Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Ај едно прашање за искусниве со царина...

Треба другар да ми прати од Америка интегрални кола со елементи на нив залемени, склопени.

Ме интересира како тоа на царина би го толкувале и како би ми дале износ што би требал да го платам.

Никаде не постои цена колку тоа чини, сето тоа е кастом изработено.

Мислење?

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
Ај едно прашање за искусниве со царина...

Треба другар да ми прати од Америка интегрални кола со елементи на нив залемени, склопени.

Ме интересира како тоа на царина би го толкувале и како би ми дале износ што би требал да го платам.

Никаде не постои цена колку тоа чини, сето тоа е кастом изработено.

Мислење?

Подарок? Нека пише. И вредност. Докај $20 па ако треба и повеќе пратки.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Подарок? Нека пише. И вредност. Докај $20 па ако треба и повеќе пратки.

Реалната цена ако правам пресметка на деловите (3-4 мали плочки, со се на нив) би била сигурно околу 700$.

Тој би го пратил како подарок, ама незнам на царина што да очекувам, јас таа цена ја знам од моја математика, нигде како part number не Би можела да се најде, освен ако некој не седне секој дел од колото да го бара во каталог :)

sp1on

hello world
25 ноември 2013
152
82
najdobro e da ti prati site poodelno, ne zaedno zasto koga ke stignat kaj nas na carina bez razlika so pisuva deka e podarok ako ima poveke raboti nie na internet im jabarame realnata cena, dokolku e edno parce i e podarok pominuva bez carina, druga rabota neka go prati preku usps ne preku dhl, ups ili slicno, zasto ovie po skapive posti automacki idat na carinenje bez razlika sto ima vnatre ;)

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
najdobro e da ti prati site poodelno, ne zaedno zasto koga ke stignat kaj nas na carina bez razlika so pisuva deka e podarok ako ima poveke raboti nie na internet im jabarame realnata cena, dokolku e edno parce i e podarok pominuva bez carina, druga rabota neka go prati preku usps ne preku dhl, ups ili slicno, zasto ovie po skapive posti automacki idat na carinenje bez razlika sto ima vnatre ;)

Фала за советот, ќе гледам тогаш така да ми ги пратат.

Ако имам некое прашање ќе те барам :)

sp1on

hello world
25 ноември 2013
152
82
slobodno! a imam sega jas edno prasanje vo carinska uprava.. kade da najdam najevtino r270x za sinot :)

Software

lurker
15 август 2007
591
357
Јас пред 6 месеци почнав да порачувам преку интернет од aliexpress i Ebay. Пред еден месец порачав 4 дуксерки од Кина (за роднини мои) три беа од еден продавач, а едната беше различна од др продавач. Тие што беа исти ако ги порачав во еден ордер ке требаше да платам 80 долари и ке платев царина. Затоа прво ја порачав едната на моја адреса, а другите две ги порачав да стигнат кај моите роднини на нивна адреса. До сега стигна само едната дуксерка а другите две уште не се стигнати па ќе видиме дали планот ми е успешен. Прочитав на интернет дека поднесено било барање за да не се плаќа царина до 150 евра и тогаш ќе биде полесно за пазарење вака многу е ниска вредноста од 45 евра.

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
Јас пред 6 месеци почнав да порачувам преку интернет од aliexpress i Ebay. Пред еден месец порачав 4 дуксерки од Кина (за роднини мои) три беа од еден продавач, а едната беше различна од др продавач. Тие што беа исти ако ги порачав во еден ордер ке требаше да платам 80 долари и ке платев царина. Затоа прво ја порачав едната на моја адреса, а другите две ги порачав да стигнат кај моите роднини на нивна адреса. До сега стигна само едната дуксерка а другите две уште не се стигнати па ќе видиме дали планот ми е успешен. Прочитав на интернет дека поднесено било барање за да не се плаќа царина до 150 евра и тогаш ќе биде полесно за пазарење вака многу е ниска вредноста од 45 евра.
Пак ќе се плаќа ако не ти е за лична употреба. А 4 дукса, хм ;-) И мислам дека ќе наплаќаат ДДВ у секој случај.

sp1on

hello world
25 ноември 2013
152
82
Стигна пратката со новата тура графички деновиве, ги пропуштил изгледа sp1on без да си земе една.

па не сум јас како другите цариници, друг пат ако имаш проблем слободно јави се! јас сум од поштените... затоа и поштено сакам тука да ги заменам моите работи за понови, инаку до сега ке имав се ново од тие таквит екако тебе затоа помогнете ми

m@rT1n

read-only
3 април 2009
30
19
Јас сакам да го прашам sp1on или било кој друг со вакво искуство за решение на проблемов:

Во 10 сабајле ми звонат од ДХЛ дека имаат пратка за мене, и ми вика следно што треба да направат е да го царинат. Пратката има вредност од 33 евра со платена достава и е електронски дел, и според законот јас мислам дека не подлежи на царина. Е сега од ДХЛ ми викаат да им платам 1500 ден. за шпедициски услуги, плус да им пратам копии од лична карта и некое полномошно, а и од кога ќе го оцаринат ќе бараат уште пари и за тоа.

Ми го пишаа ова на мејл, им враќам на маилот со фактурата дека пратката е 33 евра и со линк од царинската управа до законот дека се што е под 45 евра не се царини, а тие пак ми викаат дека пратката е задржана на царина.

Им вракам и на овој мејл и ги прашувам дали може да одам јас лично да си ја царинам, ми викаат дека јас сум немал влез до системот за царинење морало со шпедиција.

Е сега прашањето ми е дали стварно мора шпедиција да најдам за да ја царинам пратката или можам јас лично да одам, пошто на ДХЛ многу не им верурам, оти на мејл ми одговараат 3 луѓе, од исти мејл, еден пишува со кирилична подршка друг без...

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Си на*бал штом е преку ДХЛ, сите пратки одат на царинење, без разлика на цена, И ќе ти требаат штедидорски трошоци околу 3000 денари мислам беше, плус царина и вредноста на пратката што си ја платил, 100 евра во крпче.

m@rT1n

read-only
3 април 2009
30
19
Знаев дека сум на тесно и морам да им платам, браво за ДХЛ за тактиката, а интересно е ако не сакам да го земам казна ќе платам. Уште еднаш браво за ДХЛ и нека им се со среќа парите што ќе им ги дадам.

sp1on

hello world
25 ноември 2013
152
82
Јас сакам да го прашам sp1on или било кој друг со вакво искуство за решение на проблемов:

Во 10 сабајле ми звонат од ДХЛ дека имаат пратка за мене, и ми вика следно што треба да направат е да го царинат. Пратката има вредност од 33 евра со платена достава и е електронски дел, и според законот јас мислам дека не подлежи на царина. Е сега од ДХЛ ми викаат да им платам 1500 ден. за шпедициски услуги, плус да им пратам копии од лична карта и некое полномошно, а и од кога ќе го оцаринат ќе бараат уште пари и за тоа.

Ми го пишаа ова на мејл, им враќам на маилот со фактурата дека пратката е 33 евра и со линк од царинската управа до законот дека се што е под 45 евра не се царини, а тие пак ми викаат дека пратката е задржана на царина.

Им вракам и на овој мејл и ги прашувам дали може да одам јас лично да си ја царинам, ми викаат дека јас сум немал влез до системот за царинење морало со шпедиција.

Е сега прашањето ми е дали стварно мора шпедиција да најдам за да ја царинам пратката или можам јас лично да одам, пошто на ДХЛ многу не им верурам, оти на мејл ми одговараат 3 луѓе, од исти мејл, еден пишува со кирилична подршка друг без...

мартин, сите пратки што доагаат по брза пошта без разлика дали се помали од 45 еур или не подлежат на царински обврски, што значи треба да се царинат, е сега во твојов случај нема да подлежиш на плакање царина бидејки е електронски уред, ама ке треба да платиш шпедитерски услуги што ти ги викаат ДХЛ плус данок за уредот. Поточно тие 1500 денари се за изготвување на царинските документи , ецд, декларација итн тн, друга работа можеш сам да ја цариниш не дека неможеш, не си ти фирма, ама тоа што сакаат да ти кажат они е дека овластена шпедитерска компанија мора да го изврши царинењето во и за сметка на тебе. јас би ти препорачал да ги исконтактираш и да ги прашаш колкави би биле сите трошоци, бидејки имаш плус лежарина на ДХЛ за секој ден што седи робата во нивниот склад. Поздрав ако треба повеке објаснување слободно контактирај ме

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
Знаев дека сум на тесно и морам да им платам, браво за ДХЛ за тактиката, а интересно е ако не сакам да го земам казна ќе платам. Уште еднаш браво за ДХЛ и нека им се со среќа парите што ќе им ги дадам.
Имаш и опција да не ја подигнеш пратката, т.е. се откажуваш од неа.
Јас така пред некоја година порачав маичка по кратки ракави во вредност од ~15 долари, кога стигна тука ми се јавија на телефон и викаат да платам 3000+ денари o_O Им објаснив што како е и дека немам намера да плаќам.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.486
5.595
Имаш и опција да не ја подигнеш пратката, т.е. се откажуваш од неа.
Јас така пред некоја година порачав маичка по кратки ракави во вредност од ~15 долари, кога стигна тука ми се јавија на телефон и викаат да платам 3000+ денари o_O Им објаснив што како е и дека немам намера да плаќам.

i-dont-want-to-live-on-this-planet-anymore-11372-1366x768.jpg

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526
мартин, сите пратки што доагаат по брза пошта без разлика дали се помали од 45 еур или не подлежат на царински обврски, што значи треба да се царинат, е сега во твојов случај нема да подлежиш на плакање царина бидејки е електронски уред, ама ке треба да платиш шпедитерски услуги што ти ги викаат ДХЛ плус данок за уредот. Поточно тие 1500 денари се за изготвување на царинските документи , ецд, декларација итн тн, друга работа можеш сам да ја цариниш не дека неможеш, не си ти фирма, ама тоа што сакаат да ти кажат они е дека овластена шпедитерска компанија мора да го изврши царинењето во и за сметка на тебе. јас би ти препорачал да ги исконтактираш и да ги прашаш колкави би биле сите трошоци, бидејки имаш плус лежарина на ДХЛ за секој ден што седи робата во нивниот склад. Поздрав ако треба повеке објаснување слободно контактирај ме
A mene me interesira po koe pravilo, zakon, uredba toa so brzite posti "mora" da se carini, t.e. da projde carinska postapka a kaj obicna posta/pratka nemora.

nikigo

hello world
6 март 2013
278
295
nikigo's setup  
Processor & Cooler
XEON X5660@4GHz Noctua NHD14
Motherboard
Gigabyte GA-X58A-UD7 (rev. 1.0)
Storage
2xLiteonit 120GB RAID0, WD10EZEX
PSU
Cooler Master V700
RAM
6 x 2GB Kingston HyperX 1600
Video card
GIGABYTE GTX 1070 G1 Gaming
Case
Coolermaster HAF XB
Mouse
Logitech MX518
Keyboard
IBM Model M
Audio
Steinberg UR12, Raspberry Pi HiFiBerry, Yamaha AS-500, JBL Studio 530, Pioneer HPM50, Grado SR-60
Monitor
DELL U2312HM
OS
Windows 7
Да нема грешки само ќе додадам дека на сите пратки со вредност под 22еур со вклучен транспорт или поштарина(дхл, упс, македонски пошти) кон приватно лице, не се царинат, на пратки со вредност од 22 до 45еур се плаќа само ддв и трошоци за спремање документи (шпедиција), над 45 еур се плаќа царина, ддв и трошоци за спремање документи. Шпедицијата преку македонски пошти е незначителна(100 или 200 ден), кај дхл, федекс и др. е околу 3000 денари со вклучена лежарина на царински терминал. Доколку друг шпедитер ти ги спреми документите, ќе платиш и лежарина, околу 1000-1200ден. од ден. Епа сега види дали сакаш воопшто преку дхл нешто да примиш.

A mene me interesira po koe pravilo, zakon, uredba toa so brzite posti "mora" da se carini, t.e. da projde carinska postapka a kaj obicna posta/pratka nemora.

Секаде се царини, само во пошта не се плаќа скапа шпедиција и лежарина на царински терминал, бидејќи тоа го прави службено лице од царина. Е сега тоа значи дека некогаш може да платиш и генерална царинска стапка од 15%, бидејќи цариникот незнае што е пратката. За компјутерски делови најчесто се придржуваат до стапките за царина и ддв.

Jasmina1

read-only
13 јануари 2014
4
0
Поздрав до сите, нова сум на форумов имам едно прашање. На 10.01.2014 год. добив Известување дека имам пратка за која треба да се спроведе царинска постапка од 36$. Фактура, сметка и вредност за призводот им пратив по e-mail истиот ден, па сакам да прашам за колку дена ке добијам потврден одговор.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
3-4 работни дена обично, макар можда да те заборават и повеќе. Колку повеќе ги замараш верувај побрзо ќе ти се заврши процедурата. (барем за ДХЛ е точно ова)

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 3570k w/ Corsair H100
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
Samsung 840 EVO / Western Digital 1TB EZEX
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
8GB Kingston HyperX Beast
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS
Windows 7 Ultimate 64-Bit
Царина TIP: Ако имате tracking и пишува дека е на царина а немате никакво писмо одете диркетно таму, писмата каснат со недели.

Jasmina1

read-only
13 јануари 2014
4
0

toshex го видов твојот коментар се јавив на бојот кој го има на известувањето разговарав со еден господин од таму, вели као све е во ред пратката ми ја испратиле вчера па сега да сум ја чекала, да стигне по пошта. А на tracking стои дека се уште е на царина.

2014-01-08 16:05, MACEDONIA, THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF, SKOPJE 1003 OFFICE OF EXCHANGE, Send item to customs (Inb)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно