Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дипломи во семос едукација за С и С++

vojo

read-only
17 јануари 2011
11
4
Здраво на сите..
Ме интересира дали некој има некоја од овие дипломи од семос? Дали некој знае колку се "вреднуваат" овие дипломи од страна на нашите ИТ компании? Дали вреди човек да ги има? И ако има некој што бил на некој курс може да сподели искуства и импресии?

Благодарам

Подобро ти е C и C++ да ги научеш од некои туторијали и такви работи, мислам дека не ти се исплаќа да плаќаш за програмски јазици кога ги имаш на интернет секакви туторија за овие програмски јазици. Мој предлог ти е да ги научиш преку туторијали а да земеш сертефикат за нешто подобро пример web дизајн, 3Д анимација,Cisco и тн. Вреднувањето на ваквите сертефикати за Ц и Ц++ незнам колку се ценат.

Brutalic

hello world
7 септември 2012
197
94
Calgary, Alberta
www.vsnsolutions.net
Сертификати за програмирање, незнам колку вредат и се ценат од страна на фирмите, но убаво е да се има. Знаам дека Microsoft и Cisco се по-ценети сертификати, но тие се насочени кон сервери/мрежи.

А за учење на C++ или C, ако англискиот ти е добар, порачај си ја книгава Sams Teach Yourself C++ in 24 Hours:
http://www.amazon.ca/Sams-Teach-Yourself-24-Hours/dp/0672333317
Или можиш на торент да ја најдиш највероватно.

За курсеви по програмирање - како одат во Македонските академии/универзитети, не сум сигурен.

Zimrie

hello world
11 април 2008
498
122
Такво е времето, отприлика за учење програмски јазици редоследот би требало да биде
1 видео тутори
2 книги
3 пракса
каде 2 и 3 може да си ги менуваат местата
кога сме кај 1
http://www.youtube.com/user/VoidRealms/
http://qt.nokia.com/learning/online/training
http://qt-project.org/videos#s-network
http://thenewboston.org/list.php?cat=16
http://thenewboston.org/list.php?cat=57 итн

кај 2 едноставен search на торенти со C++ books ќе ти најде многу книги, доволно е да се изберат 5-10 добри

vojo

read-only
17 јануари 2011
11
4
Ви благодарам на сите што споделивте свое мислење..

Добро целава работа беше околу дипломите и нивната вредност. Јас имам искуство во С, ајде да речам дека го знам некои 70%, сум работел на проекти како нешто во ANSI C и нешто во embedded C (микроконтролери). Значи целава логика околу концептот на програмирање ми е позната. Но бидејќи сум електроничар по струка и сакам да "мигрирам" во програмери за да си најдам работа. Е сега јас имам некакво универзитетско познавање на структурирано и објектно ориентирано програмирање, но тоа и некако не им е доволно на повеќето ИТ фирми кај нас. Па затоа и си помислив да одам на курс и да земам дипломи. Веб дизајн и такви работи не ме интересираат, повеќе сакам алгоритми и апликации.

А за учење на C++ или C, ако англискиот ти е добар, порачај си ја книгава Sams Teach Yourself C++ in 24 Hours
Ја имам читано книгава и имам гледано доста туторијали по нет. Дали имате било каков совет за мене, како да станам подобар програмер? Дали е паметно да одам од С++ на JAVA или C# или можеби QT од nokia? Сите совети се добредојдени.

Благодарам

Brutalic

hello world
7 септември 2012
197
94
Calgary, Alberta
www.vsnsolutions.net
Во мое искуство, започнав со Java, а после мигрирав во Perl. Java ми помогна да го совладам Perl. Покасно почнав да читам книги за C++ и со предходното искуство (во поголем дел Java) ми помогна да го совладам C++. Ако одиш кон Java мислам дека многу брзо ќе го совладаш со твоето предходно C++ искуство.

hebocig

lurker
7 јануари 2010
653
143
Дали е логично материјалот да се совлада за 10 работни денови? Секој ден по 4 часа, и плус ти треба дома вежбање. Нели тоа е премногу на брзина? Се мислам да не ги фрлам 550 евра за џабе.

Brutalic

hello world
7 септември 2012
197
94
Calgary, Alberta
www.vsnsolutions.net
Не за 10 денови, туку и за 24 часови ако сакаш... :)

http://www.amazon.ca/Sams-Teach-Yourself-Hours-Edition/dp/0672333317

Ја имам прочитано книгава и е одлична за совладување на C++ основата... И да се задлабочиш троа во функциите на C++, додади уште неколку денови активно учење, и ете ти.

Да ти одговорам на прашањето: не е на брзина. Зависи колку сакаш да потрошиш време во учење на јазикот, толку ќе совладаш.

It is doable!

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
diplomi za c,c++,java, asp.net.... zivi gluposti aman :D. ne si gi davajte parite za dzabe, nikoj nikade nema da vi pobara diploma od kurs, namesto toa ke vi dadat da iskodirate nesto, ako go znaes toa ne ti treba nikakva diploma. koj e zainteresiran najdobro da si pusti tutorijal na youtube ili slicno i ke nauci

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Туторијали се едно, посетување курс е друго. Мене слободното време константно ми се пуни со приватни и професионални работи па ако не одам некаде на закажано никад нема да седнам и да учам... барем не во овој период. Ако имаш можност и средства ич да не се мислиш. Јас сум во SEDC на академија за програмирање.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.368
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Било кој јазик да го совладаш ке ти треба многу време, нема јазик кој се совладува за неколку месеци. Можеби ке ги научиш основите ама до работа ти требаат години и години искуство. Според мене најдобра опција ти е да одиш на пракса во некоја фирма и да работиш на реални проекти.

Инаку за тие 10 дена курс ке влезеш во основите на јазикот, после натаму како ке напредуваш зависи од тебе. Инаку повеќето јазици се слични и лесно се мигрира од еден во друг.

1 април 2012
1.480
982
Learn+c+in+21+days_7ee339_3181601.jpg

:eek:h:

А ако знаеш да решаваш алгоритми во C, C#, VisualC#. Или нешто sql, html, javascript?

Ќе се намали времето, ќе ти требаат 2-3 месеци, од кои 1-2 месеци пракса, работа на реални проекти.

Hristijan_95

hello world
17 мај 2012
294
175
Скопје
Hristijan_95's setup  
Processor & Cooler
Intel core i7-2600 3.4ghz
Motherboard
Asus P8 H61
Storage
120 GB Samsung SSD 840 EVO
PSU
Cooler Master GX 550
RAM
8 GB
Video card
Sapphire Vapor-X R9 280X
Case
Cooler Master HAF 922
OS
Windows 10
Било кој јазик да го совладаш ке ти треба многу време, нема јазик кој се совладува за неколку месеци. Можеби ке ги научиш основите ама до работа ти требаат години и години искуство. Според мене најдобра опција ти е да одиш на пракса во некоја фирма и да работиш на реални проекти.

Инаку за тие 10 дена курс ке влезеш во основите на јазикот, после натаму како ке напредуваш зависи од тебе. Инаку повеќето јазици се слични и лесно се мигрира од еден во друг.
Јазикот може да се научи за многу кратко време, програмирањето е тешко, да решиш проблем е тешко... Програмскиот јазик е мал, се учи многу лесно.. :)

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Точно. Едно е да научиш програмски јазик, а друго е да научиш да програмираш.

hebocig

lurker
7 јануари 2010
653
143

И за тоа ти треба предзнаење, не се оди таму како теле.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно