Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Safe City - Камерите за казнување

InSides

lurker
21 февруари 2009
770
2.042
ДА НЕ СЕ ПРОВЕРУВА ВО ЖИВО!!!
Неможеш да го постигнеш тоа време. Ќе загинеш.

Ќе частиш ракиичка и салатка и во живо ќе ти кажам како се поминува тоа растојание за тоа време.

Немам јас ни капацитет ни можност за такво возење. Еднаш го имам претекнато @Oktar со +5кмч од дозволеното и после не можев три дена да си дојдам на себе.
Мислењето е автоматски споено:

Чувствувам (ама збор за на IT форум, нејсе) дека во голема мерка ја разбирам фрустрацијата на @xenon мада не познајем човека.

Повеќе од јасно е дека локацијата на камерите се порамнува со рекламниот притисок кој го врши МВР. Надежта е (ех, надеж) дека нема да остане на тоа, и дека ова е само еден чекор кон подобрување на општата ситуација, која, шокантно за многумина, е последица на директна одговорност и на граѓаните и на извршната власт.

Подеднаква.

Никој не спори, колку што успевам да видам, дека треба да се почитуваат поставените правила. Гужвата е околу небулозноста на тие правила.

А што се однесува до различното третирање на различни граѓани поради нивното порамнување со една или друга политичка опција, тука ама навистина нема што да се направи. Многумина тука (и на форумот, верувам и на темата) уживаат индиректни привилегии поради таквата поставеност на извршната власт.

Примарен инстикт ми е да дадам доверба некому што првпат го гледам, додека не ја прекрши. Прекршувањето се случувало доволно често за да се појави сомнеж во таквиот пристап.

Дали ќе престанам? Најверојатно не, ама ќе пристапувам многу повнимателно.

И за на крај на поракава - еден колега од пред многу години кој ретко кажуваше вредни работи излезе со еден бисер кој ми остана - не можеш да ги тестираш луѓето за било што додека прво не им овозможиш солидна и сигурна околина за да научат.

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.757
Скопје Велес е недовршен пат. Делницата е всушност дел од стариот пат кон граница. Ајде да речеме дека е дозволено да се користи додека се изгради вистинската делница, но таа никогаш не се изгради. Затоа и не може да се оправи ситуацијата т.е. да се стави 130 да биде максимална брзина зашто нема карактиеристики на авто пат како определена ширина, агол и накривеност на кривините, помошна лента...

Исто како и патот Гостивар Тетово кој што експресен (како да е потесен ама и нема ич помошна лента) ама се наплаќа...

Така што не би ме чудело да има проблем и со патот кон Штип, т.е. да не е според стандардите ...

Но тоа не го менува фактот дека би требало да се придржуваме до моменталните решенија и активно да бараме да се променат. Ако имате проблеми - излезете до возилата и протестирајте што е уставно загарантирано право. Не ги загрозувајте другите во знак на протест. Не ги тиранизирајте луѓето што возат побавно (нивно право а можеби и не можат да возат побрзо а можеби се плашат да не удрат некого) ниту тие што ги почитуваат знаците...

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Примарен инстикт ми е да дадам доверба некому што првпат го гледам, додека не ја прекрши.
Screenshot_20251206_115724_Facebook.jpg

После оваа изјава тебе примарниот инстинкт ти е дека човеков заслужува доверба ?
Lay off the books, kids!

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.797
3.979
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

InSides

lurker
21 февруари 2009
770
2.042
После оваа изјава тебе примарниот инстинкт ти е дека човеков заслужува доверба ?

Ти од моето писание го извади ова? Од она што го напишав ти изведе некаков заклучок кој е порамнет со твоите убедувања?

Еве оставам простор дека не те разбирам поради мојот примарен инстинкт за доберба.

Ама го правиш истото со она што го цитираш од ФБ.

Да не вадеше од контекст требаше да се референцираш на целиот параграф каде јас го наведувам мојот примарен инстинкт.

Не е исто значењето со двете реченици заедно, чинам.

Затоа, токму затоа не треба да се читаат толку книги

Претпоставувам дека ова е наменето за некој друг, но беше во истиот одговор, па да не го оставам да виси.

Сега е срамно да се читаат книги? Што да се чита, молам, за да се биде во точниот цајтгајст?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Де бе па ти. Јас супер возам другите не чинат ама зошо сеа камери? Јас не знам да возам, па камери ќе ми ставаат тука.

lukanoski

read-only
9 август 2010
43
16
Дечки, пред малце ми стигна фантом опомена. Колата пред врата, а ми стига опомена за пречекорување брзина на А1 у ѓорче. У записникот не можам да најдам слика од прекршокот и не можам да најдам каде да пријавам дека е грешка. Има некој искуство слично?

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Скопје Велес е недовршен пат. Делницата е всушност дел од стариот пат кон граница. Ајде да речеме дека е дозволено да се користи додека се изгради вистинската делница, но таа никогаш не се изгради. Затоа и не може да се оправи ситуацијата т.е. да се стави 130 да биде максимална брзина зашто нема карактиеристики на авто пат како определена ширина, агол и накривеност на кривините, помошна лента...

Исто како и патот Гостивар Тетово кој што експресен (како да е потесен ама и нема ич помошна лента) ама се наплаќа...

Така што не би ме чудело да има проблем и со патот кон Штип, т.е. да не е според стандардите ...

Но тоа не го менува фактот дека би требало да се придржуваме до моменталните решенија и активно да бараме да се променат. Ако имате проблеми - излезете до возилата и протестирајте што е уставно загарантирано право. Не ги загрозувајте другите во знак на протест. Не ги тиранизирајте луѓето што возат побавно (нивно право а можеби и не можат да возат побрзо а можеби се плашат да не удрат некого) ниту тие што ги почитуваат знаците...
Проблемот е што како и за се во државата, има сомневање дека правилата и законите ќе важат за различни категории на граѓани. Во град нормално е дека ќе има ограничување и дека ако имаш на секои 100 метра пешачки и семафори, не може да се вози 80км на час. Вон град проблемот е што максималната брзина е ок, само да има нормално обележување, а не ограничувања на брзина што останале кога патот се реновирал. Или веднаш по знак за органичување на брзина да има камера.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.793
12.803
Skopje
www.wemaxa.com

Атачменти

• Screenshot_20251208_213900_Edge~2.jpg
    Screenshot_20251208_213900_Edge~2.jpg
    236,6 KB · Прегледи: 45

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Ако ви беше толку безбедноста на прво место, ќе пишувавте исто волку и за неосветлените пешачки премини ширум градов, во комбинација со црни јаки, детектираш човек на едвај 5 метри пред пешачки.
Од каде заклучи дека не пишуваме за тоа?!!?
Па дури и на темава се спомна неколку пати дека освен казните од камерите, треба да се имплементираат и други мерки за безбедност на сообраќајот. Прочитај убаво.

Е сеа замисли ја кога викам правилно да се осветлат пешачките се јавува некоја „жртва“ ко вас скопските возачи - „а бе не може да се осветлува тој пешачки ја тука стојам со семки манијачам девојчиња кога поминуваат“

ако треба да гледаш во табла постојатно дал возиш под 50км/ч може треба да полагаш пак возачки.
јеботе силните возачи.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Гледаат во таблата бидејќи мислат дека треба 50 да возат. Пола од нив не знаат дека 50 е максимална дозволена брзина. Другата половина за прв пат во табла погледнува сеа од кога ставија камери.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Гледаат во таблата бидејќи мислат дека треба 50 да возат. Пола од нив не знаат дека 50 е максимална дозволена брзина. Другата половина за прв пат во табла погледнува сеа од кога ставија камери.
Не, туку нагло прикочуваат за да не преминат преку 50 и тие позади ги удираат. Не може Господ да ме убеди дека мерка кај што си автоматски казнет за надминување на максималната брзина за 1 km/h е правилна мерка и сите што зборите контра тоа или не сте влегле во кола или за инат се расправате.

А иначе и самите власти рекоа дека ќе воведат луфта како што има насекаде низ Европа, така да тоа е крај на таа дискусија.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Не, туку нагло прикочуваат за да не преминат преку 50 и тие позади ги удираат. Не може Господ да ме убеди дека мерка кај што си автоматски казнет за надминување на максималната брзина за 1 km/h е правилна мерка и сите што зборите контра тоа или не сте влегле во кола или за инат се расправате.

А иначе и самите власти рекоа дека ќе воведат луфта како што има насекаде низ Европа, така да тоа е крај на таа дискусија.

Значи некој ако вози 52 нагло кочи до 45 и некој позади го удира? Очигледно не слушнале за безбедно држење на растојаное меѓу две возила. Мада не ме чуди дека не слушнале како се вози во РСМ.

Ќе си се навикнете полека полека. Ќе поквичете уште некоe време и тоа ќе биде тоа :)

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Вака ги замислувам некои од форумџиите.

Атачменти

• SnapInsta.to_AQPK1hIRdLu0QIubiYPENH9kbC660DEXpiK9Xazkc2v2OCMtJIaGLuLkfjF_iDugJzlahX6AUQnnP09KM...mp4
    5,1 MB

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
...Еднаш го имам претекнато @Oktar со +5кмч од дозволеното и после не можев три дена да си дојдам на себе.
Имаш среќа што не знаев дека се тркаме, иначе не сум сигурен дека ќе ме претекнеше.

15 септември 2012
1.164
1.300
Комплетно утна се.

Имам завршено високо образование и не сум возач на комбе, во ИТ сектор работам.

Еве тебе лично те поканувам да дојдеш, ќе седнеме на пиво, ќе поразговареме на секоја тема, па да видиме дали сум понављач.

Ама после да имаш доблест јавно да се извиниш за ова што го напиша во овој коментар.

Немам намера да ти се извинувам. Провокацијата вроди плод.

Како сакаш некој да те почитува (и да ти се извини) кога ти никого не почитуваш???
Нити почитуваш стручни лица од други струки, ниту нивно искуство, само твоето мислење е најважно.
Тие стручни лица имаат многу повеќе знаење од тебе.
Џабе високото образование што си го завршил.

Внимавај какви теории застапуваш и пишуваш овде, читаат и деца, утре некое ќе те послуша и ќе направи беља.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Со почетокот на пробниот период на ‘Сејф Сити’ немаме несреќи со тешки последици како претходно, но се појави проблем во функционирањето на сообраќајот“, изјави д-р Александра Пејовска, шеф на смена во Брза помош – Скопје.

Кога споделуваш вест, прво прочитај ја, инаку мислиш дека поентираш, а всушност сам себе се побиваш.

Имаш среќа што не знаев дека се тркаме, иначе не сум сигурен дека ќе ме претекнеше.
Џабе ако колите ви се со ABS, не се важи.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Донекаде нелогична е репликава. Дефинитино не мора да имаш автомобил, ама тоа не значи дека мора да имаш интернет конекција и информатичка писменост за да возиш автомобил. Посебно сениорите кои успешно возеле аута (и подобро од мнозинството денешни копиљаци), без никакви маил акаунти и слично. :)

Ако падне на Уставен, ќе падне (времено) баш заради ова. Пошто не нудат алтернатива за тие што немаат и објективно не можат да имаат маил адреса.
Пензионерите научија да користат банкомати. Ќе научат да користат и телефон.
@PeroLozac На Градежниот факултет во Скопје постои повеќе од 50 години оддел и Катедра за патишта и железници. Тие учат и знаат да проектираат „пат во државава“ и надвор од неа.
Со оглед на тоа какви се патиштата, плачат за кривични пријави, а не за откази.
Јас возам без ABS. Што е проблемот тука?
Веројтно го имаш постариот систем - АЗЗ?
Не треба да мешаме град и отворено. Во град треба на многу места да се намали или е океј ограничувањето. Но, од друга страна на отворено скоро секаде е драстично прениска и треба енормно да се зголеми.
На отворено брзината е како што пишаа, и за мотор и за кола и за стара дачиа и за ново ферари) и за товарен шлепер и за на суво и за на влажно... Нашите патишта не се проектирани за поголеми брзини, уште помалку се изведени за големи брзини.

На темата:
90% сте ИТ, работите од дома, не сте излегле последниве 5 месеци на воздух, од превозно средство имате електричен скутер со потрошена батерија и издишани гуми, ама битно треба да бидат казнети тие што ви доставуваат храна за да не се изгорите од пицата што ја нарачавте и да не стигне пребрзо.
Според тоа колку малку се пишува на темата за цени на рамот, повеќето сте во фирми каде и компјутерите ви ги купуваат и не ви е гајле што 128 рам е неколку пати поскап од 128 кола.
Уште ако рон дознае дека сејф сити работи на амд процесори, ќе се самозапали (како и повеќето интели).

18 август 2019
1.229
1.204
Пензионерите научија да користат банкомати. Ќе научат да користат и телефон.
Ама првин треба (на сите) да им овозможат добар мобилен прием и интернет конекција. Не може два дена да имаат пристап до интернет, три дена да немаат и некој да очекува дека тие ќе следат дали им е пишана казна.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Не треба да мешаме град и отворено. Во град треба на многу места да се намали или е океј ограничувањето. Но, од друга страна на отворено скоро секаде е драстично прениска и треба енормно да се зголеми.
Каде според тебе е прениска? На тие места каде што е „добар“ асфалтот (добар го ставам во наводници, пошто нормален автопат немаме), ограничено е 130.
Да, има места (кратки и на прсти се бројат) каде сигурно може 140/150 (зборам во однос на квалитет на асфалт), ама ако го земеме цел пат како целина, 150 не е прифатлива. Ако асфалтот е добар, безбедноста на самиот пат не се совпаѓа со таа брзина.

Каде би ставил поголема брзина, Тетово Гостивар?

Па таму ако има знак 120, ќе возат 180. Ќе има по 1 мртов секој ден во тоа бетоните. Башка каква е едната лента? Крпеница до крпеница. Повеќе личи на селски пат него на „автопат“ кој ја поврзува цела Западна Македонија.
Скопје Охрид или ОХ/СК? Среќа сега почнаа пред Охрид нешто да прават ама со години патот е крш. Кај би кренал повеќе кога сам на себе си правиш штета, колата ќе ја искршиш ако возиш дури и колку што пишале... 20 30 км пред Скопје буквално се кршат браници ако не пазиш (или ако не знаеш дека не се вози во десна лента).

Камериве ќе си ја завршат работата. И како што 90% од народот се жали за тој 1/2 над дозволено и тоа ќе се спроведе, што е логички и нормално.

Ние, во Скопје посебно, имаме сообраќајна некултура со години. Реално над 50% од шоферите се тутурутки, а огромен % од пешаци, на точак и на тротинет мислат дека се направени од Вибраниум Wakanda Forever и дека не треба да пазат да не загинат... Сите сме во сообраќај и сите треба да пазиме. Не бранам никого, тоа е реалноста.

Ако законот вели до 50, без слушалки и без телефон ако проаѓаш пешачки, без телефон во кола, со светла итн итн итн, сите ќе се водиме по тоа и крај. Законов не е воведен дека некој возел 53 на Провомајска, туку дека многу мал процент на диви кучиња и татини синови направија глупости и утепаа деца.

пс: Во Србија нов закон имаат за тротинети. Казна до 100.000 динари ако немаш заштитен елек, кацига и функционално осветлување на самиот тротинет (жмигавци, светло итн). Во случај малолетник да го вози, си има казни за родителите.

Кај нас се плачеше зошто зборење на телефон забраниле ако се проаѓало на пешачки, па замисли ова...

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.793
12.803
Skopje
www.wemaxa.com
Со почетокот на пробниот период на ‘Сејф Сити’ немаме несреќи со тешки последици како претходно, но се појави проблем во функционирањето на сообраќајот“, изјави д-р Александра Пејовска, шеф на смена во Брза помош – Скопје.

Кога споделуваш вест, прво прочитај ја, инаку мислиш дека поентираш, а всушност сам себе се побиваш.

Џабе ако колите ви се со ABS, не се важи.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Инаку патот Катланово - Велес е 70-80 заради тоа што е тесен, со кривини, надвозници и многу места за застанување. Лани ја возев цела западна Грција од Пелопонез до Јанина и покрај тоа што автопатот е нов и поширок (пак нема трета лента за застанување ама е поширок) и над 100-ка не беше. Башка еден добар дел има тоалети и ограничувањето ако е 90-100, таму мора да успориш едно 200-300 метра на 70 ради тоалетите и така едно десетина пати. Плус има нон стоп исклучувања, сликички со полицајци итн.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно