dekomote
Скептик
dekomote's setup
- Processor & Cooler
- Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
- Motherboard
- X870 Aorus Elite WIFI7
- Storage
- Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
- PSU
- NZXT C850 ATX3.1
- RAM
- 2x16GB G-Skill 6000 CL32
- Video card
- EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
- Case
- Fractal Design North XL
- Mouse
- Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
- Keyboard
- Keychron Q1 Max
- Audio
- Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
- Monitor
- Dell S2721DGF 165Hz HDR
- OS
- Fedora
Здраво на сите, редно време е да ве запознаам со мојот pet проект овие неколку месеци.
Тие што играат на Линукс, знаат дека веќе има неколку воспоставени game launchers - Heroic, Lutris, Bottles, Faugus. Мене искрено никој не ми кликна. Или се прекомплицирани, или се преедноставни. Повеќето се веќе bloated (600+мб), бавни и се пишувани генерално за Gnome десктопот, во Електрон или Пајтон. Ми требаше нешто поедноставно, побрзо и нешто што убаво се вклопува во KDE.
Решив да си напишам свој. Vermouth е game и app launcher за Linux, примарно прилагоден за KDE Plasma (но работи на сите десктопи). Работам на него од крајот на март 2026 и досега има > 300 commit-и, ~130 ѕвездички, 7 контрибутори и околу 6000 инсталации само од флетхаб со околу 1800 нови месечни инсталации. Лиценцата е MIT. Името е поврзано со Wine - нели Вермут се прави од вино
Вермут покрива:
За проектот користев C++, Qt 6.8, QML и KDE Frameworks 6 (Kirigami). Поради ова, програмот е многу брз и мал - помалце од 5MB тотал. Изгледот е баш како КДЕ Плазма програма.
Најголеми проблеми со кои се соочив беа администраторите на flathub
, AppImage пакување и dark mode. Dark mode после 6 итерации прераснаа во комплет theme поддршка.
Линкови
Ако го пробате, ќе ми значи секој фидбек: багови, идеи и предлози.
Придонеси со код и преводи се исто така добредојдени.
Тие што играат на Линукс, знаат дека веќе има неколку воспоставени game launchers - Heroic, Lutris, Bottles, Faugus. Мене искрено никој не ми кликна. Или се прекомплицирани, или се преедноставни. Повеќето се веќе bloated (600+мб), бавни и се пишувани генерално за Gnome десктопот, во Електрон или Пајтон. Ми требаше нешто поедноставно, побрзо и нешто што убаво се вклопува во KDE.
Решив да си напишам свој. Vermouth е game и app launcher за Linux, примарно прилагоден за KDE Plasma (но работи на сите десктопи). Работам на него од крајот на март 2026 и досега има > 300 commit-и, ~130 ѕвездички, 7 контрибутори и околу 6000 инсталации само од флетхаб со околу 1800 нови месечни инсталации. Лиценцата е MIT. Името е поврзано со Wine - нели Вермут се прави од вино
Вермут покрива:
- Windows игри и апликации преку Proton, Wine и umu-launcher, со интегрирани download менаџери за истите
- Native апликации, .desktop записи и AppImage
- Внес на игри од Стим
- Дирекна работа со GOG како GOG Galaxy
- Retro игри преку RomM и RetroArch
- Doom engine игри преку UZDOOM
- Big Picture режим со навигација со контролер
- Автоматско инсталирање на launchers (battle.net etc) или пак custom инсталери
За проектот користев C++, Qt 6.8, QML и KDE Frameworks 6 (Kirigami). Поради ова, програмот е многу брз и мал - помалце од 5MB тотал. Изгледот е баш како КДЕ Плазма програма.
Најголеми проблеми со кои се соочив беа администраторите на flathub
Линкови
- GitHub: GitHub - dekomote/vermouth: A game and app launcher for Linux - native, Windows, and retro. KDE-first, lightweight, no frills.
- Flathub: Install Vermouth on Linux | Flathub
- Инсталацијата за секоја дистрибуција е опишана во README-то. Има пакети за секоја дистрибуција. За арч и арч бејзд, го има во аур, за федора и сусе има репо. За сите други има пакети
Ако го пробате, ќе ми значи секој фидбек: багови, идеи и предлози.
Придонеси со код и преводи се исто така добредојдени.