Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

A1 (поранешно VIP)

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
Ако има IPTV и плус симнувал филмчиња и серии сосема е можно да има 750 ГБ. Јас само еднаш надминав 400 гб (инаку пакет од 50 мбс) и ми намалија на 20 мбс. Тогаш прв пат дознав дека намалуваат брзина, никаде во договорот не видов таква работа. Може има некаде со оние ситни букви да ги читаш со лупа или пишувало fair use што не сум ни приметил. Сепак со развој на iptv би требало да зголемат квоти.

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
312
Скопје
Ако има IPTV и плус симнувал филмчиња и серии сосема е можно да има 750 ГБ. Јас само еднаш надминав 400 гб (инаку пакет од 50 мбс) и ми намалија на 20 мбс. Тогаш прв пат дознав дека намалуваат брзина, никаде во договорот не видов таква работа. Може има некаде со оние ситни букви да ги читаш со лупа или пишувало fair use што не сум ни приметил. Сепак со развој на iptv би требало да зголемат квоти.
Ќе зголемат само цена на услуга, се останато ќе си остане исто. Иначе на Netflix си лета нетот, на торенти и сега на Eurosport за зимскиве игри што си платив за 1 месец.
Ебати државата 500тера и да ти намалат интернет. Во Намибија барем имаат неограничен интернет.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.799
4.514
Неготино
Ќе зголемат само цена на услуга, се останато ќе си остане исто. Иначе на Netflix си лета нетот, на торенти и сега на Eurosport за зимскиве игри што си платив за 1 месец.
Ебати државата 500тера и да ти намалат интернет. Во Намибија барем имаат неограничен интернет.
Гига или тера ? Одлучи се.

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
Простено, инаку ме исплаши со тие 750тера.
За жал да, намалуваат брзина, некоректно од страна на VIP.

Sent from my ипхоне using Tapatalk

shifty

Модератор
5 септември 2009
1.071
1.422
shifty's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X3D & Arctic Liquid Freezer II 420 A-RGB
Motherboard
ASUS ROG Strix B550-F GAMING
Storage
Gigabyte Aorus 2TB & Gigabyte 1TB
PSU
XFX 1000W Platinum
RAM
4x32GB DDR4 3200C16
Video card
Asus ROG Astral RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
Cooler Master HAF700
Mouse
Razer Lancehead TE
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope RX
Audio
Creative X-Fi Titanium HD, Adam A7x
Monitor
HP Z38c & HP Omen 32q
OS
Windows 11 Professional x64
Oд 150/mbs брзината ми е сега на 15/mbs. Надминав над 750тера интернет. Само што разговарав со центарот за корисници ми рекоа дека имало 3 намалувања од кои 2 биле од АЕК, но јас неможам да најдам ништо на нивната страна. Гад ол мајти.
Доколку иницијално си имал 1TB лимит при потпишување на договорот, тие „намалувања“ може да важат за нови корисници или корисници кои потпишуваат продолжување на договорот, т.е. за нив важат измените. Додека не си известен дека има БИЛО какви измени во условите на договорот и на писмено да ги прифатиш истите се НАДВОР од договорот т.е. неважечки.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.189
16.318

IPTV сообраќајот не се рачуна во количина интернет

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
420
523
Зависно од договорот ја намалуваат брзината на различни пакети. Најчесто fine print има за политика за фер користење. Мене ми е лимитот до 5TB, a доста често надминувам 1.5-2 TB. Тоа вклучува неколкучасовен гледање видео стримови со 1080p60, спуштање на 4к верзии на Lord of the Rings и слични, гледање НБА исто така во 4к резолуција (кога NBA league pass-от дозволува таква опција).

Delta111

hello world
23 мај 2010
134
146
IPTV сообраќајот не се рачуна во количина интернет

Како мислиш не се рачуна? Имам IPTV што не е преку Вип, не гледам како не би го рачунале?

Зависно од договорот ја намалуваат брзината на различни пакети. Најчесто fine print има за политика за фер користење. Мене ми е лимитот до 5TB, a доста често надминувам 1.5-2 TB. Тоа вклучува неколкучасовен гледање видео стримови со 1080p60, спуштање на 4к верзии на Lord of the Rings и слични, гледање НБА исто така во 4к резолуција (кога NBA league pass-от дозволува таква опција).

На ВИП си, кој пакет? Кај мене на 450 ГБ ми намалија брзина на ВИП комбо земен пред две години со 50 мбпс нет, ТВ и фиксен телефон.

shifty

Модератор
5 септември 2009
1.071
1.422
shifty's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X3D & Arctic Liquid Freezer II 420 A-RGB
Motherboard
ASUS ROG Strix B550-F GAMING
Storage
Gigabyte Aorus 2TB & Gigabyte 1TB
PSU
XFX 1000W Platinum
RAM
4x32GB DDR4 3200C16
Video card
Asus ROG Astral RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
Cooler Master HAF700
Mouse
Razer Lancehead TE
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope RX
Audio
Creative X-Fi Titanium HD, Adam A7x
Monitor
HP Z38c & HP Omen 32q
OS
Windows 11 Professional x64
Oд 150/mbs брзината ми е сега на 15/mbs. Надминав над 750тера интернет. Само што разговарав со центарот за корисници ми рекоа дека имало 3 намалувања од кои 2 биле од АЕК, но јас неможам да најдам ништо на нивната страна. Гад ол мајти.
btw доколку АЕК правел намалувања, мора да има дел во договорот каде што назначуваат дека 3-то тело/орган може да влијае на измени на стапките во договорот. Во секој случај за било каква тековна измена МОРА да има известување за настанатите промени, во спротивно слободно можеш да бараш раскинување на договорот или да бараш оштета од операторот.

Доколку сте многумина спремете си групна тужба и барајте си ги своите права.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.870
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.189
16.318
Како мислиш не се рачуна? Имам IPTV што не е преку Вип, не гледам како не би го рачунале?

На ВИП си, кој пакет? Кај мене на 450 ГБ ми намалија брзина на ВИП комбо земен пред две години со 50 мбпс нет, ТВ и фиксен телефон.
Аиии извини ова за VIP било.
Кај Телеком IPTV сообраќајот не влегува во месечната квота, не знам како е кај VIP

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
420
523

Исто така од пред 2 години пакет, со брзина 150 Mbps, со тоа што кога потпишував инсистирав да ми остане лимитот од старите пакети (5 ТБ).

123456

poweruser
12 април 2013
2.076
1.598
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Исто така од пред 2 години пакет, со брзина 150 Mbps, со тоа што кога потпишував инсистирав да ми остане лимитот од старите пакети (5 ТБ).

Дај скрееншот да видиме како тоа по 1,5тб си трошел, плус викаш си инсистирал кога си потпишувал нов договор кога било тоа?

S

Sukhoi

Гостин
Oktar најверојатно мисли на IPTV провајдер што има сопствена инфраструктура у смисол head-end, дистрибутивна и аксес мрежа.

Сообраќајот од централа оди до тебе, но не е unicast сообраќај туку multicast. Тоа значи дека сите уреди што работат на ниво3, се подесени да подржуваат таков сообраќај. Multicast отприлика работи вака. Сите канали од IPTV платформата имаат одредена IP адреса од рангот на мултикаст адреси што се резервирани.

Секој уред од мрежата што гледа пример 1 канал, пристапува на само таа адреса.
Но стримерот што се наоѓа во head-end праќа само еден поток на информации, и тој пакет понатаму се реплицира преку дистрибутивна и аксес мрежата до крајните корисници. Значи ако 1000 луѓе гледаат некој канал, и тој има битрејт од 2 мегабити, не значи дека централата стрима со 2000 мегабити, туку стрима само со 2 мегабити, а понатаму другиот дел од мрежата што е multicast компатибилен ги реплицира пакетите до крајната дестинација. Не се буни, значи туку се штеди само на upload од централата, а download кај крајните корисници сепак е искористен, односно set-top боксот слуша на таа ip адреса.
(слободно поправете ме ако грешам, ама мислам дека ова е принципот)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.870
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Само да знаеш mb/s ≠ mbps.

За да биде точно ова товоево би требало и да запазиш големите букви т.е. MB/s Mbps. Инаку ке се изгуби поентата на исправката.

@Sukhoi, tl;dr тоа е ајпитиви со вои зборови и битното е дека иако како краен прозивод се добива исто, телевизија, прирадата, медиумот и начинот на дистрибуција е видно поразличен а богами и цената.

Едит, те го @efto ја оправил работата со бити (ил не бити) и бајти додека сум си куцал јас.

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
312
Скопје
Да потрошел 750 тера ние од форум ќе се соберевме и ќе му исклучевме струја од трансформатор.
Ќе се соберевте со факели, крстови, вили итн., и пред собрание почнувате и од таму накај мене па пред куќа кај мене изразувате незадоволство па ме изнесувате надвор и ме палите како вештерка. И на крај ми гасите, струја, одвод, довод и интернет.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно