Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Даноци на пари од Онлајн сметки...Вистини и Митови

Статус
Затворена за нови мислења.

alex-st

hello world
1 декември 2010
155
76
1. Данокот е 11%, треба да направите договор на дело.

Е ова ме бунеше. Кога прашував во една авторска агенција ми кажаа дека процентот што ти ќе ми го одбијат е 9 (заедно со платен данок и провизија за нив) и кога ги прашав како е тоа можно кога персоналниот данок е 10% ми одговорија дека поради тоа што било авторско дело имало некои даночни олеснувања.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.844
5.545
Ubavo ti kazale od agencijata, samo nemoras da ides preku agencija. Dogovorot mozes direktno so firmata da go napravis. Danokot obavezno go plaka firmata, a ti samo go prijavues. Danokot za komp.programi e 8.11% od netoto.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Дечки, додека не ги добивате парите на транскациона и од правно лице нема на што да плаќате данок.

alex-st

hello world
1 декември 2010
155
76
Ubavo ti kazale od agencijata, samo nemoras da ides preku agencija. Dogovorot mozes direktno so firmata da go napravis. Danokot obavezno go plaka firmata, a ti samo go prijavues. Danokot za komp.programi e 8.11% od netoto.

Има некој законик/правилник/документ каде е наведено ова дека данокот е 8.11% ?

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Има некој законик/правилник/документ каде е наведено ова дека данокот е 8.11% ?

Нема :) Има наведено одредени даночни намалувања за уметнички, авторски, индрустриски и други дела. Овој процент веројатно е рачунат на нето со 25% намалување како други авторски дела.

Ова нешто ново, или...? Нели беше 10%...?

10 ОД сто ... односно 11 НА сто ... зависи дали рачунаш од бруто или на нето. Од бруто е 10, на нето е 11.

alex-st

hello world
1 декември 2010
155
76
Нема :) Има наведено одредени даночни намалувања за уметнички, авторски, индрустриски и други дела. Овој процент веројатно е рачунат на нето со 25% намалување како други авторски дела.

Најверојатно ќе да е ова:

1. Даночни намалувања/ослободувања кај приходи од самостојна дејност

Намалување на даночна основа

• На обврзникот му се намалува даночната основа за извршените вложувања во материјални средства (недвижности, постројки и опрема) и нематеријални средства (компјутерски софтвер и патенти), за проширувања на сопствената дејност, во висина од 30% од извршените вложувања, со тоа што извршеното намалување не може да биде поголемо од 50% од утврдената даночна основа за истиот даночен период.

Превземено од тука (http://www.akademik.mk/document/personalen-danok-danochni-potiknuvana)

Daskalo

read-only
6 декември 2013
3
0
Дечки, спрема ова што го прочитав во форумов и колку што сватив, доколку од скрил префрлам пари на моја сметка во тутунска банка, тие легнуваат на сметка и тие пари треба да ги пријавам и да платам данок.
Сепак не ми е јасно дали треба да ги пријавувам парите што сум ги подигнал преку Western Union?
Пред некој месец преку комерцијална банка подигнав пари преку Western Union, дали да ги пријавувам и нив, пошто колку што знам во western union немаш сметка :)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.844
5.545
Da, bas toa e. Se si e ubavo navedeno i za drugi dejnosti vo Zakonot za personalen danok. Obicno mnogu bez da se zamaraat mnogu i da mu go mislat idat dirkno na 10% danok (11.11% od neto), bez da gi koristat povolnostite vo istiot zakon koi ne za dzabe se tamu.

kirev

senior
31 мај 2010
9.082
7.769
Сите приходи подлежат. И сам треба да ги пријавиш. А дали ќе го направиш тоа...

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
Дечки при пријавување данок каде го пишувате приходот во пријавата?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.844
5.545
Реден број 8. Приходи од привремени … и договор на дело.
Во таа линија.
п.с. ако си со авторски договор онда во поле 10.

jovica3

hello world
23 декември 2010
53
25
Да не е некој случајно запознаен со европските и американските закони за даноциве на пари од онлајн сметки?

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.731
3.406
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Пријави некој данок за 2013? Пополнивте ПДД-ГДП? Денес е последен ден од рокот на пријавување.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Добра тема, иде како важна :)

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.731
3.406
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Да го тргнеме на страна тоа “ќе ја напуштам државата„ кажи ми доколку (не дај боже) ти дојде писмо од УЈП да платиш данок, што би направил баш ме интересира?

Истово прашање важи и за другите. Како би се извадиле ако дојде до овој момент кога ќе бидете прозвани.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Да го тргнеме на страна тоа “ќе ја напуштам државата„ кажи ми доколку (не дај боже) ти дојде писмо од УЈП да платиш данок, што би направил баш ме интересира?

Истово прашање важи и за другите. Како би се извадиле ако дојде до овој момент кога ќе бидете прозвани.

Ке се плати данок + казна, нема друго што :)

alex-st

hello world
1 декември 2010
155
76
Откако ќе се поднесе годишната пријави и еве пример се утврди дека наместо 1000 денари јас сум платил 900 денари данок, што се случува понатаму ?
Дали се добива некакво известување од УЈП дека треба да доплатиш одредена сума до одреден период или како одат тие работи ?

Vampo

hello world
24 октомври 2010
366
257
Од УЈП ќе ти стигне писмо (најчесто при крај на годината 2014 или почеток на 2015) и ќе ти кажат колку треба да доплатиш. Ако ти текнува имаше една фрка со по денар, два, пет што должат луѓето према УЈП. Тоа е заради пресметките, заокружување нули итн. Не е ништо страшно.

goranski

hello world
20 март 2013
305
143

Прво нема каде да ми стигне писмо, дома сум им забранил да примаат писма адресирани на мое име а и поштарот знае дека не живеам на таа адреса па и он самиот не ги носи.

Имам и адвокати ако дојде тесно ке се тужиме.

Нареднава година ако направам еден милион долари еве ви ветувам на сите, ке пријавам данок !

Статус
Затворена за нови мислења.
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно