Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 3570k w/ Corsair H100
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
Samsung 840 EVO / Western Digital 1TB EZEX
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
8GB Kingston HyperX Beast
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS
Windows 7 Ultimate 64-Bit
4 Дена ми го држат пакетот на царина. Бог да чува и да брани
Tue, 26.11.2013 18:04 Uhr Macedonia Shipment is prepared for customs clearance in country of destination

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
420
523
@sp1on
Дали се царинат подароци и дали цената по која ги царините е првичната цена или цената со попуст на производот ? Исто така доколку производот е пратен како sample (зошто се имам пријавено за тестирање на nike патики) дали подлежи на царински такси ?
Благодарам однапред

sp1on

hello world
25 ноември 2013
152
82
za sample samo ako pisuva na fakturata value for customa purposes only, gift obicno ne se carini dokolku ima nekoja normalna cena primer od 1-5$ i taka

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
420
523
za sample samo ako pisuva na fakturata value for customa purposes only, gift obicno ne se carini dokolku ima nekoja normalna cena primer od 1-5$ i taka

Доколку добивам секоја недела-две по 2 пара патики за кошарка кои треба да ги тестирам и да направам ревизија ? Вредноста на еден пар патики е во рангот од 80 до 120 долари. Јас лично не ги плаќам патиките, па затоа ме интересира дали би требало да платам одредена царина. Точно што би требало да биде нагласено на пакетот за да не се царини ?
Фала :)

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Доколку добивам секоја недела-две по 2 пара патики за кошарка кои треба да ги тестирам и да направам ревизија ? Вредноста на еден пар патики е во рангот од 80 до 120 долари. Јас лично не ги плаќам патиките, па затоа ме интересира дали би требало да платам одредена царина. Точно што би требало да биде нагласено на пакетот за да не се царини ?
Фала :)
Примерок може да нарача или да добие фирма а не физичко лице.
Оваа ми го објаснија во шпедиција која јас имав нарачка во која беше назначено дека во пакетот има примероци.
И на крај за да си подигнам пакетот си платив и шпедитески услуги и царина и ддв.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
А привремен увоз за патиките?
Не може да ги зафркенеш, ако решиле да земаат пари ке ти земат, власт се.
За привремен увоз (ако постои такво нешто за патики) ке ти треба документи кои ке ги изработи некоја шпедиција 3000-ки и кога ке правиш извоз т.е. враќање уште еднаш извозни докумнати и плус поштарина и понекоја такса и ддв и на ддв ддв.... ке ти излезе како да си купил патики кај нас и ке имаш за кусур за во кино со деволчето.

sp1on

hello world
25 ноември 2013
152
82
privremen uvoz se izrabotuva pri narodsko kazano roba koja ke se doraboti i vrati vo odreden rok vo zemjata izvoznik..

4 Дена ми го држат пакетот на царина. Бог да чува и да брани
Tue, 26.11.2013 18:04 Uhr Macedonia Shipment is prepared for customs clearance in country of destination
markohf pojdi vo posta 2 ako od skopje, i prasaj si za paketot :)

sp1on

hello world
25 ноември 2013
152
82
procedurata za izvrsuvanje na privremen uvoz e mnogu komplicirana i trae mnogu vreme a i imalo slucaevi koga carinskata uprava ne dozvolila privremen uvoz

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
Колку е царина и данок за кинески нонејм лаптоп? Загледав еден за 500-600 долари, па ме интересира :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
Спремај 1000 долари, онака.
Си најдов:
П: 3525 Колку изнесува царината и данокот при увоз на компјутери-лаптоп, и мобилни телефони од земји надвор од ЕУ?
О: Ве известуваме дека за увоз на компјутери предвидена е слободна царинска стапка и 5% ДДВ од вкупната фактурна вредност плус додадени транспортни трошоци. Исто така и за мобилни телефони е предвидена слободна царинска стапка и 18% ДДВ. Служба за царинска тарифа
Тука и плус ова http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=61

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Според мене и нарачките кој што ги имам направено, (читај 250+) никогаш немало правилно пресметување на царинската стапка и данокот и „додатните“ трошоци од страна на царинарниците.

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 3570k w/ Corsair H100
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
Samsung 840 EVO / Western Digital 1TB EZEX
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
8GB Kingston HyperX Beast
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS
Windows 7 Ultimate 64-Bit
sp1on ако работиш во царина би те замолил да им пратиш сугестија на раководителите да видат како работат цариниците во царина. Спрема народот се многу непрофесионални. Да не ми кажеше ти да проверам паќетот дали ми е во пошта 2 јас уште ќе го чекав на DHL страната се дур не го вратија. Кога правев муабет со некоја си од царина по телефон мислам дека таа вработената ќе ме убиеше по телефон.
Се јавувам да прашам за паќетот ми вика "Да стигнат е пред 4 дена ама треба да се царини. Сега ти пишуваме писмо да ни пратиш фактура", паќетот е телефон и другар ми го нарача од Германија. Тој ми рече дека внатре во паќетот е фактурата. Се јавив пак назад таа истат ми вика "ЗНАЧИ господине нема фактура паќетот е отворен и нема ништо" и викам дека има фактура сигурен сум. Па трошев пари да се јавувам во германија да ми прати другарот слиќи од банка за тоа што платил за после тоа јас да и ги пратам на таа. И се јавив по телефон да ја известам и таа убаво ми се издра "ЗНАЧИ ГОСПОДИНЕ МАРКО вие сте МНОГУ упорен.. ни треба фактура" ја известив дека и пратив секаков доказ и ми рече дека ќе го царинат.

Си отидов до пошта 2 си платив царина/ддв и паќетот кога го добив, не ни беше отворен -_- кога го отворив пред нив ја имаше фактурата. И им ја оставив таму за сувенирче.
Од сите што се контактирав во царина имаше само еден асален кој што знаеше да збори нормално

sp1on

hello world
25 ноември 2013
152
82
druze zal mi e sto si imal zaebancii ama znaes ne sme site nie isti, ima i dobri i losi, milo ki e sto dobro se zavrshi rabotata mozelo da bide i poloso.. imaj ubav den i ako treba nesto kazi

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Јас сакам да прашам дали има врска за царината дали тоа што го примаш е порадок или не? Пример што ако мене некој роднина ми прати пакет? Тој си го платил што и да е, јас не ни знам - сака да ме изненади - и ми праќа нешто. И го отвараат на царина и пример ако е некој телефон или таблет - што тогаш?

Не треба да ми стигне мене дома без да се замарам и да му се израдувам или пак ќе треба да ме малтретираат со царини и се тоа?

И додатно - што ако е користен уред?

sp1on

hello world
25 ноември 2013
152
82
Јас сакам да прашам дали има врска за царината дали тоа што го примаш е порадок или не? Пример што ако мене некој роднина ми прати пакет? Тој си го платил што и да е, јас не ни знам - сака да ме изненади - и ми праќа нешто. И го отвараат на царина и пример ако е некој телефон или таблет - што тогаш?

Не треба да ми стигне мене дома без да се замарам и да му се израдувам или пак ќе треба да ме малтретираат со царини и се тоа?

bez razlika dali e podarok ili e nov ured, sepak spored carinskite zakoni toj ured pretstavuva stranski proizvod koj vleguva na nasa teritorija i mora da se plati danok za negovo koristenje (prosto kazano) pravime muabet za elektronski uredi, dokolku se sitni raboti (corapi, maicki, neznam bluzi i sl) carinicite progleduvaat niz prsti pa gi pustaat taka so znak (oslobodeno od carina) znaci procedurata na stignuvanje na paket od stranstvo e ovoj.. stignuva so AirMail, DHL, UPS, na TAV Cargo carinata go skenira i go prenapatuva do carinskata ispostava vo posta, t.e. posta skopje 2 (blizu zeleznicka) i dokolku tamosnite carinici uvidat deka paketot treba da se carini go selektiraat paketot za carinjenje.. po pravilo treba da se izvesti korisnikot za koj e namenet toj ured ali vo praksa mn ne se prektikuva.. dokolku proizvodot se oslobodi od carinski davacki, se prenapatuva do lokalnata posta od kade e korisnikot.. primer covekot zivee na ulica tintiri mintiri vo gjorce i paketot ke bide prenapaten do postata vo gjorce.. drug sovet dokolku pratkata se nosi so DHL, ili UPS a ne so evtinite posti kako sto se HongKong post, ChinaPost ili slicno zadolzitelno stokata podlezi na carinenje i obavezno vraboten vo DHL ke ve kontaktira da si izberete spedicija i sl.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

Aко ти прати роднина вреден пакет без твое знаење, ќе те изненади, да, али ќе те изненади со сумата што ќе треба да ја платиш за царина. Мене така ми дојде лаптоп и требаше да платам 300 евра царина, добро изненадување беше :).

goranski

hello world
20 март 2013
305
143
Aко ти прати роднина вреден пакет без твое знаење, ќе те изненади, да, али ќе те изненади со сумата што ќе треба да ја платиш за царина. Мене така ми дојде лаптоп и требаше да платам 300 евра царина, добро изненадување беше :).

каков лап топ си добил ти? 5% е само данок за компјутерска опрема од царина си ослобден. По математикава излага дека ти пратиле 6000еур лап топ, а се жалиш за 300 еур.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Абе и 30 евра да се, како така да се зима царина и данок? Па данок има платено за лаптопот кај што е купен. Не е увезен за продажба - подарок е. Или јас не сфаќам за што служат царините и даноците или ова нема смисла.

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.521
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
Абе и 30 евра да се, како така да се зима царина и данок? Па данок има платено за лаптопот кај што е купен. Не е увезен за продажба - подарок е. Или јас не сфаќам за што служат царините и даноците или ова нема смисла.
Штом го изнесуваш од државата, треба да си бараш ослободување од данок од државата од која излегува. Ќе си го платиш данокот на царина.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно