Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Vermouth: како и зошто направив game launcher за Linux

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.855
6.412
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Здраво на сите, редно време е да ве запознаам со мојот pet проект овие неколку месеци.

Тие што играат на Линукс, знаат дека веќе има неколку воспоставени game launchers - Heroic, Lutris, Bottles, Faugus. Мене искрено никој не ми кликна. Или се прекомплицирани, или се преедноставни. Повеќето се веќе bloated (600+мб), бавни и се пишувани генерално за Gnome десктопот, во Електрон или Пајтон. Ми требаше нешто поедноставно, побрзо и нешто што убаво се вклопува во KDE.

Решив да си напишам свој. Vermouth е game и app launcher за Linux, примарно прилагоден за KDE Plasma (но работи на сите десктопи). Работам на него од крајот на март 2026 и досега има > 300 commit-и, ~130 ѕвездички, 7 контрибутори и околу 6000 инсталации само од флетхаб со околу 1800 нови месечни инсталации. Лиценцата е MIT. Името е поврзано со Wine - нели Вермут се прави од вино :)

1789995194533.png

Вермут покрива:
  • Windows игри и апликации преку Proton, Wine и umu-launcher, со интегрирани download менаџери за истите
  • Native апликации, .desktop записи и AppImage
  • Внес на игри од Стим
  • Дирекна работа со GOG како GOG Galaxy
  • Retro игри преку RomM и RetroArch
  • Doom engine игри преку UZDOOM
  • Big Picture режим со навигација со контролер
  • Автоматско инсталирање на launchers (battle.net etc) или пак custom инсталери
итн итн.

За проектот користев C++, Qt 6.8, QML и KDE Frameworks 6 (Kirigami). Поради ова, програмот е многу брз и мал - помалце од 5MB тотал. Изгледот е баш како КДЕ Плазма програма.
Најголеми проблеми со кои се соочив беа администраторите на flathub :), AppImage пакување и dark mode. Dark mode после 6 итерации прераснаа во комплет theme поддршка.

Линкови

Ако го пробате, ќе ми значи секој фидбек: багови, идеи и предлози.
Придонеси со код и преводи се исто така добредојдени.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно