Јас не можев да најдам никакво официјално известување за ова. Има само некаква си најава на канал 5 што идела дека ќе се ослободат од царина пратки до 160 евра вредност. Иначе ваква мерка беше најавувана уште пред една година, ама ништо не искочи од тоа. Супер би било ако се оствариСеуште не, проверив, ама ќе објават кај и да е во месецов. Информацијата ми е од пријател во царина, па се надевам дека држи вода![]()
Може да не се плаќа царина ама мора да се даночи. Ќе го здробат македонското производство во тој случај. Како и да е убава информацијаНароде од 01.01.2015 пратка по пошта до 200 eur не се царини ниту се даночи. Значи може да нарачувате до 200 евра прати со се шипинг епа навали народе.
јас никогаш не сум му потпишал на шпедитерот, сами се потпишуваат
Да тоа и го направив и поднесов жалба. Ке видиме како се одвиваат работите. И на двете страни им се заканив дека ке ги има јавно на вести доколку не си го решат проблемот...Слободно отиди кај шпедитерот, и објасни му ја ситуацијата, и кажи му да ти ги подмири трошоците за казната, зошто во спротивно ќе го дадеш на суд, и ќе побараш вештачење на потписот, што треба да е твој, а всушност не е, и ќе ги тужиш за фалсификување, измама, итн.
Али ако нејќат - не иди на суд, не троши време и пари за џабе...Да тоа и го направив и поднесов жалба. Ке видиме како се одвиваат работите. И на двете страни им се заканив дека ке ги има јавно на вести доколку не си го решат проблемот...
контактирај го продавачот и кажи му да напише во фактурата дека телефонот кошта 30-40еур а ти плати си му 300. Или воопшто да не става фактура, па кога ке стигне пратката ке си направиш фактура и ке ја однесеш. Со години го практикувам ова, ако некој ти рече дека телефонот кошта многу повеќе од сумата наведена, кажи дека е со дефект или дека си го начекал на промоција.Здраво, ме интересира за смартфон по цена од 300 евра на е-bay со бесплатна достава колку ќе ме изгори државата на царина, ддв, да знам колку вкупно би ме коштал ако го купам. Фала
130usdZdravo si poracav IPHONE 5S 680$ platen shipping [GIFT CARD PAYMENT] od Amazon, kolku bi mi zele carina ili ddv vo Makedonija?
Zdravo si poracav IPHONE 5S 680$ platen shipping [GIFT CARD PAYMENT] od Amazon, kolku bi mi zele carina ili ddv vo Makedonija?
И ќе ти излезе 42000 денари сосе царина, ако воопшто ти стигне, ако не го лапнат во пошта. Во меѓувреме, по скопските мобилари имаш iPhone 6 за истите пари.
680$ mi bea zaraboteni na net, taka da jas ne gi plativ.
А што му е логиката? Можеби човекот немал начин да ги повлече парите и одбрал да си купи нешо. Нема ништо лошо тука.Логикава ти е...
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON Q1 ULTRA 8K ALUMINIUM HS RGB LED 75% Silk POM BROWN switch,Multi-Device (Wired,2.4Ghz,BT), BLACK, Q1U-M3
15.770,00 ден
Бесплатна достава
EXTRALINK CHAIR SWIVEL OFFICE, PINK
2.180,00 ден
Бесплатна достава
SSD 2,5" 1TB VERBATIM Vi550 S3 49353
6.970,00 ден
Бесплатна достава
CE SMART DESKTOP AIR CIRCULATION FAN XIAOMI, White, BPLDS10DM
6.120,00 ден
Бесплатна достава
CABLES NET PATCH FTP CAT5e 10m Gray Secomp, 21.99.0110-40