Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

Mirche Nikolovski

hello world
21 мај 2012
228
63
+Уште нешто што ми пиша еден продавач на Алиекспрес, вели вака: Најдобро е да напишеме дека е таблет и е подарок и дека е 30-40 долари, така најдобро би се избегнала царината затоа што кутијата на телефонот му личи на кутија на таблет.
Инаку се работи за телефонот Oneplus One, и навистина таква му е кутијата - голема, а тенка.
Дали мислите дека така најдобро би било?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.324
11.883
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
@NeoLego не кажа од која страна ти е нарачката, секако контактирај ги, мада мене ми изгледа дека некој си го ќарил твоето :mad:

@Mirche Nikolovski Пази да не се зафркнеш, нашиве знаат да отворат и детално да проверат, исто како мене што ми направија за еден мултиметар пред неколку дена, цело раскупусено, отварале сечеле како дивјаци, па лепеле после, вредеше 30 долари, и си платив плус скоро 600 денари, однесов и фактура и принтскрин, на крај добив сметка дека сум платил само ддв 250-60 денари, а другите пари како да сум ги фрлил, ни потврда ни ништо, само не сакав да се расправам, платив и си отидов. А се прашувам што ако искочеше мултиметарот зафркнат или оштетен при царинење, па да требаше да го враќам или слично, како ќе се разберев со chingyandenzenmadafaka... :)

Mirche Nikolovski

hello world
21 мај 2012
228
63
@Mirche Nikolovski Пази да не се зафркнеш, нашиве знаат да отворат и детално да проверат, исто како мене што ми направија за еден мултиметар пред неколку дена, цело раскупусено, отварале сечеле како дивјаци, па лепеле после, вредеше 30 долари, и си платив плус скоро 600 денари, однесов и фактура и принтскрин, на крај добив сметка дека сум платил само ддв 250-60 денари, а другите пари како да сум ги фрлил, ни потврда ни ништо, само не сакав да се расправам, платив и си отидов. А се прашувам што ако искочеше мултиметарот зафркнат или оштетен при царинење, па да требаше да го враќам или слично, како ќе се разберев со chingyandenzenmadafaka... :)[/QUOTE]

Ме интересира, можеби ти знаеш, по која основа ја пресметуваат царината и ддв-то? Од кај ја знаат тие цената на продуктот?
Ај да речеме ќе отворат на алиекспрес на таа продавница и ќе видат, ама што ако телефонот е на пример е пратен во Кина под гаранција и ти го враќаат поправен? Тогаш пак ли ќе те терат да плаќаш царини и такви глупости.. ?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.324
11.883
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
@Mirche Nikolovski Пази да не се зафркнеш, нашиве знаат да отворат и детално да проверат, исто како мене што ми направија за еден мултиметар пред неколку дена, цело раскупусено, отварале сечеле како дивјаци, па лепеле после, вредеше 30 долари, и си платив плус скоро 600 денари, однесов и фактура и принтскрин, на крај добив сметка дека сум платил само ддв 250-60 денари, а другите пари како да сум ги фрлил, ни потврда ни ништо, само не сакав да се расправам, платив и си отидов. А се прашувам што ако искочеше мултиметарот зафркнат или оштетен при царинење, па да требаше да го враќам или слично, како ќе се разберев со chingyandenzenmadafaka... :)

Ме интересира, можеби ти знаеш, по која основа ја пресметуваат царината и ддв-то? Од кај ја знаат тие цената на продуктот?
Ај да речеме ќе отворат на алиекспрес на таа продавница и ќе видат, ама што ако телефонот е на пример е пратен во Кина под гаранција и ти го враќаат поправен? Тогаш пак ли ќе те терат да плаќаш царини и такви глупости.. ?[/QUOTE]

До 22 евра, не плаќаш ништо, од 22 до 45 евра плаќаш само ддв, од 45 евра па нагоре плаќаш и царина и ддв, така ми кажа човекот на шалтер во царинска испостава, BTW тој дупе пијан, му викам лична карта треба ли, тој ми вика на што ти личам ја бе, аца лукас, лична карта напред назад нема где? :D Проблемот е ако отворат и намирисаат превара, веднаш одат онлајн и бараат некоја средна цена за таков продукт, па понатаму бог знае што се случува, знам бидејќи работам во фирма што прави увоз на разни половни материјали од Германија, кога ќе се посомневаат во фактурата, одма бре ти вадат дека некој дел од неа не е исправен и бараат цена онлине.

Повели и на нивната страна го пишува тоа

http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=365

Последна промена:

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Kolku e carina za Patiki da se poracat od UK patikite kostat tocno 68 Eura so se shipping, kolku ke izleze na kraj cenata ?

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Скролајте малце горе долу за тарифи 6-7 пати е детално напишано дека
1 кои се тарифите: До 22 евра, не плаќаш ништо, од 22 до 45 евра плаќаш само ддв, од 45 евра па нагоре плаќаш и царина и ддв (цена се рачуна набавната зголемена за транспорт и царнина и на тоа заедно се плаќа ддв)
2 се е рандом може да платиш царина и данок на 46 еур а може на 300 да не ти земат денар

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.324
11.883
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Почнувам да му станувам љубоморен на едно мое шлакнато другарче, три јакни секоја по 50 и кусур евра, процесор 120 евра, и уште неколку работи порачал од али, му ги носат до дома бре и ни денар не му бараат да плати, ке фатам преку него да порачувам сеа :D значи работава како ќе им текне таму упм...

Mirche Nikolovski

hello world
21 мај 2012
228
63
Почнувам да му станувам љубоморен на едно мое шлакнато другарче, три јакни секоја по 50 и кусур евра, процесор 120 евра, и уште неколку работи порачал од али, му ги носат до дома бре и ни денар не му бараат да плати, ке фатам преку него да порачувам сеа :D значи работава како ќе им текне таму упм...

Ако си малер, дури и преку него да нарачаш ќе ти земат на тебе царина, а на него, нормално по некој си „закон“, нема хаха. :D

goranski

hello world
20 март 2013
305
143
Баш така е, како ке им текне, ја имам тестирано ако се испраќа во било кој друг град освен Скопје 95% поминува ослободено од царина.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Ажурноста на нашиве царински „работници“ нејќам да ја коментирам.
Сепак не ми се свиѓа и не би да се кења јавно, не на форум, не на социјални мрежи.
Може да биде доволна причина за некој да испроектира прилив во буџетот од неколку милиони евра.

Замислете „актуелните“ проектирале прилив во јадниот буџет од наплата на глоба од сообраќајни прекршоци од триста милиони евра. Ете, уште една причина плус да си заминеш од оваа Мака иронија...

Од утре и сите возачи да почнат да возат совршено, проектираното си е зацртано. На правдина ќе те казнуваат, мамицата нивна лешперска. Исто и ќе ти царинат и нешто што не подлежи на царина, па ти буни се.... Да те видам.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.324
11.883
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
@Mirche Nikolovski Брат, ја не да сум малер, од 1000 пи**и, ја за к** ќе се фатам хахахахах

@goranski Друже, другарчево е од Скопје, кисела вода, мислам стварно не ми е јасно што се случува :D

Davor88

read-only
31 октомври 2014
1
0
Дали е точно дека мобилните телефони се ослободени од царина, и за нив се плаќа само 18% ддв (за кого како :) )?

рекс

hello world
7 октомври 2008
51
1
Пратка од Германија преку ДХЛ со грамафонски плочи околу 60 користени ( и означени како гифт) и поштарина од 50евра, колку ке ја царинат ?

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Лотарија е друже, ако оди по правила и по дхл ценовник 5-6000 ден (3800 ден дхл ќе ти зема само за документација) а можеби не ќе платиш ништо.
мене денес по обична пошта вредност од 20 е ми наплатија скоро 600 ден, ако одам да се жалам ке намалат 200 ден а ќе изгубам цел ден и нервози.
Вчера 3 пратки по 22-60е не наплатија ни денар.

Доколку имате обични пратки од странство а не ви пристигнале одете барајте си ги во пошта, знаат да стојат со недели без да ве информираат.
Пример со мене:
12 септември - 7 пратки си најдов во пошта незнам колку време стоеле порачани од мај до август
02 октомври 4 пратки , исто не добив известување
30 октомври 6 пратки
ова обични пратки без тракинг од ибеј
4 пратки изгубени до сега од месец мај

Поштарите се фини али не е до нив има купови пратки и со нивна помош си бараш шо ке си најдеш е твое. Имаме беда институции во државава али пошта е без кункуренција, не се знае кој јаде кој пие, функционира само благодарение ан совеста на некој луѓе и навики да си ја вршат работата. нема систем за надзор внатре нема маркирање пратки како во 18 век се се распаѓа.

markoarrow

read-only
18 ноември 2014
2
0
Zdravo Naracav od UK streela 170 evra... postarina tie tamu mi presmetaja okolu 40 evra, Ovde nasive kolku ke me oderat ? Mislam e prateno preku nekoj TNT koj go znaj :) fala

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Ај скролај не мора многу неколку поста, 210е ти е основица, без шпедиција околу 100е, со шпедиција 60е + шпедиција, или лотарија како ќе им се фати

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно