Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Payoneer картичка

MrBones

read-only
26 август 2017
19
9
Океј, после читање на сите одговори на темава гледам дека има малку забуни.

Корисник сум на Payoneer повеќе од 1 година и картичката ми е во USD.

Какви провизии имам при вадење на пари:
  • 3.15$ стандардна ATM провизија при секоја трансакција (нема бегање од ова)
  • 1$ за проверување на состојба на картичката од банкомат ИЛИ за одбиена трансакција - За да го избегнам ова си проверувам колку имам на картичката преку мобилната апликација или преку компјутер и ги конвертирам во евра.
  • 3.5% провизија на сумата која ја вадам од банкомат бидејќи картичката ми е во USD а вадам во евра, исто би било и ако би ги вадел и на македонски банкомат во денари. За да не би плаќал толкава провизија на секоја сума што вадам пари би извадил картичка во Евра и би имал 0% провизија што би било одлично.
За да имате картичка во евра треба да ви пратат најмалку 50 евра на Payoneer и они ќе ви пратат по пошта картичка во евра. За оние што работат на UpWork да знаете дека нема опција да ги префрлате парите во евра на Payoneer што значи нема да можете да користите картичка во евра.

Ако имате 2 картички нормално ќе плаќате двојно годишно одржување на картичките т.е. 2 картички = 60 $ годишно.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10

• 1$ за проверување на состојба на картичката од банкомат ИЛИ за одбиена трансакција - За да го избегнам ова си проверувам колку имам на картичката преку мобилната апликација или преку компјутер и ги конвертирам во евра.
  • 3.5% провизија на сумата која ја вадам од банкомат бидејќи картичката ми е во USD а вадам во евра, исто би било и ако би ги вадел и на македонски банкомат во денари. За да не би плаќал толкава провизија на секоја сума што вадам пари би извадил картичка во Евра и би имал 0% провизија што би било одлично.
За да имате картичка во евра треба да ви пратат најмалку 50 евра на Payoneer и они ќе ви пратат по пошта картичка во евра. За оние што работат на UpWork да знаете дека нема опција да ги префрлате парите во евра на Payoneer што значи нема да можете да користите картичка во евра.

Ако имате 2 картички нормално ќе плаќате двојно годишно одржување на картичките т.е. 2 картички = 60 $ годишно.
Провизијата за конверзија УСД-МКД е 3%.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Дечки само мене ова, или на сите? Веќе им' сликав лична, ова е второ шо бараат.. Am I the only one ? :)

Соработувам со уште два-тројца кои користат редовно Payoneer картички, кај сите е истото. Не знам дали зголемиле контрола последниов период или е нешто друго, ама знаат и да ти блокираат Payment request, па да ти стои Under review неколку дена, дур не испратиш документи.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
Соработувам со уште два-тројца кои користат редовно Payoneer картички, кај сите е истото. Не знам дали зголемиле контрола последниов период или е нешто друго, ама знаат и да ти блокираат Payment request, па да ти стои Under review неколку дена, дур не испратиш документи.
Yep! само ако примаш рандом суми од рандом ликови... Ако примаш од 1-2-3 клиенти, тогаш не ти бараат ништо пошто знаат дека се е леџит

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Причината што пишав 3.5% е бидејќи на некои банкомати ми земаше 3.5% на некои 3%, но никогаш не ми земало повеќе од 3.5%
Да така е, си пишува на официјалниот вебсајт дека провизијата за конверзија може да варира до 3,5%.

goranski

hello world
20 март 2013
305
143

Не ти требаат 50€ за EUR картичка, оди на чат, кажи им дека започнуваш со ЕУ фирма да работиш и дека ти треба картичка. Нема никаква доплата за тоа! Незнам од кај ги вадиш информацииве ама не ти се точни. Еве официјален одговор: "The annual fee is not determined based on the number of cards, rather it is a fee for the account as a whole."

MrBones

read-only
26 август 2017
19
9
Не ти требаат 50€ за EUR картичка, оди на чат, кажи им дека започнуваш со ЕУ фирма да работиш и дека ти треба картичка. Нема никаква доплата за тоа! Незнам од кај ги вадиш информацииве ама не ти се точни. Еве официјален одговор: "The annual fee is not determined based on the number of cards, rather it is a fee for the account as a whole."

Најпрвин и јас мислев така, но не е баш така како што изгледа. Разбрав дека на Payoneer некогаш пишуваат двосмислено и треба да бараш дополнителни информации за поедноставно објаснување.

За да имаш картичка во Евра треба некој најпрвин да ти прати најмалку 50 евра на Payoneer сметката. Потоа ќе ти се отвори опцијата за да да си ја нарачаш картичката и на која дополнително годишно ќе си плаќаш провизија за користење (сеуште незнам колку е точно).

Во прилог доле се скриншоти од Payoneer support chat, за да нема дезинформации.

chat_support_1.png

chat_support_2.png

f7LYia

cLSeOa

goranski

hello world
20 март 2013
305
143
Најпрвин и јас мислев така, но не е баш така како што изгледа. Разбрав дека на Payoneer некогаш пишуваат двосмислено и треба да бараш дополнителни информации за поедноставно објаснување.

За да имаш картичка во Евра треба некој најпрвин да ти прати најмалку 50 евра на Payoneer сметката. Потоа ќе ти се отвори опцијата за да да си ја нарачаш картичката и на која дополнително годишно ќе си плаќаш провизија за користење (сеуште незнам колку е точно).

Во прилог доле се скриншоти од Payoneer support chat, за да нема дезинформации.

chat_support_1.png

chat_support_2.png

f7LYia

cLSeOa
Не треба 50еур да ти прати тоа сум 100% сигурен пошто ми стигна картичка пред да примам прилив. Исто агентов што зборев јас рече дека ке има еден трошок. Али и да се плаќа не е страшно, супер флексибилно е. Малце и овој агентов твој изгледа е некој почетник гледаш дека ти пишува дека не е сигурен додека не нарачаш.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Не треба 50еур да ти прати тоа сум 100% сигурен пошто ми стигна картичка пред да примам прилив. Исто агентов што зборев јас рече дека ке има еден трошок. Али и да се плаќа не е страшно, супер флексибилно е. Малце и овој агентов твој изгледа е некој почетник гледаш дека ти пишува дека не е сигурен додека не нарачаш.
Кој е тој трошок што се плаќа?

MrBones

read-only
26 август 2017
19
9

Искрено барав опција за да порачам и јас првично пред да ми стигне прилив во евра, па ако може да ми покажеш каде се наоѓа таа опција би било супер, прашував јас 3-4 пати на чет сапорт за картичка во евра да извадам и сите така ми кажаа, треба да ми префрлат пари прво па после ќе имам опција да си нарачам картичка да ми стигне на адреса дома.
Реално и да се плаќа двојно на годишно ниво, се согласувам дека е сепак најдобра опција за вадење на пари во Македонија.

Ти од кога ја имаш картичката?
Дали имаш 2 картички во USD & Euro, и колку ти е трошокот годишно ?
Дали ти е преку фирма извадена (Upwork, Fiverr итн. ) ?

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Дали може да се конвертираат долари во евра во рамките на акаунтот? Да се избегне конвертирањето од банките ми е муабетот. Некој да го направил ова?

MrBones

read-only
26 август 2017
19
9
Дали може да се конвертираат долари во евра во рамките на акаунтот? Да се избегне конвертирањето од банките ми е муабетот. Некој да го направил ова?

Неколку пати го имам прашувано ова и секогаш имам добивано ист одговор дека неможе да се направи конверзија на сајтот директно. Би било одлично да може или да има некој метод да се направи ова бидејќи на тој начин би имале само евро картичка и би плаќале многу помали провизии (или без провизии) при конверзија на АТМ.

Ако некој најде начин како да се конвертираат сретствата директно на Payoneer од УСД во Евро при тоа да не се користи УСД картичка нека сподели.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.535
3.137
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Не е возможно.

goranski

hello world
20 март 2013
305
143
Искрено барав опција за да порачам и јас првично пред да ми стигне прилив во евра, па ако може да ми покажеш каде се наоѓа таа опција би било супер, прашував јас 3-4 пати на чет сапорт за картичка во евра да извадам и сите така ми кажаа, треба да ми префрлат пари прво па после ќе имам опција да си нарачам картичка да ми стигне на адреса дома.
Реално и да се плаќа двојно на годишно ниво, се согласувам дека е сепак најдобра опција за вадење на пари во Македонија.

Ти од кога ја имаш картичката?
Дали имаш 2 картички во USD & Euro, и колку ти е трошокот годишно ?
Дали ти е преку фирма извадена (Upwork, Fiverr итн. ) ?
Јас ја имам ЕУР картичката од Декември 2016, можеби се смениле работите па сега е морално прилив да имаш за да добиеш картичка. 2 картички, за трошок ке видиме после декември. На чат рекоа дека нема да наплаќаат за дополнителна картичка.

goranski

hello world
20 март 2013
305
143
И да се направи тоа пак некој ( то ес пејнер ) ќе ти лапне 3.5% за конверзија, подобро е да се најде банкомат во околината кој ќешира во долари

Испратено од SM-G925F преку IT.mk форум апликација
Не ти лапа 3,5% конверзија, обично е под 1%
Payoneer applies a currency conversion charge of up to 3.5%.

goranski

hello world
20 март 2013
305
143
Неколку пати го имам прашувано ова и секогаш имам добивано ист одговор дека неможе да се направи конверзија на сајтот директно. Би било одлично да може или да има некој метод да се направи ова бидејќи на тој начин би имале само евро картичка и би плаќале многу помали провизии (или без провизии) при конверзија на АТМ.

Ако некој најде начин како да се конвертираат сретствата директно на Payoneer од УСД во Евро при тоа да не се користи УСД картичка нека сподели.
Зошто мислиш дека не би плаќал провизија? или би плаќал помала провизија со Еур кард?

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.706
3.355
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Се извинувам доколку е ова веќе одговорено во претходните страници на темава.

Да не знае некој која е причината при регистрација да бараат податоци од сметка од банка? Нешто така мислам видов последен пат....

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Се извинувам доколку е ова веќе одговорено во претходните страници на темава.

Да не знае некој која е причината при регистрација да бараат податоци од сметка од банка? Нешто така мислам видов последен пат....
Тоа го бараат чисто како за да потврда дека адресата што ја имаш наведно не е фиктивна, но не мора извод, може и сметка од телефон или комуналии.

MrBones

read-only
26 август 2017
19
9
Зошто мислиш дека не би плаќал провизија? или би плаќал помала провизија со Еур кард?

Од причина што ако имам ЕУРО картичка и сретствата ми стигаат на истата картичка во евра и притоа ги вадам на банкомат кој матичната валута е во евра не би имало конверзија како до сега што ја имам од долари во евра на банкоматот.
Моментално за сума од 600$ при конвертирање од долари во евра на банкомат ми зема околу 20-30$ (зависно на кој банкомат) што и не е баш малку.

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro
Колкава е провизијата за вадење преку наш банкомат или сите земаат исто?

Sent from my iPhone using Tapatalk

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Колкава е провизијата за вадење преку наш банкомат или сите земаат исто?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Друже сврти наназад на темава цела тема тоа се збори, незнам зошто се повторуваат само едни исти мислења.

goranski

hello world
20 март 2013
305
143
Од причина што ако имам ЕУРО картичка и сретствата ми стигаат на истата картичка во евра и притоа ги вадам на банкомат кој матичната валута е во евра не би имало конверзија како до сега што ја имам од долари во евра на банкоматот.
Моментално за сума од 600$ при конвертирање од долари во евра на банкомат ми зема околу 20-30$ (зависно на кој банкомат) што и не е баш малку.
Ама ти збориш да си некаде во ЕУ каде има АТМ со Еур валута?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно