Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Facebook и Mark Zuckerberg

Z

zlaki

Гостин
ништо чудно ниту пак демек не знаеме дека фб и останати на интернет не следат.Буквално знаат што купуваме и по продавници-ете земете ја сметката со која сте платиле со картичка и веднаш дознаваат дека сте купиле масло,сок,тоалетна хартија ...Контрола на движење,каде се наоѓате во моментов,што планирате,што јадете и итн.Џорџ Орвел. NE MOŽETE SE SAKRITI: Šokiraćete se kada vidite šta sve Google zna o vama! ... Не помага ни ВПН ниту ТОР,секоја влада има слободен пристап и до нет и мобилни.Читам дека на ВКонтакти било многу подобро иако знаеме дека е исто паковање како и фб само што податоците се складираат во друг амбар.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro

psyman

hello world
30 март 2018
114
162
Абе сериозна или не, последниве теми се дите купи продај. Битно да си попрајме муабет :)

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
420
523
Незнам дали некој гледаше барем дел од дискусијата во сенатот на Америка, ама имаше во неколку наврати прашања за тоа како огласите се таргетирани, иако немало пишан интерес за нив (Не било пребарувано на google, ниту на други сајтови), туку само вербално се дискутирало на таа тема и за кратко време се појавувале огласи за такви теми на ФБ.

Истото ми се случи на работа, колегите во моја околина дискутираа за полагање на Cisco обука, а мене подоцна во текот на денот и неделата ми излегуваа огласи за тоа :) Некој ден се мислам да тестирам со клучните зборчиња како "бомба", "детонација", "ТНТ", "смрт за Америка" и слично ;)

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Точно, и сите информации за социјални настани etc. ќе ги добиваме од неделниот билтен на врата што ни го носат.
Еј па едни социјални настани што се дешаваат, да се чудат децата на Џони Вајсмилер... пази некој да не пропушти концерт на Марија Шерифович ако не е уклучен на фејсглуп :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
А мора ли да користите месинџер и апликација?
Јас на пример ја користам мобилната верзија на Facebook. Згора на се имам едно 30 пријатели па ваљда ми е лесно да давам вакви совети :D

Плус користам Smart M тарифа со неограничени разговори па тоа што имам да кажам го кажувам директно на телефон.
Месинџер и апликација не инсталирав заради тоа што снифаат по се и сешто.

psyman

hello world
30 март 2018
114
162
А мора ли да користите месинџер и апликација?
Јас на пример ја користам мобилната верзија на Facebook. Згора на се имам едно 30 пријатели па ваљда ми е лесно да давам вакви совети :D

Плус користам Smart M тарифа со неограничени разговори па тоа што имам да кажам го кажувам директно на телефон.
Месинџер и апликација не инсталирав заради тоа што снифаат по се и сешто.

Колку шо знам, ФБ не дозволува чат на мобилната browser верзија -- те приморува да симнеш Месинџер. А настрана само од разговорите, многу е лесно да праќаш слики ви булк, видеа, фајлови... Тоа е. А и да има некоја конкуренција, ако не биде pay to use, истиот модел на заработка ќе го имаат. Ако не плаќаш за продуктот, ти си продуктот.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Колку шо знам, ФБ не дозволува чат на мобилната browser верзија -- те приморува да симнеш Месинџер
Ако кликнеш Desktop version можеш слободно да пишуваш. Нормално нема да имаш нотификации и слични „дингови“ ама ако правиш рифреш на страната пораките ќе си се појавуваат регуларно „риал тајм“
Понекогаш се појавуваат риал тајм а понекогаш не. Колку да збркаш работа. За долги четови не е.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Јас фејсбук не користам и не ја глеам потребата од таа веб страна освен ако сте тинејџер или млад ерген па да бркате девојчиња.
А за чат си има вибер, скајп (скоро мртов) и ватсап. Шо барате на фејсбук да чатате?

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.655
3.238
Јас фејсбук не користам и не ја глеам потребата од таа веб страна освен ако сте тинејџер или млад ерген па да бркате девојчиња.
А за чат си има вибер, скајп (скоро мртов) и ватсап. Шо барате на фејсбук да чатате?
Вибер е на Мосад, ватсап е на фејсбук, Скајп е на мајкрософт. Што и да избереш од ова, те пратат.
Телеграм, ќе те пратат Руси...

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.582
3.225
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ајде и јас малку параноја и теории на заговор. Често пати ми се случува да треба да побарам на Гугл некој одговор на прашање за кое сме дискутирале у друштво во стил "What is the largest...." и следната сугестија т.е. точките да биде точно тоа што сакам да го барам. Добро, после извесно време најдов логичен одговор - можеби по тој редослед на зборови најмногу луѓе пребаруваат токму за таа работа. :)

psyman

hello world
30 март 2018
114
162
Лесно е сега да речам не користи Фејсбук; Ама пред 9-10 години коа бев тинејџер и го направив, и како секое друго копиле попалено по чупенцата и без privacy concerns му дадов секакви пермисии, не предвидувајќи го ова -- тогаш настана проблемот. Сигурно и многу како мене се покаале досега. А сеа, бриши, деактивирај, незнам шо прај -- џабе.

Башка, верувам дека Марк е екстратерестријал лизард.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
@mrmarko4fun ако провериш persimmons од Инстаграм ќе видиш што се си дозволил - листата е огромна, меѓу другото локациски пристап, контакти, смс....

Ако сакате приватност, не е доволно откажување од ФБ, треба откажување од паметни уреди, компјутери....
GDPR, барем во ЕУ земји, после 25 мај би требало да воведат некој ред и поголема заштита GDPR - New General Data Protection Regulation - на кратко, треба за се грижат за информациите што ги дознаваат од тебе, а исто така и несмеат да ти бараат непотребни информации....

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.322
Баш сабајлево добив меил од чичко Гугл за GDRP. Колку што читнав набрзинка, од 25 мај ќе се бришат информации на кои што им поминал рокот. Односно информации за настан кој што поминал, ќе се сметаат како "невалидни" и ќе се бришат.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.582
3.225
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Се е тоа во ред, но постои и една друга замка која никој не ја спомнува. На пример со помош на Гугл може многу лесно да се најдат информации за некое лице во смисла негови ставови, негова вклученост во некои настани и тн. На пример Перо Перовски го поставиле за заменик министер за правда. И сега јас како обичен граѓанин го барам на Гугл и оп излегуваат некои вести за вмешаност на Перо во афера пред 15 години, некои глупости кои ги трескал на Фејсбук и што уште не. Е сега сите овие работи ќе ги снема во име на приватноста.
Овие работи се повеќе личат на 1984 од Орвел во која има министерство за вистина во која вработените по цел ден преправаат книги и весници од минатото за да се поклопат со денешната вистина. Интернетот ни ги отвори очите на сите нас за многу работи, но луѓето и групациите кои го имаат главниот збор во светот, се совземаа од првичниот шок и пробуваат пак да ни ги затворат, со ограничувања, казни и слично. Наместо повеќе слобода ќе добиеме помалку слобода и пристап до дозирани и изменети информации.

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
qbHz4tc.jpg

chemioftw

hello world
26 март 2015
362
217
увек у движење
chemioftw's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 8750H
Storage
1TB
PSU
72W
RAM
16GB DDR4 2666MHz (Samsung/Geil)
Video card
GTX1050 4GB DDR5
Case
HP Omen
Mouse
Genesis
Monitor
15.6" IPS
OS
Windows 10
30656459_10155514448286868_6198944697956696064_n.jpg
Прво немаше спас од Фејсбук, сега нема спас од фотографи.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Значи сами си ги оставеме информациите на ФБ, Гугл, Инстаграм итн никој не ни ставил нож да објавиме присатност на некој настан или да споделиме фотографија со ГПС координати. Затоа не кукајте многу многу...или искличете се се, фрллите тоа смарт телефони, земете си Нокиа цигла и терајте си работа.

Додека живеевме во глупо време...ако сакам да бидам со некоја опајдура за една вечер, не ја шетав по јавни места...него по периферија, шума, нива итн. Ке завршиме работа и чао...никој не видел никој не чул. А денес мора сите да знаат дека си бил во Орашач (на пример), а таму немам нива ниту викендица...е па сега види зошто сум бил таму.

Никој не ни е крив, сами се си кажуваме.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.582
3.225
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM