Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Ваше мислење за содржините на IT.com.mk?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.338
11.925
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Ја не знам шо толку се фативте за јазикот, поентата е да има помалку монотони и повеќе интересни содржини, па ако сака и на хебрејски нека ги шкрабаат. Секако, граматиката е потребна и те како.
Стартап, стартап, стартап, стартап, епл, стартап, стартап, селфи стартап.... Шукурац и стартап и селфи :D

Grown ass people taking pictures of themselves on a fucking stick!!!
Morgan Freeman :)

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Спасувањето на сопствениот јазик не се прави со технички термини. Ако мислите дека е подобро да измислуваме нови зборови наместо да ги прифатиме интернационалните термини, тогаш ок. Ќе имаме самослик, кое го смислил високо образована личност, а се со цел да се заштити македонскиот јазик. Побрзал загрижениот високо образовен кадар да преведе непостоечки збор ниту во оригиналниот јазик.
Лесно дошол до преводот, кој апсолутно не го претставува она кое го преведува. Само, е јасно, ама она слик највероватно дошло од слика, кое треба да е фотографира, а кое па е ептен македонски збор. И да постои слик, тогаш самослик е уред кој сам слика.
Да не омаловажувам високо образование, ќе кажам дека не е до школото, до акалот е.
Тие со таквото високо образование седат на одговорни места и донесуваат вакви одлуки.
Ќе го осакатите дополнително народот кој е и така половина и повеќе неписмен со диплома.
Не плукаме по се што е македонско, плукаме по ново македонското кое некоја будала сака да го наметне само затоа што мисли дека има високо образование и изигрува патриот.

kebe

hello world
29 март 2012
306
280
Ништо, само турско ропство ни е спас. Барем така се` е јасно, сите ќе зборуваме на турски.

Јазикот е жива материја, ...
...
Англискиот има преголемо влијание врз светот во овој момент, посебно во ИТ индустријата, така да, deal with it.
Ова ти е само смешен заклучок донесен од смешни примери. Кажи си јазикот е жива материја и глуми јазичен шериф, смислувај нови правила на неук начин без никаква анализа и истражување.

и иако имаме закони и се
Сега тој законот не се спроведува, очигледно, и други интернет-портали и што ти знам не внимаваат на јазикот. Ама ајде баш ќе видиме што ќе стани со тој закон во блиска иднина, дали ќе цела држава ќе продолжи да оди „у курац“ или колку толку ќе застанеме на нозе, и меѓу другото, ќе почнеме да внимаваме повеќе на јазикот.
--------

Тука прекинувам со дискусијава оти стана од оние незгодните. Ако треба нешто понатаму, во боречки клуб да си појдиме. Или пак, да бидиме попрудиктивни и во нова тема да дискутираме за решавање на овој проблем. Евентуално, таа дискусија може да добие на влијание и да излезе надовор од овој форум.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Ништо, само турско ропство ни е спас. Барем така се` е јасно, сите ќе зборуваме на турски.

Ова ти е само смешен заклучок донесен од смешни примери. Кажи си јазикот е жива материја и глуми јазичен шериф, смислувај нови правила на неук начин без никаква анализа и истражување.

Сега тој законот не се спроведува, очигледно, и други интернет-портали и што ти знам не внимаваат на јазикот. Ама ајде баш ќе видиме што ќе стани со тој закон во блиска иднина, дали ќе цела држава ќе продолжи да оди „у курац“ или колку толку ќе застанеме на нозе, и меѓу другото, ќе почнеме да внимаваме повеќе на јазикот.
--------

Тука прекинувам со дискусијава оти стана од оние незгодните. Ако треба нешто понатаму, во боречки клуб да си појдиме. Или пак, да бидиме попрудиктивни и во нова тема да дискутираме за решавање на овој проблем. Евентуално, таа дискусија може да добие на влијание и да излезе надовор од овој форум.

Другар, без навреда ама тебе постовиве ти се граматички погрешни, а проповедаш почитување на јазикот и самоволно воведување на зборови кои моментално не се во идеологијата на академик Блаже Конески.

xnickx

lurker
20 декември 2014
619
851
xnickx's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 6500 3.2MHz & Stock
Motherboard
ASUS ROG Maximus VIII Hero
Storage
Samsung 850 Evo 250Gb / WD Blue 1Tb
PSU
Thermaltake TR2 500W Bronze
RAM
Kingston Hyper X Fury 8Gb DDR4 2666MHz
Video card
ASUS Strix GTX960 DC2 4GD5
Case
SAMA Black Widow
Mouse
Steel Series Rival 100
Keyboard
Cooler Master QuickFire Ultimate
Audio
Labtec 2.1
Monitor
Samsung Syncmaster 2032Bw 20"
OS
Windows 8.1
Ај да се замешам малку и јас во дискусијава, оти по професија сум судски преведувач. Прво, одредени англизми, особено оние кои се новосоздадени и се поврзани со светот на ИТ, многу лесно се претвораат во интернационализми. Причината ви е на сите повеќе од јасна, едноставно претешко е одново да се смислуваат изрази кои ќе бидат еквиваленти, дали поради лексикологијата, или пак морфологијата на јазиците.

Македонскиот јазик го поседува капацитетот за создавање или „ковање“ на нови зборови, но кога некој израз е проширен и општоприфатен, нема потреба од такво нешто. Македонскиот јазик неможе да се „заштити“ од надворешни влијанија со тоа што нема да прифати ништо кое што доаѓа од надвор, може само да затупи. Пример, често на факултет добивавме "handouts" како дел од наставната програма (неколку листови - копии од други учебници или списанија). Како ќе изгледа и звучи кога ќе го кажеме: „Еј, колега, абе ги имаш хендаутите од вчера?“. Кажете го малку поспоро и делува уште поглупо (хенд-аут-ите). Затоа решивме да најдеме просто решение на решлив проблем, за кој другите јазици си имаат соодветен термин, и англизмот не прераснал во интернационализам. Решението: „споделист“, лизга ко путер кога ќе го кажеш, ама тоа си остана локално на ниво на факултет и не знам дали некогаш ќе биде повеќе од тоа.

Да, има граматички и правописни грешки на ИТ.мк, исто така има и на Дневник, Вест, и други портали кои се од информативен карактер. Да се нервирав за секоја грешка што оково ќе ми ја фати, до сега срце ќе ме стегнеше. Општопознато решение за странски имиња или други именки, е пишување на оригиналот или преводот, т.е. транскрипцијата во заграда до оригиналот, особено за оние кои е тешко или не се знае како се изговараат. Пример: „Денес Xiaomi (Шаоми), го претстави својот нов телефон...“, или “Новите слушалки на Logitech (Лоџитек, немој некој да сум го слушнал како вика „логитеч“, ќе пие шамар)...“, итн.

Поентата ми е, некои изрази треба да се преведуваат, некои не, толку. Од македонска катедра волку не се замараат со јазикот, ебааго.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
‘‘Ако победеше Хитлер’’ ќе беа термините на Германски .....нели :p
Никој не алудира на МАКЕДОНШТИНАТА, ги поздравувам колегиве на форумов кои ме разбраа, јас небарам нити го омаловажувам англискиот јазик ама на планетава се зборуваат на поголеми подрачја и други јазици и кога ќе одиш таму англискиот не ти помага многу. Не разбирам зошто не се потрудите да дадете предлози, за некои работи одма одите на линија на помал отпор. Ако ‘‘тебе’’ ти годи некој назив, име и ти е поприфатлив и разбирлив не значи дека така треба да остане.
Еве пример од мојата струка:
Рамналка (машина за рамнење на дрвото) сите прави столари( не ги признавам ова новокомпонираните) ја знаат како Абрихтер(германски), и сега по ‘‘ваше’’ би било најдобро Jointer (англиски), бидејќи така ќе ме разберат во светот подобро или на младинава би им било по природно да го употребуваат.
Или уште по ‘‘вулгарно’’ кажано ако отидеш во Куманово, за аголна брусилка за метал општо позната како ‘‘брусалица’’, и ја побараш и под едниот или другиот назив не ќе ти речат кумановските мајстори: ‘‘дете ти не знаеш тој је сателитче’’.
Унификација на термините треба секогаш и во секоја ‘‘струка’’, некои ќе бидат повеќе некои помалку успешно имплементирани, преведени, прифатени. Ваквите места треба да служат за предлози и размена на мислења, ако мислите успешноста на форумов е во купувам, продавам и какви електронски цигари се користат, тогаш и како што реков целта на постоењето на целиот форум е промашена.
Се сложувам и нема повеќе да коментирам во овој дел на форумот преместете го постов каде мислите дека припаѓа.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.814
33.977
roka.mk
Врска немаме ние од зачувување на сопствен јазик и крилица. Русите си имаат javascript со кирилични функции... Додека ние се расправаме околу џиџи и слични македонски фекалии..

theurednik

Sensei Модератор
23 февруари 2009
499
136
it.com.mk
Ок, ќе престанам со расправа за македонскиот јазик тука, бидејќи се работи за комплексен проблем и има експерти што треба да го решат.

Но, да ги објаснам поплаките за стартапите. Во моментов стартапите се важни за сите. Зошто? Затоа што секој иновативен софтвер, хардвер и продукт доаѓа од стартап. Хеј, македонска игра на табла (стартап) собра 107.000 долари од Kickstarter, а мене тоа е поинтересна вест од спецификации на телефон кои може да ги најдете било каде. Дури Xiaomi се води како најголемиот стартап во светот. Dropbox е уште стартап. Хрватскито Remic и неговите електрични супер-автомобили се водат како стартап.

Но во Македонија едвај можеш да изброиш стартапи на прсти. Наместо сите талентирани професионалци да работат оутсорсинг за ... wait for it... стартапи, не е лошо да видиме стартап култура и тука. Државниот фонд дава по 30.000 на стартапи, веќе има две групи инвеститори (можеби и повеќе) што бараат стартапи. И IT.mk во моментов е единствениот портал кој се замара со ова. Зошто? Затоа што ако има повеќе стартапи, ќе има повеќе пари, ќе има повеќе и покреативна работа за ИТ индустријата. Ако сакате да читате рецензии за хардвер, за жал тоа порталот не може да го направи да им конкурира на другите странски портали кои имаат early access до продуктот.

Како што реков претходно се трудиме да има различни вести за сите, иако приоретизираме вести кои мислиме дека ќе допринесат повеќе кон развој на македонската ИТ индустрија.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.338
11.925
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Ако стартап селфи се вбројува во индустрија и профитерски бизнис, ондак ја ќе бидам Никола Тесла, може?
Ако сте креативни, ќе отидете двајца, еден уредник, еден фотограф, у било која македонска поразвиена фирма, па направете и рецензија на фирмата и нејзината опрема, и нејзиниот удел во ИТ индустријата, ем ќе соберете некое париче од рекламата за да може да праите рецензии за тазе хардвери, ем ќе имате поинтересни статии кои стварно може да насочат некого некаде, наместо овие ретардираниве стартапи, играчки за деца.. Талентираните професионалци можат многу повеќе да бенефитираат вака. Уствари, талентираните професионалци не читаат МК сајтови многу многу, а некои не ги ни интересира кој што прави.
ИТ.мк, всушност е единствениот портал кој постои во МК кога се работи за технологијата, со исклучок на некои аутомото сајтови и слични тракатанци, па затоа и станува единствен кој се замара со стартапи.
Ви фали конкуренција, да видиш тогаш како ќе ви проработи имагинацијата и креативноста.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
На провинцииве ќе им дадеме самосталност и демократија или уште ќе ги држиме под опресија? Дури и Кина му даде самосталност на Тајван, останавме само уште ние и Енглезите со Фалкландските острови по се изглеа.

xenon

░1+1=1░
15 јануари 2011
4.804
12.824
Skopje
www.wemaxa.com
Се приклучувам во поздравите и честитките до уредниците, писарите и сликарите на главниот портал. Едноставно не е тоа тоа, стерилна смеса од претежно досадни вести околу безработничкиот пристап кон бизнисот.

Стартап како и НВО, генерално гледано се институции за перење пари, брза заработка преку кредити/грантови и позајмици за на крај никаков реален ефект. Чесни исклучоци постојат но тие би успеале и без формалности од овој тип церемонијално чиновништво.

Она што останува на просечниот, снаодлив, секојдневен граѓанин кој си го тера животот и не се служи со безрбетнички новокомпонирани финти и трендови, е во ваква настрана клима да ја чека апокалипсата со припремени резерви на храна/вода, лекови, алатки, семиња и сл. и потоа да гледа како оваа розева багра угинува сама по себе. Меѓувреме, да пие апови и овошни ферментати доека истата апокалипса не дојде.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Како што реков претходно се трудиме да има различни вести за сите, иако приоретизираме вести кои мислиме дека ќе допринесат повеќе кон развој на македонската ИТ индустрија.

Убаво звучи ова на хартија, and then there is this:

http://it.mk/polnichkiot-aksel-rouz/

Аксeл Роуз бара од Google да гo цензурира fat Axel мемeто

Разбирам јас стартапи, култура итн, ама место нов хардвер, софтвер, некој совет, твик, интересна вест, налетувам на ова на порталот, си викам на it.mk сум или на think.mk.

Океј, да бев на Think насловот ќе беше „НАПРАВИЈА МЕМЕ ЗА АКСЛ РОЗ, ОН ГИ ТУЖЕШЕ И НЕМА ДА ВИ СЕ ВЕРУВА ШТО СЕ СЛУЧИ ПОСЛЕ КЛИКНЕТЕ...“

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
Пак бесмислени комбинации од букви за некакви стартапи.
На жена ми и реков ако ме види уште еднаш да читам статии на it.mk да ме удри со флаша од вино по тил.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
Многу важно: полна или празна флашата од вино?
Е не знам, тоа е тој дозволен индивидуализам кој и го дозволувам на жена ми по дома, ко демек право на избор. Ама изгледа сум аборавил дека диктатурата од рајот е дојдена хаха.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
@theurednik

На ваше место би ангажирал дечки од форумот да ми пишуваат статии за хардвер, за надокнада (висината нема да биде предмет на дискусија од моја страна). Се разбира - би правел селекција. Како сопственик на порталот би се потрудил тие да добиваат хардвер за тестирање, а тие би потпишале изјава дека сносат одговорност доколку се случи нешто со хардверот додека е во нив, но не целосна туку делумна, бидејќи сепак се работи за пишување статија во интерес на порталот, па да речеме 1/5 од штетата би ја покрил тој што предизвикал дефект, а остатокот сопственикот на порталот, бидејќи сепак - тој е работодавач и е одговорен за селекцијата на рецензентите.

Исто така би платил неколку заинтересирани професионалци кои неможат да најдат работа во државава со својата професија, ака новинари, да истражуваат по странски портали што е популарно и актуелно од ИТ сферата, и би ми спремале вести за мојот портал. Има такви луѓе кои сакаат да заработат некој денар на овој начин и веќе заработуваат пишувајќи за странски портали. Убеден сум дека со задоволство би пишувале за наш портал, но за надокнада.

Би го направил порталот повеќејазичен. Да има македонски, албански и англиски. Рецензиите за хардвер да бидат и на англиски , обавезно. Обичните препишани новости од странски портали немора да бидат на англиски бидејќи секако на крајот на статијата ќе треба да се наведе изворот, кој 99% од случаите е на англиски.

Би додал news feed IT.com.mk апликација која на корисниците на апликацијата ќе им доставува информации за дневните ИТ новости.

Ова се блиц идеи. Ова се работи што ми недостигаат на порталот.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.677
13.731
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
3 часа ago во Свет

Смешно е, би ви препорачал да го исправите тоа.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.188
16.309
Првата идеја ти ја поддржувам. Со тоа што формален договор можеме да имаме, ама то аби било пред давачите на хардверот за да се сигурни дека истиот ќе го вратиме. А за дефекти не верувам дека ќе ни се случат. Па дури и да ни се случат тоа е дел од тестирањето, истите не би требало да се случат и би биле покриени од страна на гаранција. Јас дури можно е да донирам и простор, како мал workshop каде би можеле и да дојдат членовите за време на тестирањето и да се запознаат со тест примерокот. Тоа би било добро. Викам ја од дамна треба ние многу почесто да се дружиме на темата.

За јазиците сметам дека нема да добиеме многу ако воведеме повеќејазичност. Зошто обично тој кој не знае англиски јазик па и не се интересира за ИТ. Анкета и истражување имам правено и дојдено е до овој заклучок.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
тоа е тој дозволен индивидуализам кој и го дозволувам на жена ми по дома, ко демек право на избор.
Епа ако и дозволуваш не е битно дали ти си ја испил, дали жена ти, дали двајцата, дали останала пуна. Дефинитивно завршуваш со удар во главата :D

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
Би додал news feed IT.com.mk апликација која на корисниците на апликацијата ќе им доставува информации за дневните ИТ новости.
А како мислиш со оваа опција да се монетизира?
Мора некој да ги "гледа" рекламите на порталот. Фејсбук е доволна опција за доставување на дел од информацијата од порталот. Мора целата информација да биде на ит.мк ако сака да се монетизира истата, преку СЕО или реклами.

Искрено, го читав ит.мк некое време, ама понудата на ИТ теми е далеку посиромашна од смартпортал.мк..

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Смартпортал = Катастрофално лоша wordpress тема, очајна мобилна верзија, со вакво нешто едвај би прошле во 2010 година. Го имав отворено сајтов баш коа искочи тој период 2013-та 2014-та година и бегав како попарен од пренатрупаниот дизајн.

3 години подоцна, денеска, благодарение на тебе, го отворив повторно овој сајт и ако прошлиот пут избегав од зовриената вода, сега јок :D

Џабе им се сите добри вести, кога User Interface-от им на ОЧАЈНО ниво.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
Колега, никаде во мојот коментар не спомнав UI, wordpress тема или дизајн.
Акцент ставам на понудата на ИТ теми.. си праам кафе и седнувам да читам шо има ново.
Нели оваа тема е во врска со содржините.. :)

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Не ни викам дека спомна. Чисто го кажувам моето мислење дека таква добра вест, на таков катастрофален начин сервирана нема да ја читам.

Нели оваа тема е за содржините на It.mk, не за содржините на Smartportal :)

И се вратив повторно на порталот :D да ги видам најактуелните вести. Ништо посебно, вести што отприлика се наоѓаат и на It.mk

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.338
11.925
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
17925aba9bf1415ab263d0f92fb61d14.png

0a9f98d35d0545c0a1830b7dafe81af9.png

5526ee523826426a90b1e18ccecba370.png

072ed0c097624400a7f6dde02fcff3d7.png

Факт е дека има премногу "лежи лебу да те јадам" луѓе, ама исто така е факт дека содржините се тапа. Сликите докажуваат дека порталот плаче за промени.

ce507cb982f8400e9a526c44ebd72eb8.png

c5a5526535a8450594b261714cd9a1ea.png

53156b05600143efbc2487e93abd9f18.png

654fd032808243c9826cb52a8009361d.png

Newsflash деќки, mission failed. Човек би очекувал нешто повеќе од единствен ИТ сајт во една цела држава.
Со донации на хардвер за рецензија од ИТ фирмите не правите апсолутно ништо, туку го купувате сами и правите непристрасна рецензија. Затоа што гледам дека и оние малку рецензии што е направени се чиста реклама, без многу навлегување во негативните аспекти на производот.
Се извинувам за сликите, морав малку посликовито да објаснам :) а и уживам да ве правам вака пуздер јавно, имам осет за филинг :D дека барем малку ќе ви падне незгодно па ќе смените нешто на подобро, се надевам нема да замерите. :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно