Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple Pay во Македонија

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
За МК сеуште нема почнато никаква имплементација или е заглавена работата, шо значи или Босна ќе добие пред МК или ќе идеме во пакет годинава, можеби, потврдено од повеќе менаџери од нашиве банки.

It is what it is.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
А бре каков Apple Pay, не се будалете веќе, никогаш нема да го видиме. Ќе си добие Босна кај и да е, а Република Северно Мочуриште ќе сонува за една таква веќе банална работа. Евентуално на Св. Никогаш Кешовски. :sick:

А, зошто - ќе си прочитате овде:

Последна промена:

fikret2023

read-only
18 мај 2023
45
42
А бре каков Apple Pay, не се будалете веќе, никогаш нема да го видиме. Ќе си добие Босна кај и да е, а Република Северно Мочуриште ќе сонува за една таква веќе банална работа. Евентуално на Св. Никогаш Кешовски. :sick:

Сите имаат iPhone бе другар :)))

maartin

read-only
7 јуни 2023
30
24

Па нормално дека никој нема да премине да плаќа преку телефон кога пос терминалите се до вработените, далеку од дофат на купувачите. Џабе се надевате на Apple Pay кога на неколку места ќе го користите.

И не би се согласил дека народот не сака да плаќа со картичка (барем луѓето околу мене преферираат), проблемот главно е до недостапноста (30 посто од местава кај нас немаат пос терминал, некои 5 посто не прифаќаат плаќање со картичка ако сметката не е над 150 денари и слични застарени работи).

П.С. Симнете Wise за помалку од 5 мин. ќе имате картичка на Apple Pay. Ептен лесно се ставаат пари (јасно ми е дека провизијата е проблем :) )

fikret2023

read-only
18 мај 2023
45
42

Ќе го оставам ова тука да стои за оче наш на овие што бараат 150 денари да платат со картичка.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Па нормално дека никој нема да премине да плаќа преку телефон кога пос терминалите се до вработените, далеку од дофат на купувачите. Џабе се надевате на Apple Pay кога на неколку места ќе го користите.

И не би се согласил дека народот не сака да плаќа со картичка (барем луѓето околу мене преферираат), проблемот главно е до недостапноста (30 посто од местава кај нас немаат пос терминал, некои 5 посто не прифаќаат плаќање со картичка ако сметката не е над 150 денари и слични застарени работи).

П.С. Симнете Wise за помалку од 5 мин. ќе имате картичка на Apple Pay. Ептен лесно се ставаат пари (јасно ми е дека провизијата е проблем :) )
Така е - ја учев, ама наставничката не ме сака! Ааабеее бееегај таму, да фатиме во едно огледало да се погледнеме конечно во животот!:ROFLMAO:

Petarys

hello world
28 јули 2009
254
449
Прага, Чешка

Ќе го оставам ова тука да стои за оче наш на овие што бараат 150 денари да платат со картичка.
Ако сакам и 5 денари ќе платам со картичка :) Т.е веќе го направив тоа у Чешка, платив 12 круни (30 денари) за фотокопирање со Apple Pay. Convenience rules.

fikret2023

read-only
18 мај 2023
45
42
Ако сакам и 5 денари ќе платам со картичка :) Т.е веќе го направив тоа у Чешка, платив 12 круни (30 денари) за фотокопирање со Apple Pay. Convenience rules.
Треба да имаш бизнис за да знаеш што значи ова што го зборуваат на видеото.
За се друго можам да ти кажам браво добро и чесно воспитано момче со iPhone телефон :)

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.837
4.977
Писти Охту

Petarys

hello world
28 јули 2009
254
449
Прага, Чешка
Ваљда ја сфати иронијата
Живееме во ера на дигитална револуција и олеснување на начините за плаќање со цел да се спречи трговијата на црно.

Ако сопствениците на бизниси се премногу погодени од пријавување на данок и плаќање кон банките за секоја трансакција, тогаш тие не треба да имаат бизнис и треба да си најдат друго занимање.

Сопствениците на бизниси кои чекорат со времето и знаат дека треба да се еволуира и да се следат трендовите, барањата и потребите на крајните потрошувачи (јас и ти) ќе опстојат а другиве не.

Капитализмот е немилосрден, не сум избрал јас да живеам у такво уредување или да бидам негов бранител али тоа е што е.

На крајот на денот постојат и алтернативни начини на плаќање кои не инволвираат ПОС терминали а се поевтини и едноставни (плаќање преку QR кодови). Плаќањето со готовина изумира и тоа е реалноста. Македонија како и секогаш е неколку децении во минатото, така да не грижи се, ќе имаш уште долго време да плаќаш со кеш.

За да не се оди премногу оф топик, слободно отвори нова тема за дискутирање кеш versus картично плаќање, без да потценуваш нечија интелигенција или воспитување.

fikret2023

read-only
18 мај 2023
45
42
Дигитална ера не значи спречување на трговија на црно. Не те потценувам ама ова треба да го знаеш. Со издавање фискална сметка ја спречуваш трговијата на црно, а не со ПОС терминал кој банката ти го дава не затоа што си убав и воспитан, туку за да ужива во надоместоците рекламирајќи колку е брзо и едноставно и како изгледа Apple Pay на твојот телефон. Супер е се тоа додека не уништуваш мали бизниси заради твојата желба да ја покажеш твојата брзина на плаќање.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
На малите бзиниси банките им земаат 3 до 4% провизија, ако некој потроши 25 пати износ од 100 еур банката веќе направила ќар од 100 еур, ако потрошите 100 еур и тие 100 еур направат 25 циклуси пак се 100 еур. Вреди за курчење да ги полните банките? јас плаќам со картица само кога морам и големи суми не ми е тешко да извадам пари и да плаќам во готово.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
@gamon тешко е ова за разбирање :)))
ит форум е, мислам тука IQ е над нашиот просек од 80, гарант е 90 тука и доволно да се разбере. Банките се најголемите профитери во сиромашна држава, можам да се борам така што наместо 100 еур месечно што ми ја колат фирмата нема да им дозволума уште 100 еур да ми земат преку провизии ( мене и на продавниците каде одам)

maartin

read-only
7 јуни 2023
30
24
Не ми ја сфативте поентата - ние бараме Apple Pay, а нема каде да го користиме во 50 посто од случаите.

Прво да се осовремиме да плаќаме со картичка, еден чекор да мрднеме напред.
И повторно ќе кажам, дефинитивно не е вината кај народот ( секој нормален човек би преферирал картичка, кој сака да се замара со ситни пари и бактерии, кога може само да ја помине картичката)

И

Избришан член 41324

Гостин
Не ми ја сфативте поентата - ние бараме Apple Pay, а нема каде да го користиме во 50 посто од случаите.

Прво да се осовремиме да плаќаме со картичка, еден чекор да мрднеме напред.
И повторно ќе кажам, дефинитивно не е вината кај народот ( секој нормален човек би преферирал картичка, кој сака да се замара со ситни пари и бактерии, кога може само да ја помине картичката)

Извини вака ама некој од вас заборавате кој уведе и сакаше повеќе користење ПОС терминали. Плус јас сегде сум користел пос терминал само Пекарите немаат другите сите имаат незнам дали живеете во некое село или пустина 95% сегде се користи ПОС проблем се банките кој толку се спори во издавање ПОС терминал на нови бизниси.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Aowek

user
14 април 2012
1.213
1.170
Извини вака ама некој од вас заборавате кој уведе и сакаше повеќе користење ПОС терминали. Плус јас сегде сум користел пос терминал само Пекарите немаат другите сите имаат незнам дали живеете во некое село или пустина 95% сегде се користи ПОС проблем се банките кој толку се спори во издавање ПОС терминал на нови бизниси.

На пластичарска ми извадија пос терминал.

И

Избришан член 41324

Гостин
На пластичарска ми извадија пос терминал.

Така де се праат ко у авганистан да живееме ние повеќе од Бугарија и Грција имам достапност на ПОС алооо вие читајте законите.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Со комбиња со обезбедување го собираат кешот од Зегин, на пр. И тоа кошта. А некои газди што сум зборел па викаат подобро вработен да нема пристап до кеш за да не биде во искушение…

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно