Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Новата платформа за учење на далечина

maci

poweruser
2 април 2008
3.388
976
кај мои блиски,имаат брзина 15-20мб/с преку ви фи.
кога пробуваат да се најавата на Microsoft Teams им појавува на екран дека немаат интернет, а се друго отвара.

пробуваат со интернет 4г усб стик,кој вади брзини над 50мб/с, одма и отвара.

кај мене со 28-30мб/с ,отвара.

дали е можно поради малата брзина да прави проблем?
или има некој друг проблем?

они се на телекабел/Сингелич

Aowek

user
14 април 2012
1.213
1.170
кога пробуваат да се најавата на Microsoft Teams им појавува на екран дека немаат интернет, а се друго отвара.

Кај роднини со 8мпб/с линија тимс нема гајле

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521

Тестирано сега со лимит од 2мбпс на wifi клиентот преку рутер, отвара без проблем, видеото малце кошо и сецка, без видео, аудио шиба без проблем.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Martin Arsov

hello world
17 октомври 2016
234
126

До телекабел е. Имам оптика на телекабел истиот проблем од сабајле.Се надевам дека ќе се среди до сега не е имало таков проблем, цел семестар имав предавања на Teams.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Garfield'

Баниран/a
18 јануари 2019
299
59
Blisku Berovo
Ми се јавува некој лик пред некој ден..
Лик: Здраво Даниел, јас носев еднаш лаптоп кај тебе па сега те барам за нешто друго.
Јас: Добро повелете.
Лик: Каков компјутер да купам за детето за на школо?
Јас: Па да има барем 8гб рам и 240гб ссд, другото ви е горе долу небитно.
Лик: А од стариов компјутер може да извадиме слики и документи што ми требаат и да префрлиме на новиот?
Јас: За жал само вие си знаете кои податоци ви се потребни и јас не можам да ви ги селектирам место вас, ќе морате сами тоа да го направите.
Лик: (разочарано) аха, па добро (молк 10 секунди), а може да се инсталира се што треба на новиот компјутер?
Јас: Може не е проблем.
Лик: Ама ќе ми треба и пасворд да ми дадеш за ова онлајн наставата.
Јас: Господине јас не би можел никако да го знам вашиот пасворд, тоа ќе си се обратите во училиштето или во надлежните институции.
Лик: (повторно разочаран и молк од 10 секунди) Ама ќе дојдам и ќе те земам и ќе те вратам само да завршиме работа, да може детево да учи.
Јас: Жал ми е, не одам по терени и не работам веќе со компјутери.
Лик: Како не работиш, од кога тоа? Нели сега правевме муабет?
Јас: Од денес па натаму.
Лик: Добро тогаш ќе се чуеме.
Јас: Во ред, пријатно.

Ни чао ни поздрав ни пријатно не кажа, само спушти. Нормално, јас излегувам неспособен и неуслужлив во очите на вакви амеби.

Дневно имам по два три вакви повика и искрено смачено ми е од неписменост и немање желба да се научи нешто, да се превземе каква било иницијатива за сопствено дете освен расфрлање со пари и моќ.
Исти ташак се и професори и родители, тажно е колку сме неедуцирани и незаинтересирани за интелектуален напредок.
Се извинувам за офтопик.
Ни компјутерот неможе да помогне со наставата,деца како дете што разбира што е платформа а не пак пасворд...
Ете исто се случи денес мене ме прашуваат каков лаптоп да земе за 16к или 20к,кажав дека има по форумот каков сакаш на половно,не ти треба нов лаптоп така кажав,да не отворам нова тема,барам совет и предлог за лаптопот што сака да купи буџет мин16-20к

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.962
6.054
Skopje
Јас имам една мала техничка дилема... Имено, користам A1 combo 50/3 пакет кој освен фактот дека има само 500GB за трошење, е ралитивно стабилен и немам замерки. Сега со платформава се јави потреба да се користи и камера, па ако на HD (1080x1920 ~20fps) камера и треба околу 2.5-2.8 Mbps за стримање во medium quаlity, се прашувам дали uploadot ќе биде доволен.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Незнам како е кај вас ама кај мене има потешкотии со lms.schools.mk (за Teams да не збориме). Споро отвара, тајм аут и слично. Еве сега кога нема закажано час. Утре официјално почнуваат ќе станам да проверам детето ќе го оставам да спие зошто сум 99% сигурен дека нема да се конектирам.

Инаку пробано на телеком оптика 50/50 и на телеком изнајмена линија 100/100 и на 2 локации и на неколку компјутери и лаптопи. Споро е. Многу споро.

Башка предмети, распоред и се друго е празно.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.440
11.495
Скопје
Незнам како е кај вас ама кај мене има потешкотии со lms.schools.mk (за Teams да не збориме). Споро отвара, тајм аут и слично. Еве сега кога нема закажано час. Утре официјално почнуваат ќе станам да проверам детето ќе го оставам да спие зошто сум 99% сигурен дека нема да се конектирам.

Инаку пробано на телеком оптика 50/50 и на телеком изнајмена линија 100/100 и на 2 локации и на неколку компјутери и лаптопи. Споро е. Многу споро.

Башка предмети, распоред и се друго е празно.
Моментално се баталува lms и се препорачува директно преку Teams.
Класните раководители мора да се осигураат дека на Teams ја гледаат својата група за одделенски час и дека во нејзе се внесени сите ученици. Некогаш се внесени автоматски, некогаш мора рачно да се внесуваат... кога се внесени учениците, при самото закажување на час автоматски им стигнува меил со линк, и кога ќе го видат календарот или приклучат Teams, лесно ќе можат да се приклучат на час.
Во наредните денови/недела се очекува на сите наставници автоматски да им се внесени тимовите (предметот со одделение) и автоматски да им се внесени учениците.

Многу е глупаво што не се одложува годината дур не се средат овие работи... 200 конфликтни информации се добиваат во текот на еден ден.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Моментално се баталува lms и се препорачува директно преку Teams.
Класните раководители мора да се осигураат дека на Teams ја гледаат својата група за одделенски час и дека во нејзе се внесени сите ученици. Некогаш се внесени автоматски, некогаш мора рачно да се внесуваат... кога се внесени учениците, при самото закажување на час автоматски им стигнува меил со линк, и кога ќе го видат календарот или приклучат Teams, лесно ќе можат да се приклучат на час.
Во наредните денови/недела се очекува на сите наставници автоматски да им се внесени тимовите (предметот со одделение) и автоматски да им се внесени учениците.

Многу е глупаво што не се одложува годината дур не се средат овие работи... 200 конфликтни информации се добиваат во текот на еден ден.

Thx. Ќе пробам преку тимс директно, иако е касно вечерва за утре сабајле да се почне.

Наставничката е дисконектирана 24/7 комуницира преку Gmail, мислам дека е и она збунета.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.440
11.495
Скопје
Thx. Ќе пробам преку тимс директно, иако е касно вечерва за утре сабајле да се почне.

Наставничката е дисконектирана 24/7 комуницира преку Gmail, мислам дека е и она збунета.
Прати и на gmail ова :D

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.538
1.038
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
веќе има некоја најава за Zoom варијанта на одржување часови кај некои...
Ги прогласувам игрите на Настава и снаоѓање на учителите и учениците за отворени...

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.538
1.038
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
просто и едноставно што требаше да се спроведе години уназад... секое школо особено основно требаше да си има наставник по информатика кој постепено би ги едуцирал сите учители па и директорот почнувајќи од основни поими како „зачувување на Word doc" па до напредни техники на работење,
сега преку едно лето па и за месец/недела време, некој сака да ја едуцира цела закоравена Образовна Армија како се користи компјутер или некои алатки...

ann@

read-only
25 септември 2009
20
20
Јас мислев женине на Фемина се трачарки, ама вие сте бре врв! Малограѓански муабети како за пред коперација :D Им направивте математика на луѓево, чиниш дома сте им. Па зошто на одмори оделе, па зошто евтини компјутери имале, па мрзи биле, па неписмени, па.... А да си гледате своја работа, за промена?
Или ај да ја видиме другата страна. Просечно семејство има еден комп (најчесто поевтин) кој го користат сите членови. И пред да најдете замерки за ова, чисто да ве информирам дека не сите граѓани се ИТ манијаци, ниту пак мора да бидат. Значи, еден комп кој едвај ќе тера на платформава, а за тимс-от ич не зборам. Замислете си две деца, или недај боже три :unsure: х 25000 минимум. Мхм, мхм... А да биде хоророт пострашен, замислете си семејство на двајца наставници/професори и две деца. Па тие следниве две, три години не треба одмор да видат, за да исплаќаат компјутерите (ако имаат среќа да ги купат)
А врвот е што наставниот кадар треба сам да си обезбеди алатка за работа. Ама еј... мрзи се бре, ботови, неписмени!!! И јас би била на нивно место! Јас би бојкотирала настава! Всушност, да сме нормално општество, а не амеби безрбетни, сите би требало да бојкотираме се додека не се изнајде оптимално решение сите деца да можат да имаат еднаков пристап до наставата (била онлајн или физички) А тоа може да се направи само доколку државата обезбеди компјутер за секое дете и за секој наставник/професор. Никако поинаку.
Пошо во влада и министерства опрема за работа не носат од дома, нели? Или сега кога ќе имаат онлајн седници нека се гледаат преку МТВ, како што предложи нашава “прекрасна” “ценета" министерка :mad:

Последна промена:

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Јас мислев женине на Фемина се трачарки, ама вие сте бре врв! Малограѓански муабети како за пред коперација :D Им направивте математика на луѓево, чиниш дома сте им. Па зошто на одмори оделе, па зошто евтини компјутери имале, па мрзи биле, па неписмени, па.... А да си гледате своја работа, за промена?
Или ај да ја видиме другата страна. Просечно семејство има еден комп (најчесто поевтин) кој го користат сите членови. И пред да најдете замерки за ова, чисто да ве информирам дека не сите граѓани се ИТ манијаци, ниту пак мора да бидат. Значи, еден комп кој едвај ќе тера на платформава, а за тимс-от ич не зборам. Замислете си две деца, или недај боже три :unsure: х 25000 минимум. Мхм, мхм... А да биде хоророт пострашен, замислете си семејство на двајца наставници/професори и две деца. Па тие следниве две, три години не треба одмор да видат, за да исплаќаат компјутерите (ако имаат среќа да ги купат)
А врвот е што наставниот кадар треба сам да си обезбеди алатка за работа. Ама еј... мрзи се бре, ботови, неписмени!!! И јас би била на нивно место! Јас би бојкотирала настава! Всушност, да сме нормално општество, а не амеби безрбетни, сите би требало да бојкотираме се додека не се изнајде оптимално решение сите деца да можат да имаат еднаков пристап до наставата (била онлајн или физички) А тоа може да се направи само доколку државата обезбеди компјутер за секое дете и за секој наставник/професор. Никако поинаку.
Пошо во влада и министерства опрема за работа не носат од дома, нели? Или сега кога ќе имаат онлајн седници нека се гледаат преку МТВ, како што предложи нашава “прекрасна” “ценета" министерка :mad:
TAKA JE jas sum da ja isklucat koronava i da se vratime normala, da odime po svadbi na fudbal i na skolo dosta e vaka ne se izdrzuva, lazat deka ima bolni se e toa obicen grip. I koj videl ajr od ucenje gubenje vreme, koj saka na youtube sam ke si nauci.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521

Некој многу наапан
Се сложувам со:
1. Никако наставниците не треба да дозволат освен ако не сакаат да користат и да им се наложува да користат сопствена опрема, освен ако не работат од дома по избор. Како ќе се снајде државава наша нејзин проблем. А наставниците си имаат синдикат ова она па нека си реагираат.
2. Да проблематично е кога се повеќе членови и тоа во исто време.

Не се сложувам со и ми смета:
1. Во 2020 не е потребно да си ИТ мањак, ама да немаш некаков ИТ уред е дебилизам (овдека нормално на страна социјални категории).
2. Не треба дефинитивно 25000+ за Платформата и Тимс.
3. Тимс сосема уредно работи и на таблет или телефон од 5К. Пробано во периодов на нонаме таблет од 3000, телефон од 5000 како и на 2 глупи телефони стари, едниот со андроид 5, другиот со 6.
4. Дека барем 50% од наставниците се мрзи, неедуцирани, неписмени информатички, итн. е факт, и после толку обуки, време и потреба некои едноставно по линија на помал отпор си дремат, и како што научиле пред 20год со лист и пенкало, така сакаат и да се пензионираат во следните 10-15-20г.
5. Седница на влада неможе да е на МТВ, прво ради потреба од двонасочна-мултинасочна комуникација второ ради сензитивност на некои информации. Предавање може да се следи на МТВ иако не е најдобро решение, но не е најстрашно.
.
.
.
10. Пре би отишле во кафана, викенд во Охрид или било каде, 10 дена одмор било каде, него да купиме барем еден ИТ уред. Е неможам да го сфатам тоа во 2020 и неможам.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.440
11.495
Скопје
Просечно семејство има еден комп (најчесто поевтин) кој го користат сите членови. Значи, еден комп кој едвај ќе тера на платформава, а за тимс-от ич не зборам.
Не, тоа не е просечно семејство, тоа е сиромашно семејство. Сеа, да не се праиме дека сме до толку бедотии.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com

Своја работа по дома, ова е јавен форум. Обично на форум не се гледа својата работа, нема поента така.

Образованието на детето го ставам пред одмори и други луксузи, како прават другите незнам ама за мене јадење, дом, образование - по тој редослед. Се после ова е пожелно но не е неопходно.

За ова се слагам. Цела среќа во несреќа е што воопшто им текна да почнат со дигитализација на целиов систем. Да не беше вирусот немаше ни да почне. Моја проценка е 5 год. од сега дека ќе има функционална платформа. И алат обезбеден (изнајмен, не поклонет) од МОН на вработените и учениците кои имаат родители со послаби примања.

Инаку еве утре почнуваат, наставничката на син ми нема ни клас/група формирано, ни додадено ученици, лекции, смени, класови апсолутно ништо. Седам логиран пред лаптоп цело време и пишав СМС за код, немала уште.

Последна промена:

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Всушност, да сме нормално општество, а не амеби безрбетни, сите би требало да бојкотираме се додека не се изнајде оптимално решение сите деца да можат да имаат еднаков пристап до наставата (била онлајн или физички) А тоа може да се направи само доколку државата обезбеди компјутер за секое дете и за секој наставник/професор. Никако поинаку.
Кармата е ку*ва, и сега се' ни се удира од глава.
Подобро е секој родител да купи/позајми уред за следење на наставата.
Сум за, да се помогне, ама стварно на тие што најмногу им е потребно.
Еве малку да појаснам.
Сеуште не сум родител(да кажам немам дополнителен трошок), но сам заработувам за сите мои сметки и потреби кои ги плаќам.
Кога нешто сам ќе си купиш, многу повеќе го чуваш и пазиш.
Уште кога бев средно имаше проект, компјутер за секое дете.
И што стана со тоа?
Сите тие компјутери беа искршени, украдени, зафрлени, без притоа некој да одговара за нив.
Е тогаш да се зачуваа, денес веќе месец дена ќе имаше настава со какви такви компјутери.
Ама македонче, само дај дај, па еве државата дала еднаш, не сте(сме) го ценеле, сега пак дај?
И пак да се случи такво нешто, туѓото не се цени, осеќам како уште првиот месец ќе се зголемат огласите на купи/продај со лаптопи.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Новава платформа сега (скоро 1 после полноќ) е спора до бол. Се најавувам како „даскал“ (жената е, јас не сум) и работиве не одат.
Интернетот ми е 30/15, супер работи све. Ама ете, платформава е no joy.

Подобро ќе беше паралелно да ги тераа да користат Фејсбук (како што правеа во карантинот) а паралелно на тоа да се оправа, тестира или што уште не.
Барем Фејсбук стајл со Зумови и Вибери тераше некако.

Не треба да се заборави дека имаме професори пред пензија, стара генерација, луѓе со отпор кон се „од компјутер страна“ кои едвај некако научиле да повелаат даљинско (со мака!) и сега платформа? Тимс? WTF???

Платформа како се прави да биде стабилна и да не падне ќе си прашате на Матка. Тие се специјалисти за платформи :)
Морав да го речам ова. Беше појако од мене ...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Новава платформа сега (скоро 1 после полноќ) е спора до бол. Се најавувам како „даскал“ (жената е, јас не сум) и работиве не одат.
Интернетот ми е 30/15, супер работи све. Ама ете, платформава е no joy.

Подобро ќе беше паралелно да ги тераа да користат Фејсбук (како што правеа во карантинот) а паралелно на тоа да се оправа, тестира или што уште не.
Барем Фејсбук стајл со Зумови и Вибери тераше некако.

Не треба да се заборави дека имаме професори пред пензија, стара генерација, луѓе со отпор кон се „од компјутер страна“ кои едвај некако научиле да повелаат даљинско (со мака!) и сега платформа? Тимс? WTF???

Платформа како се прави да биде стабилна и да не падне ќе си прашате на Матка. Тие се специјалисти за платформи :)
Морав да го речам ова. Беше појако од мене ...
Не ти треба платформа. Директ у Тимс, напрај и го класот, ако не е веќе направен тимот, додади и ги учениците и толку.
10-15 минути макс по одделение. Пробано. Толку треба. Па луѓе бре, ми требаше точно еден ден, да креирам Тимс симпозиум со 15тина предавања, на секое различни 50тина слушатели. Така да.... Ноу комент.

@ARMac И нашава класна за помалиот исто така ноншалантна, нема ни код, нит тим направено ни ништо. Гледам утре ќе фрчат вибери ова она со прост линк. А оти би се замарале.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.440
11.495
Скопје
Седам логиран пред лаптоп цело време и пишав СМС за код, немала уште.
Сакаш да и ја олесниш работата :)
Побарај и ја лозинката, најави се, напрај го тимот. Сериозно.
@ARMac И нашава класна за помалиот исто така ноншалантна, нема ни код, нит тим направено ни ништо. Гледам утре ќе фрчат вибери ова она со прост линк. А оти би се замарале.
Исто и ти, зимај лозинката :D

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Сакаш да и ја олесниш работата :)
Побарај и ја лозинката, најави се, напрај го тимот. Сериозно.

Исто и ти, зимај лозинката :D
Не фала. Нит сум платен за тоа, нит па сакам мрзата да и ја лечам.
Да видиш сабајлево како успеала

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
458
647
Sent from my galaxy s20 ultra

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно