Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Фискалните и гаранциите

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
И кога ќе се тргнат настрана

-сите фактури за режиски трошоци за кои нема фискални (парно, струја, вода итн)
-купување на зеленчук и овошје од пазар
-поправки кај автомеханичар, саатџија, златар, бравар...
-онлајн купувања
-уплати преку уплатници или на жиро сметки

едно семејство што троши 15.000 денари месечно на се останато, грубо ќе земе назад 2% или 300 денари. Не дека е малку, но многу се далеку од тие цифри што се спомнуваат и рекламираат.

Да, некој ќе рече епа тоа е целта да бараш фискална, треба да одиш на таа и таа локација и ќе ти издадат... Немој да ме је*ете. Тоа е аргумент само на форум, никој нема да иде, да троши гориво и уште побитно ВРЕМЕ за 10-20 денари што ќе му вратат.

Истотака, ќе одам до еден автомеханичар на пример, ќе ми рече не издавам фискални, ќе одам кај друг ќе ми го рече истото. Јас цел ден автомеханичар со фискална ќе барам?

Уште помалку време ќе се троши на помали сметки каде кешбекот е 2,3, или 5 денари, што во суштина се повеќето сметки.

Единствено поголема разлика ќе се примети при реновирања, купување мебел, телевизор итн.

Една стара римска поговорка вели ''Дај им само леб и игри'', за леб имавме, а гледам и игрите почнаа....

Последна промена:

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Колку што разбрав ќе има секој картичка слично како Верна на Макпетрол и со самото пазарење ќе се приложува картичката т.е. ќе се откуцува и ќе се собира ддв - то.
Нема собирање фискални и такви работи.
При издавањето на фискалната сметка ќе се приложува и картичката, без фискална нема да може да се запише на картичката. :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.590
8.238
Мелмак
Колку што разбрав ќе има секој картичка слично како Верна на Макпетрол и со самото пазарење ќе се приложува картичката т.е. ќе се откуцува и ќе се собира ддв - то.
Нема собирање фискални и такви работи.
При издавањето на фискалната сметка ќе се приложува и картичката, без фискална нема да може да се запише на картичката. :)

Ова подразбира да сите фискални каси се поврзани на интернет, и да имаат софтвер или хардвер кој ќе може да скенира или во кој ќе може да се впишува код на картичка. Плус што додатно време ќе им одзима на сите бизниси. Дали знаеш колкава промена и трошок е за мал бизнис ова?

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Касите се веќе поврзани преку интернет со УЈП.
Губење време нема воопшто, еве кога ја откуцувам на Макпетрол во истата секунда кога се штампа фискалната се поминува и картичката, само "тит" и крај. :)
Впрочем и самиот знаеш, доколку имаш Верна како оди тоа.

Ете немора да е Верна, малтене кај секој од поголемите ланци маркети денес имате картички кои што се користат за попусти, собирање поени итн., како Веро, Рамстор, Тинекс, Рептил, Кит енд Го.
Воошто не треба дополнително екстра време за да се помине картичката на валидаторот.

Софтверски да, ќе треба да се среди, ама за тоа има време до јули од кога има најава за почеток на целиов проект, мислам јули беше. :p
Според мене пошо ова е државен проект, секој трошок за евентуалната дополнителна опрема би требало да биде на државна сметка, или барем за помалите бизниси кои што потешко опстојуваат. :)

Последна промена:

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
да биде на државна сметка, или барем за помалите бизниси кои што потешко опстојуваат. :)
Така де, државна сметка, онаа во која се слеваат зголемените даноци :)
Недај боже да треба да со прошируваат системите со читачи на кратички и софтвер во УЈП, знаеме како тоа ќе заврши. 2% потенцијален поврат ќе биде еквивалент 20000% зголемен профит во неколку ИТ фирми и ценовно стампедо за да се издржи надградбата.

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
@igor_igor
Така е, идејата е секој потрошувач да има картичка која ќе се мине на каса „тит“ и ќе регистрира што ти е оданочено во моментов.
Е сега, колку ќе успее ова ќе видиме, не дека големи пари ќе има за поврат, но вероватно со ова ќе се подигне нивото на издавање фискални сметки, а како ќе биде на пластичарска? Пак ќе си терат по своето. :D

Rac58

Баниран/a
5 јануари 2017
315
243
Скопје

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.656
3.238
Вечната борба на титаните, AMD вс Intel, PHP vs C#, Linux vs Microsoft, ... колку и да е изџвакана, и тоа како е на повисоко интелектуално ниво и шанса и да се научи нешто во споредба со борбата VMRO vs SDSM.
Сеуште мислиш дека всро и сдсш се различна групација од дуи/учк?
терај...

Да, некој ќе рече епа тоа е целта да бараш фискална, треба да одиш на таа и таа локација и ќе ти издадат... Немој да ме је*ете. Тоа е аргумент само на форум, никој нема да иде, да троши гориво и уште побитно ВРЕМЕ за 10-20 денари што ќе му вратат.
Истотака, ќе одам до еден автомеханичар на пример, ќе ми рече не издавам фискални, ќе одам кај друг ќе ми го рече истото. Јас цел ден автомеханичар со фискална ќе барам?
Една стара римска поговорка вели ''Дај им само леб и игри'', за леб имавме, а гледам и игрите почнаа....
Ќе одиш кај што ќе плаќаш со картица, и тоа со новиот систем од ујп, одма ќе знае што и каде си купил и колку си платил.
Ама тоа нема да се искористи, туку ти ќе треба да собираш хартија која ќе фаќа огромно место, ќе избледи по некој месец, а и да не избледи пола од фискалните се лошо испечатени и замрљани уште кога ти ја даваат па не се гледаат некои сегменти/бројки.

Добро бе, на толкав криминал што го направија и прават, се залажувате со поврат на 15% од данокот што го плаќате. Не од сметката туку од данокот. Во превод, ако успеете во собирањето, ќе имате за земање пар илјадарки, ако сте добростоечки и купувате во маркети, а не по пазари. Ако сте добростоечки, тие неколку илјади денари нема да ви бидат доволна компензација за потрошеното време и ангажман. Тоа многу добро го знаат. А ако сепак успеете и стигнете до крај, ќе излезе дкеа паднал системот и ќе почне да важи чим влеземе во united federation of planets.
Инаку, нашиве власти (сите до сега, особено овие сега) се ференги, од дотичната серија. И вие имате доверба на било што што кажале. Оти до сега се што кажале, оствариле...

Ќе повторам, ми требаат жиранти за стан, кола, куќа, ненаменски и наменски кредит.... Гледам има тука многумина што ќе потпишат, ако им ветам дека ќе им вратам пари штом (ставете тука било каква глупост).

Игрите завршија, сега ќе дојдат по наплата. Тоа нема да биде игра иако многумина уште мислат дека претставата трае.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Ја најдов изјавава од ноември 2018, дали уште важи ова дека само социлајни случаи и само по еден вработен ќе има право на ова? Политичари су гов...

“Експериментот ќе се однесува на сите граѓани кои се приматели на социјална помош, на сите граѓани кои имаат само еден вработен во семејството, за да можеме навистина, ем државата внимателно да ја поставиме при самиот процес, ем да дадеме шанса во овие 6 месеци за најсиромашните граѓани во државата”, изјави Зоран Заев, премиер на РМ.

Соурс
Поврат на ДДВ за сите граѓани од 2020 година

15 септември 2012
1.164
1.300
Само шо налетав на оваа вест и ми навеа едно прашање:

Од 1 јули за секоја фискална сметка 15 проценти повраток на ДДВ за секој граѓанин

Без разлика дали ова ќе биде навистина или не, ме замисли дека ако треба да се приложат фискални сметки за вакво нешто што ќе биде со оние
...

Да ја оживеам темава оти не ми се отвараше нова.
Можеби требаше да ја сместам во шаоми делот.

Имено, од вчера (01.07.2019) почна да функционира постапката за враќање на 15% од платениот ддв кои се докажуваат со скенирање на фискална сметка преку апликацијата на УЈП Moj DDV https://play.google.com/store/apps/details?id=mk.accent.vatret.
Да не ги апострофирам проблемите дека треба да имате валидна сметка на системот е-пдд, апликацијата неможете да ја најдете едноставно на играчницата на гуглето google play, па PIN и зошто баш PIN и трансакциска сметка, кога сите тие работи ќе ги надминете и ќе почнете да ги скенирате фискалните сметки - програмот НЕ работи!!! Иако е напишано дека работи на секој андроид телефон, кога ќе притиснете на кругот во кој пишува СКЕНИРАЈ СМЕТКА, се активира камерата наместо сканерот. Дури има и сликичка со скен на QR код и кратко упатство како да се скенира сметката. Јас користам Покофон и на мојот телефон се тоа две различни апликации. Од овој момент немате можност за враќање назад и морате насилно да го прекинете извршувањето на апликацијата.

Има ли уште некој со ист проблем?
Има ли овде некој од авторите на апликацијата?

И

Избришан член 18474

Гостин
Авторите на апликацијата земаат по 50 евра годишно за гпрс системот од секоја фирма и гајле им е за апликацијата

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
...

Да ја оживеам темава оти не ми се отвараше нова.
Можеби требаше да ја сместам во шаоми делот.

Имено, од вчера (01.07.2019) почна да функционира постапката за враќање на 15% од платениот ддв кои се докажуваат со скенирање на фискална сметка преку апликацијата на УЈП Moj DDV https://play.google.com/store/apps/details?id=mk.accent.vatret.
Да не ги апострофирам проблемите дека треба да имате валидна сметка на системот е-пдд, апликацијата неможете да ја најдете едноставно на играчницата на гуглето google play, па PIN и зошто баш PIN и трансакциска сметка, кога сите тие работи ќе ги надминете и ќе почнете да ги скенирате фискалните сметки - програмот НЕ работи!!! Иако е напишано дека работи на секој андроид телефон, кога ќе притиснете на кругот во кој пишува СКЕНИРАЈ СМЕТКА, се активира камерата наместо сканерот. Дури има и сликичка со скен на QR код и кратко упатство како да се скенира сметката. Јас користам Покофон и на мојот телефон се тоа две различни апликации. Од овој момент немате можност за враќање назад и морате насилно да го прекинете извршувањето на апликацијата.

Има ли уште некој со ист проблем?
Има ли овде некој од авторите на апликацијата?
Кај мене си работи све ок,па преку камерата се скенира бар кодот не ти треба друга апликација.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
OS
Windows 11 Pro
И кај мене, то ест во фамилија на сите телефони работи супер апликацијата.
Како што напиша Кристијан погоре со камерата ги скенира сметките, не ти треба никаков дополнителен бар код скенер апликација. :cool:
Таман на крај на година една графичка од 500 евра гратис ќе ми излезе. :p
И ние да видиме по некој државен денар, по нешто гратис од државата, доста само овие по управни одбори лапаат. :)

Последна промена:

draganamon

lurker
24 јануари 2016
705
916
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
И кај мене вришти од работење без никаков проблем.
Покофонот не ти чини другарче. J/K :D

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Исто и кај мене, си работа најнормално на samsung, huawei и xiaomi.

15 септември 2012
1.164
1.300
Исто и кај мене, Самсунг телефонче.

Епа тогаш, највероватно мојот многу фален телефон е кривецот и го молам администраторот на овој муабет да ги премести моите пораки во муабетот за шаоми телефоните, а воедно и да го покани некој назад да се врати во дискусиите продавачот на фалените шаоми телефони... Продава телефони кои не се компатибилни со актуелните акции на власта...

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.594
6.872
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
се активира камерата наместо сканерот.

Па така си функционира апликацијата, се активира камерата, чекаш 2-3 секунди и ти ја скенира сметката.
Но, некои фискални каси не го принтаат добро QR кодот на сметката и апликацијата не може да ја скенира. Треба да уведат поле во коешто рачно ќе можеш да го искуцаш бројот од сметката. Пробај со друга сметка. Не ти е крив телефонот :)

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
Битно е убаво да се позиционира камерата со мирна рака (фискалната да не биде згужвана), сликата автоматски се изострува неколку пати и толку.
Принципот е тотално ист како и секоја друга апликација за баркод скенирање.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно