат производот.Значи само шо ми пишаа ДЕ ХА ЕЛ дека на црвен канал ми отишол пакетот на царина (што и да значи тоа) и дека ќе го отварале утре. Еден факин рачен саат го тегнат и каснат со испорака. Гарантирам дека само влечкаат.
Дали може да не ми го донесат или да го оштетат саатот?
Тоа „црвен канал“ ми личи дека ќе ти го царинат производот.
Значи веќе ми го царинеа, не ми е јасно што прават ДХЛ. Ми пратија фактура за царинење, со производот, со царина, данок со се. Со нивни давачки за шпедиција. Документи им бев оставил пред да стигне во земјава. Фактурата ја платив одма.
И сеа 4 дена е во МК саатов и уште не го доставиле, денес ми пишаа ова црвен канал и тоа као ќе го проверувале (отварале) на царина пакетот.
И им пишав се ова во мејл револтиран, им реков дека не сум задоволен, како ме царинеле (фактура) ако ете не се знае што има внатре и треба да се отвара.
Не ми е јасно која им е процедурата веќе. По моја логика би требало да е - јас им давам документи со полномошно да ми завршат царина, одат они во еден ден вршат работа, плаќаат давачки во мое име, си додаваат на тоа маржа, ми праќаат фактура, ја плаќам и после ми го доставуваат одма...
Ама очигледно нешто тука не штима.
Којзнае, можеби и оваа иницијатива ќе стане реалност:
“Иницијатива за зголемување на лимитот на безцаринскиот увоз на онлајн пратки од 45 на 150 евра“
http://forum.it.com.mk/threads/carinska-tarifa.19608/page-41#post-780202Којзнае, можеби и оваа иницијатива ќе стане реалност:
“Иницијатива за зголемување на лимитот на безцаринскиот увоз на онлајн пратки од 45 на 150 евра“
А баш читкав некој пост наназад, ама тоа е тоа... слепец. Пардон за репост

Којзнае, можеби и оваа иницијатива ќе стане реалност:
Ја имам малце поинакво (поглупо) прашање: Нарачав плоча (грамофонска) од ebay од Канада и тој нудеше 2 типа на испорака - ground или airmail. Ја си одбрав airmail демек поскапа малце, божем побрза си викам.
И овој ја прати плочата ама нема тракинг број.
Ќе стаса воопшто (т.е. ќе ми ја здиплат ли овде у пошта) пошто нема тракинг број?
За 4-5 дена ке втаса . Ама оние скапаните од царина ја држат 1 недела .
И лани имаше вакво „барење“ за зголемување на лимитот, од агенцијата за пошти. Го гледаме исходот.
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 PRO PWM PST CO 600-3000 RPM 4-pin, BLACK, ACFAN00312A
740,00 ден
Бесплатна достава
CABLES MONITOR HDMI M-M 3m v2.1 4K (60Hz) with Ethernet Secomp, 11.99.5682-10
260,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA LINK ALL IN ONE MAGIC-03, 2xMIC, USB-C, 3.5mm, Black
8.680,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS KEYCHRON BM24, 2.4Ghz/Bluetooth, 2400 DPI PixArt PAW3212 sensor, 1000Hz, Metal Grey, BM24-C61
1.290,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro PST LN, Low-Noise PWM, 450-2000 RPM, BLACK, ACFAN00343A
740,00 ден
Бесплатна достава
CE ACCESSORIES EXTRALINK MI ROBOT VACUUM SET FOR E10/E12
1.140,00 ден