temelk4
hello world
- 19 август 2013
- 217
- 109
Конечно заврши времето на кражби во Македонска Пошта. Одлична идеја да се стави крај и да се воведе каков таков ред во пратките. Добро е ова со кодовите.Исто, ЕЛС бара код, не само од тему, туку и билокоја пратка за да нема малверзации за украдени пратки. Напишав пред некој месец на тема на Алиекспрес.
Да, да. Ако добиеш код.Конечно заврши времето на кражби во Македонска Пошта. Одлична идеја да се стави крај и да се воведе каков таков ред во пратките. Добро е ова со кодовите.
Зошто да те царинат за 3700 ден т.е 60 евра, нели 90 евра беше лимитот?Ќе ме царинат? хах 23 продукти
За царина е над 90 , ама за данок е над 22 или 25 евраЗошто да те царинат за 3700 ден т.е 60 евра, нели 90 евра беше лимитот?
Каков данок жити све? Ај баш да видам кога ќе ми стигнат и мене 3 пратки со вкупна вредност 3020 ден што ќе се деси...За царина е над 90 , ама за данок е над 22 или 25 евра
Истиот тој данок што го одбиваат пример кога нарачуваш од странство, бидејќи е за извоз, па овде при увоз си го плакаш твојот данок .. стандард процедураКаков данок жити све? Ај баш да видам кога ќе ми стигнат и мене 3 пратки со вкупна вредност 3020 ден што ќе се деси...
Истиот тој данок што го одбиваат пример кога нарачуваш од странство, бидејќи е за извоз, па овде при увоз си го плакаш твојот данок .. стандард процедура
Царинска управа за тие што не ги мрзи да прочитаат една страна, а сакаат да се информирани ..
Ок, не сум знаел, фала за информацијата.Брат тоа е според законот , не го измислувам јас тоа , е сега дали ќе проверат на царина или не тоа е до среќа еве го и законот
За Кина не се замараат царинициве... Ама нека нарача нешто доаѓа преку Шведска или Германија, па ќе види.Брат тоа е според законот , не го измислувам јас тоа , е сега дали ќе проверат на царина или не тоа е до среќа еве го и законот
зависи повеќе габарит од кина обично .. поголемите им паѓаат у очи и собираат на прегледЗа Кина не се замараат царинициве... Ама нека нарача нешто доаѓа преку Шведска или Германија, па ќе види.![]()
Преку Тему ми дојде филтер за прочистувачот за Xiaomi 2ка и канта за ѓубре во две пратки,иста нарачка (габаритни кеси 600х500mm).Си помина без никакви давачки.зависи повеќе габарит од кина обично .. поголемите им паѓаат у очи и собираат на прегледситни ствари и да се скапи знаат често да поминат така да
ок де .. поминуваат пратки доста .. ама не е правило, може и да ги собарат и да си напраат постапка .. случаен избор е на царинење кога се иде со нормална пошта за разлика од курирските.Преку Тему ми дојде филтер за прочистувачот за Xiaomi 2ка и канта за ѓубре во две пратки,иста нарачка (габаритни кеси 600х500mm).Си помина без никакви давачки.
Sent from my M2101K9G using Tapatalk
Чисто наведов свеж пример, а тоа дека кај наша царина можат да те царинат и за 10 долари пратка, тоа оддамна го тврдам. Се зависи на која нога ќе станат сабајле.ок де .. поминуваат пратки доста .. ама не е правило, може и да ги собарат и да си напраат постапка .. случаен избор е на царинење кога се иде со нормална пошта за разлика од курирските.
да не биде после ко погоре .. од кај сеа царина/данок да плаќам?![]()
Мали се шансите... Но пратка од САД или западна Европа/ЕУ? Не промашуваат, макар данок ќе наплатат (и тој селотејпот што им е специјален, најскап).зависи повеќе габарит од кина обично .. поголемите им паѓаат у очи и собираат на прегледситни ствари и да се скапи знаат често да поминат така да
Како на амазон што е?се зборува тему се во преговори со државава за поскапи пратки да се плаќа царина и данок со самата нарачка без дополнителни плаќања и царински давачки, пр купуваш скап алат од 300 еур си плаќаш царина и донаок по тарифа и ти стига дома, ќе биде добро ако за брзо завршат успешно.
И како на алиекспрес за ЕУ и други држави.Како на амазон што е?
А не тоа е многу лошо, вака е подобро пошто минуваат без никакви давачки, еве си купив телефон од Али преку 500€ и не платив ништо, еве ми стигна и Хуавеи рутер BE7 pro 150€+ и не платив ништо, ако ни стават и данок цените ќе станат неатрактивни.И како на алиекспрес за ЕУ и други држави.
компјутерските делови се без царина и ддв од 5% како ќе бидат неатрактивни?А не тоа е многу лошо, вака е подобро пошто минуваат без никакви давачки, еве си купив телефон од Али преку 500€ и не платив ништо, еве ми стигна и Хуавеи рутер BE7 pro 150€+ и не платив ништо, ако ни стават и данок цените ќе станат неатрактивни.
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro LN, Low-Noise PWM, 2000 RPM Max, BLACK, ACFAN00348A
740,00 ден
Бесплатна достава
XIAOMI LINT REMOVER 2
1.370,00 ден
Бесплатна достава
EXTRALINK HEALTHY ACUPRESSION MAT BLACK 65X40
770,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON K10 MAX HS Full Size RGB Keychron super Banana switch, Multi-Device 2.4 GHz & BT Black, K10M-H4
8.840,00 ден
Бесплатна достава
HEADPHONES JABRA EVOLVE2 30 SE MS Stereo USB-C/USB-A w/mic 23189-999-779
5.450,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro PST LN, Low-Noise PWM, 450-2000 RPM, BLACK, ACFAN00343A
740,00 ден