Ете де погореПо обична пошта од хонк конг да речеме или кинеска пошта
Штом е фри шипинг, земи ги по пет и чаоси искрено како велиш да е најдобро ако порачам 20 или 25 парчиња ако наплатат како што викаш барем да земам повеќе до околу 25 $ што предлагаш?
Британија нема производство на лаптопи, а сепак штити... Инаку они ги измислиле царинските малтретирања. Јап, тарифи, царини, дозволи за увоз, извоз, све. Баш Британците. И им требало неколку века сега на нас да ни кажуваат прикаски за отворен пазар. Нормално е секоја млада економија да се штити од увози на све и сваштаИ ја така би играл. И уште повеќе ќе стегнуваат. Тоа што мене ми е глупост е оданочувањето на трудот, па тоа не можам да го сварам па ич... И домашниот, ама па работењето по странски сајтови го даночат, а ако ти прати роднина пари од странство - не. СФРЈ мислев изумрел, кад оно што да видиш...
(P.S. Убава книга, проф. на LSE http://www.theguardian.com/books/2010/aug/29/ha-joon-chang-23-things )
Океј пратено ми е по DHL, не сакам да ме изгорат пак со лежарини и шпедиција. Некој да ми објасни како да го изведам тоа со „УСНА ДЕКЛАРАЦИЈА“ и да објасни дали ова што го пишува тука за ослободување од давачки за работи до 350 евра важи:
http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=333
Се јавував во царина (на инфо бројот) ми кажаа ништо тука не стига јавете се во пошта. Крајно неинформативни.
Еве го одговорот кој го добив од ТНТ за усната декларација. Ако си од Скопje можеш да го правиш, но не исплаќа. Наплаќаат некои си смешни 1020 за изработка на документи. А со шпедициска услуга преку нив кошта 1500. Така да само 500 си ќар. Стај и бензин и губење ден и ете ти ги.. Башка ТНТ(ДХЛ во твојот случај) до врата ќе ти го донесат. А вака ќе одиш таму да го подигнеш. Уште еден пример за препишан закон кој во пракса нема никаква логика.. Џабе пари трошеле на тие брошурите за реклама царинава наша модерна.
Нема да има никаков проблем во врска со царинењето со усна декларација постапката е следна:
Ne bi trebalo da platis carinaZdravo decki, imam poracano ssd hdd od ebay koj cini 87 usd i praten e po kineska posta. E sega kolku bi mozel da platam carina i danok tuka ?
значи Македонија не е членка на ЕУ, не е во УСА...така да се се царини. Државата не штити никого при увоз на роба, само собира пари и от тоа живее. И теба да се помириме со тоа, данок мора да се плати.
Сите нешто кукате таму било добро ваму било подобро. отавете прикаските. Појдете и видите, колку плаќаат данок, здравство и останати глупости. Во Португалија дерат на царина, посебно од Кина.
Секоја нарачка на роба по интернет е увоз, и тој увоз подлежи на закони.
А увоз без пријавување се виак шверц. А шверц е криминал.
За 4-5 дена ке втаса . Ама оние скапаните од царина ја држат 1 недела .Ја имам малце поинакво (поглупо) прашање: Нарачав плоча (грамофонска) од ebay од Канада и тој нудеше 2 типа на испорака - ground или airmail. Ја си одбрав airmail демек поскапа малце, божем побрза си викам.
И овој ја прати плочата ама нема тракинг број.
Ќе стаса воопшто (т.е. ќе ми ја здиплат ли овде у пошта) пошто нема тракинг број?
Проста компарација, кога поминуваш граница со кола, цариникот те прашува дали имаш нешто за пријаљвување. Нормално одговорот е НЕМАМ. И на цариникот останува да те пушти, да ти каже да го отвориш багажникот или ако сумња може да те прати и на канал и детален претрес.Ај сега кажи зошто некогаш не ни отвараат пратки кои треба да подлежат на царина, а некогаш нешто што не треба да се царини го царинат на памет? Зошто на Пане му го царинеа фотоапаратот ако во законот за царинење стои дека за фотоапарат се наплаќа само ДДВ?
Че ти реча дека проблемо е кај испраќачо така да со "ВЛАСТ И СО ГАЗ" тешко дека би излегол ти во правоМене ме интересира повеќето , доколку пратката е оштетена од страна на царинците дали имам право да си барам надоместок ? Значи доколку е за пратка со голема вредност ? Бидеќи тие постојано го отвораат пакетите и проверуваат и можда во отворањето да го оштетат продуктот . Значи дали има исплаќање на оштета од нивна страна ?
Ако некој нарачал телефон од 3-400$ и неплатил царина, тогаш тој треба да си упати лото, ксметлија.
http://www.customs.gov.mk/HTML/Vodic_tarifa11.pdfМобилни телефони: Царина 0%, данок 18%
Под царина мислев на сите давачки што ке ти ги закачат, ДДВ, шпедиција, документациај, кафе и кисела итн итнhttp://www.customs.gov.mk/HTML/Vodic_tarifa11.pdf
Да, стварно треба да си ксметлија ако сакаш според закон да те царинат.
значи Македонија не е членка на ЕУ, не е во УСА...така да се се царини. Државата не штити никого при увоз на роба, само собира пари и от тоа живее. И теба да се помириме со тоа, данок мора да се плати.
Сите нешто кукате таму било добро ваму било подобро. отавете прикаските. Појдете и видите, колку плаќаат данок, здравство и останати глупости. Во Португалија дерат на царина, посебно од Кина.
Секоја нарачка на роба по интернет е увоз, и тој увоз подлежи на закони.
А увоз без пријавување се виак шверц. А шверц е криминал.
па не е баш така... во еу не плаќаат ддв и царина само за продукти кои се испорачуваат од земји членки на еу... од кина ако си нарачаш и кај нив е исто
Бесплатна достава
Barcode scanner BIRCH BS-121, 2D laser, 60fps, 1280x1080, with stand
3.350,00 ден
Бесплатна достава
EXTRALINK HEALTHY ACUPRESSION MAT BLACK 65X40
770,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE BOYA BY-M1 PRO II, 1x 3.5mm jack, 6m length, Black, BY-M1 Pro II
1.490,00 ден
Бесплатна достава
MEMORY CARD SANDISK MICRO-SDXC UHS-I 200GB ULTRA A1C10 w/adapter 100mb/s SDSQUAR-200G-GN6MA
2.700,00 ден
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 40X30X20 CM - KM01 BLACK
1.970,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA MINI 2-02, 2xMIC, USB-C receiver, Black, MINI 2-02
3.350,00 ден