Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Штом нема фискална значи дека не си го купил од фирма туку половно од некого. Гаранцијата ти е лично од него. Државата нема да те брани ако нешто ти се деси со производот.

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Е фала на сите, тоа ми требаше, како што кажа @kirev без фискална можеш само дупе да бришеш со листов.

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Можеш на суд да се влечкаш и би требало да добиеш. Ама инспекција ќе те откачи ладно

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Да али не се исплати. Ќе платам у старт некоја иљадарка повеќе и мирна глава. Нема потреба да се влечам по судови, трошење време, нервози, врски фаќање, адвокати, диво насеље сеа ќе праиме, не фала.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Да али не се исплати. Ќе платам у старт некоја иљадарка повеќе и мирна глава. Нема потреба да се влечам по судови, трошење време, нервози, врски фаќање, адвокати, диво насеље сеа ќе праиме, не фала.
А кај ќе платиш,сите мобилари исти принцип се, охи фискална

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Некоја иљадарка плус е 20000 плус/минус у Нептун, Сетек и остали. Ова за S8 зборам. Епа да му ебам мајката, фала им на гаранцијата таму, ама јок.

@l1d0v1c си зел ден после мене, ама свака им част на изложбата од С8, ги наредиле сите бои наредени у тој пластичниот држач и бирај до миље воље. Orchid Gray е порњава, ама сакав тотално црн (телефон, no homo).

Последна промена:

Enis-Phantom

hello world
18 ноември 2013
352
536
Небитно
Jas imam kupuvano od Ledikom i sum imal problem so LG G4 (bootloop problemot) i mi go servisiraa bez nikakov problem bez nikakva fiskalna taka da pa vidi odluci si samiot.

PS. sorry ali nemozam od worklaptopot da stavam kirilica - Pardon my lazyness

filipkir

user
17 јуни 2009
1.190
1.907
Скопје
Благодарност до iButik и до сервисерскиот тим што го има составено @krale . Телефонот ми го поправија за мерак и притоа не ми наплатија многу.
Претходно бев во една друга мобилара и не само што не успеаа да ми го поправат телефонот туку и ми наплатија двојно повеќе од дечките во iButik.

d_yor8

user
27 јуни 2011
1.224
511
Дечки, би Ве замолил за малку интерес на темава.

Имено, гледам дека постојат мобилари како Мобеликс и Ледиком, кои продаваат врвни флегшипови по премногу примамлива цена, ако се земе во предвид дека и во странство цената е повисока за истите.
Е сега што е финтата, дали станува збор за користени, крпени, изложбени модели, шверцовани, крадени или сл. На нивните веб страни коишто се најбејзик направени, нема многу детали за истите, а нивната фејсбук страна ми изгледа како на битпазар да си.
Гаранцијата ми изгледа (особено ако се земат во предвид коментарите на фејсбук на Мобеликс) само колку онака ливче да му шутниш на клиентот.
Дали некој може од Вас да ми даде конкретен одговор, искуство да сподели, или да предложи други продавници или лица кои нудат флегшипови (исто и азиски како Xiaomi, Meizu, Oneplus) кои се коректни во однос на цена, гаранција, достапност.
Мислам дека некој овде имаше споменато којшто дирекнто се занимава со овој бизнис.

Ви благодарам и чкртнете ајде нешто :)

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Дечки, би Ве замолил за малку интерес на темава.

Имено, гледам дека постојат мобилари како Мобеликс и Ледиком, кои продаваат врвни флегшипови по премногу примамлива цена, ако се земе во предвид дека и во странство цената е повисока за истите.
Е сега што е финтата, дали станува збор за користени, крпени, изложбени модели, шверцовани, крадени или сл. На нивните веб страни коишто се најбејзик направени, нема многу детали за истите, а нивната фејсбук страна ми изгледа како на битпазар да си.
Гаранцијата ми изгледа (особено ако се земат во предвид коментарите на фејсбук на Мобеликс) само колку онака ливче да му шутниш на клиентот.
Дали некој може од Вас да ми даде конкретен одговор, искуство да сподели, или да предложи други продавници или лица кои нудат флегшипови (исто и азиски како Xiaomi, Meizu, Oneplus) кои се коректни во однос на цена, гаранција, достапност.
Мислам дека некој овде имаше споменато којшто дирекнто се занимава со овој бизнис.

Ви благодарам и чкртнете ајде нешто :)
Јас имам купено 5-6 телефони од Мобеликс и 1 од Ледиком.
Мобеликс супер искуство, Адо се вика дечкото и го препорачувам. На еден од телефоните имав оштетување кое сам го направив, и дечките ми го средија за ефтино, али почекав некој 25 дена (и меѓувреме не ми дадоа телефон на користење иако побарав).

Поскапите телефоните ги продава со странски полнач, и доаѓаат од некоја од арапските земји мислам (Самсунг С7 последно).
Поефтините, како ќе му дојдат, бидејки прифака модели купени од салони во замена за подобри телефони. Јас лично земав 2 ј3-ти Самсунг, 1 од Телеком 1 од Вип, така имаше во моментот.
Секогаш дава дополнителен попуст при плаќање.
Како недостаток ќе ставам дека нема можност за плаќање со картичка.
Гаранцијата, како што пиша ливче хартија со негов потпист :)

Ледиком исто немав проблеми со телефонот, но самата продавница и начинот на кој те опколуваат внатре ми е малце никаков, и одам само кога не можам да најдам во Мобеликс.

d_yor8

user
27 јуни 2011
1.224
511
Јас имам купено 5-6 телефони од Мобеликс и 1 од Ледиком.
Мобеликс супер искуство, Адо се вика дечкото и го препорачувам. На еден од телефоните имав оштетување кое сам го направив, и дечките ми го средија за ефтино, али почекав некој 25 дена (и меѓувреме не ми дадоа телефон на користење иако побарав).

Поскапите телефоните ги продава со странски полнач, и доаѓаат од некоја од арапските земји мислам (Самсунг С7 последно).
Поефтините, како ќе му дојдат, бидејки прифака модели купени од салони во замена за подобри телефони. Јас лично земав 2 ј3-ти Самсунг, 1 од Телеком 1 од Вип, така имаше во моментот.
Секогаш дава дополнителен попуст при плаќање.
Како недостаток ќе ставам дека нема можност за плаќање со картичка.
Гаранцијата, како што пиша ливче хартија со негов потпист :)

Ледиком исто немав проблеми со телефонот, но самата продавница и начинот на кој те опколуваат внатре ми е малце никаков, и одам само кога не можам да најдам во Мобеликс.

Фала за одговорот, само не знам како прави дечкото да ти продаде нешто без официјален гарантен лист. Претпоставувам и без фискална - со ливче ко во маалска продавница. Мислам, не знам како дечкото прави, цените се стварно примамливи, и како што кажа, може да се пазариш на лице место, али да не е тоа скржавиот секогаш плаќа дупло, земаш мачка во вреќа. Размислувам дали да одам на овој начин или преку Алиекспрес/Геарбест.
П.С. Дали знај некој и други некои вакви...примамливи продавници?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.921
8.414
Каква фискална сметка ?? Ништо од тоа. Се е под рака. Гаранцијата е обичен лист. Ризикот да добиеш мачка во вреќа го плаќаш со тоа што телефонот го земаш по поефтина цена од оператор и тоа е тоа.

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
Најдобар начин е да си земеш од пазар3 или мобилара со телеком , вип , сет , нептун , техномаркет , анхоч , амц итн гаранција од 2 год . Пример за самсун тел од сите горе наведени имаш 2 год гаранција не 1 год како мобилара . И 2 год пишана гаранција + фискална од опеарпор или горенаведените продавмници . А најдоброто од се е по цена како другите тел што им се дубаиски верзии и ке те убедуваат исто е се. Епа 1 и 2 год гаранција не е исто и оператор и мобилата не е исто . Барај пазар3 или мобилара само од горенаведените варијанти мое мислење

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Како што кажа @DrMTR. Ако ти одговара цената, тие се условите, т.е. 1 год нивна гаранција (имам другар на кој му го заменија телефонот на лице место со друг уред во Ледиком бидејки предходниот едноставно се исклучи 1 ден после купување).
BTW, и Мобеликс и Ледиком даваат фискални, но не го добиваш попустот при плаќање, што обично е 10 - 30 евра зависно од цената на телефонот.
Додатно, секогаш ми давале гратис screen протектор и маска.

Ако сакаш 2 години официјална гаранција, официјален сервис, фискална сметка, слободно повели како господин во Анхоч, Нептун, Телеком, Вип или друга фирма, и не кукај за цената (тие фирми имаат повеќе трошкови).

Ако сакаш нешто локално од форумов или не те интересира гаранција, @DonFrozex се занимава со бркање на работа за порачување од странство, башка и сака да се покаже дечкото и да го бие добар глас на форумов.

d_yor8

user
27 јуни 2011
1.224
511
Ви благодарам на сите на одговорите, само не ми е стварно јасно како можи С8 плус да е во овластена продавница околу 48.000 а во овие галичкиве околу 36.000 :eek: Дајте уште лични искуства со вакви продавници какви имате!!!
Колку што паметам Ледиком пред едно 4 години важеше за ок место за земање на телефонче.

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
Абе за иста цена ги продаваат у мобилари и од оператор тел само треба да напоменеш дека таков сакаш . Иначе ти викам да си прашаш по мобилари дека сакаш оператор тел а цената од оператор или не им е иста . Кај што е 36 000 ден таму се начекува и оператор . Конкретно јас земав од мобил фон телеком с8+ со две год гаранција . И земав исто од мобил фон с8 од сет гаранција 2 год исто . По цена не како од телеком туку по цена на мобилара неотпакувани нормално . Не у китија од нокиа пошто немале кутија за тел . Хахаха

d_yor8

user
27 јуни 2011
1.224
511
Кул е бре друже, само ми е мисла дали да одам со оваа опција од овие мобилари или со кинеските (xiaomi, meizu, oneplus) да ги увезувам. И во двата случаеви се коцкам. Сепак да дадеш 400-500 евра после тоа да се сликаш и да останиш со таквото в раце није лепо.
А кај најдовте на пазар3 веродостојни огласи за нови, неотпаковани мобилни?
П.С. некоја од овие мобилари дали исто така шитка и таблети? Како Ајпади и галакси табс???

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Кул е бре друже, само ми е мисла дали да одам со оваа опција од овие мобилари или со кинеските (xiaomi, meizu, oneplus) да ги увезувам. И во двата случаеви се коцкам. Сепак да дадеш 400-500 евра после тоа да се сликаш и да останиш со таквото в раце није лепо.
А кај најдовте на пазар3 веродостојни огласи за нови, неотпаковани мобилни?
П.С. некоја од овие мобилари дали исто така шитка и таблети? Како Ајпади и галакси табс???
батко ја да сум , подобро да те немам за муштерија, паника дигаш за ништо.
Што ти лежи на срце тоа земи, ја би препорачал од мобилара с8 што и е земена од оператор, 2 годони гаранција и си чист со мобиларата.

Испратено од SM-G935F преку IT.mk форум апликација

d_yor8

user
27 јуни 2011
1.224
511
батко ја да сум , подобро да те немам за муштерија, паника дигаш за ништо.
Што ти лежи на срце тоа земи, ја би препорачал од мобилара с8 што и е земена од оператор, 2 годони гаранција и си чист со мобиларата.

Кои цени ги даваат во мобилари како мобеликс и ледиком за мобилки од оператор??? Во тој случај кој е задолжен за надоместување на правото на гаранција?

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Кои цени ги даваат во мобилари како мобеликс и ледиком за мобилки од оператор??? Во тој случај кој е задолжен за надоместување на правото на гаранција?
Кај знае операторот што е правено со телефонот, 570евра .

ледиком и мобилекс тешко да имаат ба лагер побарај кај другите.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно