Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.854
6.404
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
И кај мене ми пишува на тракинг за една пратка дека недостасува фактура. Што точно да им испратам по меил за да помине глатко? Да не се ебавам да одам до царина и назад па пак за да си го земам пакетот...
Редовно им фали фактура. Експортирај ја страницата до детали од нарачка и прати им ја по мејл. Не ја мисли многу. Секако ќе те заколат.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.854
6.404
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
update od mene:
Телефоните и двата ми стигнаа , си поминав без царина и во топ форма се..
Друго е тоа што си поминав ептен поефтино од мк , едниот ми испадна 5к а другиот 2к поефтино.
Едниот беше од gearbest другиот од aliexpress. На пратките без мое барање ги направиле (како gift)
и 27$ напишале , би ви рекол на сигирно пред да земете телефон да му напоменете да ви направат и вас така. :)
Си имал среќа. Царина не признава поклони бтњ. Не го отвориле пакетот кначе било што да пишат џабе е.

King Kong

hello world
23 септември 2017
63
17
Телефонот кој го нарачав од Али Експрес пишува дека денес стигнал во пошта Скопје. На тракинг не пишува ништо за царина или за фактура дека недостасува, него дека бил во наизменична пошта прво (влез), а сега дека е во пошта. Дали можда ова значи дека поминал без царина или тоа после да не следи?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.801
4.514
Неготино
Иам порачано батерија преку Turkey post од аљи, е арно ама на тракинг пишува China registered mail .. wut?
Oк ова беше за друга тема .. али ај пишав веќе.

NiceNaumoski

hello world
16 октомври 2014
129
38
Сакам да нарачам часовник,и имам одбрано веќе,цената му е 55 долари,па сакам да знам дали ќе го царинат и дали треба да се плати данок?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Сакам да нарачам часовник,и имам одбрано веќе,цената му е 55 долари,па сакам да знам дали ќе го царинат и дали треба да се плати данок?
И да го царинат и даночат нема да биде над 500-600 денари.

Никој не може со сигурност дали ќе го царинат. Би требало ама не се знае.

King Kong

hello world
23 септември 2017
63
17
Ми стигна вчера сабајлето телефонот за кој што пишував тука, ми го донесе поштар до врата. Поминав без царина и не платив ништо дополнително. Xiaomi Mi 8 SE за 14 200 точно, нарачан од Али, ми стигна за 27 дена. Презадоволен сум во секој поглед.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.419
1.650
Офф-топик:

Интересна работа (или сепак не-толку интересна), е доколку на некој од Царинската управа/служба му текне да го изгугла терминот „Царинска тарифа“.
На четвртиот резултат ќе ја најдат темава од Форумов... иии сите пофалби/жалби од околу 100-на страни..

84e9289c-85e8-45e2-b0cc-35bacc03baea.png

Не знам колку штета може сето тоа да ни донесе или не.. но почнувам да мислам дека форумов е толку активен и популарен во МК, веројатно има и добро SEO направено ... така да некои Теми/Топици може ќе е паметно Администрација да стават no-index, односно Гугл да не ги индексира.

Да, да, знам дека е меч со две острици... but just my 2 cents.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Додатоци на исхрана ака суплементи, 20% царина и 5% данок.
Тарифна ознака: 2106 90 98 00

100JKO

hello world
27 јуни 2018
428
1.090
Скопје
Дечки, сакам да си купам гитарче онлајн од Thomann ама незнам колку ке ме репнат на царина. Некој да сподели искуство со ваков тип на онлајн нарачка?

Kiken

read-only
24 март 2011
41
11
Дечки, сакам да си купам гитарче онлајн од Thomann ама незнам колку ке ме репнат на царина. Некој да сподели искуство со ваков тип на онлајн нарачка?

Царина за аудио е 15%, плус 18% ддв. Плус мислам дека околу 1000 ден складишнина. За ова последново не сум 100% сигурен.

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.967
6.063
Skopje
Царина за аудио е 15%, плус 18% ддв. Плус мислам дека околу 1000 ден складишнина. За ова последново не сум 100% сигурен.

Јас гледам еден Водич за царинење на стоки на customs.gov.mk на кој стои дека жичани инструменти се со царинска стапка 9. Е сега, дали е ова само нумерација или се проценти?

tarifa.jpg

Kiken

read-only
24 март 2011
41
11
Јас гледам еден Водич за царинење на стоки на customs.gov.mk на кој стои дека жичани инструменти се со царинска стапка 9. Е сега, дали е ова само нумерација или се проценти?

Погледнете го атачментот 71617

Може да си во право. Инаку јас рачунав дека е во група аудио( тука сум грешка не е 15% царина туку 8%) меѓутоа за гитари може да важи и ова што го пиша не сум сигурен.

STRIKER

hello world
2 јануари 2016
90
36
Дечки едно прашање. Треба да ми стигна пратка од ebay платена со payoneer картичка преку paypal. Е сеа пошо цената е над 22 евра но под 45 евра, знам дека ќе треба да платам 18%ддв. Но, бидејќи досега никогаш тоа го немам направено, која е постапката. Дали од тука ќе ми се јават, или ќе ме известат за да појдам да платам, или треба од paypal или од payoneer трансакција screenshot ова она да пратам на нивни маил...?

yuuxuu

hello world
13 мај 2015
51
55
Зависно што имаш нарачано, доколку нема килажа (односно е нешто ситно) би требало да ти стигне на адреса (доколку иде преку мак.пошти). Ако ти е таа цена со транспорт ок, ако имаш плус транспорт можно е да ја задржат. Ако ти се јават за царина ќе те известат и на лице место таму пополнуваш уплатница, плаќаш, си ја земаш. Ќе ти побараат screenshot, испринтај тоа обавезно. На маил не праќај ништо. Чекај дали ќе ти стигне дома или те известуваат дека ти е задржана пратката за царина.

yuuxuu

hello world
13 мај 2015
51
55

Погледнете го атачментот 71617

За пресметка 9 + 18 = 27 % . Овие 27 % ги плаќаш од збирот фактурната вредност и вредноста на транспортот доколку има.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно