Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

iPhone 7 - Генерална дискусија

MarkoHF

lurker
30 септември 2008
851
1.165
Скопје - Кисела Вода
MarkoHF's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 3570k w/ Corsair H100
Motherboard
Gigabyte Z77X-UD3H
Storage
Samsung 840 EVO / Western Digital 1TB EZEX
PSU
Gigabyte ODIN 700W
RAM
8GB Kingston HyperX Beast
Video card
Intel HD 4000
Case
Corsair Air 540
Mouse
Microsoft Sidewinder X8
Keyboard
Microsoft Sidewinder X6
Audio
AKG MK212
Monitor
Samsung S22B300H
OS
Windows 7 Ultimate 64-Bit
Да? Имаше само 200мб слободен простор и инсталирано едно 30 (а мислам беа и повеќе) бебе апликации и 5 менструални календари?
Интересно. Мизерно. Не, уствари ова е више бизарно.
Да, телефонот е преполн до последен мегабајт дури користам iCloud Storage за да можам повеќе податоци да ставам. Абсолутно никакви разлики не сум осетил во перформанси дали кога бил празен или полн.

• ми се допаѓа
Реакции: voah

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Многу е интересно да читам споредба ајфон и самсунг зошто се на рамниште.
НЕ е интересно да читам споредба ајфон и било кој друг андроид производител особено кинез пошто НЕ се на рамниште колку сака нека е буџетна разликата.

Иам хуавеи п7 (2014 Јуни) (наводно флегшип серија)
Ајфон 6 е излезен 2014 септември.
Прашај ме колку пати ми се рестартирал, загреал, закочил да неможам да кренам слушалка коа ми врти некој, рестартирало цело уи, крашнале апликации итн, а колку пати тоа се дешава на ајфон 6.

Значи кинези се надвор од равенкава, џабе се бустаат на хардвер коа нивните имплементации на андроид се плукни залепи.
И не го дрвете со кастом ромови. Не плаќам за да си го поправам сам телефонот. А ако сакате да го дрвите, најдете ми кастом ром (aosp based) за мојов па ќе ве частам пиво.

п.с. како за “флегшип“ на хуавеи, “јако“ е шо сум заглавен на 4.4.3 андроид, “топ“ ми е :)

Премиум Android телефони се споредуваат со кинезите Android, додека iPhone е надвор од равенката само заради iOS и хардверот.

Друг телефон со Snapdragon 820 и Android 6.0 ќе најдеш за упола цена, ама друг телефон со Apple A10 и iOS 10 за упола цена нема да најдеш.

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Премиум Android телефони се споредуваат со кинезите Android, додека iPhone е надвор од равенката само заради iOS и хардверот.

Друг телефон со Snapdragon 820 и Android 6.0 ќе најдеш за упола цена, ама друг телефон со Apple A10 и iOS 10 за упола цена нема да најдеш.
И што ако има снапдрагон 820 и андроид 6.0? Иди купи DOGEE со снапдрагон 820 или некој таков шкљ производител, и кажи ми дека ќе работи како самсунг со sd820.

Затоа е глупо да се споредуваат кинези со ужасен софтвер.

А до дечкото горе шо ми пиша шиаоми, не знам. На форумов шаоми е алфа и омега, надвор од форумов никој не ги ферма 2 посто. Неам искуство со нив не знам. Иам искуство со најпознатата кинеска фирма што ја зборат (не како шаоми али пак) на форумов (читај: п9 пример) па искуствово е далеку од задоволително. И тоа не само со п7, со п6 е иста и полоша приказна, со п8 е малце подобра но далеку од премиум телефон. Иам искуство со ЗТЕ иам искуство со АЦЕР. Ништо од нив не работело ко што треба.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
И што ако има снапдрагон 820 и андроид 6.0? Иди купи DOGEE со снапдрагон 820 или некој таков шкљ производител, и кажи ми дека ќе работи како самсунг со sd820.

Затоа е глупо да се споредуваат кинези со ужасен софтвер.

А до дечкото горе шо ми пиша шиаоми, не знам. На форумов шаоми е алфа и омега, надвор од форумов никој не ги ферма 2 посто. Неам искуство со нив не знам. Иам искуство со најпознатата кинеска фирма што ја зборат (не како шаоми али пак) на форумов (читај: п9 пример) па искуствово е далеку од задоволително. И тоа не само со п7, со п6 е иста и полоша приказна, со п8 е малце подобра но далеку од премиум телефон. Иам искуство со ЗТЕ иам искуство со АЦЕР. Ништо од нив не работело ко што треба.

Јас имам искуство со P9 и телефонот е предалеку од S7 и iPhone 6s, во било кој аспект. Како прво, на сите промотивни слики лажат за границите од лева и десна страна околу екранот, кои се големи колку 6s.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Пошто немате искуство со шаоми а дискутирате искуство од прва рака.
Шаоми 4ц 3/64 од 250$ му ја еби мајката на ипхоне 6 од 700$ ВО ДОЛЖИНА И ШИРИНА.
Работи помазно, сликите се тука некаде, корисничко искуство на МИУИ e 2 светлосни години пред било кој андроид а 4,783 светлосни години пред ипхонето.
Купиен пред 6-7 месеци не е апдејтиран од како е купен, шаомито инсталирано све можно( го користи тинејџер појак тест од ова амин).
Ипхонето нема факен видџет ало нема видџет а ми зборувате за корисничко искуство.
Пред да плукате по постов да ве потсетам дека:
- имам 44+, користам мобилен (1997 моторола платена 3500 дм) пред да се родени пола од вас
- сервисирав мобилни 97 до 2005 пред менувачи на маски да се нарекуваат сервисери
и да се разбереме, ипхоне не е лош уред али престанете да го величате како да е кој знае што, парче техника е, на некој му паше на некој не.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Шаоми 4ц 3/64 од 250$ му ја еби мајката на ипхоне 6 од 700$ ВО ДОЛЖИНА И ШИРИНА.
Работи помазно, сликите се тука некаде, корисничко искуство на МИУИ e 2 светлосни години пред било кој андроид а 4,783 светлосни години пред ипхонето.
Купиен пред 6-7 месеци не е апдејтиран од како е купен, шаомито инсталирано све можно( го користи тинејџер појак тест од ова амин).
Ипхонето нема факен видџет ало нема видџет а ми зборувате за корисничко искуство.
- имам 44+, користам мобилен (1997 моторола платена 3500 дм) пред да се родени пола од вас
- сервисирав мобилни 97 до 2005 пред менувачи на маски да се нарекуваат сервисери
и да се разбереме, ипхоне не е лош уред али престанете да го величате како да е кој знае што, парче техника е, на некој му паше на некој не.
Ова за инат на јаболкариве вака збориш, а богами и за инат на оние несреќни ко мене со Samsung...ПРИЗНАЈ!

едитирано од модератор.

Изменето од модератор:

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Јас имам самсунг, нема врска, факти си се факти, ако треба да се истакниш во околината најдобро е со
1 кола
2 ајфон
3 скапа гардероба
Треба со памет, хуманост, одговорност.
Се изнервирав тука некој држи предавања а не знае како изгледа чип, како изгледа тој ебан цмос чип со трајно поларизирање кој сручно го викаат НАНД, јебал вас нанд па тоа е само еден чип флеш меморија.

eдитирано од модератор.

Изменето од модератор:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Зашо правиш спинови. Тестот на видеата е тотално неверодостоен. Зашо пак тестови бенчмаркови, колку пати во ден отвараш antutu или гикбенч, скоро нитуеднаш. Ама броусер и фб и тапаталк и игрички по 100 пати на ден. Веродостојни тестови се оние каде се уклучува тајмер и се мери времето за кое телефоните ќе отворат затворат и поминат низ апликации а не кликање одеднаш на апликации со два прста.

Еве како изгледа намалена од 2к во 720п резуолуција. Каква разлика.
View: https://youtu.be/pBIPU8aCCgE

А еве го серискиот убиец 6s, што му прави на 2к ноут 7, со еквинос 10 зилјони рам итн.

View: https://youtu.be/3-61FFoJFy0

Sent from my  iPhone

Ахахахх ок знаеме дека не се вердостојни, ама затоа вердостојно е да се постираат тестови на pre release software и S820 верзии :)

Ако гледаме така, нити еден убрзан тест НЕ Е веродостоен, додека клика типот а видеото е убрзано, неможеш да знаеш со која брзина клика на едниот, а со која на другиот, така да само сам си се стави у беља со тврдењава, иначе типично Епл, прво видеата не беа меродавни, мораше да се има телефонот, за после да се постираат пак видеа, а пак после кога се постира повторно видео од конкуренцијата, да се прави cherry picking што ќе земеме за меродавно, секоја чест.

За крај, малце е претерано до тој степен да пробуваш да манипулираш, еве кој процесор е тестиран на видеата кои си ги постирал,

dd9b8436da594761bf987d6ad910c929.png

Повеќе среќа следниот пат.

Да, телефонот е преполн до последен мегабајт дури користам iCloud Storage за да можам повеќе податоци да ставам. Абсолутно никакви разлики не сум осетил во перформанси дали кога бил празен или полн.

За маааалце ќе ти поверував, блиску бев.

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Teлефонот не е само процесор, имаш и камери, нандови, изработка, дисплеи, СОФТВЕРСКА ПОДДРШКА која кај андроид не се важи очигледно, па контрола на квалитет, па антетни/модеми/рецепција, па батериски квалитет и живот итн.

S820 vs S820 е само дел од приказната.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
@krale
Не за процесорите на компјутери, туку буквално за сите делови на компјутерите, ништо нема Епл со нив. Ама затоа Samsung дизајнира и произведува едно чудо делови.

Кај мобилните и таблетите, епл во соработка со други (IBM, Intel, etc.) ги дизајнира процесорите, но им ги произведува друг. Се останато дизајнира и произведува друг. За разлика од нив Samsung ги дизајнира претежно сам(некогаш во соработка со други како на пример графиката), но комплетно ги произведува самостојно, почнувајќи од процесорот, меморијата, SSD-то, екран, кејсинг и т.н.

Производителите се далеку од "обични" мазги туку се мулти–миљардерски магнати од кои што зависи иднината на шминка–компаниите ко Епл. Замисли TSMC да не го исфрлеа 16nm FinFET процесот, ниту Glo.Fo. 14nm, знаеш каков процесор ќе имаше iPhone 7?
Да не зборам за Intel....обични мазги и ефтина работна сила, Ахахаха... :D

И не мешај баби и јаболки. Не е битно каде се наоѓаат фабриките, туку чиви се. Тојота прави делови во Турција, ама во свои фабрики под свои услови и контрола на квалитет, а не зема производи дизајнирани и произведени од некоја Турчеликџам фабрика.

И баш би сакал да знам кои се тие камери кои ги произведува Епл. А едвај чекам да чујам и кој е тој панел кој се произведува само за Епл под нивна лиценца и е забранет да се произведува за некој друг.:geek:

Mи делуваш како пристоен и нормален дечко, и ќе се потрудам да разјаснам некои работи.

Никој не спори дека производители се други - но причините за тоа се сосема различни кај Епл отколку кај Тојота и други. (патем се повеќе постои outsourcing и кај авто-индустријата - но тоа е друга тема).

Причината зошто Епл не ги произведува во свои фабрики се чисто од правнo/финансиски причини - според американските закони, американска копманија која поседува фабрика во друга земја мора да ги третира работниците и нивните права, исто како да е во америка. И ова би било нормално, ако сите други компании не би произведувале во Кина за беспари - и сега реално ако сакаш да си конкурентен во светот, мораш така да работиш. Епл вака едноставно си ја ограничува правната одговорност и го предава производството на Foxconn без речиси никакви правни последици за плати, услови за работа итн., кои Foxconn ги нуди на своите вработени. Тоа беше една од идеите на Стив Џобс преку која Епл излезе од опасност од банкрот во доцните 90ти години.

Е сега за деловите: прецосорот на iPhone/iPad е исклучиво нивен дизајн, кој користи АРМ архитектура. Тач панелот кој го користат е исто така исклучиво нивен дизајн (еве 1 година подоцна се уште никој нема 3D touch). Камерите кои ги користат се исто така нивен дизајн. Копчето и неговиот touch id се исто така нивен дизајн. Куќиштето и материјалите и изработката, дури можеш да побараш на интернет дека Епл ги има измислено и машините за производство на вакви куќишта, не само самите куќишта и тие машини ги има заложено на фабриките за производство.

Тоа е вистината зошто никој друг нема толку добар фото-сензор, толку брза меморија, зошто никој нема толку ефикасен и брз процесор, зошто никој нема толку квалитетна батерија, зошто никој нема 3D touch, зошто нивниот екран е најдобар во историјата произведен досега, зошто никој нема touch id (барем не со инстантна брзина и најквалитетна заштита) итн итн итн.

Епл има најдобар развој на нова технологија моментално од било која технолошка компанија, е сега некому тоа не му се допаѓа па се фаќа и цепидлачи за бизарни работи и непроверени технологии, но реалноста и пазарот си го кажуваат своето.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Не бе друже, јас сум капиталист.
Но да се има пари не значи дека треба да си прост, опинок, да се понижува се друго. Некој кој има телефон од 100 еур кој едвај собрал пари да го купи треба да го нарекуваме неспособен, и деген??
Се е одено у курац, 90% од фановите на ипхоне штракаат тука само да најдат лично оправдување зошто сјебале поголема сума на пари и да се истакнат дека не се обични имаат пари и ипхоне...
Ама со 7–цава им направија услуга на епл снобовите да се к*рчат со прастар телефон. Од кај знае обичен смртник дали ипхоно е 6, 6ѕ или 7...Исти к*рац се на дизајн, сите со јабуките од позади...

И не се отидено у к*рац, него цело време си е у к*рац, само комунистите ве лажеа дека не е. Светот од секогаш така функционирал и ќе продолжи така да функционира. А тој што едвај собарал 100 евра, негов проблем, а дали некој ќе го нарекува вака или така, тоа нема да ја смени реалноста.

Од кога постои човештвото до ден денес постојат два типа на луѓе, робови и робовладетели. Секој од нас е или роб или робовладетел, а ако јас веќе можам да бирам изибрам да сум робовладетел!

Mи делуваш како пристоен и нормален дечко, и ќе се потрудам да разјаснам некои работи.
Не сум ни многу пристоен, ни многу нормален, ама нема везе, тоа не е причина да не дискутираме на темава :D

Никој не спори дека производители се други - но причините за тоа се сосема различни кај Епл отколку кај Тојота и други. (патем се повеќе постои outsourcing и кај авто-индустријата - но тоа е друга тема).
ОК, значи расчитивме дека Епл не е компанија која прави цел продукт, ниту пак е единствена компанија која склопува некаков си продукт каков што никој друг не прави.

Е сега за деловите: прецосорот на iPhone/iPad е исклучиво нивен дизајн, кој користи АРМ архитектура.
Значи А10 не е исклучиво дизајн на Apple, но збир од туѓи дизајни како ARM јадра, PowerVR графика и т.н.

Епл има најдобар развој на нова технологија моментално од било која технолошка компанија
Мислам дека е излишно да зборуваме за технологија и развој после овој коментар, ама те молам кажи ми една технологија која ја развиле Епл во изминативе 10 години.

Последна промена:
25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Не го величам ипхонето, ги пљукам кинезите со кои сум имал искуство пошто ги броите како “релевантна буџетна опција“ (додека ипхоне е скап) а уствари ни за гз папир не ги бива.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
СИ имал искуство со други, шаоми не си пробал и не смееш да го плукаш, купи го пробај го, ако не ти е по ќеф плукај. Твои пари се и имаш право да не бидеш не задоволен. Јас кога купив с4 самсунг кога излезе за 550 еур добив телефон на кој батеријата откажа по 2 месеца, екранот се одлепи од дигитајзерот после 5 месеци, нормално дека ќе го плукам.

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
СИ имал искуство со други, шаоми не си пробал и не смееш да го плукаш, купи го пробај го, ако не ти е по ќеф плукај. Твои пари се и имаш право да не бидеш не задоволен. Јас кога купив с4 самсунг кога излезе за 550 еур добив телефон на кој батеријата откажа по 2 месеца, екранот се одлепи од дигитајзерот после 5 месеци, нормално дека ќе го плукам.
Нигде не го спомнав шаоми, иди прочитај дека намерно го избегнувам зашто ви е господ овде и неам лично искуство со нив.
Али после жешко млеко и на јогурт ќе дуваш. Затоа и не ни иам голема желба да ги пробам.
Скап flagship or bust.

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
А9/A10, е на Ејпл, исто колку што Андроидот е на Самсунг.
Процесорот е АРМ Технологија, само е custom made, исто како што и Андроидот е на Гугл, само Самсунг си направиле свој custom made скин. Но тој е Андроид, безразлика што се нарекува Тачвиз.
Немаат поефикасни батерии, имаат поефикасен OS.
Процесорите не се ефикасни, да беа немаше да се префрлат на big.LITTLE, со кој сега си имаат проблеми, бидејќи системот не успева секогаш точно да одреди за која апликација кој CPU да го ангажира, мада верувам ќе се среди и ова и нема да е траен проблем.
Нивните јадра имаат физичка големина скоро колку Десктоп Интел процесор, а ако толку се добри што не прават и декстоп CPU-а за нивните Mac ? И така тврдат дека се desktop grade, а богами по сликава и изгледаат така...
2 јадра на I7 4770k vs A8.
main-qimg-b56dbbfe4e1e1e7bd62e2b9252ce851e-c

Двата чипа скејлирани, еден до друг:
main-qimg-f34423e8f76a1325bc7ad6e265aa58b3-c

Постојат побрзи мемории, и тоа далеку побрзи, Самсунг не ги става во своите телефоните ради глупави причини поради кои што и порано на с3/с4/с5 не ставаше метал/стакло туку FULL Пластика, сега и тоа да речеш, никој нема стакло, алуминиум, ЕЈПЛ ги измисли и поради тоа ги има само во нивните производи, а во другите не.
Force touch, има Huawei Mate S, еве видео постирано на почетокот на септември 2015, пред да искочи 6S. Се разбира полошо имплементирано од Ејпл, но сепак тоа е таа технологија.
Ејпл не измислило за ништо топла вода, се што имаат, постоело и претходно. Они успеваат само подобро да ги имплементираат идеите кои другите ги смислиле, што е сепак за пофалба, пошто другите не успеале во истото.
Но смешно е да се каже дека се лидер во нова технологија. Како што кажува зборот, ново е нешто невидено/непостоечко.
Да не звучам толку хејтерски, пак ќе кажам иако тоа е факт и е така, сепак речиси се што постои успеаа да го имплементираат најдобро што може, и токму од таа причина продаваат, бидејќи кога Ејпл ќе направи нешто, направено е и во главно( ако не веднаш после краток период) го прават да е како што треба.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
DisplayMate излезе со нови податоци според кои екранот на iPhone 7 е најдобриот LCD екран во историјата на мобилните телефони, при тоа рушејќи и бројни рекорди од сите сегменти на дисплеи. Според нивната детална анализа, екранот има срушено многу рекорди во областа која ја истражуваат:

1. Најпрецизно прикажување на бои од било каков екран (1.1jncd - за окото неприметно различно од совршено)
2. Најпрецино осветлување од било каков екран (+-2%) - за окото неприметно различно од совршено)
3. Најголема висока осветленост на било кој мобилен со просечна АПЛ ниво (602-705нити)
4. Највисок контраст за било кој IPS LCD екран (1.762)
5. Најмала рефлексија на било кој смартфон екран (4.4%) (рекордот за било каков екран го држи iPad Pro 9.7" со само 1.7% рефлексија)
6. Највисок контраст под услови на висока амбиентална светлина за смартфон (137-160)
7. Најмала варијација на бои со менување на агол на гледање (2.1 jncd)
8. Екстремно висок контраст и интензитет со гама 2.21 - за окото неприметно различно од совршено

DisplayMate објавува и дека новиот дисплеј го има новиот широк DCI-P3 color gamut како и новите 4K UHD телевизори, со што можат прецизно да го емитуваат секој 4K тв или видео сигнал. Бидејќи iPhone 7 има ретина екран, објавува DisplayMate, не му е потребна и 4K резолуција, бидејќи сликата веќе изгледа совршено остра во нормалните агли на гледање.

Од DisplayMate изразуваат и зачуденост зошто Apple не го рекламирале многу повеќе натпросечниот дисплеј, кога тој тоа го заслужува.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Се тоа е убаво, а сега бидејќи можеш сам да пробаш.

Вклучи го iPhone-от, и пушти иста слика по можност во висока резолуција на 2-та телефона (откако претходно Samsung-от ќе го ставиш во basic mode) и оцени сам што е подобро.

Иначе секако 6s веќе беше најдобриот LCD (НА МОБИЛЕН)

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Мислам дека е излишно да зборуваме за технологија и развој после овој коментар, ама те молам кажи ми една технологија која ја развиле Епл во изминативе 10 години.

Смартфон индустријата.

Шах мат хаха... :)

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Јас имам едно прашање до тие Еипл величантите што го бранат еипл :

Добро зарем не ве мрзе да пишувате толку долги постови бранејки ги маните на еипл?

Одете работете нешто, искористете си го времето на продуктивен начин и прифатете го фактот дека еипл не го нуде тоа што треба за тие пари...

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Се тоа е убаво, а сега бидејќи можеш сам да пробаш.

Вклучи го iPhone-от, и пушти иста слика по можност во висока резолуција на 2-та телефона (откако претходно Samsung-от ќе го ставиш во basic mode) и оцени сам што е подобро.

Иначе секако 6s веќе беше најдобриот LCD (НА МОБИЛЕН)

Затоа си пишува најдобар LCD екран, тоа е како да кажеш iPhone 7 е најдобриот iPhone досега. :D

Apple го фали како Retina HD (така беше мислам), ама искрено кога веќе не сменија дизајн, требаше да фукнат еден AMOLED или OLED.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
А9/A10, е на Ејпл, исто колку што Андроидот е на Самсунг.
Процесорот е АРМ Технологија, само е custom made, исто како што и Андроидот е на Гугл, само Самсунг си направиле свој custom made скин. Но тој е

Oва не точно, A9/A10 иако користат јадра на ARM, сепак се модифицирани и оптимизирани од страна на Apple, ако е така тогаш ни 8890 не е на Samsung.
Затоа си пишува најдобар LCD екран, тоа е како да кажеш iPhone 7 е најдобриот iPhone досега. :D

Apple го фали како Retina HD (така беше мислам), ама искрено кога веќе не сменија дизајн, требаше да фукнат еден AMOLED или OLED.

Moја грешка, прочитав како да е прогласен за најдобар екран на светот, не LCD.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Ахахахх ок знаеме дека не се вердостојни, ама затоа вердостојно е да се постираат тестови на pre release software и S820 верзии :)

Ако гледаме така, нити еден убрзан тест НЕ Е веродостоен, додека клика типот а видеото е убрзано, неможеш да знаеш со која брзина клика на едниот, а со која на другиот, така да само сам си се стави у беља со тврдењава, иначе типично Епл, прво видеата не беа меродавни, мораше да се има телефонот, за после да се постираат пак видеа, а пак после кога се постира повторно видео од конкуренцијата, да се прави cherry picking што ќе земеме за меродавно, секоја чест.

За крај, малце е претерано до тој степен да пробуваш да манипулираш, еве кој процесор е тестиран на видеата кои си ги постирал,

dd9b8436da594761bf987d6ad910c929.png

Повеќе среќа следниот пат.

За маааалце ќе ти поверував, блиску бев.
View: https://youtu.be/oBuqRCTHoXE

View: https://youtu.be/rNlc3hAe6i8

View: https://youtu.be/yEqj3lj4KdQ

Уште колку видеа треба да пастирам ?
Или другар има s7 8890 или еве ти имаш може да направиме веродостојно видео, и да се разјаснат работите.

Sent from my  iPhone

• ми се допаѓа
Реакции: voah

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно