Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Payoneer картичка

D

Deleted member 37389

Гостин
Ште почакат(м)е малкучка за Пејпал братле.
Това њама да стане за помалку от година или две. Но сепак е чекор напред :)
Би требало догодина ова време да овозможат и примање на пари преку ПејПал, кога ќе почне да се применува новиот закон.

D

Deleted member 37389

Гостин
Доколку некој се уште го интересира зошто имаме проблеми со префрлање на пари во банка, одговорот е бидејќи Пајонир кога ги испраќа парите во SWIFT пораката стои дека испраќачи сте вие како физичко лице, ако се јавувате вие како примачи на истите, се блокира трансферот се додека не однесете соодветни документи за да докажете дека имате регулиран престој во државата од која ги испраќате парите. Доколку Пајонир напише дека парите се испраќаат од правно лице (Пајонир), наместо од физичко лице(вие), нема да има никаков проблем. Одговоров е од Теленор банка од пред 3 години, во Србија исто имале проблеми, кои денеска се решени со примената на новиот закон за платежни услуги.

asks122

read-only
18 јули 2019
12
1
Добро, а дали вие плаќате данок, доколку не е тајна.. дали некогаш се појавил некој проблем?

petargrip

read-only
3 февруари 2016
43
7
Ја имам две (плаќам за двете годишно претплата нели). И од како ставија можност да мењаш од едно во друго планирам да ја откажам УСД картицата ама уште не сум стигнал близу до рокот за обнова па ја возикам сеуште ..

А зошто би ти требале и тогаш две зборам пред да имало 0.5% фи од нивната апликација, кога крос-бордер фи-то секогаш ќе било ставено (освен ако одиш во државата кај што картичката е издадена што мислам дека е UK)?

Еве од страната (што мислам дека им било така секогаш):

***The currency conversion fee and the cross-border fee are not cumulative. This means that only one of the fees will be applied at the same time.

petrova91

read-only
14 јули 2018
24
13
Hello freelance community. Ме интересира колку точно провизија би земала наша банка во Мк при пуштање на пари од Пајонир. 10% беа? Знам дека има опција пајонир да се поврзи со сметка во банка. А потоа процесот на плаќање на данок како е? Го пријавувам електронски преку веб апликацијата еданок? Дали работите со сметководител или сами? Фалаааа

Последна промена:
D

Deleted member 37389

Гостин
Hello freelance community. Ме интересира колку точно провизија би земала наша банка во Мк при пуштање на пари од Пајонир. 10% беа? Знам дека има опција пајонир да се поврзи со сметка во банка. А потоа процесот на плаќање на данок како е? Го пријавувам електронски преку веб апликацијата еданок? Дали работите со сметководител или сами? Фалаааа
Имај предвид дека најверојатно ќе ти ги блокираат парите поради моменталната регуларива на НБРМ, во СВИФТ пораката на трансферот ќе има дека ти ги испраќаш парите.

Еве од банка одговор:
https://scontent.fskg1-1.fna.fbcdn....=1de6e24434f909e0c3a2d9cc905b2b32&oe=5DA66C61

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
А потоа процесот на плаќање на данок како е? Го пријавувам електронски преку веб апликацијата еданок?
Исто како и за сите останати пари го пријавуваш во ујп.
Дали работите со сметководител или сами?

Сметководител само ако имаш фирма, ако работиш фриленс не ти треба.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.573
Гандал ти во Македонија помагаш или во Србија. Цело време као даваш совети и примери како било во Србија, а дали нешто за ова имаш официјална потврда од нашите банки и како е точно регулативата?

D

Deleted member 37389

Гостин
Гандал ти во Македонија помагаш или во Србија. Цело време као даваш совети и примери како било во Србија, а дали нешто за ова имаш официјална потврда од нашите банки и како е точно регулативата?
Па еве сега ќе ти кажам, бидејќи и јас како доста други кои побарале мислење за ова, сме прилично нови членови на форумов, ми беше кажано дека може да се префрли, без притоа никој од тие што ми кажаа да проба.

Почнав да си истражувам на темата, стапив во контакт со луѓе од МК кои префрлиле, и на кои им било побарано виза за престој во Америка, па имале проблеми да се објаснат дека не е сметка во странство, за на крај да побараат да им бидат вратени парите назад.
Како што можеш да видиш погоре, проблемот се јавува во тоа што ти би се јавил како испраќач на парите, наместо Пајонир, и поради тоа ќе ти направат проблем.

Околу Србија, не помагам во Србија, помагам во МК, но не е лошо да се види како се средил овој проблем кај соседите, бидејќи ако го следиш новиот закон за платни услуги, Србите го применуваат од Октомври 2015-та, и експлицитно се дозволува користење на Пајонир, Скрил, ПејПал. Дечките во Србија ги имале истите проблеми како нас, по примената на законот веќе ги немаат, затоа што Пајонир не го смета НБС за сметка во странство.

Еве повели линк од НБС НБС | Почела примена Закона о платним услугама – Народна банка Србије дала прве дозволе за пружање платних услуга, под Платне услуге и електронски новац, можеш да прочиташ што значи законот и што регулира. Инаку законот кој се спрема во МК е 90% ископиран од Србите, а по нас го земале и Црно Горците кои исто така ќе сакаат да го имплементираат. Информациите ми се од луѓе од НБРМ директно, без рекла казала.
Kako u Srbiji koristiti Payoneer - Blog - Pausal.rs - Paušal i freelanceing

petrova91

read-only
14 јули 2018
24
13
Гледам дека погоре сте пишале дека треба да стои правно лице. Таква опција нема, така? И добро, во ваков случај што се прави? Како си ги одглавуваш парите? Преку банкомат? Како ли ќе се извадат 2000 евра. Ќе мора на 20 пати. Тој законот кога стапува во сила, знаете?

Sherminator

read-only
3 јули 2018
45
18
Гледам дека погоре сте пишале дека треба да стои правно лице. Таква опција нема, така? И добро, во ваков случај што се прави? Како си ги одглавуваш парите? Преку банкомат? Како ли ќе се извадат 2000 евра. Ќе мора на 20 пати. Тој законот кога стапува во сила, знаете?

Како бе 20 пати. Во Грција и по Европа на банкоматите можеш и до 1200е наеднаш. Кај нас, Тутунска 40 000 ден. Не се 200 000е...

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro

Пробано е на банкомат на НЛБ Тутунска наеднаш 60 000, фино лепо му се заблагодаруваш и чао пријатно, пред околу 2 месеци.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.641
јас се јавив у грчката алфа банк и ги прашав кој ви е лимитот за вадење пари на една трансакција?
- Ми рекоа за странски картички (картички не издадени од нивните банки), лимитот го одредува банката која ти ја има издадено картичката. ние не ставаме лимит.
(иако хипотетички, мора да има некој лимит до кој ќе се дозволи за извлекување, само не ми се тестира со толкави суми па да ми заглави картата :D )

не ми текнува дали извадив 1200 или 1500 еур во една трансакција.

за картички издадени од нивните банки лимитот е 800-850еур.

Sherminator

read-only
3 јули 2018
45
18
јас се јавив у грчката алфа банк и ги прашав кој ви е лимитот за вадење пари на една трансакција?
- Ми рекоа за странски картички (картички не издадени од нивните банки), лимитот го одредува банката која ти ја има издадено картичката. ние не ставаме лимит.
(иако хипотетички, мора да има некој лимит до кој ќе се дозволи за извлекување, само не ми се тестира со толкави суми па да ми заглави картата :D )

Исто е и во Словенија

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Имаш инфо кога од прилика би го имплементирале законов? @Gandal11

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Изменето од модератор:

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.704
3.351
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS

Алфа банка - 1200€ (2.5€ провизија)
Таа „националната банка“ - 1000€ (2.0€ провизија).

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

petrova91

read-only
14 јули 2018
24
13
Тоа 20 пати беше напишано за драматичен ефект. Сигурно нема да вадам 20 пати по 6000 денари. Па ќе вадам од различни банкомати, по малку од секаде. Никој овде значи нема искуство со праќање на пари во наша банка.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Никој овде значи нема искуство со праќање на пари во наша банка.

Многу од членовиве имаат искуство но во различни услови има различни одговори. И ја незнаев, прашав, ми кажаа. Ти тоа што го прашуваше погоре, ако за тоа уште се однесува одговоров, провери си во fees на акаунтот на пајонер. Ќе си ги видиш провизиите наменети за тебе и твојата картичка.

D

Deleted member 37389

Гостин
Имаш инфо кога од прилика би го имплементирале законов? @Gandal11

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
Пишува во работниот текст дека ќе почне да се применува Јули 2020-та, но бидејќи е работен текст, истиот датум може да се промени.
Значи оди финализирање на законот, гласање на истиот (најверојатно на есен), па датумот кога ќе почне да се применува.

• ми се допаѓа
Реакции: dino

Candice

hello world
23 јули 2019
82
28
Нешто не ми е јасно ако може некој што знае повеќе да ми објасни... како парите да ги повлечам од банкомат ако ги пратат како еур/усд? Ги префрла во мкд или?

Sherminator

read-only
3 јули 2018
45
18
Нешто не ми е јасно ако може некој што знае повеќе да ми објасни... како парите да ги повлечам од банкомат ако ги пратат како еур/усд? Ги префрла во мкд или?

Автоматски прави конверзија од УСД/ЕУР во денари ако вадиш во МКД. Кај што е еврото валута, таму дава евра. Зависно од државата.

Candice

hello world
23 јули 2019
82
28
Значи ако вадам кај нас во мк ќе ми ги даде во денари без проблем, дане ми направат проблем во банка?

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro
Значи ако вадам кај нас во мк ќе ми ги даде во денари без проблем, дане ми направат проблем во банка?

Банкоматот автоматски праве конверзија и зема провизија, така да нема да имаш никаков проблем :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно