Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Добив порака од новиов оператор vip да идам да ја сменам сим картицата. Бев у салон ми дадоа нова сим и ме тераа да се потпишувам едно 10-тина пати ко нов договор да правам. Гледам сега и 4G ми пуштиле а стои дека е истиот тарифен модел на кој што бев One Promo M. На тој тарифен модел немаше 4G. Што е финтава? Испадна покрај неограничени разговори кон сите, неограничени смс кон сите, 5 Gb интернет, сега и 4G пуштиле за 499 денари? :eek:

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Што да ја проверувам кога се отвара у милисекунда. Не сум знаел дека волку брз ми бил телефонот :D

Последна промена:

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
^
Разликата од нетот на One до нетот на Vip е евидентна.

Но пак ќе кажам, тоа што горе ти пишува 4G/LTE,
не значи дека имаш 4G/LTE брзина.

многумина покасно сфаќаат ;)

(мој пријател мислеше дека ќе му "фуче" нетот на Вип "4G", исто му стигна покана за префрлање.

За 2 минути се разочара.

Откако се јави у Вип контакт центар, му "објаснија"
дека има 3Г брзина со 4Г знакче)

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Па добро ова не е лошо, јас пример земав пакет 4G порадите 3-те гигабајти, ама не верувам дека ке се доволни со таа брзина. 3G to the rescue.
Значи ти си на Vip Mobile L и плаќаш две години секој месец по 562 денари у просек доаѓа. Може да постираш брзината како е кај тебе?
Гледам има и без избор на телефон....450 денари по месец фаќа така.

STEALTH

Баниран/a
22 февруари 2015
474
593
Па добро ова не е лошо, јас пример земав пакет 4G порадите 3-те гигабајти, ама не верувам дека ке се доволни со таа брзина. 3G to the rescue.

Баш имам забележано, скоро истата содржина ја гледам на мобилен. На 4г буквално ги јаде мегабајтите...

S

Sukhoi

Гостин
Значи ти си на Vip Mobile L и плаќаш две години секој месец по 562 денари у просек доаѓа. Може да постираш брзината како е кај тебе?
Без телефон ми е претплата, откако го открив Xiaomi, ставив крај на земање телефони на претплата. Значи 300 првата година, 600 втората или просек 450 денари месечно. Океј, не се жалам поефтино нема ни да биде со сегашнава ситуација. Брзина имам постирано на претходна страница. Може и побрзо зависи од базната станица и предавателот. 3G брзината ми е помала од твојата.

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
^
Разликата од нетот на One до нетот на Vip е евидентна.

Но пак ќе кажам, тоа што горе ти пишува 4G/LTE,
не значи дека имаш 4G/LTE брзина.

многумина покасно сфаќаат ;)

(мој пријател мислеше дека ќе му "фуче" нетот на Вип "4G", исто му стигна покана за префрлање.

За 2 минути се разочара.

Откако се јави у Вип контакт центар, му "објаснија"
дека има 3Г брзина со 4Г знакче)

„Фучењето“ за корисникот не е само поради макс. брзина (throughput)... ЛТЕ-то има далеку помала латенција д 3г, па се е по респонзивно, дури и ако макс брзина е иста, дури и помала. Зависи што правиш додуша, за торент, нормално, само макс.брзина е битна, ама па кој симнува торент од мобилен :).
Башка, ЛТЕ-то има далеку подобри перформанси од 3Г при послаби нивоа на сигнал, па секако перформансите се подобри. На ЛТЕ со една цртка сигнал може ладно да имаш 10-20мбпс, што на 3г не е баш случај.

Така да не е баш 3Г со 4Г знакче, навистина е далеку подобро корисничкото искуство на ЛТЕ. Кој пробал, знае :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
"Fake 4G" или слаби брзини има у 3 ситуации.

1.Ако пакетот ти е лимитиран на 3/4 Mbps (незнам дали е сеуште овој проблем присутен) и уствари си на 3G мрежа?

2. Ако телефонот нема сменето картица која е за 4G (мада ова треба да е секојдневие сега, што мислам дека е случајот за кај goranzoran)

3. Ако ги немаш 2-та бенда (800/1800) сигналот и брзината ќе ти бидат осетно намалени, дури и до 5-6x, порано вадев просек од 15mbps (телефон со 1800 бенд), на други такви 2 исто така вадев околу 15, сега со S7 Edge, вадам просек од 80Mbps.....

Последна промена:

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
1. колку знам во Вип нема лимит помал од 10/2 за ЛТЕ. Се продава некој speed boost, за оние што се на лимитирани тарифи, ама колку кошта не знам, треба да се праша. Во секој случај, ако имаш малку GB во претплатата, ова губи смисла, со еден спид тест ќе исцица пола од претплатата.

2. ако немаш USIM, т.е. имаш обичен, стар СИМ, нема ниту да се закачи телефонот на 4Г.

3. не се само двата бенда (800/1800MHz), туку и можноста на телефонот двата да се агрегираат (carrier aggregation). За ова ги хејтав кинеските производители што немаа Европски (800MHz) ЛТЕ бандови, сега веќе гледам се оправаат полека. И не е само брзината, туку и покриеноста со ЛТЕ, на 800MHz е многу поголема отколку на 1800...

Муабетот за латенцијата во секој случај стои
и то.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
1. колку знам во Вип нема лимит помал од 10/2 за ЛТЕ. Се продава некој speed boost, за оние што се на лимитирани тарифи, ама колку кошта не знам, треба да се праша. Во секој случај, ако имаш малку GB во претплатата, ова губи смисла, со еден спид тест ќе исцица пола од претплатата.

2. ако немаш USIM, т.е. имаш обичен, стар СИМ, нема ниту да се закачи телефонот на 4Г.

3. не се само двата бенда (800/1800MHz), туку и можноста на телефонот двата да се агрегираат (carrier aggregation). За ова ги хејтав кинеските производители што немаа Европски (800MHz) ЛТЕ бандови, сега веќе гледам се оправаат полека. И не е само брзината, туку и покриеноста со ЛТЕ, на 800MHz е многу поголема отколку на 1800...

Муабетот за латенцијата во секој случај стои
и то.

Да, на тоа мислев - ми се деси баш со Note 4-та тоа со старата картица, не мрдаше брзината ја сменива картата и се среди. За другите работи фала на објаснувањето.

Иначе порано се случуваше кај многу корисници да има стои 4G а да не идат над 3/4 мегабита па затоа посочив кои се можните проблеми.

tapout97

read-only
6 декември 2015
39
13
Здраво, сакам да прашам дали некој знае каква е таја usim сим картичка од вип, т.е како изгледа?

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Здраво, сакам да прашам дали некој знае каква е таја usim сим картичка од вип, т.е како изгледа?
Идентично ко старата.

Сите сим картици се претежно uSim
Разликата е во чипот.
Поновите чипови се uSim 128K и uSim 256K
И имаат подршка за 4G/LTE

(новите сим-usim од телеком доаѓаат
Исто ко на сликата,
Адаптирани од мини-микро-нано формат, си кршиш по потреба/димензија на слотот кој твојот уред/сим-фиоката на уредот подржува)

3bbc8edc4973c2ce4f789a09ec783ab9.jpg

a07348bb5ce6c8d26e4f76b7602c6d5b.jpg

Sent from my Redmi 3X using Tapatalk

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 3570k w/ Corsair H100
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
Samsung 840 EVO / Western Digital 1TB EZEX
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
8GB Kingston HyperX Beast
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS
Windows 7 Ultimate 64-Bit
Дали може да се земе Smart M за 899 Денари месечно без ограничување? Кога бев во Telekom салонот ми рекоа дека тие паќети се замо за договор на 1 или 2 години (Доверба 12/24). Но другар ми кажа дека се ставил на Smart M на договор на неопределено време. А кога се јавив ми кажаа дека морало на договор да бидам со ограничување.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Дали може да се земе Smart M за 899 Денари месечно без ограничување? Кога бев во Telekom салонот ми рекоа дека тие паќети се замо за договор на 1 или 2 години (Доверба 12/24). Но другар ми кажа дека се ставил на Smart M на договор на неопределено време. А кога се јавив ми кажаа дека морало на договор да бидам со ограничување.
Иди у салон.
Има големи шанси да ти склепаат понуда без доверба 12/24 односно на неограничено-без доверба/договор.

USAF

hello world
19 мај 2014
112
83
Мислам дека може на неопределено само интернетот нема да биде промотивниот дупло туку помалата количина и нема да имаш попуст на уред ако сакаш да купиш.

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
Идентично ко старата.

Сите сим картици се претежно uSim
Разликата е во чипот.
Поновите чипови се uSim 128K и uSim 256K
И имаат подршка за 4G/LTE

(новите сим-usim од телеком доаѓаат
Исто ко на сликата,
Адаптирани од мини-микро-нано формат, си кршиш по потреба/димензија на слотот кој твојот уред/сим-фиоката на уредот подржува)

3bbc8edc4973c2ce4f789a09ec783ab9.jpg

a07348bb5ce6c8d26e4f76b7602c6d5b.jpg

Sent from my Redmi 3X using Tapatalk

Кинези. Треба 4 in 1. Standard, Mini, Micro, Nano...

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Кинези. Треба 4 in 1. Standard, Mini, Micro, Nano...
Е да, имаш право.
4 in 1 е :)

Не им текнало дека вака ко што е не "крцната" воопшто е Standard величина,
за у телефонска говорница или за старине први Моторола мобилни од 1998.гид што беа со Голема/Стандард сим картица.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

NeoLego

hello world
26 октомври 2014
54
3
Edno.prasanje sto mi predlagate za prefrlanje na vip.broj postpejd na.lyca kako ide toa.vo slucaj da se povlece lyca od mk so ke.bide so brojot? Nekoj sto ima iskustvo da me upati?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.185
18.826
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Edno.prasanje sto mi predlagate za prefrlanje na vip.broj postpejd na.lyca kako ide toa.vo slucaj da se povlece lyca od mk so ke.bide so brojot? Nekoj sto ima iskustvo da me upati?

Од каде по ѓаволите идеја да се префрлаш на лајка???

goran_oh

user
26 април 2013
1.468
1.223
Ohrid
Можи да се префрли од вип постпејд број на lyca во припејд?

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Ke идеш во лука и ке им кажеш сакам да префрлам број од вип, они си бркаат постапка по службена должност и ке ти биде префрлено без проблеми.

Доколку не ти е истечен договорот на бројот на вип ке треба да доплатиш пенали за предвремено раскинување.

Ако лукамобил отиде капут отиде и бројот.
- Не би требало да има проблем доколку си го вратиш назад кон вип или тмобиајл пред евентуално пропаѓање на лукамобил
- Незнам како би била постапката ако лукамобил пропадне а бројот ти остане кај нив (не префрлен).

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно