Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дронови - Регистрација и пријавување летови

kirev

senior
31 мај 2010
9.132
7.816
Значи ако прочитам уште некоја глупост стварно нема да ја надгледувам оваа тема и овој форум а ми е жал зашто еве гледам некој членови со кои би можел некое мислење да разменам
Демек некој ќе се секира? Многу напнуваш...

BEST

hello world
10 јуни 2011
320
299
А да ви фрлам некоја импровизирана експлозивна направа од под балкон и да ја снема пола македонија? :D
Неможам да верувам какви све постови прочитав во темава... не ви се дроновите никаква опасност, лугето се... П.С. Можам многу опасен снајпер да купам без дозвола и од далечина поголема од 1км да упуцам било кого и веројатно никад нема (ни да пробаат) да ме најдат... Мислам WTF со коментарите дека дроновите се опасни... и ДА, би ги забранил околу аеродроми секако...

Испратено од SM-G930F преку IT.mk форум апликација

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Мора да има некој ред. При купвање/увоз на дрон трена да се регистрираш со ЛК да се пополни формулар кај продавачот и по недела две да повдеш до надлежен орган и да си земеш дозвола. Доколку дронот е некоја играчка нема потреба од нисто.
За пример да ги земеме рибарите. Може да си купиш трска и да појдеш на езеро по риба ама ако те фати чувар без дозвола јадеш казна. И некој спомна дрон во Грција, и на нашите рибари во Грциај не им треба дозвола, туриста си им оставаш пари на друг начин.

BEST

hello world
10 јуни 2011
320
299

mobicom

read-only
1 ноември 2017
17
16
Ја пак си реков пишани 80% глупости на темава, ма јок 99% се глупости пишани од деца најверојатно

BEST

hello world
10 јуни 2011
320
299
Ја пак си реков пишани 80% глупости на темава, ма јок 99% се глупости пишани од деца најверојатно
Извини ј*г.. неможев да се воздржам одкако испточитав све и свашта предходно... кој свати свати, толку оффтопик од мене на темава...

Испратено од SM-G930F преку IT.mk форум апликација

gego

hello world
6 декември 2009
334
363
Скопје
gego's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 3600 & stock cooler
Motherboard
MSI B450 TOMAHAWK
Storage
SSD 500GB & WD 2TB
PSU
Chiftech 750W
RAM
16GB
Video card
AMD RX 580 8GB
Case
NoName
Mouse
Blaody V5
Keyboard
A4Tech X7 G800W
Monitor
Asus VA24EHE
OS
WIN10
Дронови нека се летаат ама треба да има правила...сепак. Да речеме: дрон во населено место блиску до куќи/згради смее, освен ако е опремен со камера да е потребна дозвола или што ти знам каков документ за издржливост на снимањето. Надвор од населено место ливади/планини итд смее, без ралика со или без камера и нема потреба од никаков документ, освен ако се работи за забренати зони за снимање(аеродроми, воени области и сл.)

mobicom

read-only
1 ноември 2017
17
16

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Аха. И треба лиценца?

Брат јас во тинексот во Ѓорче во исто време си купив и сатар и кокос. Излегов позади си седнав на клупа и пошто чекав некој и ми беше досадно решив со сатарот да го отворам кокосот.

Помина џандар и ме праша од кај го купи кокосот и колку пари е.

bxxxn

user
11 март 2011
1.664
1.817
Факултет за Географија и Агенцијата за цивилно воздухопловство на РМ организираат

Трибина за новата уредба за беспилотни летала

место: горната зграда на ПМФ
време: сабота 27.01.2018, во 10 часот

Сите заинтересирани може да присуствуваат.

mobicom

read-only
1 ноември 2017
17
16
Сите кои имаат дронови прво NASA да им даде дозвола па после да одобри и Русија, не можем да поверувам каде живеам, абе оставите не ко оној од холандија што лета каде сака, нормално по некоја ЕУ регулатива или како секој американец што може да лета по нивните регулативи, што се драматизира само кај нас и србија секогаш. Се кај нас мора да биде нешто не нормално. Неможем да пишувам само се нервирам :angry::angry::angry:

DrMTR

senior
27 март 2014
7.966
8.501
Сите кои имаат дронови прво NASA да им даде дозвола па после да одобри и Русија, не можем да поверувам каде живеам, абе оставите не ко оној од холандија што лета каде сака, нормално по некоја ЕУ регулатива или како секој американец што може да лета по нивните регулативи, што се драматизира само кај нас и србија секогаш. Се кај нас мора да биде нешто не нормално. Неможем да пишувам само се нервирам :angry::angry::angry:
За да можеш да леташ ке мора да имаш лиценца. За да имаш лиценца ке одиш на полигон некаде и ке леташ 5-6 минути и ке те гледа некој шупак. Потоа ке ти издаде лиценца и ке си ја платиш како попче 2-3К. За тоа е целава оваа збрка, не дека на некој му смета што ти леташ.

Mao

user
5 јуни 2007
1.342
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Decki so stana so zakonive, ima nekoj polagano / registrirano dron do sega? Nabaviv dron pa se mislam so e sledniot cekor. Za registracijata jasno mi e, treba da se popolni formularot i uplati na smetka tamu i so posle? Se polaga ne se polaga?

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Decki so stana so zakonive, ima nekoj polagano / registrirano dron do sega? Nabaviv dron pa se mislam so e sledniot cekor. Za registracijata jasno mi e, treba da se popolni formularot i uplati na smetka tamu i so posle? Se polaga ne se polaga?
Мораш да го регистрираш дронот, сеуште не се отворени центри за обука на пилоти, што значи само регистрација на дронот,сега за сега

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
211
Куманово
Регистрација, ќе добиеш бројче и потоа пред секој лет треба да го пријавуваш на сајтот.
Ако некој од соседите те пријави, полиција има право да дојде да те испраша и ако не ти е пријавен летот да го заплени дронот.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно