Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Оглас за копани карти - дискусија

spanska

hello world
18 јули 2019
72
92
Ресен
Да не беа копаните карти уште голем број од гејмерите во Македонија ќе гејмаа на GT730 или некое слично шпоре на дрва.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Да не беа копаните карти уште голем број од гејмерите во Македонија ќе гејмаа на GT730 или некое слично шпоре на дрва.

Да не беа копаните карти гејмерите ќе си купуваа нови карти и немаше да им цркаат.

spanska

hello world
18 јули 2019
72
92
Ресен
Да не беа копаните карти гејмерите ќе си купуваа нови карти и немаше да им цркаат.
Молчи шо си во право иначе не знам шо ќе превме, за 4500 шо карта ќе купиш нова и шо игри на неа ќе можиш да играш???

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Многу си напнат на копачиве,многу гнев во тебе има,толку ли некој те заебал од копачиве?Еве на форумов јас не сум слушнал до сеа на никој,што земал карта од копачиве да му рикне,ако имаш ти или некој друг искуство нека сподели.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370

Да не беа копаните карти гејмерите ќе си купуваа нови карти. Вака со пенисите во рака.
Многу си напнат на копачиве,многу гнев во тебе има,толку ли некој те заебал од копачиве?Еве на форумов јас не сум слушнал до сеа на никој,што земал карта од копачиве да му рикне,ако имаш ти или некој друг искуство нека сподели.

Ако не си слушнал не значи дека нема. Само не се пријавува, а бајаги од картиците завршуваат надвор од форум. Мене не ми има цркнато до сега. Гнев нема никаков само не се сложувам со методите што се користат и работи што се преќутуваат. Отвараат намерно проценка и истите тие сами си даваат проценки, договорено и координирано. Само не чуди ако се толку картиците добри, дури и толку добри што испаѓа дека и се оплеменети зошто тогаш ги продаваат, зошто не си ги копаат и понатаму.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Да не беа копаните карти гејмерите ќе си купуваа нови карти. Вака со пенисите во рака.

Ако не си слушнал не значи дека нема. Само не се пријавува, а бајаги од картиците завршуваат надвор од форум. Мене не ми има цркнато до сега. Гнев нема никаков само не се сложувам со методите што се користат и работи што се преќутуваат. Отвараат намерно проценка и истите тие сами си даваат проценки, договорено и координирано. Само не чуди ако се толку картиците добри, дури и толку добри што испаѓа дека и се оплеменети зошто тогаш ги продаваат, зошто не си ги копаат и понатаму.
Искрено до сега не сум слушнал,некој да земал копана карта и да му рикне,затоа и прашав мислев да не имаш некое искуство,па да го споделиш.Лоша моја проценка тогаш не било гнев се извинувам,мислев дека нешто ти се има случено со некој од копачиве со карта некоја,затоа и те цитирав.Се согласувам потполно со тебе за проценките,неможе карта што си ја купил пред 1 год на СТАРО да незнаеш по која цена да ја продадеш,барем не на форумов,90% секој ден следиме цени,и по огласите и тука,така да горе доле ги знаеме кој се цените,не само на графичките карти,него и на други компоненти.

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Искрено до сега не сум слушнал,некој да земал копана карта и да му рикне,затоа и прашав мислев да не имаш некое искуство,па да го споделиш.Лоша моја проценка тогаш не било гнев се извинувам,мислев дека нешто ти се има случено со некој од копачиве со карта некоја,затоа и те цитирав.Се согласувам потполно со тебе за проценките,неможе карта што си ја купил пред 1 год на СТАРО да незнаеш по која цена да ја продадеш,барем не на форумов,90% секој ден следиме цени,и по огласите и тука,така да горе доле ги знаеме кој се цените,не само на графичките карти,него и на други компоненти.

Mene mi ima riknato, te. riknata(falicna) si bese koga mi ja prodadoa na nekoj nacin.

Da pojasnam, clenot sto mi ja prodade ne mi kaza deka mi ja dava so moduvan bios i windows mi pravese problem, posle saati i saati istrazuvanje sto e rabotata svativ, pa potoa staviv fabricki bios, i so toj bios pri igri posle 5-10 min pojuvavuase BSOD valjda nemase dovolno silikon veke da tera so fabricki klokovi i naponi. Se slusnav so clenot se soglasi da ja vrati no samo odkako ke odbie 15$ zatoa sto ne sum go zacuval kopackiot bios koj bil platen 15$, ova malku cudno mi bese bideki clenot imase mnogu takvi karti i mozese samo da copy-paste od drugite ama ajde ok se soglasiv, podobro 800 den zaguba odkolku 5000, valjda toa bese taksa za "negovoto potroseno vreme"... a moeto potroseno vreme i nervi ? ama jbg taka ti e koga si fakas rabota so kopaci, posle toa si rekov nikogas veke. Da ne zboram za sostojbata na kakva mi ja dade kartata.. motor na golf 3 1.9 TDI posle 20 godini rabota ne e tolku valkan.

Da ne ispadne deka shiram omraza, ne e toa celta, znaev na sto sum koga ja kupuvav, deka si nosi mal rizik takva transakcija, i ne se pozaliv nitu pisav negativno iskustvo so clenot... ama ne gi velicete kopanite graficki deka se super provereni i odrzavani graficki vo odlicna sostojba.. se znae deka toa se maceni delovi...

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Никој не величи копани карти, напротив ги понижуваат. Тоа што тебе те измамиле со биос, е до продавачот не до картата. Ама неее, тебе ти снемало силикон, не дека си го утнал биосот што сам си го ставил. Карти користени за гејминг имаат покористено јадро. Карти за мајнинг имаат покористена меморија. Меморијата и јадрото се делови кои имаат подолг животен век. Вентилатори, кондензатори, мосфети се деловите кои откажуваат, не поради тоа дали се копани или не, туку им дошол денот.
Проблем со цените и со копаните карти настана поради самите членови тука. ПР. некој постира карта, пишал дека е копана, продава за 4000 денари. На друг член му е ниска цената и за да постигне повисока препродажна цена, ги објавува своите карти како некопани (иако се копани) за 6000 денари, премиум цена бидејќи копањето е "штетно", а и неможеш никогаш да најдеш разлика меѓу тие две карти.
Е сега постојат копачи - аматери, кои само ги отпакувале картите ги брцнале на рејзер и дај шта даш. Тие карти копани 2-3 години, без подесувања за копање, на високи температури, без променети пасти и полни прашина, на фабрички биос секако дека ќе бидат заникаде.

За 3 години ми имаат прегорено 5 карти од стотина. Едната 2 месеци стара, некопана ми рикна поради краток спој, една поради негрижа при менување на паста, две ми имаат паднато од раце (треба да престанам да гледам linus i jayz видеа), и само една при копање, поради недоволно ладење, без вентилатори на 900cclock и 1500memclock со 750мВ, бидејќи сакав да пробам дали со пасивно ладење може да копа ваква карта.

Еве пример за карта купена од продавница - гејмана 2 години, и откупена од моја страна. И сакате да кажете ова повеќе вреди од карта за која се има некој грижено да му трае што подолго за да вади пари од неа.

rx570.jpg

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS

Исто е и со увозот на коли, ако не увезуваа толку коли, сите ќе си купуваа коли на ново од салон, а вака, со пенисот во рака. Буквално секој може да си дозволи кола од салон, ама овие дилериве на половни ја матат работата...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Вентилатори, кондензатори, мосфети се деловите кои откажуваат, не поради тоа дали се копани или не, туку им дошол денот.
секоја компонента си има животен век во просек во часови. Конзумерскиот хардвер добива гаранција од 1,2 или 3 години на пример а е дизајниран да работи по 8 до 12 часа на ден и гаранцијата го следи тоа сценарио. Ако не беше ова вака зошто ја намалија гаранцијата на картите во екот на копањето?

Хардверот се амортизира со користење и црка од амортизација а не дека „му дошол денот“ или така и рекле наречниците кога се родила картата во фабрика.
А тоа дека ги одржавале картите, им баеле и што уште не, тој муабет немојте тука ви се молам. Ако е така тогаш не ги продавајте, копајте ги слободно ехеее уште колку биткоин има за копање.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Mene mi ima riknato, te. riknata(falicna) si bese koga mi ja prodadoa na nekoj nacin.

Da pojasnam, clenot sto mi ja prodade ne mi kaza deka mi ja dava so moduvan bios i windows mi pravese problem, posle saati i saati istrazuvanje sto e rabotata svativ, pa potoa staviv fabricki bios, i so toj bios pri igri posle 5-10 min pojuvavuase BSOD valjda nemase dovolno silikon veke da tera so fabricki klokovi i naponi. Se slusnav so clenot se soglasi da ja vrati no samo odkako ke odbie 15$ zatoa sto ne sum go zacuval kopackiot bios koj bil platen 15$, ova malku cudno mi bese bideki clenot imase mnogu takvi karti i mozese samo da copy-paste od drugite ama ajde ok se soglasiv, podobro 800 den zaguba odkolku 5000, valjda toa bese taksa za "negovoto potroseno vreme"... a moeto potroseno vreme i nervi ? ama jbg taka ti e koga si fakas rabota so kopaci, posle toa si rekov nikogas veke. Da ne zboram za sostojbata na kakva mi ja dade kartata.. motor na golf 3 1.9 TDI posle 20 godini rabota ne e tolku valkan.

Da ne ispadne deka shiram omraza, ne e toa celta, znaev na sto sum koga ja kupuvav, deka si nosi mal rizik takva transakcija, i ne se pozaliv nitu pisav negativno iskustvo so clenot... ama ne gi velicete kopanite graficki deka se super provereni i odrzavani graficki vo odlicna sostojba.. se znae deka toa se maceni delovi...

Ако добро разбрав, овде станува збор за превара. Јас не би го криел членот затоа што нели сме тука наши и имаме доверба меѓу себе?

Или да си појасни самиот член зошто не кажал каков биос има и зошто не ја истестирал. На крај зошто наплатил 18% ако ти била продадена таква. Вака само една страна слушаме.

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Zalam ne mi bese namerata da voskresnuvam stari kupo-prodazni problemi, samo sakav da kazam primer za riknata graficka, bidejki se spomna deka za takov slucaj nekoi clenovi ne ni znaat.
Ova se desi pred godina i pol, premnogu daleku e, do sega clenot mozebi i se reformiral :D

@Sludge.Factory zosto mislis deka sum go utnal biosot ? Sto te asocirase na takov zaklucok ?

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
секоја компонента си има животен век во просек во часови. Конзумерскиот хардвер добива гаранција од 1,2 или 3 години на пример а е дизајниран да работи по 8 до 12 часа на ден и гаранцијата го следи тоа сценарио. Ако не беше ова вака зошто ја намалија гаранцијата на картите во екот на копањето?

Хардверот се амортизира со користење и црка од амортизација а не дека „му дошол денот“ или така и рекле наречниците кога се родила картата во фабрика.
А тоа дека ги одржавале картите, им баеле и што уште не, тој муабет немојте тука ви се молам. Ако е така тогаш не ги продавајте, копајте ги слободно ехеее уште колку биткоин има за копање.

Дали навистина на некој ИТ гуру како тебе, кој те почитувам треба да ти линкам видео од techquickie, поради тоа што си butthurt, full on assault mode?
View: https://www.youtube.com/watch?v=a2Y79QR-yKQ&feature=emb_title

Не е точно дека хардверот има работен век во саати, денови недели или месеци. Никој не намали гаранција во екот на копањето. Намалија гаранција препродавачите и увозниците на графички бидејќи многу нубци врска немаа како треба да управуваат со тие карти.
Асус 3 години, МСИ, ГИГАБАЈТ, АСРОК сафирки 2 год, xfx powercolor 1 god.

Најважна работа за Графички и општо хардвер, за нивниот животен век е температурата. Да, јас им БААМ на картите со тоа што менувам паста на 3-6 месеци, ги чистам со компресор и ги одржувам температурите на копање на константна температура од 55-65ц во ЛЕТО и 45-55ц во зима. (провери си ја графичката во idle и кажи ми колку е топла? 40-40ц? како е кога играш во лето? 75ц?)
ТЛДР. Копачите им БААТ на картите, секојдневно. Стабилен напон, фиксиран на 825-850мв (променлив скратува животен век). Стабилни температури (променливи скратуваат животен век), пониски температури (75-85 наспроти 55-65 во копање).

Имам копана карта од Јануари 2014 - РХ 290 4гб. 6 и половина години картата КОПА и ништо не и е. WHY?

*ништо од ова не важи за поголем дел од гејмери и newbie мајнери

@geek22 бидејќи прва причина за БСОД на карта е грешен биос. Може си погодил моделот и меморијата, но различни ревизии имаат различни тајминзи на меморија. Плус повеќето од вторите ревизии на карти имаат мешана Hynix-elpida, hynix-micron меморија а во ГПУЗ и други апликации ги кажува како сингл мемори тип.

hfghfghfg

hello world
24 мај 2020
88
71
Исто е и со увозот на коли, ако не увезуваа толку коли, сите ќе си купуваа коли на ново од салон, а вака, со пенисот во рака. Буквално секој може да си дозволи кола од салон, ама овие дилериве на половни ја матат работата...
Овие копаните ти се како кола со враќана километража, чипувана, сервис не направен од како е купена...

Бар кога се огласуваат копани карти, се нагласува тоа во описот? Или по екстра ниска цена се продаваат тие копаните?

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Овие копаните ти се како кола со враќана километража, чипувана, сервис не направен од како е купена...

Бар кога се огласуваат копани карти, се нагласува тоа во описот? Или по екстра ниска цена се продаваат тие копаните?

Да се нагласува, Да се продаваат по екстра цена. И не ти е добра споредбава. Воопшто, подобра споредба ти е со два исти мобилни телефони, каде едниот е користен 24/7 а другиот е чат пат од време на време. Која е разликата помеѓу двата, освен батеријата која во случајов со графички е ирелевантна

hfghfghfg

hello world
24 мај 2020
88
71
Да се нагласува, Да се продаваат по екстра цена. И не ти е добра споредбава. Воопшто, подобра споредба ти е со два исти мобилни телефони, каде едниот е користен 24/7 а другиот е чат пат од време на време. Која е разликата помеѓу двата, освен батеријата која во случајов со графички е ирелевантна
ОК мобилни. Едниот некој модификуван ром, оверклокуван, 24/7 работен на макс во само една апликација.
И после така продаден. Па на купувачот аудио не му работи, вибер, фејсбук кочат, му загрева, рестартира... И што вика продавачот не ме замарај стави му фабрички ром.
Можеби и не е толку проблем во самите копани графички, колку што е во луѓето што ги продаваат истите. (Секоја чест на исклучоците.)

Се на светов има рок на траење. Електрониката не е исклучок.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Намалија гаранција препродавачите и увозниците на графички бидејќи многу нубци врска немаа како треба да управуваат со тие карти.
Асус 3 години, МСИ, ГИГАБАЈТ, АСРОК сафирки 2 год, xfx powercolor 1 god.

Зошто? Што има врска ако не знаеле да управуваат со картите? :)
Ми кажуваш дека сите сте искрени тука и дека ако некој од вас е нуб ќе рече дечки еве копана карта ама јас сум нуб и не знам како да управувам со картата? :)

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
бидејќи прва причина за БСОД на карта е грешен биос. Може си погодил моделот и меморијата, но различни ревизии имаат различни тајминзи на меморија. Плус повеќето од вторите ревизии на карти имаат мешана Hynix-elpida, hynix-micron меморија а во ГПУЗ и други апликации ги кажува како сингл мемори тип.

Ja kazuvase kako hynix, mozno e da bilo nesto vakvo ne vikam ne, ama so ogled na toa sto rabotese 5-10 min pod full teret pred da krashni, jas sepak bi rekol deka e hardverski problem so stabilnost.

hfghfghfg

hello world
24 мај 2020
88
71
Какво е тоа управување со графички карти? Не е намести ја и заборави на неа? Ропај игри. Или има рок на уигрување, подесување па дури додека да ја управиш месец дена не смееш да играш на неа.

mkgunner

hello world
29 октомври 2008
448
341
Кичево
mkgunner's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 1600AF
Motherboard
MSI B450 Gaming Plus Max
Storage
Kingston A2000 250GB
PSU
Chieftec GPS-600A8
RAM
2x8Gb G.Skill Ripjaws F4-3200C16D-16GVGB
Video card
XFX RX570 4GB
Case
No name
Mouse
некаков Кинез
Keyboard
Delux K5108 (11 години, абер нема да рикне)
Audio
Panasonic SA-AK20 на AUX
Monitor
AOC 27V2Q
OS
Windows 10 Pro
Имам прашање во врска со Asus RX470 mining која не бутира под windows доколку се флешне gaming bios.
Типот на меморија го детектира како Hynix, пробани сите bios-и за hynix (и тие со иста фрекфенција и другите со различна) од gaming Asus RX-470, со ниеден не бутира windows, или бутира и ја става на disabled, кога ја активираш губи слика.
Некој да има сугестија ако сака да сподели

never give up

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Зошто? Што има врска ако не знаеле да управуваат со картите? :)
Ми кажуваш дека сите сте искрени тука и дека ако некој од вас е нуб ќе рече дечки еве копана карта ама јас сум нуб и не знам како да управувам со картата? :)

бидејќи картите беа увезени по црни канали, од странски држави, каде кај нас гаранцијата е неважечка. Секоја карта што ти ќе му ја вратиш на препродавачот, тој треба да ја извади од државава, да ја испрати до тоа место, а тоа кошта пари. Слично како гаранциите по ледиком мобеликс и останати мобиљари. Непостоечки.
Не се сите искрени, фала богу, но да ги ставаш сите во исти кош, па и не е добро нели?

@hfghfghfg Се што е органско си има животен век. Со електроникава последно време се актуелизира тој животен век, само за да се продаваат повеќе, понови производи, и да се вадат производителите на тој животен век, наместо тоа што користат недоволно квалитетни материјали. ( 5 волтни кондензатори на плоча со струја од 5-6волти, наместо како порано по 6-7в) Животниот век зависи од електрони, температура и ништо друго. Колку е животен век на SSD? Јас што користам ссд за скролање и социјални мрежи можам да ги искористам тие 1000 терабајти животен век за 100 години, друг пак што работи со видео едитинг, игра игри, или користи голема количина на податоци дневно, може да му трае и пола година.( и двајцата го користиме ссд-то по 8 саати на ден. Процесорите практично немаат животен век, бидејќи зависно од начинот на користење е пресметан и тој животен век. Ама не е исто процесор да работи на 90 степени и на 50 степени. Се е до температурата и преносот на електрони.[/QUOTE]

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
бидејќи картите беа увезени по црни канали, од странски држави, каде кај нас гаранцијата е неважечка. Секоја карта што ти ќе му ја вратиш на препродавачот, тој треба да ја извади од државава, да ја испрати до тоа место, а тоа кошта пари. Слично како гаранциите по ледиком мобеликс и останати мобиљари. Непостоечки.
Не се сите искрени, фала богу, но да ги ставаш сите во исти кош, па и не е добро нели?

Така е де. Мене тука ми е проблемот, јас никаде не се побунив дека на копана карта и е намален животниот век ако е грижливо користена освен за вентилаторите, но и тие се компоненти, кога ќе почнат да бучат шоќе ми е картицата, да импровизирам со глупости? Не фала. Мојата забелешка уште од почеток беше што се понашате (сега не ти се обраќам директно на тебе) ко картел, се договарате за цените и не кажувате дека картиците се копани. Дека ви се веќе исплатени повеќекратно ама сакате да печалите пари. Плаќајте персонален данок, нема да има проблем ;)

А тој муабет околу црните активности со кои се бавите нема да почнувам дискусија, тоа полиција нека ве брка мене не ме интересира.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Картел хаха. Јас карта немам продадено, сакам да купам 8гб карти да проширам дејност но не можам бидејќи цените се 7000 денари+. Од кај знаеш ти дали се копани исплатени или неисплатени и од кои причини ги продаваат луѓево? За што да плаќам персонален данок молимте објасни ми? По која стапка, како, за што?
И дај кажи ги црните активности, што правиме нелегално? Те молам објасни ми зошто сега ме уплаши и несакам да ме гони полиција. Господе боже каков лик си бил ти...

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно