Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

iPhone 7 - Генерална дискусија

cipiripi

hello world
7 септември 2010
334
321
Погледнете го атачментот 47650

Забележуваш дека овој од лево, наводно мал телефон (Galaxy S7 обичен), има тотално неприфатливи ширини, висини и дебелини за практична секојдневна употреба, или треба да ти се нацрта посликовито?

Кога ќе има понормални димензии, Самсунг премиум моделите можеби ќе најдат поголема публика, вака остануваат niche само на оние кои се ложат на големи екрани (единствената „иновација“ која е автентично Самсунг).

Обично не се замарам со глупи работи, али ова не можеше да ми пројде....

Свесен ли си дека споредуваш телефон со 4,7 " екран со телефон од 5,1"? Со разлика во ширина од само 2мм?
И за тебе Самсунгот е неергономичен?????

Што е ова, освен обид за mind fuck од страна на mind fucked!?

Sent from my MI 5 using Tapatalk

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.482
5.587

Свесен ли си дека споредуваш телефон со 4,7 " екран со телефон од 5,1"? Со разлика во ширина од само 2мм?

Батали не вреди, само пиши takae. И после се лутат се пишувало takae, hehe, ok... Не знам што друго може да се одговори на такви булшити

Sent from my Nexus 5

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Извадок од the wired за екранот на iPhone 7 кој попара ги прави сите oled-и на маркетот up to date

In fact, the iPhone 7 has the highest absolute color accurace of any display of any kind measured by DisplayMate, meaning it beats out even high-end HDTVs and monitors. The upshot? Those high-tops you were thinking of buying will show up on your doorstep the exact shade of green that they were at Zappos.com.

https://www.wired.com/2016/09/iphone-7s-screen-looks-amazing-despite-dated-tech/

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ама тоа е океј и тука се сложуваме. Мене ме нервира кога некој оди од лично искуство и после им попува на сите дека неговото е најдобро. Јас не викам дека ајфон или с7 е за секој, а точна е донекаде и теоријата дека low/mid телефоните доаѓаат со одлични спецификации што за некој просечен корисник ќе биде и повеќе од доволно.

Само iPhone е добро покриен, зашто истиот процесор и оперативен систем нема да го најдеш кај кинески/корејски конкурент, додека Android пазарот е нешто сосема друго. Таму ќе си речеш - зашто да плаќам дупло за S7 Edge кога One Plus 3 доаѓа со идентичен процесор и повеќе рам, за дупло пониска цена?!

Искрено одговори ми, за тебе лично. Кога ќе искочи iPhone, од каде го купуваш?

До кога ќе живееме во митовите дека Op3 е дупло поефтин од Edge, кога разликата е мизерни 100 евра, (ако го купиш од тука) а ако го порачаш од страна со платен данок пак си тука негде, + гаранција ризици итн.

Мислам дека е доста со вадење цифри од рукав for the sake of argument, OP3 е телефон кој на хартија брилира, а во реалноста не е вистински хај енд телефоннего буџет верзија на таа категорија, како Mi5, P9 итн (брзината не е единствен параметар) дисплејот е дисплеј кој Samsung го користи кај A5 серијата, батеријата е subpar заради агресивниот говернер кој го користат, а баговите се секако по пристуни во споредба со S7/Edge, тука нема ни да зборам за рецепцијата, за квалитетот на микрофоните, за камерите, за батеријата итн. Значи не се споредува, S7 Edge може да се спореди само со Ip6s+/iP7 андроид конкуренцијата ќе ги стигне следната година.
ок е, ваков одговор очекував од човек шо скоро цел форум го направи наркомани и пијаници, неписмени а и кутри, немрднати никаде подалеку од селото и не разбираат ништо. фала ти на појаснувањето :)

Крале го кажа тоа у друг контекст, и ќе ве замолам да крикувате содржина на пост, не личноста која го пишува истиот.

Последна промена:

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Незнам зошто толку се нервирате ако се спомене цената за уредот, па веднаш споредувате со автомобили. Прво споредбите не ви се веродостојни, "автомобил од 2000 евра со автомобил од 50000 евра" неможе во никој случај да се поистоветува со "телефон од 300 евра со телефон од 1000 евра". Телефон само со телефон може да се споредува. Инаку ќе дојдеме до она "Колку е ајфонов? - 600 евра. 600 евраааааа??? За тие пари цела крава ќе купиш!" Епа купи крава ко така :).

Односот цена/перформанси е многу битен сегмент, пошо ние можеме цело време да дискутираме резолуции, процесори, дизајни, еко системи, иновации, но на крај пак се ќе се сведи на колку тоа кошта и дали се исплати.

Ме интересира само дали немаше да ве интересира цената ако Ајфонот чинеше 2000 евра, место 1000. Досега не видов ни еден пост што ја оправдува цената од 1000 евра, туку само она дека цена не е битна, битна е технологијата, за некого 1000 евра биле многу за некого малку. Епа ете кажете дали би го купувале истиов Ајфон по цена од 2000 евра.

Според мене ниту Ајфон 7, ниту С7/еџ не даваат колку што земаат :)

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396

Ок е тоа, на повеќето корисници малку им значи да е 5,1 наместо 4,7. Повеќе гледсат дали лежи и е практичен.

Што не значи дека нема такви кои и обратно гледаат.

Sent from my iPhone using Tapatalk

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.768
10.100
Значи не се споредува, S7 Edge може да се спореди само со Ip6s+/iP7 андроид конкуренцијата ќе ги стигне следната година.

Ама како псај, па iPhone 7 има quad-core процесор и OnePlus 3 има quad-core процесор. :D

Токму и ова ми беше поентата, се земаат најбазичните информации и се прави споредба базирана на цена. Како да речеме дека GT630 со 2GB RAM е јака колку сите други графички со 2GB RAM...

Мислам дека дискусијата за цената ја исцрпивме.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Ако тргнеме во делот за ергономичност, иако се тврди дека другите телефони се неергономични габаритни ова она, небитно, еве погледнете го следниов линк:

http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=5760&idPhone2=8065

два телефони, различни генерации, различни платформи. во димензиите едниот е поголем во рангот од 1 до 4 mm (МИЛИМЕТРИ!) , со тоа што поголемиот е декларирано како 6 инчен, другиот е 5ипол инчи. поголем screen to body ratio. еве јас, иако немам ајфон, сепак по големината (димензиите) исто како да имам, наместо тоа со поголем screen estate за пола инч. Плус имам и 3.5mm audio jack :) до тука постот е само коментар за големината на уредот, односно димензиите, не ги споредувам перформанси и нешто слично. Just sayin ...

Во овој аспект епл можеле да поработат да ги намалат рамките, подобро да го искористат просторот, за во иднина на пример во истото тело да имаат наместо 5ипол инчен, да имаат 6 инчен екран. ова е кажано добронамерно, земено од примерот од телефонот во линкот.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
И еве прочитајте уште едно четиво за Епл, и зошто е гом*о од компанија, сосе тоа фантазиите за „нов светски поредок“ етаблиран на душата на сиромавиот. Технолошки се супериорни, да не ме разберете погрешно, но концепциски се џубре по мене.

Your new iPhone’s features include oppression, inequality – and vast profit

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Не знам дали е соодветен зборот габарит...

Тоа што одвраќа многу корисници од Самсунг е баш габаритот. Имаме телефон како iPhone 7 кој има габарит од 65.89cm3, и имаме S7 кој има габарит од 78.3cm3. Toa e oгромна разлика. А најпрактична и најбарана и најпродавана големина на телефон засега останува тој домен 4.7-5.0 екран.

Самсунг се уште не успеа да излезе со практичен телефон во пакување кое не е гломазно и габаритно.

Во другата димензија од 5.5-5.7 габаритот е сличен (86vs89), така да единствено можеби тука држи аргументот за рамките.

За практичноста на еден телефон сите димензии се битни, не само плоштина на екранот во споредба со рамките околу него.

Дали си озбилен со муабетов ? Кој црн габарит кој црн волумен?
Ајфонот е катастрофално дизајниран кога е во прашање екранот и неговите безели, врска нема никаква тука ни волумен ни габарит. Демек можеле помали рамки да направат, ама намерно го направиле со поголеми рамки за поубаво да лежи ... Страшно..
Па дали ја и ти имаме исти раце ? Дали машко и женско имаат исто големи раце ? Не лежи кај секого исто телефонот и не може ниедна компанија да направи телефон што ќе лежи кај сите, стварно не ми е јасно како може вакво нешто некој да каже..
Што и да направи Епл ќе најдете некое оправдување. Волумен еј..

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Ако тргнеме во делот за ергономичност, иако се тврди дека другите телефони се неергономични габаритни ова она, небитно, еве погледнете го следниов линк:

http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=5760&idPhone2=8065

два телефони, различни генерации, различни платформи. во димензиите едниот е поголем во рангот од 1 до 4 mm (МИЛИМЕТРИ!) , со тоа што поголемиот е декларирано како 6 инчен, другиот е 5ипол инчи. поголем screen to body ratio. еве јас, иако немам ајфон, сепак по големината (димензиите) исто како да имам, наместо тоа со поголем screen estate за пола инч. Плус имам и 3.5mm audio jack :) до тука постот е само коментар за големината на уредот, односно димензиите, не ги споредувам перформанси и нешто слично. Just sayin ...

Во овој аспект епл можеле да поработат да ги намалат рамките, подобро да го искористат просторот, за во иднина на пример во истото тело да имаат наместо 5ипол инчен, да имаат 6 инчен екран. ова е кажано добронамерно, земено од примерот од телефонот во линкот.

Одлично е ова што го постираше, само што тоа милиметар ваму, 4 милиметри таму придонесува телефонот да има 121cm3 наспроти 89cm3. Знаеш колкава разлика е тоа? ОГРОМНА.

И еве прочитајте уште едно четиво за Епл, и зошто е гом*о од компанија, сосе тоа фантазиите за „нов светски поредок“ етаблиран на душата на сиромавиот. Технолошки се супериорни, да не ме разберете погрешно, но концепциски се џубре по мене.

Your new iPhone’s features include oppression, inequality – and vast profit

Веќе позната работа, со тоа што ниедна друга компанија не е подобра. Да имаше избор, ок, вака кога сите се во иста каша тоа е.

Дали си озбилен со муабетов ? Кој црн габарит кој црн волумен?
Ајфонот е катастрофално дизајниран кога е во прашање екранот и неговите безели, врска нема никаква тука ни волумен ни габарит. Демек можеле помали рамки да направат, ама намерно го направиле со поголеми рамки за поубаво да лежи ... Страшно..
Па дали ја и ти имаме исти раце ? Дали машко и женско имаат исто големи раце ? Не лежи кај секого исто телефонот и не може ниедна компанија да направи телефон што ќе лежи кај сите, стварно не ми е јасно како може вакво нешто некој да каже..
Што и да направи Епл ќе најдете некое оправдување. Волумен еј..

Добро цаки, исто како што не може секој човек да облече исти фармерки, не може исто да лежи ни телефон. Но се разбира како може да се каже дека НАЈМАЛ премиум модел од Самсунг е она несмасно габаритно С7миче? Сакаш да ми кажеш тоа е најдоброто што можеле? Јас такви димензии на телефон не поднесувам, не знам дали се разбираме :)

И видете, цело време безели, па рамки, па безели. Ок, нека направат другите телефон што ќе ми биде практичен, ќе правиме муабет за безели и рамки. Значи прво мора да се реши ергономијата, па после да збориме за финеси. А не ергонимија никаква, ама види какви безели има, хаха, ма нека се гонат и они и безелите не носат цигла у џеб.

Вака споредувате цело време баби и жаби. Телефони што се ОГРОМНИ со телефони што се најмали во сегментот.

Изменето од модератор:

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Незнам шо си запнал толку со волуменот... Стварно не разбирам. 4 мм повисок и 1 мм подебел... Зборував за ергономичност на уредот и неуспешноста на епл во толкаво тело да имаат 5ипол инчен екран, со толкави рамки, а згора на тоа да се правдаат дека немало место за 3.5мм аудио приклучок? Нејсе, ајде до некаде ќе речеш ставиле haptic feedback home копче или како и да го викаат, ама не е тоа огромно па да немаш место за аудио приклучок... Во тој аспект, рамките, погледни ги нубиите, незнам точно кој модел беа, со скоро непостоечки рамки, па ќе ја видиш иновативноста и рекламата само шо епл ја фура. 1мм потенок телефон ама баш ич не ми прави разлика.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Незнам шо си запнал толку со волуменот... Стварно не разбирам. 4 мм повисок и 1 мм подебел... Зборував за ергономичност на уредот и неуспешноста на епл во толкаво тело да имаат 5ипол инчен екран, со толкави рамки, а згора на тоа да се правдаат дека немало место за 3.5мм аудио приклучок? Нејсе, ајде до некаде ќе речеш ставиле haptic feedback home копче или како и да го викаат, ама не е тоа огромно па да немаш место за аудио приклучок... Во тој аспект, рамките, погледни ги нубиите, незнам точно кој модел беа, со скоро непостоечки рамки, па ќе ја видиш иновативноста и рекламата само шо епл ја фура. 1мм потенок телефон ама баш ич не ми прави разлика.

Зошто волумен?

Па затоа што батерија, камера, хоме копче, хаптик фидбек, итн., се додаваат во телефонот во ВОЛУМЕН, не во плоштина.

Се разбира дека волумен се гледа. Од аспект на лежење во рака, повторно се гледа ВОЛУМЕН, затоа што висина,ширина,должина се трите димензии на просторот. Да имаше просторот 2 димензии, тогаш ќе беше друго, ама сега испадна се скаравте и со физиката, само ради некој фенбој тези.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Зошто волумен?

Па затоа што батерија, камера, хоме копче, хаптик фидбек, итн., се додаваат во телефонот во ВОЛУМЕН, не во плоштина.

Се разбира дека волумен се гледа. Од аспект на лежење во рака, повторно се гледа ВОЛУМЕН, затоа што висина,ширина,должина се трите димензии на просторот. Да имаше просторот 2 димензии, тогаш ќе беше друго, ама сега испадна се скаравте и со физиката, само ради некој фенбој тези.

не е фенбој теза, НАПРОТИВ, 1mm во дебелината на уредот е пресуден дали ќе има 3.5mm audio jack? колку што памтам, има уште потенки телефони (да поставам линкови за да ти го докажам ова, и сам знаеш дека е ФАКТ?) , во рангот до околу 5mm, ама никаде не им било проблем и да немале простор за 3.5mm audio jack. ова само кај епл го има.

Зошто волумен?

For the sake of argument, еве линк:

http://www.gsmarena.com/vivo_x5max-6865.php

5.1mm е тенок, според твојата теорија, несмее да има аудио приклучок. Теоријата твоја со немање место за таков приклучок автоматски ти паѓа во вода. кој волумен кој црни очи?

едит: сега знам, ќе речеш ајфонот има вакво копче такво копче ова она батерија ама реалноста е ти е прикажана на линкот погоре.

Изменето од модератор:

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
не е фенбој теза, НАПРОТИВ, 1mm во дебелината на уредот е пресуден дали ќе има 3.5mm audio jack? колку што памтам, има уште потенки телефони (да поставам линкови за да ти го докажам ова, и сам знаеш дека е ФАКТ?) , во рангот до околу 5mm, ама никаде не им било проблем и да немале простор за 3.5mm audio jack. ова само кај епл го има.

For the sake of argument, еве линк:

http://www.gsmarena.com/vivo_x5max-6865.php

5.1mm е тенок, според твојата теорија, несмее да има аудио приклучок. Теоријата твоја со немање место за таков приклучок автоматски ти паѓа во вода. кој волумен кој црни очи?

едит: сега знам, ќе речеш ајфонот има вакво копче такво копче ова она батерија ама реалноста е ти е прикажана на линкот погоре.

Не 1mm во дебелина не е пресуден. Затоа што тоа е една димензија, а за audio jack ти се потребни 3 димензии.

И не е проблем дали МОЖЕ да го има. Секако и iPhone 6 во истото куќиште го имаше. Работата е како тој волумен да се искористи за попаметни работи, ако не ти е потребно (како што се докажа дека не е потребно) да се има овој џек.

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Добро цаки, исто како што не може секој човек да облече исти фармерки, не може исто да лежи ни телефон. Но се разбира како може да се каже дека НАЈМАЛ премиум модел од Самсунг е она несмасно габаритно С7миче? Сакаш да ми кажеш тоа е најдоброто што можеле? Јас такви димензии на телефон не поднесувам, не знам дали се разбираме :)

И видете, цело време безели, па рамки, па безели. Ок, нека направат другите телефон што ќе ми биде практичен, ќе правиме муабет за безели и рамки. Значи прво мора да се реши ергономијата, па после да збориме за финеси. А не ергонимија никаква, ама види какви безели има, хаха, ма нека се гонат и они и безелите не носат цигла у џеб.

Вака споредувате цело време баби и жаби. Телефони што се ОГРОМНИ со телефони што се најмали во сегментот.

Samsung S7 има одлична ергономија, незнам по што тоа има подобра ергономија iPhone 7. Никогаш од никого не сум слушнал да се пожали од ергономијата на телефонот ниту дека лошо лежи во раце. Сум користел повеќе С серии и никаков проблем не сум имал со ниедна. Мене повеќе ми сметаат безелите отколку ергономијата (со која немам никаков проблем).

Толку време истиот дизајн го тераат и според мене многу е лошо што кориснците на iPhone не добија нов дизајн туку останаа со стариот дизајн. Можеа барем со безелите да направат нешто бидејќи одамна се збори за нив.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238
Јас ставив футрола која го зголемува телефонот за макс. 2mm во сите правци и можам да потврдам дека чувството на држење не е ни приближно исто со тел. без футрола.
Тие 2mm менуваат многу според мене.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Толку време истиот дизајн го тераат и според мене многу е лошо што кориснците на iPhone не добија нов дизајн туку останаа со стариот дизајн. Можеа барем со безелите да направат нешто бидејќи одамна се збори за нив.

Тоа што не го сменија дизајнот е еден од поголемите пропусти... Веќе 3та година скоро ист дизајн. Џони Ајв изгледа по јахти бил годинава хаха...

Иначе наголемо се зборуваше дека дизајнот ќе остане ист, со некоја наводна цел следната јубилејна 10та година од излегувањето на iPHone да се одбележела поубаво. Поправете ме ако грешам, ама мислам дека ни догодина нема да има апсолутно никаква промена во дизајнот.

Е сега може да се вадат дека за променет дизајн мораа да се направат некои меѓучекори (исфрлање на механичко копче, исфрлање на џекот), кои треба да се потврдат, пред да се прават потенки или различни.

Но мислам дека и ова е еден голем корпоративен BS.

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.238
Единствена рационална причина за lightning е DRM. Поинаку не може да се објасни неимплементацијата на USB type C
Борбата е да се згази пиратеријата. Очекувам во иднина исфрлање на 3,5mm џекот отсекаде.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно