Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Raspberry Pi - најефтиниот компјутер

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460| Deep Cool GAMMAX 400
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
Samsung Evo 840 120GB| WD Blue 500GB
PSU
Deep Cool DA500-M Aurora 500w
RAM
Kingston Fury Red Series 8G
Case
Deep Cool Tesseract SW White
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Mac OSX Yosemite| Windows 7
Ја користи некој питата како Retropie? Споделувајте од каде симињате ромови :)

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Јас го симнав, симнав и ромови, незнаев како да ги лоудувам и го баталив.

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
PSU
RAM
Case
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Ја користи некој питата како Retropie? Споделувајте од каде симињате ромови :)
Јас го користам, на една SD имам снимано retropie а на друга kodi, ромови спуштам од CoolROM а најдобро и наједноставно е од тука (подредени се за да знаеш кој ром во кој фолдер да го ставиш :D), и можам да кажам дека е многу едноставно за да се среди и функционира.
@smole
Откако ке се сними retropie на SD, го оставаш да уклучи еднаш и потоа ставаш празно USB и го оставаш некој 2 минутки, во тие 2 минутки retropie ке си сними некој работи на USB-то во кој ке има и фолдери од atari, neogeo, bios...etc, го вадиш USB-то и го ставаш на PC, спушташ ромови од страната, ако спуштиш игрица која што е за неогео ја ставаш во фолдерот неогео на USB-то, ако е за атари ја ставаш во фолдерот за атари...етц... ако некоја игрица не функционира значи фали биос, спушташ bios-и и ги ставаш во USB-то во фолдерот за Bios.

Последна промена:

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
PSU
RAM
Case
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Јас го користам, на една SD имам снимано retropie а на друга kodi, ромови спуштам од CoolROM а најдобро и наједноставно е од тука (подредени се за да знаеш кој ром во кој фолдер да го ставиш :D), и можам да кажам дека е многу едноставно за да се среди и функционира.
@smole
Откако ке се сними retropie на SD, го оставаш да уклучи еднаш и потоа ставаш празно USB и го оставаш некој 2 минутки, во тие 2 минутки retropie ке си сними некој работи на USB-то во кој ке има и фолдери од atari, neogeo, bios...etc, го вадиш USB-то и го ставаш на PC, спушташ ромови од страната, ако спуштиш игрица која што е за неогео ја ставаш во фолдерот неогео на USB-то, ако е за атари ја ставаш во фолдерот за атари...етц... ако некоја игрица не функционира значи фали биос, спушташ bios-и и ги ставаш во USB-то во фолдерот за Bios.
Една работа ме буни. Кога ќе ставан некој ром, и го избришам од усб стикот дали кога повторно ќе го вратам стикот при синхронизација ќе го избрише и од питата или кога еднаш веќе се копира си останува на СД картичката. И дали има начин да се избришат ромови?

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Една работа ме буни. Кога ќе ставан некој ром, и го избришам од усб стикот дали кога повторно ќе го вратам стикот при синхронизација ќе го избрише и од питата или кога еднаш веќе се копира си останува на СД картичката. И дали има начин да се избришат ромови?
Па не ги копира сите игри, најдобро е USB-то да ти стои стално во питата иначе ке си имаш проблеми со поголем дел од игрите, односно ако го нема USB-то нема да може да се играат поголем дел од игрите.

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
Пред некое време земав тука од форумов од еден дечко малина (најновата), па да кажам некој збор во тeмава.
Долго време ја гледав и бев некако скептик, но сега кога ја пробав во разни комбинации можам да кажам дека е топ уред, и за мене е далеку подобра е од слично наменските кинезарии. (имам некои подолго време, па можам да споредам).
Како ОС Raspbian не ми легна, има некое доцнење во одзивот што ми смета.
Како медиа центар (коди) дали OSMC или LIBREELEC одлино функционира.
Kако Аудио уред се покажа одлично. Затоа највеќе и ја земав. Ја користам како DAC, вадам аналог стерео и
го носам на лапаш (SE самоградба), пробани варијанти:
- Аналоген излез преку излезот за слушалиците -> тапа
- Обичен USB аудио стик од 2$ -> многу подобро
- На крај земав клон на HiFiberry DAC+ -> PiFi DAC+ (дупло поефтин) -> одлично се покажа.
Идејата ми беше наместо CD-a и LP-a, да поминам безжично на флакови.
Пробани дистрибуции: Volumio, RuneAudio и MusicboxPi.
Сите си функционират, но најдобра комбинација што ми легна е MusicboxPi со Jriver на лаптоп преку DLNA.
Ја напојувам со Sony полнач за телефон, работи без проблем, иако не сакаше со секој кабел, но се најде некоја комбинација. Картица која работи без проблем е Sony од 16ГБ класа 10 од Анхоч. Вграденото Wifi исто функционира добро.
Пробана варијанта со Composite видео излез на CRT телвизор, си работи ОК.
Ми остана уште да ја пробам како RetroPie, па ако ми легне, ќе земам уште едно само за таа намена.
(да се вратам малку во времето кога џепарацот го трошев на флипери).
Севкупно одличен уред, за разни намени и задоволства за релативно малку пари.
Кој ја мерка нека не чека, нека си купи, нема да се кае.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Супер, добро ми дојде текстов. Кажи ми само од каде го земс хајфај бери и колку пари, се мислев и јас за него.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
Супер, добро ми дојде текстов. Кажи ми само од каде го земс хајфај бери и колку пари, се мислев и јас за него.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

ebay го земав PiFi DAC+ (клон на HiFi), стигна за 20тина дена.
@smole Црната кутија ми е нарачана и ја чекам. Ќе тестирам дали работи со Коди дистрибуциите и ќе пишам.

Ќе тестирам некое време и ако легне и со поозбилни аудио системи имам план да инвестирам во линерно 5V напојување со чипови кои имаат многу мал ripple на пример со TPS7A4700 Ultralow-noise (4µVRMS) или пак со LT1084 < 75uV ripple voltage.
Не се сеќавам можеби и тука некој го постираше типчево што има направено аудио мерења на оваа комбинација, каде сосема солдно се покажува.
Исто има и еден твик за овој DAC, кој може да се проба.

Последна промена:
6 ноември 2012
2.075
2.236
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Користи некој RetroPi + Kodi?

Сакам да земам и првично ќе ми е за овие 2 намени, па да прашам дали добро функционира комбинацијава.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669

Сакам да земам и првично ќе ми е за овие 2 намени, па да прашам дали добро функционира комбинацијава.

Јас. Имам на boot: retropie, raspbian, i kodi. Си селектираш што сакаш да бутира и терај. Нема проблеми

DoomiX_MDK

hello world
9 април 2007
174
109

Јас ова го користам и супер ми работи. Линкот до гитхаб . RetroPi го инсталираш како адон за OSMC и можеш да си го повикаш од осмц. Кога ќе излезеш од ретропи, се враќаш у осмц.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Ај малку помош ако може. Стигна кутијата, дискот поставен и ми треба да конфигурарам хдд со партиции.
Најдов некој туторијал али на неколку места пишува различно. Го следев овој: OSMC Media Center and NAS using Raspberry Pi - Media Milan
Значи мене ми треба да инсталирам Самба и да можам да пристапам од секаде да стримам.
Имам инсталирано ОСМЦ и приклучено хдд на него, ама кога сакам да го маунтирам дискот даваше ерор. Го поминав тој ерор некако (добив само еден shares фолдер) и пробав преку пц во network да се логирам на него. Тераше се, можев да пристапам али следен пат не скакаше. Мора ли да се конфигурира со статична ип адреса или? Ми треба малку подетално ако не го мрзи некој да објасни, ако не ке мора да се тупам уште некој ден пред пц. :)

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Ај малку помош ако може. Стигна кутијата, дискот поставен и ми треба да конфигурарам хдд со партиции.
Најдов некој туторијал али на неколку места пишува различно. Го следев овој: OSMC Media Center and NAS using Raspberry Pi - Media Milan
Значи мене ми треба да инсталирам Самба и да можам да пристапам од секаде да стримам.
Имам инсталирано ОСМЦ и приклучено хдд на него, ама кога сакам да го маунтирам дискот даваше ерор. Го поминав тој ерор некако (добив само еден shares фолдер) и пробав преку пц во network да се логирам на него. Тераше се, можев да пристапам али следен пат не скакаше. Мора ли да се конфигурира со статична ип адреса или? Ми треба малку подетално ако не го мрзи некој да објасни, ако не ке мора да се тупам уште некој ден пред пц. :)

Јас со оваа го инсталирав
sudo apt-get install smb-app-osmc
Го има и во апп сторе. Делам цел диск, користам полн диск со серии и филмови.

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.756
Инаку го апгрејдував оперативниот на детскиот компјутер и само да кажам - PIXEL е полн погодок. Конечно го испеглаа Raspbian. Све си работи како што треба и изгледа поубаво. Нарачка за RPi3 on the way :D

Lollipop505

read-only
26 април 2016
18
1
Инаку го апгрејдував оперативниот на детскиот компјутер и само да кажам - PIXEL е полн погодок. Конечно го испеглаа Raspbian. Све си работи како што треба и изгледа поубаво. Нарачка за RPi3 on the way :D
Јас имам rpi2 b model и му се чудам зошто кога ќе извадат нов модел стариот воопшто повеќе подршка нема? Пример rpi3 има андроид драјвери за графичка официјални а ова моево ништо освен ubuntu mate

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Јас имам rpi2 b model и му се чудам зошто кога ќе извадат нов модел стариот воопшто повеќе подршка нема? Пример rpi3 има андроид драјвери за графичка официјални а ова моево ништо освен ubuntu mate
графичката нели е иста кај rpi2 и rpi3?

edit:
да, само фреквенциите се малку поголеми кај rpi3
Raspberry Pi - Wikipedia

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com

Како што ти кажа @gdamjan графичката е иста, а ист е и процесорот освен во првиот модел Rpi2 B. За каква подршка збориш и каков android?

Имаш најмалце 10+ дистроа што работат на сите, а на прво место е Raspbian за кој последниот билд е март 2017. И плус неколку специјализирани дистроа како RetroPie, OpenELEC и OSMC.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Имам отворен термален лепак (кој релативно наскоро ќе се исуши), па ако на некој од вас му треба да си залепи хитсинк на р-пи, или друг пи, еве ви можност за гага лепење.
Кој е заинтересиран, нека го спреми пи-то и соодветен хинсинк, и нека ми пише ПП да се договориме кога да помине кај мене.

Од она што читав на нет, термалната спроводливост на лепаков е полоша од паста ама подобра од термален пад. Вчера го употребив да залепам хитсинкови на 2 оринџ-пи, р-пи 2ка, и еден андроид бокс. Лепакот одокативно прилично добро држи, но по муабети од нет наводно ако има потреба од тоа можно било да се одлепи ако се запне малку повеќе - значи не лепи премногу цврсто но повеќе од доволно за успешно да држи хитсинк на чип.

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
Супер, фала на рапортот, си нарачувам деновиве.

Пиши дали е ок кутијата, кога ќе ти стигне.
Кутијата стигна и е иста како на сликите од продавниците. Од некој вид на плексиглас е (не е обична крута пластика). Стегната е со металните држачи, но во внатрешноста плочката од РПито „плива„, што значи има некоја микро луфта, но не смета. За парите мислам дека е ок.

13 ноември 2014
12
2
Ме интересира од каде го имате порачано PI-то, и дали порачувате од официјалните страни(Pi Hut...). Конкретно на Pi Hut вика дека shipping е од £4 - £12. Споделете искуства.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно