Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Raspberry Pi - најефтиниот компјутер

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.757
Мене контретно ми требаат zero моделите. На gearbest нема, а на Ali се 30$ така да затоа прашав.
Остај. Ептен се популарни. Само ги пакуваат во некакви „китови“ за да им извадат поише ќар... Пиши тука ако најдеш негде со понормални цени.

Fatihh

hello world
14 април 2007
372
50
Скопје
saaf.mk
Fatihh's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 - 6700
Motherboard
ASUS TUF
Storage
2TB Western Blue + 480GB SSD A-DATA
PSU
SPIRE SILENTEAGLE 550W REAL
RAM
4x 8GB DDR4
Video card
STRIX GTX 1050Ti 4GB
Case
Case Cooler Master K380
Mouse
Mouse Genesis kypton 500
Keyboard
A4 TEC B318
Monitor
Samsung 27" 4K
OS
win10

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Мене контретно ми требаат zero моделите. На gearbest нема, а на Ali се 30$ така да затоа прашав.
Jaс се интересирав пред година дена, и разбрав дека нема шанси да се донесе зеро за такви мали пари - како што може(ше) на трулиот запад. Така да ако ти треба зеро заради малата димензија за специфични проекти, тогаш не знам што да те посоветувам, освен можеби да посочам дека имаш други мали SoC плочки од други произведувачи кои имаат функционална подршка за Линукс и можат да послужат за секакви проекти. Оринџ пај зеро и неколку слични нивни физички мали модели можеш да ги имаш на врата за 15тина долари и не се многу поголеми од зеро пај, плус имаат многу повеќе конектори на плочката, за разлика од зеро кој иде само со хдми и пар микро усб. На Оринџ пај не работат опенелек или Рапсбиан ама имаш функционална Армбиан (Дебиан) дистрибуција.

Од друга страна, ако едноставно гледаш како да најдеш евтин р-пи за она за што овде најмногу се применува (видео плеер/стример), тогаш ич не си го губи времето со барање зеро пај. Не се исплати, наплаќаат скапа поштарина и го врзуваат во комплет со сите можни (прескапи) периферии кои најверојатно веќе ги имаш. Ќе земеш фул р-пи 3ка од Гиeрбест за слични или помалку пари (~35$). Или eвентуално можеш за истата плочка да ги частиш Логин солидно поголема сума пари - и да се зачлениш во малото ама елитно друштво на тие кои плаќаат две а добиваат едно. :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Ме интересира од каде го имате порачано PI-то, и дали порачувате од официјалните страни(Pi Hut...). Конкретно на Pi Hut вика дека shipping е од £4 - £12. Споделете искуства.

Првото Pi 2 го земав од логинг електроника по малку соленка цена од 3300 ден. (голо), адаптер од 2А и Samsung Evo картица имав порачав само кутија од алиекспрес.

Второто Pi 2 од али и ме фати негде 2200 мислам, исто голо. Сега ќе порачувам 3-ка исто од али. Цената е 2400 што е 900 ден. поефтино него да го земеш од логинг.

Финтата е што и да го земеш од тука, пак немаш гаранција (за ова 3 пати прашав). Једино ако е у старт нешто расипано па да успееш да го вратиш/замениш за друго, што неможеш да го направиш ако ти е порачано од Кина. Иако рака на срце не сум видел нигде дека се пожалиле за DOA на питиве.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Финтата е што и да го земеш од тука, пак немаш гаранција (за ова 3 пати прашав). Једино ако е у старт нешто расипано па да успееш да го вратиш/замениш за друго, што неможеш да го направиш ако ти е порачано од Кина. Иако рака на срце не сум видел нигде дека се пожалиле за DOA на питиве.
Нема да имаш никаков проблем со Али, за DOA производ. Само пази да го снимиш отварањето на пакетот, и потоа од проблемот. Инсистираат на видео снимки, и треба да ги разбереме пошто има еден куп идиоти на овој бел свет. Но се што сум се пожалил кај нив, а било вака документирано, ми прифатиле (и вратиле пари).

Така да немај галје за DOA од Али. :)
Единствено провери во Гиербест да не е поевтино.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Јас имав ДоА РПи од али и немав никаков проблем, го вратив. Ме кошташе само поштарина до кина што беше околу 130-150 денари, му пратив тракинг на кинезот и он ми прати нов РПи.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Баче уште еднаш, добронамерен совет за тебе и за сите други - прочитајте ги повнимателно правилата на Али.
Продавачот може да пишува се и сешто, може да ви бара го праќате назад производот и друго, ама правилата велат дека вие не морате да се замарате со такво губење време. Губење време и нерви, одење до пошта, можни заебанции со тракингот натаму, можност да се изгуби пратката (посебно ако е телефон, или слично), итн.

Едноставно штом производот е ДОА, ако добиете производ кој е доа, или производот „умре“ во рок од 15 дена од приемот, односно 15 дена од кога сте декларирале прием (не мора да истиот датум) - продавачот е автоматски должен да ги врати парите. Едноставно отвараш диспјут, и го добиваш. Не се замараш со враќање пратки во Кина.

Затоа за купувања од типот на р-пи (и слични нарачки), јас лично секогаш чекам да пратам конфирмација за прием блиску до истекот на рокот за прием (обично 60 дена). Тоа време, и 15те дена потоа, сметајте ги како гарантен период во кој 100% добивате отштета ако производот не е исправен.
Алиекспрес тие правила ги има поставено за да ги заштити купувачите. Искористете ги.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Баче уште еднаш, добронамерен совет за тебе и за сите други - прочитајте ги повнимателно правилата на Али.
Продавачот може да пишува се и сешто, може да ви бара го праќате назад производот и друго, ама правилата велат дека вие не морате да се замарате со такво губење време. Губење време и нерви, одење до пошта, можни заебанции со тракингот натаму, можност да се изгуби пратката (посебно ако е телефон, или слично), итн.

