Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Новата платформа за учење на далечина

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Пробано и на N2830 не работи ко што треба, но на тој процесор и останатите сервиси како Јутуб и Гоогле Класрум си кочат.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.720
3.393
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Maintenance
We will be back shortly...

Ок сепак е 23:00 што е оправдано доколку се попаваат некои работи.

Dejan-sk

read-only
22 јануари 2016
18
11
"Детски болести" секогаш си има во новости, добро е што се "охрабрија" за онлајн решение, ако ништо друго информатика ќе имаат по секој предмет и малку ќе пркне ИТ културата во државава (на место се коментарите во однос на состојбата и со стари и со млади ).
Во однос на плаќање мајкрософт имаат понуда за ученици/студенти, односно образовни институции, школски пакет по ич или намалени цени,

Free Microsoft Office 365 for Schools & Students | Microsoft Education.

За тимс супер си е апликацијата, има доста опции, доста рам црпе кај што има простор, на послаби е посуптилна, веројатно кај што има држи повеќе историја на лагер, инаку сите разговори се достапни доколку не се тргаат од чат историја, фајл шеринг со онлајн едит, тимови, презентации и сл.

Доколку брзо се испеглаат почетниве проблеми, може ќе се затвори по некоја уста на секојдневни мрчатори, бар младинава кога ќе стигне на факс ќе знае што е електронска пошта и онлајн состанок.
За остатокот од едукацијата сепак зависи од залагањето на наставниците/професорите сепак и за нив има доста новости.

Edit:
Embrace IT, или поздрав од Civilization : Welcome to Informational Era

Последна промена:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.318
11.874
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Ми се јавува некој лик пред некој ден..
Лик: Здраво Даниел, јас носев еднаш лаптоп кај тебе па сега те барам за нешто друго.
Јас: Добро повелете.
Лик: Каков компјутер да купам за детето за на школо?
Јас: Па да има барем 8гб рам и 240гб ссд, другото ви е горе долу небитно.
Лик: А од стариов компјутер може да извадиме слики и документи што ми требаат и да префрлиме на новиот?
Јас: За жал само вие си знаете кои податоци ви се потребни и јас не можам да ви ги селектирам место вас, ќе морате сами тоа да го направите.
Лик: (разочарано) аха, па добро (молк 10 секунди), а може да се инсталира се што треба на новиот компјутер?
Јас: Може не е проблем.
Лик: Ама ќе ми треба и пасворд да ми дадеш за ова онлајн наставата.
Јас: Господине јас не би можел никако да го знам вашиот пасворд, тоа ќе си се обратите во училиштето или во надлежните институции.
Лик: (повторно разочаран и молк од 10 секунди) Ама ќе дојдам и ќе те земам и ќе те вратам само да завршиме работа, да може детево да учи.
Јас: Жал ми е, не одам по терени и не работам веќе со компјутери.
Лик: Како не работиш, од кога тоа? Нели сега правевме муабет?
Јас: Од денес па натаму.
Лик: Добро тогаш ќе се чуеме.
Јас: Во ред, пријатно.

Ни чао ни поздрав ни пријатно не кажа, само спушти. Нормално, јас излегувам неспособен и неуслужлив во очите на вакви амеби.

Дневно имам по два три вакви повика и искрено смачено ми е од неписменост и немање желба да се научи нешто, да се превземе каква било иницијатива за сопствено дете освен расфрлање со пари и моќ.
Исти ташак се и професори и родители, тажно е колку сме неедуцирани и незаинтересирани за интелектуален напредок.
Се извинувам за офтопик.

Nethervor

hello world
19 јули 2013
151
205
Ова време требаше да се тестира платформата.
5c27d3ea5c945fa7347494b6c4ef0a8e.jpg

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Ова време требаше да се тестира платформата.
5c27d3ea5c945fa7347494b6c4ef0a8e.jpg

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
да требаше пред пред 2-3 год али тоа е

Ми се јавува некој лик пред некој ден..
Лик: Здраво Даниел, јас носев еднаш лаптоп кај тебе па сега те барам за нешто друго.
Јас: Добро повелете.
Лик: Каков компјутер да купам за детето за на школо?
Јас: Па да има барем 8гб рам и 240гб ссд, другото ви е горе долу небитно.
Лик: А од стариов компјутер може да извадиме слики и документи што ми требаат и да префрлиме на новиот?
Јас: За жал само вие си знаете кои податоци ви се потребни и јас не можам да ви ги селектирам место вас, ќе морате сами тоа да го направите.
Лик: (разочарано) аха, па добро (молк 10 секунди), а може да се инсталира се што треба на новиот компјутер?
Јас: Може не е проблем.
Лик: Ама ќе ми треба и пасворд да ми дадеш за ова онлајн наставата.
Јас: Господине јас не би можел никако да го знам вашиот пасворд, тоа ќе си се обратите во училиштето или во надлежните институции.
Лик: (повторно разочаран и молк од 10 секунди) Ама ќе дојдам и ќе те земам и ќе те вратам само да завршиме работа, да може детево да учи.
Јас: Жал ми е, не одам по терени и не работам веќе со компјутери.
Лик: Како не работиш, од кога тоа? Нели сега правевме муабет?
Јас: Од денес па натаму.
Лик: Добро тогаш ќе се чуеме.
Јас: Во ред, пријатно.

Ни чао ни поздрав ни пријатно не кажа, само спушти. Нормално, јас излегувам неспособен и неуслужлив во очите на вакви амеби.

Дневно имам по два три вакви повика и искрено смачено ми е од неписменост и немање желба да се научи нешто, да се превземе каква било иницијатива за сопствено дете освен расфрлање со пари и моќ.
Исти ташак се и професори и родители, тажно е колку сме неедуцирани и незаинтересирани за интелектуален напредок.
Се извинувам за офтопик.
хахаха а бе до кога да те учам.
Сервисот како сервис ќе си го наплатиш, и да може и платформата активација али кажи им дека зема многу време и е скапоо 6000 ден па ако сака ок ако не нека се потруди, ако е дебил и глупав барем ти да имаш корист за непотребната масажа

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.104
2.343
Кој најевтин процесор би го препорачале за платформава? Треба за братучеди да направам компјутери и не сум сигурен што да ставам. G4900 Celeron ок би бил претпоставувам со 8гб рам и 240гб ссд?

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Кој најевтин процесор би го препорачале за платформава? Треба за братучеди да направам компјутери и не сум сигурен што да ставам. G4900 Интел ок би бил претпоставувам со 8гб рам и 240гб ссд?
ако веќе правиш било кој и3 или рајзен 3 со 8гб и ссд ќе му користи долги години

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.962
6.054
Skopje
Кој најевтин процесор би го препорачале за платформава? Треба за братучеди да направам компјутери и не сум сигурен што да ставам. G4900 Celeron ок би бил претпоставувам со 8гб рам и 240гб ссд?
Предлог - Сурфинг конфигурација

Не вреди да се мачи човек за овие пари, освен ако веќе имаш некои делови што би ги искористил...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Немет а? :) не разбрав дали и официјално треба или сите купуваат ради ако затреба...

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Нема ни званично ни незванично. Микрофон треба ајде да речеме ради зборење, камера и немора да речеме, ако ептен сака да го видат нека се уклучи паралелно од мобилен да речеме да го видат и чао пријатно. Камери има сега само од тие лев бубрег што коштаат

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288
Немет а? :) не разбрав дали и официјално треба или сите купуваат ради ако затреба...
Зависи за што. Еве ќеркава учествува во натпревари и бараат видео конференција.
Иначе ја прашувам сега сопругата она е наставник, вели дека со сила не можат да бараат камера, ама во интерес на квалитетот на наставата пожелно е да се има камера за наставникот да може да го гледа детето кога ќе одговара или кога ќе работат вежби.

Ако не можете да најдете камери користете мобилни телефони, имате апликации како DroidCam кој прави web camera service на телефонот и ја користиш камерата од телефонот со Skype, Teams или ватевер, функционира без проблем.

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Зависи за што. Еве ќеркава учествува во натпревари и бараат видео конференција.
Иначе ја прашувам сега сопругата она е наставник, вели дека со сила не можат да бараат камера, ама во интерес на квалитетот на наставата пожелно е да се има камера за наставникот да може да го гледа детето кога ќе одговара или кога ќе работат вежби.

Ако не можете да најдете камери користете мобилни телефони, имате апликации како DroidCam кој прави web camera service на телефонот и ја користиш камерата од телефонот со Skype, Teams или ватевер, функционира без проблем.
Супер,фала ти...ваква информација ми требаше...

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.086
14.192
Платформата е повторно активна.

Од она кое начелно е споделено како информација, камерите ќе бидат исклучени заради заштеда на интернет проток. Пред се треба микрофон но дури и тоа не мора зашто ќе може децата да пишат во чет (да кренат рака). Не ме држете за збор. Ова е само начелно па ќе видиме.

Како и да е ќе мора некако децата да потврдат присуство на часовите. Сепак камера не е на одмет, па макар се користела повремено.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Платформата е повторно активна.

Од она кое начелно е споделено како информација, камерите ќе бидат исклучени заради заштеда на интернет проток. Пред се треба микрофон но дури и тоа не мора зашто ќе може децата да пишат во чет (да кренат рака). Не ме држете за збор. Ова е само начелно па ќе видиме.

Како и да е ќе мора некако децата да потврдат присуство на часовите. Сепак камера не е на одмет, па макар се користела повремено.

Во меѓувреме пак падна.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно