Ме интересира од каде го имате порачано PI-то, и дали порачувате од официјалните страни(Pi Hut...). Конкретно на Pi Hut вика дека shipping е од £4 - £12. Споделете искуства.
Остај. Ептен се популарни. Само ги пакуваат во некакви „китови“ за да им извадат поише ќар... Пиши тука ако најдеш негде со понормални цени.Мене контретно ми требаат zero моделите. На gearbest нема, а на Ali се 30$ така да затоа прашав.
Jaс се интересирав пред година дена, и разбрав дека нема шанси да се донесе зеро за такви мали пари - како што може(ше) на трулиот запад. Така да ако ти треба зеро заради малата димензија за специфични проекти, тогаш не знам што да те посоветувам, освен можеби да посочам дека имаш други мали SoC плочки од други произведувачи кои имаат функционална подршка за Линукс и можат да послужат за секакви проекти. Оринџ пај зеро и неколку слични нивни физички мали модели можеш да ги имаш на врата за 15тина долари и не се многу поголеми од зеро пај, плус имаат многу повеќе конектори на плочката, за разлика од зеро кој иде само со хдми и пар микро усб. На Оринџ пај не работат опенелек или Рапсбиан ама имаш функционална Армбиан (Дебиан) дистрибуција.Мене контретно ми требаат zero моделите. На gearbest нема, а на Ali се 30$ така да затоа прашав.
Ме интересира од каде го имате порачано PI-то, и дали порачувате од официјалните страни(Pi Hut...). Конкретно на Pi Hut вика дека shipping е од £4 - £12. Споделете искуства.
Нема да имаш никаков проблем со Али, за DOA производ. Само пази да го снимиш отварањето на пакетот, и потоа од проблемот. Инсистираат на видео снимки, и треба да ги разбереме пошто има еден куп идиоти на овој бел свет. Но се што сум се пожалил кај нив, а било вака документирано, ми прифатиле (и вратиле пари).Финтата е што и да го земеш од тука, пак немаш гаранција (за ова 3 пати прашав). Једино ако е у старт нешто расипано па да успееш да го вратиш/замениш за друго, што неможеш да го направиш ако ти е порачано од Кина. Иако рака на срце не сум видел нигде дека се пожалиле за DOA на питиве.
Баче уште еднаш, добронамерен совет за тебе и за сите други - прочитајте ги повнимателно правилата на Али.
Продавачот може да пишува се и сешто, може да ви бара го праќате назад производот и друго, ама правилата велат дека вие не морате да се замарате со такво губење време. Губење време и нерви, одење до пошта, можни заебанции со тракингот натаму, можност да се изгуби пратката (посебно ако е телефон, или слично), итн.
Едноставно штом производот е ДОА, ако добиете производ кој е доа, или производот „умре“ во рок од 15 дена од приемот, односно 15 дена од кога сте декларирале прием (не мора да истиот датум) - продавачот е автоматски должен да ги врати парите. Едноставно отвараш диспјут, и го добиваш. Не се замараш со враќање пратки во Кина.
Затоа за купувања од типот на р-пи (и слични нарачки), јас лично секогаш чекам да пратам конфирмација за прием блиску до истекот на рокот за прием (обично 60 дена). Тоа време, и 15те дена потоа, сметајте ги како гарантен период во кој 100% добивате отштета ако производот не е исправен.
Алиекспрес тие правила ги има поставено за да ги заштити купувачите. Искористете ги.
Епа тоа е тоа друже, иако мал ризик постои за губење време. На тоа (и на нестрпливоста) сметаат Логин кога лупаат онакви цени, а ете притоа не даваат гаранција исто како Кинезот....да не го изгубиш времето со такви дешавки. Шипинг ~20 дена, па диспјут неколку дена, па додека легнат парите или стигне новиот PI итн.
Мене кога ми стигна Пи-то со пратката си идеше и повратница, потпиши и земи. И тие се опаметија. Питата стоше во кутија неколку дена, дур да најам време за инсталирање.
Него прашање едно. Питата никгаш не се гаси, закашена е позади ТВ, користам OMSC. Кога ке префрлам на ХДМИ се гледа дека е актвен (затемнет) скрин сејверот и со даљинско не може да го работам. Му ставив маус и штом го мрднам се си иде у нормала, даљинското од ТВ си работи супер. Има некое подесување или да го исклучам скрин сејверот и готово.
Ако не прима команди на пилотот, знае да помогне и титкање на CompLink па повторно на Хард диск и после проработуваМу го исклучив скрин сејверот и сега си ок нема сатемнет екран и успиена пита.
Телевизорот е ЛГ и се си работи ОК, плеј/стоп/пауза, курсори, мени итн.
Едно ми е Коди во дневна, едно ми е компјутер за Википедија и сл. (за деца), и едно стои... И едно е нарачано од Кина да се подновимеЗа што најмногу го користите ова мини компјутерче?
Не ми паѓа на памет зошто би купил такво компјутерче.
Фала, значи тоа компјутерче не е за мене.Едно ми е Коди во дневна, едно ми е компјутер за Википедија и сл. (за деца), и едно стои... И едно е нарачано од Кина да се подновиме![]()
Ако сакаш да гледаш телевизја од интернет (Коди) или ако сакаш да експериментираш со Линукс машинче или со командање хардвер или ти треба најпрост десктоп за без пари...Фала, значи тоа компјутерче не е за мене.![]()
На пример за „паметен дом“, аркадно машинче за retropie, итн...Не ми паѓа на памет зошто би купил такво компјутерче.
Бесплатна достава
BAG EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BAG 51X20X33CM - KM05 COSMETIC BAG, LIGHT GREY
1.970,00 ден
Бесплатна достава
GAMING CHAIR FragON 2X Rev. 2.0 BLACK/WHITE
11.780,00 ден
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 40X30X20 CM - KM01 PINK
1.970,00 ден
Бесплатна достава
HDD 3,5" 12TB WD PURPLE PRO 7200RPM 512MB 24x7 SATAIII WD122PURP
30.120,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CPU ARCTIC Freezer 36-S (SINGLE FAN) A-RGB BLACK Intel LGA1700, LGA1851/AMD AM5, AM4, ACFRE00198A
2.010,00 ден
Бесплатна достава
NET Switch Ubiquiti 5-port Gigabit 1xPoE/PoE+, USW-Flex-Mini
2.880,00 ден