Едноставно штом производот е ДОА, ако добиете производ кој е доа, или производот „умре“ во рок од 15 дена од приемот, односно 15 дена од кога сте декларирале прием (не мора да истиот датум) - продавачот е автоматски должен да ги врати парите. Едноставно отвараш диспјут, и го добиваш. Не се замараш со враќање пратки во Кина.

Затоа за купувања од типот на р-пи (и слични нарачки), јас лично секогаш чекам да пратам конфирмација за прием блиску до истекот на рокот за прием (обично 60 дена). Тоа време, и 15те дена потоа, сметајте ги како гарантен период во кој 100% добивате отштета ако производот не е исправен.
Алиекспрес тие правила ги има поставено за да ги заштити купувачите. Искористете ги.

Да да јасно е тоа, поентата не ми беше да не ги изгубиш парите (што знам дека не е можно), него да не го изгубиш времето со такви дешавки. Шипинг ~20 дена, па диспјут неколку дена, па додека легнат парите или стигне новиот PI итн.

Инаку моментално сум А2 јузер на али, уште малце ми фали за А3 со што би требало да добивам инстант рефунд. Затоа и преферирам али во однос на гирбест, кои btw еднаш 3 месеци ми праќаа лед G9 сијалички :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Знам за што зборуваш, А3 статус имам веќе некое време. Но системот со поени на Гиербест е многу интересен пошто доведува до прилично добри попусти. Посебно е добро што може да ги чуваш и да ги искористиш за да ја доведеш сметката под 45те евра (за да не плаќаш царина). :)
Еве на пример пред некој ден нарачав лцд проектор, со попустот од купони од 60 и кусур долери го донесов некаде на 47 долари (што е под 45 евра).

...да не го изгубиш времето со такви дешавки. Шипинг ~20 дена, па диспјут неколку дена, па додека легнат парите или стигне новиот PI итн.
Епа тоа е тоа друже, иако мал ризик постои за губење време. На тоа (и на нестрпливоста) сметаат Логин кога лупаат онакви цени, а ете притоа не даваат гаранција исто како Кинезот.

едит: Исправка - Кинезот дава 15 дена гаранција! (или повеќе, ако конфирмацијата за прием ја пратиш покасно) :)

Последна промена:

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Мене кога ми стигна Пи-то со пратката си идеше и повратница, потпиши и земи. И тие се опаметија. Питата стоше во кутија неколку дена, дур да најам време за инсталирање.

Него прашање едно. Питата никгаш не се гаси, закашена е позади ТВ, користам OMSC. Кога ке префрлам на ХДМИ се гледа дека е актвен (затемнет) скрин сејверот и со даљинско не може да го работам. Му ставив маус и штом го мрднам се си иде у нормала, даљинското од ТВ си работи супер. Има некое подесување или да го исклучам скрин сејверот и готово.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Мене кога ми стигна Пи-то со пратката си идеше и повратница, потпиши и земи. И тие се опаметија. Питата стоше во кутија неколку дена, дур да најам време за инсталирање.

Него прашање едно. Питата никгаш не се гаси, закашена е позади ТВ, користам OMSC. Кога ке префрлам на ХДМИ се гледа дека е актвен (затемнет) скрин сејверот и со даљинско не може да го работам. Му ставив маус и штом го мрднам се си иде у нормала, даљинското од ТВ си работи супер. Има некое подесување или да го исклучам скрин сејверот и готово.

Искрено не ми направил така со OSMC, ама сум приметил на различни телевизори различно се понаша CEC-от. Најубаво ми работел на Sony со Bravia Sync, на LG не баш респонзивно, а на моменталниов Philips кога има нешто од он-скрин менито прикажано (на пр. Input - HDMI 2), даљинското не работи, тек кога ќе се изгуби пишува remote pass-through active.

Што значи кога пуштам филм пошто се мења рифрешот на 23.986Hz се појавува тоа и едно 2-3 секунди неможам да мотам. Различни стандарди ваљда. Пробај исклучи го скрин сејверот и онака не ти мења ништо.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Му го исклучив скрин сејверот и сега си ок нема сатемнет екран и успиена пита.
Телевизорот е ЛГ и се си работи ОК, плеј/стоп/пауза, курсори, мени итн.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
За што најмногу го користите ова мини компјутерче?
Не ми паѓа на памет зошто би купил такво компјутерче.

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.757
Му го исклучив скрин сејверот и сега си ок нема сатемнет екран и успиена пита.
Телевизорот е ЛГ и се си работи ОК, плеј/стоп/пауза, курсори, мени итн.
Ако не прима команди на пилотот, знае да помогне и титкање на CompLink па повторно на Хард диск и после проработува

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.757
За што најмногу го користите ова мини компјутерче?
Не ми паѓа на памет зошто би купил такво компјутерче.
Едно ми е Коди во дневна, едно ми е компјутер за Википедија и сл. (за деца), и едно стои... И едно е нарачано од Кина да се подновиме :)

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Едно ми е Коди во дневна, едно ми е компјутер за Википедија и сл. (за деца), и едно стои... И едно е нарачано од Кина да се подновиме :)
Фала, значи тоа компјутерче не е за мене. :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.757
Фала, значи тоа компјутерче не е за мене. :)
Ако сакаш да гледаш телевизја од интернет (Коди) или ако сакаш да експериментираш со Линукс машинче или со командање хардвер или ти треба најпрост десктоп за без пари...

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.757
Оп, две стигнаа :) Коди лета, денес утре ќе видиме блутут интеграција со тастатура и сл.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Колку е паметно да се извадат 5V од компјутерско напојување за да се напојува Raspberry Pi?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно