Здраво на сите,
Ми треба помош или информација ако некој знае макар и приближно, сакам да донесам поголема количина на апарати бела техника, лаптопи и мобилни телефони од Германија, на поголема количина мислам 10 - 20 лаптопи, 10 - 20 мобилни телефони, 20+ апарати како правосмукалки, миксери, греалки, соковници и сл, 10 апарати бела техника фрижидери, машини за перење и сл. Купени со фактура, превоз обезбеден.
Е сега ме интересира колку е царината или каде можам да најдам некој ценовник или слично чисто да знам колку би била cost цената да се донеста до овде, дали е исплатливо или не. Или поисплатливо ми е да земам помали работи како мобилни телефони и лаптопи лично со сопствено возило.
Фала однапред за одговорите
А ќе може толкава количина без фирма да ги внеси?
Stanuva zbor za saphire nitro plus 580 8gb sto treba da preminat granica odnosno nad 120 parcinja polovni. Spored koj princip ke se carinat i cenovnik ?
Pretpostavuvam deka ke opnat na vrednost 20.000 den edna polovna i na tie pari 5% . Ako bide taka nema da bide isplatlivo voopsto.5% ми царинеа на нова графичка, а и пред година и повеќе на половни пак ме царинеа како за нова
Ако ти е од блискиве држави, со кола ти е поисплатливо, плус незнам за 120 графички што све документи не ќе ти побараат.Pretpostavuvam deka ke opnat na vrednost 20.000 den edna polovna i na tie pari 5% . Ako bide taka nema da bide isplatlivo voopsto.
плус количинава мислам ќе ти е поголем проблем, мислам има тука лимити што се смета за лично користење, а ова више влага под вршење трговија ор сомтинг ..Pretpostavuvam deka ke opnat na vrednost 20.000 den edna polovna i na tie pari 5% . Ako bide taka nema da bide isplatlivo voopsto.
Ke vidam matematikive so ke kazat , da pocekame nekoe mislenje i tuka.Ако ти е од блискиве држави, со кола ти е поисплатливо, плус незнам за 120 графички што све документи не ќе ти побараат.
Razgleduvam varijanti , mozda i preku firma ke gi vnesam samo da vidam kako ke izleze matematikata i dali ima kjar.плус количинава мислам ќе ти е поголем проблем, мислам има тука лимити што се смета за лично користење, а ова више влага под вршење трговија ор сомтинг ..
За книги нема царина, само 5% ддв кои најчесто не ги ни наплаќаат. Единствено може да платиш за царинска евиденција доколку го отворат пакетот. А тоа зависи колку и какви книги си нарачал (испратени во пакет во смисол на тежина и габарит). Ако нарачуваш повеќе, кажи им да ги испратат како М-вреќа.Sega pak sakam da naracam od internet(stanuva zbor za knigi), pa me interesira dali ako mi e narackata nad 22 E ke platam DDV, ili zavisi kako im se pogodil denot na tie vo carina?
Има ли шанси да си платам ДДВ на нарачка од 22.18€? И дали има врска големината на производот, на пример овој процесор од Алиекспрес US $94.0 |INTEL XEON X5492 3.4GHz/12M/1600Mhz/CPU equal to LGA775 Core 2 Quad Q9650 Q9550 CPU ,works on LGA775 mainboard (no need adapter)-in CPUs from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group
Koj rece ?Мислам во земјава неможеш да најдеш волку евтина дури и кога е користена. Можда грешам, инаку фала за одговорот. Ќе спијам вечерва ок