Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Најдов и верзија со 5.3. Истата цена е како со 5.1:
Тие со 5.3 се најверојатно со некој бош чипсет за кој што нема драјвери, примети дека пореномираниве брендови немаат 5.3 донглиња. А без драјвери(т.е. со генерички од микрософт) нема да има поддршка за сите подобрувања што ги има 5.3, него ќе биде базична верзија, негде накај 2.0 чинам беше. Во случај сепак да земеш такво, пиши па ќе ти кажам како да провериш на која блутут верзија ти работи донглето.
Мада реално за аудио не ти менува дали е 2.0(или 4.0 пошто 2јка не ни можеш да купиш ново) за кој дефинитивно ќе имаш драјвери, или 5.3(исто со соодветни драјвери), бар кај обични слушалки со кабел измеѓу и блутут ресивери што имам користено нема разлика(имав и 4.0 со CSR8510 и Broadcom 20702 чипсети, а моментално 5.2 со intel ax201).
Генерално подобрувањата од 4.0 па накај 5.3 за домет и бендвит се кај BLE, и веројатно најбитното е поддршка за BLE Аудио и LC3 кодек(од 5.2 па нагоре) што твоиве мислам дека не поддржуваат. a2dp, што се користи за аудио транспорт(oсвен кај BLE Audio) нема подобрувања од памтивек.
Мада можда ми има промакнато нешто па да е битно за TWS слушалчиња, не сум 100% сигурен пошто не користам такви.
Ако сакаш нешто што дефинитивно ќе работи како што треба, и чим си плеснал толку пари на слушалки верувам дека нема да е проблем да потрошиш уште $25 и да си земеш една PCIе картица со Intel ax210 WiFi6E/BT5.3 .
Донглињата се најчесто класа 2, а за кинеските неможеш да си сигурен дури и да е декларирано како 1.
Интелот ти е дефинитивно блутут класа 1 и ќе има некое мало подобрување во домет на рачун на тоа, пошто поголема е излезната моќност на предавателот, башка и со екстерни антени се картиците со поголемо засилување на сигналот, споредено со принтаните на пцб антени кај малите донглиња.

Едит:
Ова интелов што е 5.3 моментално, со апдејт на драјвер можно е да стане 5.4, 5.5 итн(доколку дозволува хардверот). Пошто и ax201 што го имам а и ax210 почнаа како блутут 5.0 сертифицирани картици, а моментално ax201 e 5.2, a ax210 е 5.3.

Последна промена:

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Каков (ако) BT адаптер користите за фиксно PC кое нема bluetooth?

Дилемата ми е меѓу овие две:

Gembird од Анхоч (400 денари):

Asus од Сетек (1000 денари):

Некако за Асусов има повеќе информации на нет, ама и поскап е 2.5 пати...
Овој го имам, нон стоп уклучен и никаков проблем немал. Слушалки поврзани, состаноци на Google Meet се уредно си работи, 0 дисконекции.

Кој е претставник за Sennheiser во Скопје/Македонија?
Амски - нема веб страна, на фејсбук побарај го

Едит: Не видов, си добил одговор уствари пред мене

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Тие со 5.3 се најверојатно со некој бош чипсет за кој што нема драјвери, примети дека пореномираниве брендови немаат 5.3 донглиња. А без драјвери(т.е. со генерички од микрософт) нема да има поддршка за сите подобрувања што ги има 5.3, него ќе биде базична верзија, негде накај 2.0 чинам беше. Во случај сепак да земеш такво, пиши па ќе ти кажам како да провериш на која блутут верзија ти работи донглето.
Мада реално за аудио не ти менува дали е 2.0(или 4.0 пошто 2јка не ни можеш да купиш ново) за кој дефинитивно ќе имаш драјвери, или 5.3(исто со соодветни драјвери), бар кај обични слушалки со кабел измеѓу и блутут ресивери што имам користено нема разлика(имав и 4.0 со CSR8510 и Broadcom 20702 чипсети, а моментално 5.2 со intel ax201).
Генерално подобрувањата од 4.0 па накај 5.3 за домет и бендвит се кај BLE, и веројатно најбитното е поддршка за BLE Аудио и LC3 кодек(од 5.2 па нагоре) што твоиве мислам дека не поддржуваат. a2dp, што се користи за аудио транспорт(oсвен кај BLE Audio) нема подобрувања од памтивек.
Мада можда ми има промакнато нешто па да е битно за TWS слушалчиња, не сум 100% сигурен пошто не користам такви.
Ако сакаш нешто што дефинитивно ќе работи како што треба, и чим си плеснал толку пари на слушалки верувам дека нема да е проблем да потрошиш уште $25 и да си земеш една PCIе картица со Intel ax210 WiFi6E/BT5.3 .
Донглињата се најчесто класа 2, а за кинеските неможеш да си сигурен дури и да е декларирано како 1.
Интелот ти е дефинитивно блутут класа 1 и ќе има некое мало подобрување во домет на рачун на тоа, пошто поголема е излезната моќност на предавателот, башка и со екстерни антени се картиците со поголемо засилување на сигналот, споредено со принтаните на пцб антени кај малите донглиња.

Едит:
Ова интелов што е 5.3 моментално, со апдејт на драјвер можно е да стане 5.4, 5.5 итн(доколку дозволува хардверот). Пошто и ax201 што го имам а и ax210 почнаа како блутут 5.0 сертифицирани картици, а моментално ax201 e 5.2, a ax210 е 5.3.

Аман бреее, што си изнапишал :D
Фала ти!

Ме замисли сега со Baseus-oв.
Го порачав веќе од Али, ама мислам дeка ќе го откажам сега.

• Baseus BA07 (верзијата со BT 5.3) користи чипсет Actions ATS2851 и нема драјвери.
  • Gembird BTD Mini-6 (верзијата со BT 5.0) користи чипсет Realtek RTL8761B и има да си инсталираш драјвери - driver BTD-MINI6_5.0 driver (RTL8761B, win7-8-10-11) (75491 kb) од официјалната страна на Gembird.
  • Истиот Realtek чипсет доаѓа и во моделот Asus USB-BT500 кој го постирав погоре.
На Reddit се жалат за ATS2851 чипсетот во адаптер на Ugreen, а го фалат постариот Realtek:

I have two ugreen bluetooth adapters, one 5.0 and one 5.3 (this one).
  • 5.0 works fine with the specific driver installed.
  • 5.3 works with the generic microsoft driver but with lower quality than 5.0 (higher latency). It is impossible to use my mouse with this adapter.

Can confirm that this adapter has some issues with latency. Bought it in order to use with my WMR controllers and been experiencing constant jittering while using them with 5.3 adapter.
Also DS4Windows gives me around 30ms of latency which is incredibly H U G E amount of time.
My old Bluetooth 2.0 adapter gives around 7ms in comparison.
Too bad that currently we're unable to use it thanks to the old drivers. Hope there'll be a solution in a near future.

I ended up ordering the previous ugreen model, which is nearly double the price, and uses the RealTek RTL8761B chipset... Latency improved from over 30ms to under 5ms. This is the same chipset as the TPLink UB500 at the same price point, as well as the double-the-price-again ASUS BT500 which is widely recommended.

Baseus-oв го платив 290 на АлиЕкспрес (и ќе треба да го чекам месец+), Gembird е 400 во Анхоч и можам да го земам во понеделник, а Асусот е 1000 во Сетек. Нема поента да доплаќам 600 денари за ист чипсет.
Нема да ги користам многу слушалките на десктопот, затоа не би одел со PCIe картица. Dongle ќе ми заврши најмногу работа.

едит - Го откажав Baseus-ов, ќе си купам Gembird.

Последна промена:

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Аман бреее, што си изнапишал :D
Фала ти!
Знаеш од кога тлее во мене ова, и немав на кој да го кажам... Ептен ми олесна :).
Него прочитав за твоиве слушалки, и викаат дека додале ЛЕ Аудио со апдејт на фирмвер пред неколку месеци. Што е одлична работа, и значи дека кога ќе е активен микрофонот аудиото што го слушаш нема да оди преку mSBC кодек со 16KHz како до сега, него преку LC3 и ќе биде со далеку подобар семпл рејт и ќе биде употрбливо дури и за музика и игри дур комуницираш преку микрофонот. Не ми текнува во моментов колку беше точно и неможам да најдам инфо со набрзина барање.
Во виндовс 11 веќе додале поддршка за LE Audio.
Што се однесува на 10ката немам појма, али и да нема во моментов , ваљда ќе стигне. Пошто реално преку драјверот може да се додаде поддршка, што можеби интел веќе и го направиле. Ептен малку екзактна информација има на темава.
Така да мислам не ти бега интел картица :), ако сакаш да им го извадиш максимумот на пц, пошто ти треба минимум 5.2 за тој момент. Ако имаш на плочата M2 NGFF слот, можеш и поефтино да пројдеш(околу 15ина $) пошто ќе ти треба само AX210 модулот + антени(без PCIe адаптер).
А за да им се израдуваш одма, и гембирдот ќе збрка работа.

И на пц пробај го Alternative a2dp driver ($6 ако го купиш пред да истече трајалот), ќе ти даде можност да го зголемиш битпулот(битрејтот) на SBC кодекот, па зависно колку им држи газот, можеш добиеш ниво на квалитет ко aptx HD а можеби и повеќе. Со еден од моите ресивери тера на 1411kbps, што е исто ко кабел да користиш, за аудио фајлови со цд квалитет 44/16.

Последна промена:

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
@DeJaVu - Да не останам должен.

Денес ги земав слушалките (мене ми се одлични)

miN5sXa.jpg

и одма отидов до Анхоч по Гембирд-от.

JLNMXFR.jpg

Инсталирав драјвери (на Win 10) и добар звук извадоа.

За ова што беше пишал погоре:

Во случај сепак да земеш такво, пиши па ќе ти кажам како да провериш на која блутут верзија ти работи донглето.

Веројатно мислеше на LMP верзијата во драјверите.
Ова го дава за донглето:

xabOQvg.png

BT 5.0...

Последна промена:

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Веројатно мислеше на LMP верзијата во драјверите.
Ова го дава за донглето:
Да на тоа мислев, али муабетот беше во контекст на 5.3 верзијата ако ја земеш од басеус да се провери што ќе каже со генерички драјвер од микрософт. За овие што се со достапни драјвери од производителот јасно дека ќе биде ко што треба.

Денес ги земав слушалките (мене ми се одлични)
Ај нек се нагоде, со здравје да се користат.

GetSchwifty

hello world
22 февруари 2020
323
713
Скопје
Еве пар сличиња како дојде. Вуферот е малце габаритен ама имам доста место за нозете, па и на него сега можам да се наслонам. Сликнав и тоа нобчето.

Погледнете го атачментот 121962Погледнете го атачментот 121961

Погледнете го атачментот 121960Погледнете го атачментот 121959

Каблите се самоделски пошто не можев да најдам кратки.
Зеленото на вуферот го замаскирав со црна изолир трака.

Дали сеуште ги користиш PreSonus мониториве? Сакам да земам Eris 5.
Читав неколку постови назад дека имаат шум. Се средува тоа?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Новите звучници (mackie) кои ги зема имаа шум. Пресонусот немаат.

Boco1987

hello world
25 март 2017
303
352
Скопје
Немаат тие шум , само мислам се поновата серија Eris 5 XT

Goran27

hello world
5 јануари 2014
477
580
Goran27's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5900X / 4.8GHz @ NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG B550 TOMAHAWK
Storage
Samsung SSD 980 PRO 500GB,Seagate BarraCuda 2TB,WD Red NAS Hard Drive 4TB,Samsung PRO 850 256GB SSD,WD 1TB Blue,Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Antec High Current Gamer Modular 750 W
RAM
G.SKILL Flare X 16GB (4x8GB) DDR4 3200MHz (amd ryzen) F4-3200C14D-16GFX
Video card
Red Devil AMD Radeon™ RX 6900 XT Ultimate 16GB GDDR6
Case
HAF XM Transparent Side Window Panel
Mouse
Razer Viper Ultimate Hyperspeed Lightest Wireless Gaming Mouse & RGB Charging Dock: Fastest Gaming Mouse
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope NX TKL Moonlight White
Audio
Edifier R1280DB
Monitor
ASUS ROG SWIFT PG279Q 27"
OS
windows 10 Pro x64
Многу се поскапи Eris 5 XT, мислам дека за некои ситници не ја оправдуваат ценaта во однос на Eris 5.
Каде ги има овие ерис 5 ? и дали треба за нив појачало или звучна ? ми требаат за пс

GetSchwifty

hello world
22 февруари 2020
323
713
Скопје

Goran27

hello world
5 јануари 2014
477
580
Goran27's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5900X / 4.8GHz @ NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG B550 TOMAHAWK
Storage
Samsung SSD 980 PRO 500GB,Seagate BarraCuda 2TB,WD Red NAS Hard Drive 4TB,Samsung PRO 850 256GB SSD,WD 1TB Blue,Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Antec High Current Gamer Modular 750 W
RAM
G.SKILL Flare X 16GB (4x8GB) DDR4 3200MHz (amd ryzen) F4-3200C14D-16GFX
Video card
Red Devil AMD Radeon™ RX 6900 XT Ultimate 16GB GDDR6
Case
HAF XM Transparent Side Window Panel
Mouse
Razer Viper Ultimate Hyperspeed Lightest Wireless Gaming Mouse & RGB Charging Dock: Fastest Gaming Mouse
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope NX TKL Moonlight White
Audio
Edifier R1280DB
Monitor
ASUS ROG SWIFT PG279Q 27"
OS
windows 10 Pro x64

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.400
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Немаат шум Ерисот. Прекрасни се. Јас додуша ги имам 3.5. Шумот беше од mackie-то што ги земав како апгрејд, ама се вратив на пресонусот и земав дополнително вуфер.
Единствено што треба да пазиш со Пресонус 5 е дека немаат контрола за глас на нив, мора да земеш интерфејс или пасивна контрола за монитори, или па да ги контролираш дирекно од ПЦ-то.
Четворките и 3.5 имаат контрола за глас напред.

GetSchwifty

hello world
22 февруари 2020
323
713
Скопје
Немаат шум Ерисот. Прекрасни се. Јас додуша ги имам 3.5. Шумот беше од mackie-то што ги земав како апгрејд, ама се вратив на пресонусот и земав дополнително вуфер.
Единствено што треба да пазиш со Пресонус 5 е дека немаат контрола за глас на нив, мора да земеш интерфејс или пасивна контрола за монитори, или па да ги контролираш дирекно од ПЦ-то.
Четворките и 3.5 имаат контрола за глас напред.

Да, баш видов дека имаат само GAIN од назад.

Обавезно ќе земам аудио интерфејс (PreSonus AudioBox iOne) и мислам дека ќе биде топ.

Angelkavadarci

read-only
23 март 2012
19
25
Sony WF-C700N TWS, ANC

Според мене одличен звук,одличен noise canceling,amiend sound,voice passthrough и одлична апликација која со Сони Xperia 5 II работи одлично.

SCSPyWW.jpg

pDJBdNn.jpg

skydavidoff

read-only
9 јуни 2021
17
4
Skopje
Препорачајте добар USB микрофон за home office до 100-200 евра?

Ми треба за Zoom повици и повремено снимање на некое видео.

skydavidoff

read-only
9 јуни 2021
17
4
Skopje
Провери во SkyMusic (Skymusic MK) дали го имаат Marantz Pod Pack 1.
^^Многу примамливо изгледа ова, поготово за таа цена. Баш ќе видам.

Исто така ги гледав и:
  • Razer Seiren X V2 (6100 den)
  • Rode NT-USB Mini (7400 den)
  • Fifine AM8 (4800 den od Ali)
  • HyperX Solcast (3400 den)
Само што претпоставувам би ми требало и desk mount за нив да не се слуша толку штракањето на тастатурата.

За сега ми треба некоја budget варијанта или Lavalier тип на микрофон за на крагна. (Гледав некој евтин имаше во Анхоч.)

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
^^Многу примамливо изгледа ова, поготово за таа цена. Баш ќе видам.

Исто така ги гледав и:
  • Razer Seiren X V2 (6100 den)
  • Rode NT-USB Mini (7400 den)
  • Fifine AM8 (4800 den od Ali)
  • HyperX Solcast (3400 den)
Само што претпоставувам би ми требало и desk mount за нив да не се слуша толку штракањето на тастатурата.

За сега ми треба некоја budget варијанта или Lavalier тип на микрофон за на крагна. (Гледав некој евтин имаше во Анхоч.)
Микрофон само преку аудио интерфејс: XLR, фантом (по потреба), POP филтер, Boom arm. Се друго е играчка. Понекогаш и многу скапа играчка.
Инаку, ако веќе мора, баш мора usb микрофон, Blue Yeti или Røde.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Препорачајте добар USB микрофон за home office до 100-200 евра?

Ми треба за Zoom повици и повремено снимање на некое видео.

За истата потреба земав audio technica atr 2100x презадоволни се луѓето од звукот :) јас го земав околу 7000ден.

Избегнувај condenser микрофони (прочитај која е разликата помеѓу dynamic и condenser микрофони пребитно е ова) освен ако имаш акустична соба, колеги без акустична соба и condenser микрофони воопшто добро не се слушаат има премногу ехо

GetSchwifty

hello world
22 февруари 2020
323
713
Скопје
Микрофон само преку аудио интерфејс: XLR, фантом (по потреба), POP филтер, Boom arm. Се друго е играчка. Понекогаш и многу скапа играчка.
Инаку, ако веќе мора, баш мора usb микрофон, Blue Yeti или Røde.

Па не баш. Користам HyperX DuoCast (кој е USB микрофон) и е чист ко солза. Презадоволен сум.

Не мора да значи дека сите USB микрофони се каначки, али се зема само од добар бренд (HyperX, Elgato, Blue Yeti, Rode, Audio Technica, Shure).

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно