Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

ПОВЛЕКУВАЊЕ!

• Ја почнал/а темата Mr.Alien
  • Време на почнување
Статус
Затворена за нови мислења.
M

Mr.Alien

Гостин
По повеќе од 4 години пишување на порталов, решив целосно да се повлечам од него. Причината е едноставна - како член на СДСМ и партиски активист на повеќе полиња, не можам да преминам преку промовирањето/рекламирањето на омразениот ми политички противник - ВМРО ДРПНЕМЕ на насловната страна на порталот, ма колку некој да смета дека е оправдано, барем од финансиска гледна точка.
Некого нервирав, некому бев од корист...но, тоа е што е. :)
Никој не е совршен....

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Se soglasuvam potpolno so petre.dimov sto se odnesuva do tebe Mr.Alien za mene bese dobra licnost ti blagodaram za se :) pozdrav i se najubavo :)

zorandesign

Баниран/a
6 јуни 2007
1.618
689
Не очекував да се симнат толку ниско.:ua:

Име, ја имаш мојата подршка и согласност.

theurednik

Sensei Модератор
23 февруари 2009
499
136
it.com.mk
Пред да се дојде до погрешен заклучок. :) Рекламата на ВМРО е на место кое е дизајнирано за комерцијален оглас. Рекламата не влијае на содржината и на уредувачката политика на независниот IT.com.mk. IT.com.mk не е заинтересиран за партиски борби ниту е или ќе биде партиски определен.

Огласот е само реклама означена како политички маркетинг на место за реклами и како таков е сфатен само како бизнис, не како идеологија, туку како бизнис кој е потребен да се одржува сајтот и да се работи за негов иден развој и понатамошно промовирање на македонската ИТ заедница.

Рекламата е реклама која не се меша со останата содржина. Ако ВМРО/СДСМ/ЛДП/ДУИ/ПА посакаат да се рекламираат тука верувајќи дека имаат таргет група, тогаш ќе дозволиме се додека тоа е според правилата и нема влијание врз содржината - како и секоја реклама и ПР текст. Политички огласи има насекаде во светот по секакви сајтови, вклучувајќи и ИТ, за време на политички кампањи, иако можеби не толку агресивни кон конкурентите. Тоа што во .мк политиката претерува тоа е веќе подолга тема.... :ha:

Mr.Alien е искрен и затоа вреди да ја разберам неговата одлука, иако како политички неактивен не ја сфаќам страста во политичкото ривалство. Но!, вреди да се разбере и да се прифати. Mr. Alien ќе биде секогаш добредојден на форумов.

:friends:

dashbog

lurker
24 јуни 2008
575
817
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
И според мене е апсолутно не оправдано да се рекламират политички партии на вакви портали.

theurednik

Sensei Модератор
23 февруари 2009
499
136
it.com.mk
Тоа каде се рекламираат политчки партии е нивна одлука. Доколку е според правилата на објавување комерцијални огласи, доколку не се мешаат во содржината и независноста на порталот, доколку не спамираат членови, не гледам зошто да ги одбиеме?

Како што споменав, се работи за бизнис потребен за одржување на порталот, не не интересира идеологијата и политичката пропаганда.

lukanoski

read-only
9 август 2010
44
16
Нивото на политичка култура во Македонија секој ден се повеќе и повеќе ме разочарува. Позитивно е што сметаат дека IT.com.mk е важен медиум за да се рекламираат тука, негативно е е тоа што ни влегоа во секој сегмет од животот. Не сакам да се согласам или да не се согласам со политичките стави на Mr.Alien, но можам да го подржам во тоа слободно да ги искаже, и да се надевам дека вредат за ваков чекор.

zorandesign

Баниран/a
6 јуни 2007
1.618
689
Пред да се дојде до погрешен заклучок. :) Рекламата на ВМРО е на место кое е дизајнирано за комерцијален оглас. Рекламата не влијае на содржината и на уредувачката политика на независниот IT.com.mk. IT.com.mk не е заинтересиран за партиски борби ниту е или ќе биде партиски определен.

Огласот е само реклама означена како политички маркетинг на место за реклами и како таков е сфатен само како бизнис кој е потребен да се одржува сајтот и да се работи за негов иден развој и понатамошно промовирање на македонската ИТ заедница.

Доколку застапник за бреднирана долна облека или еве на пример Valijant сака да се рекламира на вашиот сајт, дали ќе го прифатите тоа со исто образложение?:ha:

Не верувам дека егзистенцијата на сајтот била донесена под знак прашалник па да бидете приморани да го направите тоа. Ги разбирам вашите финансиски интереси во оваа приказна и поради тоа не би обвинил никој. Само сметам дека треба поодговорно да се донесуваат некои одлуки со цел зачувување на интегритетот на сајтот, а исто така и на членовите. Постојат членови кои вложуваат во егзистирањето на сајтот и без нив истиот ( тука првенствено мислам на форумот ) би бил мртов. Тоа се членовите чие мислење треба да ви значи и да превземите нешто околу тоа.

Како што можам да видам, на цинизмот му нема крај во нашава држава. Ако Зоран е навистина добредојден и верувам дека е достоен на тој чекор - отстранете ја таа срамна реклама од почетна страна. Не се симнувајте толку ниско. Промовирајте повисоки вредности. А тоа дека лесно се расфрлаат со мои, твои...наши пари од буџетот - тоа ми е јасно. Сигурно не се штеделе кога побарале реклама кај вас, со оглед дека ги немало многу.

crypto_hacker4e

read-only
7 септември 2009
46
4
Мене лично ме иритира тоа што се лупаат реклами на политички партии на секаде па и на сајт за ИТ...

theurednik

Sensei Модератор
23 февруари 2009
499
136
it.com.mk
Доколку застапник за бреднирана долна облека или еве на пример Valijant сака да се рекламира на вашиот сајт, дали ќе го прифатите тоа со исто образложение?

Ако Валијант има легална реклама и смета дека ИТ луѓето се валидна публика, зошто да не ја објавиме таа реклама? Зошто ги дискриминирате Валијант и сексуалните работници воопшто, ова е второ вакво прашање вечерва? Се што е во рамките на Законоти и според правилата може да го откупи тој дизајниран-за-реклами-простор на сајтот.

Не верувам дека егзистенцијата на сајтот била донесена под знак прашалник па да бидете приморани да го направите тоа...

It.com.mk во првите три ипол години од своето работење немаше направено денар од сајтот, работи во загуба, но сепак продолжува да опстојува бидејќи веруваме дека македонската ИТ заедница треба да има место за да се истакне, промовира и каде ќе може да се споделат идеи.

Интегритетот на сајтот не е допрен. Се работи за нормална политичка реклама за време на избори, како и секаде во светот.

Се согласувам дека треба да се почитува мислењето на членовите, кое се и почитува бидејќи ја имаме оваа дискусија. Политички банер е можен проблем и секоја дискусија помага за да знаеме како да се поставиме понатаму.

Затоа, за сите на кои им сметаат политичките банери има решение:
- http://twitter.com/#!/itcommk/status/67384199061049345
- http://www.google.com/search?rlz=1C1_____enMK377MK377&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=adblock

:seesaw:

Goran123

lurker
25 јуни 2010
954
160
It.com.mk во првите три ипол години од своето работење немаше направено денар од сајтот, работи во загуба, но сепак продолжува да опстојува бидејќи веруваме дека македонската ИТ заедница треба да има место за да се истакне, промовира и каде ќе може да се споделат идеи.

:LOL: Ова е смешно... Прочитајте за Твитер колку време работи со загуби, и воедно колкави се тие загуби :) Да не почнам со други примери...

Друга работа што ме вади од такт е тоа што на форумов, дури и во оф-топик подфорумот, се бришеа работи што не се поврзани со ИТ, без разлика што тоа бришење беше рандом. Тема за тутун не се брише, тема за исправање бандаши на точак се брише, и ред други работи, а еве што седи како опис на оф-топик подфорумот: "Имате нешто да кажете што не е поврзано со ИТ? Интересни вести, информации или пак сакате да озборувате - Ова е вистинското место за Вас." Мислам, стварно... :ua:

А дека сега истиот тој оф-топик подфорум е затворен и нема слобода на говор, тоа е друга работа :muahaha:

И уште една работа, како што има подфорум за Добродојдовте! би било фино да отворите и уште еден одма под него, со наслов Довидување! За ова сериозен сум, не е сарказам, бидејки и самиот размислував да го напуштам форумов поради одредени причини, но сепак останав. Со таков подфорум, секој ќе може нормално, без навреди и слично, да си ја искаже причината зошто си оди, па во тој случај и самите админи ќе знаат како да го подобрат форумов и сајтот воопшто, со што луѓето би останале лојални на истиот.

Не заборавајте, форумот, а и сајтот, е жив поради нас, членовите и посетителите...

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Ne e fer nekoj od clenovite da si zamine zosto ste stavile reklama od politicki partii ne samo Mr.Alien tuku i sekoj drug ne treba da go izbrkate ! pozdrav

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Искрено, повеќе време веќе ме боде убаво рекламата (банерот) во очи, и не знаев што да пишам на кој да се пожалам, ама кога веќе почна еве и од мене нешто. Прочитав дека рекламата е единствено финансиски причини, и е еден од фундаментите за опстанок на it.com.mk ??? Зарем нон стоп има парламентари избори па нон стоп имате политички реклами на front page каде невозможно е да ја испуштиш, јас сум член две години (повеќе или помалку) на it.com.mk и ниту еднаш немам видено политички банер, зарем тогаш пропаѓаше сајтот, не се си беше исто и во ред, доказ дека се може без тоа. Единствена улога што има е фрустрација кај вашите членови. А колку е платена и како е платена рекламата не сакам ни да навлегувам во тоа сите потајно знаеме за начинот на окупација на окупаторот.

иако како политички неактивен не ја сфаќам страста во политичкото ривалство.

:friends:

Глупости, политиката е една од најстарите науки, исполнета со страст, моќ, сила, секогаш ќе постои и секогаш ќе биде таа што ќе ни го диктира начинот на живот и самата егзистенција. Сите сме вклучени во неа, било дали сакате или не!

(политички неопределен)

delix

lurker
7 април 2007
702
23
a da si instalirate adblock i ic da ne ve boli pipeto, zatoa sto osven toj baner koj jas go i nemam videno osven ednas, drugi promeni ne mozam da zabelezam

Fearless

lurker
22 јули 2009
793
262
Скопје
Факт е дека било кој сајт заработува од реклами. Тоа што 3 години работеле без профит не значи дека треба да продолжат и сега. Некои вложуваат голем труд и време за да сајтот и форумот бидат ова што се и денес, како што впрочем и сите ние сакаме да го направиме форумот подобар и поквалитетен. Така да ако сајтот продава рекламен простор нема што на некој да му смета. Рекламата е од друг тип и тотално не поврзана со оваа област, но не гледам зашто толкава узбуна. Ваш да е сајтот ќе гледате да заработите било како доколку постои можност, а многу лесно е на друг да му се кажува како да прави, делење памет е најлесна работа. Кој неќе да ја гледа рекламата нека си искористи некоја од двете понудени опции. На крај краева уште пола месец има до избори така да фала богу ќе заврши и тоа.

Немате право да ја споредувате рекламата со темите кои се бришени на форумов затоа што е скрос различна природа на проблемите. Ако биде се совршено што тогаш? Совршено никаде нема и не треба да има... и зашто во оваа тема да се мешаат темите од форумот дали биле дозволени или не?

И башка треба да бидете благодарни сите што сајтот толку време опстојувал и се труделе да биде ова што е денес, зашто некој трошел време и средства за да постојано функционира. И како секогаш, најлесно е да се критикува кога не се знаат убаво работите.

На Mr.Alien рекламата му се пркоси со личните политички видувања и затоа на некој начин него му смета, секој си има право да си каже и да си прави како што му одговара, на останатите од вас со што ви пркоси освен што не е поврзана со ИТ област??? Зашто да не ви е мило ете што некој за краток период колку што трае рекламата ќе има добивка од неа, а впрочем и сите ние пошто сајтот и форумот постојано се унапредуваат. Во животот многу работи се прават ако нема друг избор, така да ако имаат шанса за заработка од оваа реклама МОРА ДА ЈА ИСКОРИСТАТ ако немаат друга која ке го пополни тој простор. Никој нема превише пари за да туку така се одбиваат вакви можности.

@Mr. Alien секако ќе недостасуваш на форумов но ако дошла до таму работата јас велам да не правиш избрзани одлуки затоа што рекламата кратко време ќе стои (уште малку конечно ќе завршат и кампањи и се). Поради рекламата не значи дека целиот сајт е партизиран (барем верувам дека не е :)) и освен ако обрските не ти дозволуваат колку толку да посветуваш време на сајтот не гледам доволно добро решение за овој чекор. Веќе на кој сајт да отворам има политичка реклама, а убеден сум дека никој не сте прекинал да ги посетува тие сајтови.

Поздрав до сите :)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.862
5.573
Наспроти повеќето овде, јас пак сосема ја поздравувам политиката на менаџментот. Ова е време кога политичките партии многу добро плаќаат за реклама и вреди да се искористи. Самиот банер никако не смета на другата содржина. Па денес и еден Обама пола кампања ја води преку интернет и реклами на секакви можни портали и форуми. И нашиве нешто научија. Верувам дека порталот е отворен и за другите партии, па нека повелат и они. Еве Mr.Alien како ИТ стручњак нека ги советува во својата СДСМ дека пројде времето каде реклами се пуштаа само на А1, нека стават реклама и они овде.

Мене лично како член ме импонира тоа што некој го сватил it.com.mk како добро место за реклама и потенцијална таргет група. Тоа знаци дека менаџментот и сите ние сме успеале да го донесеме на ниво, кое вреди.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.837
34.016
roka.mk
a da si instalirate adblock i ic da ne ve boli pipeto, zatoa sto osven toj baner koj jas go i nemam videno osven ednas, drugi promeni ne mozam da zabelezam

Апсолутно си во право.
И јас на почетокот имав некои прашања,кои виктор ми ги објасни.Всушност бидете реални,било кој од вас да има портал и на истиот да му предложат било која политичка партија 1000+ евра за банер ќе пројдете поред идеалите и парите ќе ги земете а банерот ќе го поставите на вашиот сајт.....Всушност у денешно време нема морал и идеологија...

П.С Зочо фала ти братко за се што научив од тебе,се надевам дека сеуште ќе учам преку прекрасните стати што ги пишуваш за пишаните медиуми.

Поздрав.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
По повеќе од 4 години пишување на порталов, решив целосно да се повлечам од него. Причината е едноставна - како член на СДСМ и партиски активист на повеќе полиња, не можам да преминам преку промовирањето/рекламирањето на омразениот ми политички противник - ВМРО ДРПНЕМЕ на насловната страна на порталот, ма колку некој да смета дека е оправдано, барем од финансиска гледна точка.
Некого нервирав, некому бев од корист...но, тоа е што е. :)
Никој не е совршен....

Сметам дека одлуката ти е неоправдана и претставува еден вид на политички притисок или мешање во работата на ИТ форум.

Да не се разбереме погрешно, не ја подржувам спротивната политичка опција, но сметам дека оваков тип на закани „ако не ги тргнете моите противници, јас си одам“, се непотребни на еден ИТ форум. Се знае што е реклама, а постојат и законски обврски во изборна кампања околу рекламирањето кои верувам дека и ИТ форум мора да ги почитува. Забранувањето на рекламирање на политичка партија, може да биде и противзаконско, и да се смета за фаворитизирање.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Сметам дека одлуката ти е неоправдана и претставува еден вид на политички притисок или мешање во работата на ИТ форум.
.

Јас не се слагам со оваа твоја констатација.
Но затоа во потполност го оправдувам начинот на кој Mr.Alien се одјавува од форумот со образложение. Човекот јасно си кажа чив симпатизер е, кој работи не му се допаѓаат и едноставно тоа е причина со која не може да се помири и едноставно си заминува.

Јас можам само да му посакам успех, среќа и се најдобро во понатамошната работа и живот...

theurednik

Sensei Модератор
23 февруари 2009
499
136
it.com.mk
Единствена улога што има е фрустрација кај вашите членови.

Нема реклама на форумот. Не се прикажува.
Ако го читате порталот и ви смета рекламата, тогаш имате АдБлок.

Ивица

read-only
13 октомври 2009
27
0
Не ми се верува како успеваат партииве да влијаат врз луѓево... Па што има врска, која партија дала пари за реклама на сајтот, Вмро има дадено на сите телевизии(освен А1),сите радија и електронски медиуми, па што треба сеа Мр.Алиен да ги бојкотираш сите и да гледаш само А1:zbunet3:

Статус
Затворена за нови мислења.
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно