Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Даноци на пари од Онлајн сметки...Вистини и Митови

Статус
Затворена за нови мислења.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.844
5.545
Хихихи... Патем Епл зошто користи офшор компании? И ХП, и сите...

Ова нема врска со темата. Тоа се корпиративни даноци, овде збориме за персонален. Оди прашај дали случајно директорот на Епл случајно неплаќа данок :)

не не грешка, од такви како тебе е до тука дојдено...
Од кои како мене ? Од плаќачи ? :eek:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.844
5.545
Ај да се повторам:

И како некој да плати данок, кога ни тие што се задолжени за наплата на истиот, не знаат што треба да прават...

Тие дали знаат или незнаат е нивни проблем, но тоа сигурно па нас не не ослободува од обврската за пријавување и плаќање на данокот.

Баш затоа и јас препрашав... затоа што истото ми се случи ко тебе...сите викаат не знаеме...

goranski

hello world
20 март 2013
305
143
Тие дали знаат или незнаат е нивни проблем, но тоа сигурно па нас не не ослободува од обврската за пријавување и плаќање на данокот.

не ми се сметките во македонија, што оваа држава ми ми овозможила? ништо освен интернет пристап што е човеково право во денешно време.

Нити имам дуќан во македонија нити фискална каса... Кај и да планирам и сите трансакциски сметки да ги затворам. Нека си ги среди државата проблемите со вистинските криминалци кои затајуваат данок, со нив си има проблем.. За нас има време да плаќаме данок.

Professor

hello world
2 јануари 2013
67
49

Па како да пријавам данок, кога не знаат како да ми го заведат приходот, на која основа...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.844
5.545
не ми се сметките во македонија, што оваа држава ми ми овозможила? ништо освен интернет пристап што е човеково право во денешно време.

Нити имам дуќан во македонија нити фискална каса... Кај и да планирам и сите трансакциски сметки да ги затворам. Нека си ги среди државата проблемите со вистинските криминалци кои затајуваат данок, со нив си има проблем.. За нас има време да плаќаме данок.
Значи ова твоево е став, мислење, револт… Но секако не правило и не е одговор на прашањето на темава.

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
2 нарачки од алиекспрес пред некој месец не стигнаа и ми вратија некои 50тина долари вкупно, па дали треба да ги внесам и тие при пријавување данок?

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.521
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
2 нарачки од алиекспрес пред некој месец не стигнаа и ми вратија некои 50тина долари вкупно, па дали треба да ги внесам и тие при пријавување данок?

Тоа не ти е остварен приход/заработувачка... Тоа се твои пари кои ти се вратени.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.844
5.545
Па како да пријавам данок, кога не знаат како да ми го заведат приходот, на која основа...
Како ти самиот ќе го наведеш во даночната пријава, така ќе ти го заведат. Нематука голема филозофија.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Нека си ги среди државата проблемите со вистинските криминалци кои затајуваат данок, со нив си има проблем.. За нас има време да плаќаме данок.

Има и луѓе кои дилаат дрога и оружје, ама никој не ги фаќа, или несака. Да почнеме и ние ако не?

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.239
5.559
Скопје
Нека си ги среди државата проблемите со вистинските криминалци кои затајуваат данок, со нив си има проблем.. За нас има време да плаќаме данок.

Погрешно размислуваш и погрешно пропагираш. Не гледај криминалци или некакви моќници, генерално тука сме обична раја и за нас важат закони и казни.

Не ретко сум слушал случаеви со ставови слични како твојот „Кој ги ебе, не плаќам, скапаница ни е државата“, а кога ќе ги репнат се жалат и кукаат по секакви медиуми.

Имаме релативно низок данок од 10%, платете си и бидете си мирни без да се секирате дали некој ќе ви тропне на врата.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

goranski

hello world
20 март 2013
305
143
Погрешно размислуваш и погрешно пропагираш. Не гледај криминалци или некакви моќници, генерално тука сме обична раја и за нас важат закони и казни.

Не ретко сум слушал случаеви со ставови слични како твојот „Кој ги ебе, не плаќам, скапаница ни е државата“, а кога ќе ги репнат се жалат и кукаат по секакви медиуми.

Имаме релативно низок данок од 10%, платете си и бидете си мирни без да се секирате дали некој ќе ви тропне на врата.

за мене ич да не ви е гајле... плаќајте си и уживајте....

пс. јас не зборам да не се плаќа данок и да не се пријавува, во 2013 на мене лично ми е платен данок од скоро 100к ден. од македонски фирми, културно ке си го пријавам.

За онлајн не планирам и нема да пријавувам. Моментот кога ке ме репнат ке заминам од државава ке се откажам од МК државјанството и тоа е тоа...

goranski

hello world
20 март 2013
305
143
Има и луѓе кои дилаат дрога и оружје, ама никој не ги фаќа, или несака. Да почнеме и ние ако не?

почни ако си ташаклија... кој ти брани! знаеш и самиот не е лесно да си криминалец, напротив, на нив им е најтешко....

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro
Досега ниеднаш немам платено данок. Парите ги пријавувам како позајмица :D а го надминува лимитот и тоа како .. треба малце снаодливост а и онака немам на ум да им плаќам данок.

vladence

hello world
31 мај 2009
275
32
Скопје
Малце е стара темава, ама ај да го споделам моето искуство со УЈП и за какви зафрканции се способни.

Во 2011 направив приход преку одеск од околу 50000 денари и пошто сето идеше преку Скрил и Комерцијална банка решив да пријавам приход. Ок во ред сето тоа. Во 2012 се вработив и вероватно сум заборави да го платам данокот на приход па мојот шеф ми кажа дека му стигнала опомена. Оке сето тоа, велам ќе одам и ќе си платам данок со мои пари прописно. Ја завршив таа работа, проаѓа 2013 стасува 2014. Добивам препорачана пратка од пошта. Си викам некој ме израдува со новогодишна честитка. Идам у пошта кога гледам препорачано писмо од УЈП да го платам данокот што сум го платил во 2012 :D

Експлодирав! Идам у УЈП централа у тие собичките нивни, тој типот проверува данок не сум платил, а имам сметкопотврда од платеното. Иде у друга собичка и проверува со таа бабата, гледаат парите им висат на сметка не префрлени кај што треба.

Си викам овие стварно недугави се! Ми го уништија денот! :(

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro
Малце е стара темава, ама ај да го споделам моето искуство со УЈП и за какви зафрканции се способни.

Во 2011 направив приход преку одеск од околу 50000 денари и пошто сето идеше преку Скрил и Комерцијална банка решив да пријавам приход. Ок во ред сето тоа. Во 2012 се вработив и вероватно сум заборави да го платам данокот на приход па мојот шеф ми кажа дека му стигнала опомена. Оке сето тоа, велам ќе одам и ќе си платам данок со мои пари прописно. Ја завршив таа работа, проаѓа 2013 стасува 2014. Добивам препорачана пратка од пошта. Си викам некој ме израдува со новогодишна честитка. Идам у пошта кога гледам препорачано писмо од УЈП да го платам данокот што сум го платил во 2012 :D

Експлодирав! Идам у УЈП централа у тие собичките нивни, тој типот проверува данок не сум платил, а имам сметкопотврда од платеното. Иде у друга собичка и проверува со таа бабата, гледаат парите им висат на сметка не префрлени кај што треба.

Си викам овие стварно недугави се! Ми го уништија денот! :(

Затоа има старо правило , чувај ги сметките во наредните 10 години затоа што кај нас се е улаво и ретардирано. Мене ми има стигнато од 2004 дека имам издавано чекови па некој долг од 2000 евра да платам. И нормално зимање писмото носење на адвокат, го обжалува тој долг затоа што после 3 год долгот застарува и е неважечки, и од кога го обжаливме, ни пари посакаа ни ништо :)

Luxus

read-only
28 април 2012
10
3
Во 2013 имам над 1к еура исплата од онлајн кладилници, и се на се пејпал скрил се собираат околу 2к. За пајонир сум раат, тие пари ги трошам низ продавници. Стварно се двоумам дали да пријавувам, колкави се казните иначе?

goranski

hello world
20 март 2013
305
143
Во 2013 имам над 1к еура исплата од онлајн кладилници, и се на се пејпал скрил се собираат околу 2к. За пајонир сум раат, тие пари ги трошам низ продавници. Стварно се двоумам дали да пријавувам, колкави се казните иначе?

тебе со закон ти е забрането Online-Betting така да можеш само плус да си наебеш...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.844
5.545
До 500 еур прекршочна казна + 70% од парите како данок. Вака е By the book.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.844
5.545
Ќе си пријавам тогаш нека бегаат 200Е
Како е процедурата, да извадам извод од банка со сите трансакции од 2013 и да доставам до ујп?
Не ти треба извод. Си зимаш даночна пријава ПДД-ГДП си ја пополнуваш и ја предаваш. Толку.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.037
2.075
Скопје, Македонија
тебе со закон ти е забрането Online-Betting така да можеш само плус да си наебеш...
Ќе си пријавам тогаш нека бегаат 200Е
Како е процедурата, да извадам извод од банка со сите трансакции од 2013 и да доставам до ујп?
Пријави и од каде точно ти се парите, нека те казнат со време и за онлајн кладењето ;)

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit
Гледам дека е стара темава, се разгори малце, па и јас да прашам воедно нешто, од бет365 си вадам пари редовно од skrill на картичката од НЛБ, во прашање се 1к евриќи и згора извадени, е сега, според сите закони и прописи јас треба да пријавам данок, добро во ред, а тие како ќе утврдат дали мене парите ми од кладење или па другар од skrill негов акаунт ми има префрлано на мојот акаунт и така цело време парите се вртат да речиме.

Стварно некои работи не ми се јасно дефинирани, а најмногу што ме нервира е на пример, и да не треба данок да платиш ( Се си чист ) да одиш таму да проверат нешто дали треба да платиш дали не треба да платиш, ако му дајш пари не не` викаат, имам нешто и слушнато демек нешто се вадело некој список кој нема платено данок такви ми ти работи, па некој ако ептен не го мрзи нека напиши два-три реда муабет :) Фала

alex-st

hello world
1 декември 2010
155
76
Да не отварам нова тема, гледам дека и овде се развила добра дискусија, па се надевам дека ќе има некој што ќе одговори на моите прашања. Ситуацијата е следнава: јас изработувам софтвер и го продавам на одредена фирма. За тоа, имаме склучено авторски договор. Прашањата се:
1. Колку изнесува вкупниот данок што треба да се плати ?
2. Дали треба во конечната сума да го наведам и данокот и истиот јас треба да го платам или пак фирмата ќе ми исплати сума минусирана за данокот и тие го плаќаат во мое име ?

shooter

lurker
2 март 2010
659
587
Да не отварам нова тема, гледам дека и овде се развила добра дискусија, па се надевам дека ќе има некој што ќе одговори на моите прашања. Ситуацијата е следнава: јас изработувам софтвер и го продавам на одредена фирма. За тоа, имаме склучено авторски договор. Прашањата се:
1. Колку изнесува вкупниот данок што треба да се плати ?
2. Дали треба во конечната сума да го наведам и данокот и истиот јас треба да го платам или пак фирмата ќе ми исплати сума минусирана за данокот и тие го плаќаат во мое име ?

1. Данокот е 11%, треба да направите договор на дело.
2. Тоа зависи како ќе се договорите, битно во договорот треба да наведеш дали сумата што треба да ти ја уплатат е со данок или без. Во првиот случај ти си го плаќаш данокот, во вториот ако е без треба да наведеш и колкава е сумата за данокот. Ти препорачувам кога се договараш да се договориш на вториот начин, односно тие да ти го платат данокот (помалку ќе се малтретираш). На крај на годината ќе ти достават потврда за платен данок што ќе го пријавиш во УЈП.

Статус
Затворена за нови мислења.
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно