Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дронови - Регистрација и пријавување летови

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7800X3D Arctic Freezer III 360 RGB
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
Kingston KC3000 M.2 2TB II KC3000 M.2 1TB
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB 6000Mhz CL36
Video card
EVGA RTX3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
SMSL Sanskrit 10th MKII + PSB Alpha PS1
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Дечки, ај мала помош. Купив дрон од Плаисио од Солун. Се јавив денеска во АЦВ за регистрација и ми рекоа дека меѓу другите документи треба да приложам доказ за сопственост (фискална или гаранција). Јас од продавницата добив само документ за tax-free. Чаре? Сигурно има уште некој на форумов што не го купил дронот од МК.

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
Video card
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Нема врска, завршив работа, го регистрирав. Зошто? Не ми се ризикуваше да ми го одземат дронот и да платам 300 евра казна ако случајно ме пријави некој или рандом ме види полиција. За 20 евра не правам муабет. Сега за сега мирна глава. Кога ќе измислат нешто друго ќе му ја мислиме.

7 февруари 2013
951
1.089
Дечки, а 90грама дрон, DJI Tello помал од телефон, треба да го регистрирам? каде ги пишува правилата и каде е регистрацијата сајтот, офисот или слично..
страв ме фати комшииве само што го видоа први реченици АА комши ке те пријавиме како вака Демек на шала заебанција ... Не се знае.
Едит
Под членот законот ова го најдов, според ова не ме фаќа законот, под овие граници е мојот

Член 2

(1) Оваа уредба се применува на цивилни воздухоплови без екипаж кои вршат
комерцијални или некомерцијални активности со:
- максимална маса на полетување (MTOW) поголема од 0,5 kg,
- максимална брзина поголема од 20 m/s,
- максималeн долет поголем од 15m и
- максимална висина поголема од 15 m.

Последна промена:

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
211
Куманово

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Дечки, а 90грама дрон, DJI Tello помал од телефон, треба да го регистрирам? каде ги пишува правилата и каде е регистрацијата сајтот, офисот или слично..
страв ме фати комшииве само што го видоа први реченици АА комши ке те пријавиме како вака Демек на шала заебанција ... Не се знае.
Едит
Под членот законот ова го најдов, според ова не ме фаќа законот, под овие граници е мојот

Член 2

(1) Оваа уредба се применува на цивилни воздухоплови без екипаж кои вршат
комерцијални или некомерцијални активности со:
- максимална маса на полетување (MTOW) поголема од 0,5 kg,
- максимална брзина поголема од 20 m/s,
- максималeн долет поголем од 15m и
- максимална висина поголема од 15 m.
Максималната брзина ти е 30 m/s, и имаш 100m опсег. Ќе да го фаќа и него законов.

Sent from my Dyson V8

7 февруари 2013
951
1.089
максималната брзина му е помала од 30м/с, тоа во висина горе или помогнато од ветер. а со заштитните пластики му многу помала, кога го летам на нормални висини вика дека е околу 5 6 метри/с во телефонот. исто максимална висина му е 10м официјална, а далечината од телефонот и вифито зависи, и би рекол е мала и слаба

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
максималната брзина му е помала од 30м/с, тоа во висина горе или помогнато од ветер. а со заштитните пластики му многу помала, кога го летам на нормални висини вика дека е околу 5 6 метри/с во телефонот. исто максимална висина му е 10м официјална, а далечината од телефонот и вифито зависи, и би рекол е мала и слаба

Моја грешка, погрешни информации сум гледал. Еве од официјалната страна, максимална брзина му е 8m/s, ама висината ти е 30m и далечината е 100m. Ако имаш проблеми со полиција околу летање, јас пре би рекол дека тие ќе се повикаат на официјалните спецификации, според кои би требало да го регистрираш.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
На DJI сите дронови ги фаќа законот и треба да се регистрирани.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
ме зезнале со официјалниве пошто се појачувани од реалноста доста..
А, башка и не верувам дека ти се исплати за 20 евра да си имаш нервози со полиција и да се објаснуваш. И купи си рејнџ екстендер, ќе добиеш минимум х2 и во висина и далечина.

SpiritBond

hello world
21 август 2015
413
902
Aerodrom
Здраво дечки,
Претпоставувам регистрирањето го вршите преку АЦВ Воздухоплов без екипаж. Е сега, што да се прави за тие кои што го скопиле дронот од ништо со посебни делови нарачани од разни сајтови на интернет. Го гледам листот за пријава за дронот и има наведено кој производител, сериски број, дата на производство, и доказ за сопственост, сите такви работи кој што јас не можам да ѓи наведам од прости причини. Што да правам? Има чаре/начин ?

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
Video card
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Здраво дечки,
Претпоставувам регистрирањето го вршите преку АЦВ Воздухоплов без екипаж. Е сега, што да се прави за тие кои што го скопиле дронот од ништо со посебни делови нарачани од разни сајтови на интернет. Го гледам листот за пријава за дронот и има наведено кој производител, сериски број, дата на производство, и доказ за сопственост, сите такви работи кој што јас не можам да ѓи наведам од прости причини. Што да правам? Има чаре/начин ?

Најубаво јави им се, прилично услужливи беа со мене, ми објаснија све што ме интересираше околу регистрацијата. Немаат многу работа :)

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
211
Куманово
Најубаво јави им се, прилично услужливи беа со мене, ми објаснија све што ме интересираше околу регистрацијата. Немаат многу работа :)

Сакаш да кажеш дека успеа да регистрираш дрон без документ ?

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
Video card
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Сакаш да кажеш дека успеа да регистрираш дрон без документ ?

Не. Ме пратија на нотар, ми заверија документ дека јас тврдам дека дронот е моја сопственост и преземам секаква одговорност во врска со него.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Знае ли некој агенцијата за цивилно воздухопловство дали работи утре и од колку до колку? На телефон прееска ги добив ама заборавив да прашам, сега не креваат.

aleksnako

hello world
10 октомври 2012
189
106
Скопје
На DJI сите дронови ги фаќа законот и треба да се регистрирани.
вклучувајки и мавик аир, тој е многу мал, а и тежи помалку од 500гр, не за друго прашувам затоа што планирам да го донесам од странство а за регистрација бараат фискална и гаранција

12 април 2017
1.918
1.259
Хаааааааахаха, јас мислев американските атентатски дронови нема да можат да летаат над Македонија, он за DJI било хахахах ненормална држава

BEST

hello world
10 јуни 2011
320
299
Другарче (од аероклуб) вика дека нема врска тоа со регистрирање на дронови, важи само за ако се занимавате со снимање свадби, настани и некои други јавни чуда... Сеа не знам, јас планирам да склопам мал тркачки дрон за FPV забава, секако нема никакви дозволи да пробам да вадам :)

aleksnako

hello world
10 октомври 2012
189
106
Скопје
Другарче (од аероклуб) вика дека нема врска тоа со регистрирање на дронови, важи само за ако се занимавате со снимање свадби, настани и некои други јавни чуда... Сеа не знам, јас планирам да склопам мал тркачки дрон за FPV забава, секако нема никакви дозволи да пробам да вадам :)
ако го леташ во стенковец оќеј е, нема да ти бараат дозвола, но ако го леташ во урбани средини ќе ти треба дозвола, без разлика дали ти е за комерцијални, сопствени потреби или за забава.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно