Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Поправка на матична плоча - Замена на кондензатори

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
@Sale фала за информација,уште да ми кажеш каде е тоа ASWO зошто врска немам и не ми одговори претходно,ме интересира од каде набавувате калај,све налетувам на некој за никаде ни леми ни бога моли :chudenje:

Калај ке си купиш од Логинг. И само од Логинг. Ке бараш флуитин. Малку е поскап но нема подобар калај. Број 1!
ASWO се наоѓа во беверли, тука беше некаде околу Логинг.

KalEl

Баниран/a
20 август 2011
485
80
USA
SecreLocal.com
Калај ке си купиш од Логинг. И само од Логинг. Ке бараш флуитин. Малку е поскап но нема подобар калај. Број 1!
ASWO се наоѓа во беверли, тука беше некаде околу Логинг.

Фала брат...имаш реп +1

EnableSTAT97

hello world
4 јули 2011
350
147
EnableSTAT97's setup  
Processor & Cooler
I5-2500K@ 4.5 GHz Hyper 412S
Motherboard
Gigabyte Z68XP-UD3
Storage
1TB WD EZEX, 500GB Hitachi
PSU
"K"antol "900w"
RAM
HyperX Genesis 2x4GB 1600MHz
Video card
Radeon HD 6850
Monitor
BenQ G2225HDA
OS
Windows 7 64bit SP1
Да ве прашам колку се движи цента на квалитетен калај.Неколку пати имам земено од овие по 100ден. не бе ќе пукниш дури се стопит и не фаќат на ништо(едни слушалки не можам да залемам:plachko2:)

jovce.

hello world
29 јули 2010
498
248
Еден другар ми даде напојување кое му се расипало(пуштиго компјутерот и се гаснел) и јас си го зедов за да му ја извадам перката за да се најт за ладење во компјутеров.Кога го отворив видов 3 кондензатори кои беа подуени.Сега да прашам дали можит на напојување да се сменат кондензатори или малце позабегано е? и плус кога го свртив од другата страна имаше нешто ко црно(истечено) на тие места каде што беа расипаните кондензатори, а истотака и на некои др делови.Дали се расипани и другите делови каде што има црнило или пак само овие кондензаториве?

Еве слики:
1.
2.

П.С: Сакам да го направам не за друго туку ке најдам некој апла и ке го шитнам 4-5 стотки зш гланц е напојувањево :p

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Toa црното од доле треба да е калафониум, а истечените кондензатори можеш да ги замениш

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Инаку ,имав искуство со дефектен кондензатор пред извесно време пред да прсне. Имено...дефектен кондензатор знае да испушта некој "фреквентен звук" ,сличен на оној коа пушташ видео касета со лоша снимка ,па таму лентата кај што е заебана слушаш некој чудни фреквенции (како илустрација за звукот).

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
ti dadov :D

Сале од кај да си купам вакум пумпа? И колку пари?

Јас имав убави алуминиумски пумпички по 250 денари за форумџии :) Очекувам нови за околу две недели кој сака да му чувам нека пише зошто пола се веќе резервирани.

masterficx

user
5 јули 2009
1.345
354
masterficx's setup  
Processor & Cooler
Intel Q8200 + CM Hyper 212+
Motherboard
GA-G41MT-S2PT
Storage
Spinpoint F3 1TB
PSU
CM Elite 460
RAM
8GB DDRIII@1333Mhz
Video card
Gigabyte GT640 2GB
Case
DeepCool Tesseract Black
Monitor
LG 22" TN
OS
8.1 64-bit
Јас имав убави алуминиумски пумпички по 250 денари за форумџии :) Очекувам нови за околу две недели кој сака да му чувам нека пише зошто пола се веќе резервирани.

јас сакам, кога ќе ти стигнат кажи, воедно ако имаш нешто друго од алат за сервисирање на електроника пиши

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Така е момци ,опремете се вие ,јас да прскам кондензатори и после да менувам кај вас :D

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Како што гласи и самиот наслов. Поправка на матична плоча.
Симптоми: компјутерот се пали од десетти обид со притискање на копчето, а одкако ке се запали "random" се рестартира во се пократки нтервали.

дали тоа значи дека може само да го пројде биосот и да заглави на виндовс логото?
зошто прашувам,имам еден пц со малку подуен кондензатор на матичната.и симптомот е тој.заглавува на виндовс логото и врти цело време,неможе да го појави десктопот.
дали може да е до кондензаторот на матичната?

п.с. форматиран е пц то со свежа инсталација на хп(претходно имаше вин7)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Можно е да е и до лоша инсталација, или пак лош хард...
За секоја евентуалија, замени го електролитот.

2angel

read-only
27 април 2010
14
0
dali nekoj poprava maticna za laptop HP model nc6000, mislam nekoj sto go rabotel ova poznato mu e sto e problemot so plocata. da ne opisuvam poveke, bese na popravka, me ubeduvase deka e cipsetot (northbridge) otiden. mi pobara 2200 den i rece deka e napraveno. posle pola saat rabota istiot problem, ne uklucuva.
startuva 10 sek, uklucuva ventilator i posle se gasi. ima li nekoj sto go resava problemot so sigurnost. laptopot mi treba bidejki ima seriska porta i imam uste eden vakov, i gi koristam za avtodijagnostika.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
И ти не отиде да му го рекламираш?

Ако е стварно northbridge чипот тешко. Повеќе шанси имаш да најдеш цела таква плоча да ја смениш него само чипот.

daniel111

Баниран/a
10 август 2009
682
348
USA
SecreLocal.com
дали тоа значи дека може само да го пројде биосот и да заглави на виндовс логото?

prvo sto se slucuva dokolku nekoj kondenzator e istecen/osusen/poduen e tokmu toa: zaglavuva na windows logoto i restart - zatoa sto vo toj moment i doaga naj golema stuja na MB. AKo ne e skroz rasipan kondezatorot togas mozebi nekogas da go projde win. logoto i da botira dokolku predhodno go stopiras vo bios i go ostavis taka 3-5 min da se napunat kondenzatorite .

, bese na popravka, me ubeduvase deka e cipsetot (northbridge) otiden. mi pobara 2200 den i rece deka e napraveno.

mozno e da e do chipsetot -sto znaci deka toj sto ti zel pari ne go zalemil dobro i se pojavil laden lem najverojatno e lemen so duvalka sto e neprofesionalno a ne mi se veruva deka ima infrared lemenje posto kostaat nad 1500eura a kaj nas nema sansa da nabavis nov chipset.
moj sovet e da mu go odneses pak povtorno da go zalemi chipsetot.

2angel

read-only
27 април 2010
14
0
mozno e da e do chipsetot -sto znaci deka toj sto ti zel pari ne go zalemil dobro i se pojavil laden lem najverojatno e lemen so duvalka sto e neprofesionalno a ne mi se veruva deka ima infrared lemenje posto kostaat nad 1500eura a kaj nas nema sansa da nabavis nov chipset.
moj sovet e da mu go odneses pak povtorno da go zalemi chipsetot.

nemase problem koga raboti na baterija (30 min kolku sto drzese baterijata).
na polnac, koga ke se izladi uklucuva i raboti nekolku minuti i crn ekran, i pak koga ke go restartiras ne uklucuva.
polnacot e zdrav bidejki go koristam na drugiot laptop nc6000.
i seto ova vo ladni uslovi. temperatura od 10 stepeni.
mene toa me cudi od kaj nabavil cipset za kratko vreme, 3-4 dena, od tuka go kupil po nabavna cena, a jas go najdov samo vo Kina za 14 dolari. i koga mu go pobarav stariot, mi rece deka obicno gi dzitkal pa ne mozel da go najde.
na internet go najdov ova
http://www.ecrater.com/p/12305711/intel-rg82855gme-855gme-sl72l-north

http://h30499.www3.hp.com/t5/Notebook-HP-ProBook-Compaq-Slate/nc6000-no-startup/td-p/680420/page/6

http://laptop-parts-sell.blogspot.com/

i sega sto preporacuvate, da mu go mabnam od glava oti me lazel!

CHIMPANZEE

hello world
23 февруари 2011
361
111
Скопје
Извинете што ја рефреширам темава, секоја чест за авторот, многу добро напишано, ми дава мотивација да чепнам ако случајно ми се заебе плочава... Инаку кажи ми колку оди ценава на кондензаторите и каква е таа вакуум пумпа, друго се имам пошто татко ми се бави со такви ствари. Поздрав!

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Сале пола слики не ти работат, Средиги и убаво е оваа статија да биде пинувана и да стои како важна за сите оние кој незнаат :)

fixator

read-only
20 март 2012
4
0
Здраво, може ли и ја да се надоврзам на темава, ме интересира како да проверам дали фукнционира матична плоча без да ја монтирам во пц. Ми ја дадоа само не знаат дали е исправна или не. МСИ плоча сокет 775, ддр2. Позз и се извинувам ако е оффтопик.

JunkieMKD

poweruser
3 декември 2008
2.400
1.175
Ке Пенине
@fixator
најдобро е да си ја приклучиш на напојување,да ги ставиш компонентите(процесор,рам графичка) и да видиш дали ќе запали.А така без да ја приклучиш тешко.

bate mile

hello world
4 октомври 2011
413
213
20120827_181521.jpg kako da proveram koj elektrolit zui i kolku pari se dvizat elektrolitite , inaku pc-to stignuva nekogas do bios nekogas nejke da pali

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.081
1.380
Неверувам дека некој електролит зуи,ама можно е.Мене ми личи дека калемот зуи.Иначе електролитите се ефтини 5-10ден е парче.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно