Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Фискалните и гаранциите

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Епа тогаш, највероватно мојот многу фален телефон е кривецот и го молам администраторот на овој муабет да ги премести моите пораки во муабетот за шаоми телефоните, а воедно и да го покани некој назад да се врати во дискусиите продавачот на фалените шаоми телефони... Продава телефони кои не се компатибилни со актуелните акции на власта...

Не е до телефонот до тебе е, јас го имам истиот телефон и работи без проблем. Пробај крени нагоре камерата цела сметка да ја опфатиш, горе-доле прави пополека и ќе ти ја скенира без проблем.

Изгледа многу луѓе ги буни кога ќе се отвори скенерот/камерата дека нема квадрачиња за guide како што се навикнати за бар код скенери. Ова не е само бар код скенер туку ја слика целата фискална со сите податоци.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.594
6.872
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Не е до телефонот до тебе е, јас го имам истиот телефон и работи без проблем. Пробај крени нагоре камерата цела сметка да ја опфатиш, горе-доле прави пополека и ќе ти ја скенира без проблем.

Изгледа многу луѓе ги буни кога ќе се отвори скенерот/камерата дека нема квадрачиња за guide како што се навикнати за бар код скенери. Ова не е само бар код скенер туку ја слика целата фискална со сите податоци.

Не мора целата, само QR кодот е доволно да се фокусира, ништо друго не е битно.
Како што пишав најверојатно сметката му е оштетена, односно ги има оние бели вертикални линии, не е испечатен добро бар кодот. Едно 10 сметки скенирав вчера и денес, само една од КАМ маркет и една од локална пиљара не сака да ми ги скенира - и двете имаат лошо испечатен QR код.

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
и двете имаат лошо испечатен QR код.
Потполно исто и мене денес ми се случи, во маркет добив фискална со лошо отпечатен баркод т.е. има две лини преку баркодот и не може никако да пројде скенот.
Термичките принтери за фискални им се за сервисирање или обновување.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.322
Незнам за вас, ама јас за 2 дена си уплатив одмор на грбот на државата. До нова година планирам стан4е.

*Боже, благословија ја камерата.

15 септември 2012
1.164
1.300

Имаш право. Не е до покото. Проблемот е во мене. Признавам. Не сум запознат со апликацијата. Не сум го прочитал упатството за апликацијата. Има ли апликацијата УПАТСТВО ЗА КОРИСНИКОТ? Јас не наидов на таква работа... Оти овде прочитав дека сме останале неинтелигентните, па не само што треба текстуално да ни се објасни, туку треба и да ни се нацрта.

Кога сме веќе кај цртањето, мислам дека следната слика Screenshot_2019-07-03-00-17-47-407_mk.akcent.vatreturn.png
асоцира дека треба да се појават аглите од квадратот и да се скенира само QR кодот. Ете, ние кои интуитивно ја користиме апликацијата (барем јас и овие четворица околу мене) на такво размислување не наведе сликичката на екранот.
Ама, ти си го прочитал УПАТСТВОТО и знаеш повеќе од нас петорица...

Чисто информативно, од шест фискални успеав да скенирам три. Другите три не ми ги прифаќа.
Утре ќе пробам на дневно светло, а се размислувам и да составам некаква конструкција која ќе го држи телефонот во стабилна позиција (програмерите не мислеле дека некому и му се тресат рацете)

А, да, апликацијата крахираше 6-7 пати при долго скенирање на сметките. Се надевам дека некој ќе ги чита тие извештаи што ги праќаат телефоните со крахирани апликации...

15 септември 2012
1.164
1.300
Незнам за вас, ама јас за 2 дена си уплатив одмор на грбот на државата. До нова година планирам стан4е.

*Боже, благословија ја камерата.

Те молам објасни ни и нас како да го правиме тоа на ГРБОТ НА ДРЖАВАТА. Јас досега го правам со сметките кои се платени од МОЈ ГРБ и џеб (а богами и новчаник).

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.594
6.872
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Потполно исто и мене денес ми се случи, во маркет добив фискална со лошо отпечатен баркод т.е. има две лини преку баркодот и не може никако да пројде скенот.
Термичките принтери за фискални им се за сервисирање или обновување.

Мислам дека е лесно решението - да се воведе поле во апликацијата кај што може да се впише рачно бројот на сметката.

@flashgordon007 дечко опушти се, не е до толку работата, како што кажав оштетен е кодот на сметките најверојатно, не треба ни посебно светло, ни конструкции. Скенира за 2-3 секунди.

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
Те молам објасни ни и нас како да го правиме тоа на ГРБОТ НА ДРЖАВАТА. Јас досега го правам со сметките кои се платени од МОЈ ГРБ и џеб (а богами и новчаник).
Ќе си влезеш у маркет кај касите и како лугето си ги фрлат фискалните - ти ги собираш и скенираш. :D:devil::monster::eek:h:

15 септември 2012
1.164
1.300
Мислам дека е лесно решението - да се воведе поле во апликацијата кај што може да се впише рачно бројот на сметката.

@flashgordon007 дечко опушти се, не е до толку работата, како што кажав оштетен е кодот на сметките најверојатно, не треба ни посебно светло, ни конструкции. Скенира за 2-3 секунди.

Од 6 сметки најоштетените (а воедни и најдолги) се скенираа. Неоштетените (кои се најкратки) не поминаа.

А за опуштањето имаш право. Не е до толку работата, чисто ме интересираше како функционира целава оваа кеш бек направија. Се што е ново е интересно, понатаму со тек на времето ќе дигнеме раце од моменталнава занимација...
За времето што го потрошив на оваа занимација, сигурно ќе заработев повеќе пари, така да парите не се мотив.

Толку од мене за оваа проблематика. Благодарност со сите кои помогнаа да ја разрешам мистеријата со апликацијата (гарант го имаат прочитано User Manual-от ама не се фалат :) ).

Овер енд аут и добра ноќ

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.594
6.872
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Од 6 сметки најоштетените (а воедни и најдолги) се скенираа. Неоштетените (кои се најкратки) не поминаа.

Пак ќе спомнам, битно е QR кодот да е читав, доволно е и малце да е размачкан и нема да помине. Тоа е најголемиот проблем, бар за мене, сега за сега.
А и тоа што викаш, занимливо е сега дека ново, ни јас не верувам дека нон-стоп ќе скенирам за некоја недела до две :)

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
Па не мора веднаш да скенираш, собираш цела недела фискални и одеднаш сите ги пуцаш, како што разбрав не треба да бидат фискалните постари од 10 дена.

15 септември 2012
1.164
1.300

Фала за класификацијата дечко... Веќе одамна (20-30) години не ме ословиле така... :) Ме подмлади

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Извинете јас падобрански вака..

Купив клима од 90.000 и плаќањето го извршив во банка.
Имам право на поврат на ддв?

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.322
Не ми се верува како ја лапнавте најголемава глупост случена во државава онака аматерски.
Лесно е на туѓ грб, ја едвај чекав да ја пуштат апликацијава. Веќе има осетна промена, финансиски се осеќам постабилен. Милина од апликација.
tenor.gif

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.189
16.318
Лесно е на туѓ грб, ја едвај чекав да ја пуштат апликацијава. Веќе има осетна промена, финансиски се осеќам постабилен. Милина од апликација.
tenor.gif
I see what you mean bro! Животот почнува забрзано да се враќа. Цената е да си го дадете чмарот на УЈП да инсталира што сака на вашиот телефон.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.322
I see what you mean bro! Животот почнува забрзано да се враќа. Цената е да си го дадете чмарот на УЈП да инсталира што сака на вашиот телефон.
Не е проблем за чмарот, веќе се научивме да го вртиме. Само требаше одма да не фатат за цицки.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Не ми се верува како ја лапнавте најголемава глупост случена во државава онака аматерски.
Зошто бе глупост, шо би рекол Павле Гацов едно кафе да испие човек на сметка на државата е во ќар.:)
Не сваќај буквално сеа. :p

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Зошто бе глупост, шо би рекол Павле Гацов едно кафе да испие човек на сметка на државата е во ќар.:)
Не сваќај буквално сеа. :p
И јас еднаш пиев кафе на сметка на газдата во Охрид...ама ручекот го патив како свадба да сум правел. :eek:h::eek:h::eek:h: Тоа кафето ја е*е цела работа.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.049
1.135
Куманово
што се случува со... пример има примања од 40-50к, пушташ сметки секој месец сумарум 80к, откаде тие непријавени пари бате ??
мислите пари ќе земате со поврат оно доброволно пријавување навистина кој колку троши во месец :)

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.964
6.061
Skopje
што се случува со... пример има примања од 40-50к, пушташ сметки секој месец сумарум 80к, откаде тие непријавени пари бате ??
мислите пари ќе земате со поврат оно доброволно пријавување навистина кој колку троши во месец :)
Не може неограничено да пријавуваш. Најмногу до 1800 денари вратен ДДВ за едно тромесечие по трансакциска сметка. Тоа значи отприлика 4000 денари вкупно ДДВ во еден месец. Ако купуваш артикли со 18% данок, му доаѓа околу 25К потрошени пари.

(Испратено од Mi A1 Radioactive)

• ми се допаѓа
Реакции: hipo
20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Ne slikajte smetki za struja, parno, internet etc etc, kazna 250 evra se plakja. Ziva prevara e ova. Planot e da se sledi koj kolku trosi pa kaj da praknaat inspekcii za nekoj dzeparlak. Perenje pari.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно