Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Како тие 48MP би му пркоселе на flagship-от, кога мегапикселите не се најважен индикатор за квалитетот, ни за фотографија, ни за видео?
Бројка на хартија/тепање во гради. Bigger is better mentality, како што имаа и во многу реклами каде го зезаа Iphone.

iphone 5 8mp vs s4 13mp
iphone 5s 8mp vs s5 16 mp
iphone 6 8mp vs s6 16 mp

Иако Ајфонот во сите сценарија имаше подобар сензор и overall подобра камера

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Бројка на хартија/тепање во гради. Bigger is better mentality, како што имаа и во многу реклами каде го зезаа Iphone.

iphone 5 8mp vs s4 13mp
iphone 5s 8mp vs s5 16 mp
iphone 6 8mp vs s6 16 mp

Иако Ајфонот во сите сценарија имаше подобар сензор и overall подобра камера

:eek:h::eek:h:

Што убаво си се изнасмеав, за мераци.

7 февруари 2013
950
1.088
Дечки, ај малце Ноте 10 ова она неприметив еден куп работи ми доби Ноте 9кава што беа само за С10 со апдејти последниве месец дена, со камерата само Инстаграм фали, добив и ефекти на Live focus Портретите како Зум, Црна бела позадина и слично и други ситници... и многу подобар Рам менагмент имам сега и камерата си грми со С10 тестирана ИДЕНТИЧНА скроз слика. Така да полна капа... Сеа некако се лакомам за Ноте10+ чево :D

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Нормално дека идентична слика ќе има, истите камери се. Јас сакам само 3та камера за снимање видео, друго ништо не ми треба.

Happy

user
21 јуни 2010
1.578
751
Во природа
www.conspirazzi.com
Happy's setup  
Processor & Cooler
G630 Sandy Bridge 2.7Ghz
Motherboard
H61
Storage
500Gb Hitachi 7200RPM
PSU
Gambird 700W
RAM
4Gb DDR3
Video card
Sapphire 6770 1Gb GDDR5
Mouse
Gigabyte 6800
Keyboard
Diana
Audio
Lampashko (prodavam ako ima zainteresirani)
Monitor
Belinea
OS
XP; Vista; 7
Од самсунг самите ни кажаа така, не се тоа мои зборови.
Каква споредба ти е ова бе друже а70, со Ајфон ?
Буџет со премиум телефон ?
А70 има одлична фото камера за цената, и е далеку од шит.
Пошто споредуваш со премиум телефоно, ајде, според видеово, има многу подобра предна камера од с9+, а и главната камера не е нешто послаба во добро осветлување, баш во одредени ситуации дури е блиску до него. Е сега, видеа и вечерно сликање, нема тука споредба.
Шит камери имаат телефоните од 5-6000 денари.
а70 е топ уред за цената.

Како ја немаат, а80 ?
Ајфонот е 7 така да ценовно се тука некаде.

A80 ima Sony IMX586, а не модулот од самсунг 48мpix.

Испратено од LYA-L09 преку IT.mk форум апликација

Последна промена:

Happy

user
21 јуни 2010
1.578
751
Во природа
www.conspirazzi.com
Happy's setup  
Processor & Cooler
G630 Sandy Bridge 2.7Ghz
Motherboard
H61
Storage
500Gb Hitachi 7200RPM
PSU
Gambird 700W
RAM
4Gb DDR3
Video card
Sapphire 6770 1Gb GDDR5
Mouse
Gigabyte 6800
Keyboard
Diana
Audio
Lampashko (prodavam ako ima zainteresirani)
Monitor
Belinea
OS
XP; Vista; 7
Како тие 48MP би му пркоселе на flagship-от, кога мегапикселите не се најважен индикатор за квалитетот, ни за фотографија, ни за видео?

48Pixel камериата има 0.800 µm големина на пикесилте, меѓутоа со Pixel binning технологијата има моќ да произведе ефективна слика од 1.600 µm, во 12 мегапиксели резолуција ефективно фаќајки повеќе детаљи во споредба со Самсунг С10 12 mpix камера кој има ефективни 1.400 µm. Тука исто важи и правилото на имплементација (ова е и воедно најбитно) одностно како производителот ке ги искористи овие бенифити. Исто производителот може да реши да ја направи и полоша одколку што е камерата аут оф д бокс (потемни слики итн.).

И со најлоша имплементација и без оптичка стабилизација ако го ставиш телефонот на сталак со тајмер, теоретски има шанси да извади подобра фотографија од С10 и тоа би било резил за фирмата.

Оваа технологија е сепак во рана фаза. (Хуавеи први имплементираа во 2018)
Со новите 100+ мегапиксели камери ако успеат пиксел бининг со 1 in 16 mpix може да бидат уште подетални сликите.

За ноќна фотографија незнам колку влијае пиксел бининг, ама затоа постои image stacking.

За видео е друга прича, тоа зависи од процесирачка моќ и ред други ствари.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Каква споредба ти е ова бе друже а70, со Ајфон ?
Буџет со премиум телефон ?
А70 има одлична фото камера за цената, и е далеку од шит.
Пошто споредуваш со премиум телефоно, ајде, според видеово, има многу подобра предна камера од с9+, а и главната камера не е нешто послаба во добро осветлување, баш во одредени ситуации дури е блиску до него. Е сега, видеа и вечерно сликање, нема тука споредба.
Шит камери имаат телефоните од 5-6000 денари.
а70 е топ уред за цената.

Како ја немаат, а80 ?

A70 воопшто не е буџет. А серијата сериозно се меша на S серијата.

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.569
19.267
Што убаво си се изнасмеав, за мераци.

Еве ти екстра забава за денес
View: https://www.youtube.com/watch?v=4nGnAdtTDCw

@останати
Ако ве мрзи да гледате, во видеото се зборува за одлуката на Apple да го оневозможи менувањето на батерија во друг сервис освен кај нив.
Мислам, можете вие тоа но ја губите функцијата за проверка на здравјето на истата. Не помага да ставите дури и оригинална батерија.

Епа многу напредна компанија која треба да се следи. Браво!

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.083
6.017
48Pixel камериата има 0.800 µm големина на пикесилте, меѓутоа со Pixel binning технологијата има моќ да произведе ефективна слика од 1.600 µm, во 12 мегапиксели резолуција ефективно фаќајки повеќе детаљи во споредба со Самсунг С10 12 mpix камера кој има ефективни 1.400 µm. Тука исто важи и правилото на имплементација (ова е и воедно најбитно) одностно како производителот ке ги искористи овие бенифити. Исто производителот може да реши да ја направи и полоша одколку што е камерата аут оф д бокс (потемни слики итн.).

И со најлоша имплементација и без оптичка стабилизација ако го ставиш телефонот на сталак со тајмер, теоретски има шанси да извади подобра фотографија од С10 и тоа би било резил за фирмата.

Оваа технологија е сепак во рана фаза. (Хуавеи први имплементираа во 2018)
Со новите 100+ мегапиксели камери ако успеат пиксел бининг со 1 in 16 mpix може да бидат уште подетални сликите.

За ноќна фотографија незнам колку влијае пиксел бининг, ама затоа постои image stacking.

За видео е друга прича, тоа зависи од процесирачка моќ и ред други ствари.
0.800 x 4 = 3.200

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342

@останати
Ако ве мрзи да гледате, во видеото се зборува за одлуката на Apple да го оневозможи менувањето на батерија во друг сервис освен кај нив.
Мислам, можете вие тоа но ја губите функцијата за проверка на здравјето на истата. Не помага да ставите дури и оригинална батерија.

И постојано дава нотификација дека е расипана батеријата.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

@останати

Зошто не го постираше видеото во iFanatics темата?

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
A70 воопшто не е буџет. А серијата сериозно се меша на S серијата.
Не е буџет ? Демек тој што има 23-24к за а70, има и 52-53к за с10+ бидејќи тука некаде се ? Има голема разлика меѓу тие телефони, кој секој што ги анализирал подетално, ја знае. Но тоа не го прави а70 лош телефон, туку екстра телефон за цената.
Се што не е Flagship е буџет варијанта. А серија, купува тој што нема или не му се даваат пари за С серија односно е на лимитиран буџет.
И с10е, дури се смета за буџет телефон.
Меродавни цени се само овластените. Шверцувани телефони, без оригинална гаранција и без фискална сметка не влагаат предвид.

@останати

Истото го прави и Самсунг. На с10, ако недајбоже ти се сјебе Type C Конекторот, ќе мораш да ја смениш целата матична плоча, бидејќи не е поврзан со конектор туку е залемен директно на плочата.
Колега на с9, менуваше екран, кој му беше Скршен.
И во овластен сервис, каде што имаше плус и осигурување на самиот екран, му ја променија и батеријата, бесплатно. Бидејќи Самсунг така налага, а ако ја пренесат старата батерија во новото куќиште не му важи гаранцијата, и на ризик е. Значи таа е процедурата што Самсунг ја налага.
Умреа тие времиња. Не се глупави производителите за да дозволат било кој да им го зима лебот.

Последна промена:

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Не е буџет ? Демек тој што има 23-24к за а70, има и 52-53к за с10+ бидејќи тука некаде се ? Има голема разлика меѓу тие телефони, кој секој што ги анализирал подетално, ја знае. Но тоа не го прави а70 лош телефон, туку екстра телефон за цената.
Се што не е Flagship е буџет варијанта. А серија, купува тој што нема или не му се даваат пари за С серија односно е на лимитиран буџет.
И с10е, дури се смета за буџет телефон.
Меродавни цени се само овластените. Шверцувани телефони, без оригинална гаранција и без фискална сметка не влагаат предвид.

Другар, имаш уште една класа освен буџет и премиум (флегшип). Midrange ти е најважната. И во секоја од трите класи имаш уште по 2-3 подкласи. Пример S10e е budget flagship или affordable flagship, а може да помине и како Midrange.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.569
19.267
Таква е политиката на менување екран. Екран со рамка + нова батерија кај моделите на кои им е трајно залепена (а трајно е секаде каде што нема pull tab)

Секое насилно вадење на батеријата предизвикува деформирање и потоа истата е опасна.

marick14

hello world
2 март 2011
185
75
Кривогаштани

@останати

Толку беше од Епл. Уште оваа и следната година ако ја изгураат и толку им беше.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB