Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.671
13.727
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Ако ви пратат документи или други работи преку DHL дали значи тоа дека и на тоа ќе платите царина и данок?
Да претеруваме со информацииве за DHL, си имаат они процедури и слично и не е се така црно како што се претставува.

Ако е поклон и ако е платено од таму на врата ќе ти ја достават без царини, шпедиции и слични лајна.

Инаку моето последно искуство со нив е од пред 2 години кога ми го испорачаа од Англија Raspberry Pi-то по DHL на врата, само еден потпис удрив и чао пријатно. Вредноста сигурно беше над 45 долари со вклучена испорака.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Бараат и ќе добијат, сега пред избори најпопуларен е вазелинот додека после тоа се останува исто само без вазелин.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Значи само шо ми пишаа ДЕ ХА ЕЛ дека на црвен канал ми отишол пакетот на царина (што и да значи тоа) и дека ќе го отварале утре. Еден факин рачен саат го тегнат и каснат со испорака. Гарантирам дека само влечкаат.

Дали може да не ми го донесат или да го оштетат саатот?

Chiller

user
8 март 2012
1.566
1.173
Скопје Аеродром
Значи само шо ми пишаа ДЕ ХА ЕЛ дека на црвен канал ми отишол пакетот на царина (што и да значи тоа) и дека ќе го отварале утре. Еден факин рачен саат го тегнат и каснат со испорака. Гарантирам дека само влечкаат.

Дали може да не ми го донесат или да го оштетат саатот?
Тоа „црвен канал“ ми личи дека ќе ти го царинат производот.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Тоа „црвен канал“ ми личи дека ќе ти го царинат производот.

Значи веќе ми го царинеа, не ми е јасно што прават ДХЛ. Ми пратија фактура за царинење, со производот, со царина, данок со се. Со нивни давачки за шпедиција. Документи им бев оставил пред да стигне во земјава. Фактурата ја платив одма.

И сеа 4 дена е во МК саатов и уште не го доставиле, денес ми пишаа ова црвен канал и тоа као ќе го проверувале (отварале) на царина пакетот.

И им пишав се ова во мејл револтиран, им реков дека не сум задоволен, како ме царинеле (фактура) ако ете не се знае што има внатре и треба да се отвара.

Не ми е јасно која им е процедурата веќе. По моја логика би требало да е - јас им давам документи со полномошно да ми завршат царина, одат они во еден ден вршат работа, плаќаат давачки во мое име, си додаваат на тоа маржа, ми праќаат фактура, ја плаќам и после ми го доставуваат одма...

Ама очигледно нешто тука не штима.

15 септември 2012
1.164
1.300
Значи веќе ми го царинеа, не ми е јасно што прават ДХЛ. Ми пратија фактура за царинење, со производот, со царина, данок со се. Со нивни давачки за шпедиција. Документи им бев оставил пред да стигне во земјава. Фактурата ја платив одма.

И сеа 4 дена е во МК саатов и уште не го доставиле, денес ми пишаа ова црвен канал и тоа као ќе го проверувале (отварале) на царина пакетот.

И им пишав се ова во мејл револтиран, им реков дека не сум задоволен, како ме царинеле (фактура) ако ете не се знае што има внатре и треба да се отвара.

Не ми е јасно која им е процедурата веќе. По моја логика би требало да е - јас им давам документи со полномошно да ми завршат царина, одат они во еден ден вршат работа, плаќаат давачки во мое име, си додаваат на тоа маржа, ми праќаат фактура, ја плаќам и после ми го доставуваат одма...

Ама очигледно нешто тука не штима.

Ние овде освен сожалување и пишување погрдни зборови за дехаел-от неможеме ништо да направиме.
Ама можеш ти!
Најди која е е-маил адреса за праќање жалби на дехаел-от во америката и состави убава порака за квалитетот и БРЗИНАТА на услугата и барај да ти ги вратат парите. Запрети им дека повеќе нема да ја користиш нивната услуга...
Во тоа зае*аниот капитализам е многу зае*ано ако се жалиш и си ги бараш парите назад.

Поздрав и со среќа...

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак

Има овде луѓе што работат во царина и луѓе со големо искуство сакав да знам што е црвен канал и што значи, во смисла како после наплата стигнало до таму.

По се ми изгледа овие ДХЛ одат да вршат работа ко еднаш неделно а не за секоја пратка (а им имам платено дебело за шипинг и за услуги и би требало дури и само мојата да е да се потрудат да завршат одма работа). Сигурно од царина еден саат може да се подигне за ден или максимум два.

Како и да е уште пред да предложиш им пишав на ДХЛ глобалниот сајт колку сум незадоволен. Не сакам пари назад сакам да ми стигне пратката - а веќе касни. Ќе дојдат празници и си имам обврски не можам да ги очекувам секој ден дома да достават.

Hustle_till_i_die

hello world
21 декември 2012
151
72

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.963
6.057
Skopje
15 септември 2012
1.164
1.300
Којзнае, можеби и оваа иницијатива ќе стане реалност:
“Иницијатива за зголемување на лимитот на безцаринскиот увоз на онлајн пратки од 45 на 150 евра“

Дечки, доаѓа период на избори. Поминаа времињата кога политичките партии ни ги купуваа гласовите со (неквалитетно) асфалтирање патишта и слични комунални активности.
Зошто да не ја поткрепиме активноста на Агенцијата за пошти со барање до партиите за да се зголеми овој лимит. Немора да бараме до 150 евра, ајде да бараме до 350 евра... АМА ДА БАРАМЕ. Никој нема тоа за нас да го направи.
Популацијата која е овде на форумов изгледа дека е најзасегната со овој лимит. Затоа и мојот предлог е до сите Вас.
Само партијата ВМРО-ДПМНЕ има можност да предложите проект кој би се реализирал во наредниот временски интервал: http://ideja.vmro-dpmne.org.mk/ (Пребарував и кај СДСМ, ама не успеав да најдам страна каде би можел да се предложи проект). Доколку Вие знаете и друга партија која прибира предлози... ставете ги овде нивните линкови.
Во предлог проектот побарајте да се зголеми лимитот на поштенски пратки со нарачки преку интернет на 150, 200, 350 или колку Вие мислите дека треба и повикајте се на линкот од Агенција за пошти: http://www.radiomof.mk/agencijata-z...limitot-za-bescarinski-uvoz-na-onlajn-pratki/.
Тие што ќе ги разгледуваат предлозите, ако добијат еден предлог на оваа тема, мое и да не му обратат внимание. Меѓутоа ако повеќемина од тука предложите ист или сличен проект, не би требало да се игнорира.
Целта е да се добие некакво олеснување. Јас предлагам еден од начините.

Можеби на администраторите на форумов нема да им се допадне начинот како да дојдеме до олеснување при увоз на поштенски пратки нарачани од интернет и ќе ја избришат поракава, ама Вие што ќе ја прочитате дајте подобар предлог.

Мене бојлерот засега толку ми работи :)

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Ја имам малце поинакво (поглупо) прашање: Нарачав плоча (грамофонска) од ebay од Канада и тој нудеше 2 типа на испорака - ground или airmail. Ја си одбрав airmail демек поскапа малце, божем побрза си викам.
И овој ја прати плочата ама нема тракинг број.
Ќе стаса воопшто (т.е. ќе ми ја здиплат ли овде у пошта) пошто нема тракинг број?
За 4-5 дена ке втаса . Ама оние скапаните од царина ја држат 1 недела .

За 11 дена дојде. Значи веројатно си во право. Поштарот ми ја оставил плочата под чергичка. Веројатно дека немаше тракинг број?

15 септември 2012
1.164
1.300
И лани имаше вакво „барење“ за зголемување на лимитот, од агенцијата за пошти. Го гледаме исходот.

Еден ако бара, најверојатно несериозно ќе го сфатат. А, ако побараат 20-30 лица? Ама како ми изгледа, никој нема за акција... за мрчење нема проблем :( .

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно