Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.289
2.715
За да не гасни, триото компресор, надворешен вентилатор, внатрешен вентилатор треба да бидат „инвертери“
Сакам да кажам дека, генерално, надворешниот вентилатор кај кинезите работи со три фиксни брзини па тука и да сакаш да ставиш логика нема да функционира затоа што оваа нема да може да контролира фино како да речеме јапонските.
Ене имаш пример погоре со Daikin, потоа Mitsubishi LN35 од @zlatko_ti412 , Mitsubishi FH35 од mdeni, јас со FH50 итн.

Златко со графикони и со Home Assistant, јас исто така не можеме да им докажеме на овие никако. Ти вели „вие сте препотентни“, „вие потценувате секој што има кинеска клима“, „снобови“ итн.

Згора на се треба да се знае климата колку е способна да спушти на снага при топло време. Не може сама против себе да оди ако има COP 9 на +7 и не може да спушти под 600W (значи 5,4 kW).
Конкретно во овој случај постојано треба да има наплив на ладен воздух кој ќе ја држи на зададената температура (внатрешната нема да постигнува над зададеното)

Многу варијабли има тука. Наведеното + собата + надворешна температура + логика..

и сега ти мене ќе ме убедуваш дека мојата гаси само пошто е кинеска, иако јас ниту еднаш не сум забележал да се изгаси? Вие живеете у некоја друга реалност по муабетиве каде што вие си ги генерирате фактите според еуровент и слично, не за чудо ве банирале од кајгана.

Goran333

hello world
19 август 2022
106
117
Можда лошо модулира.
Не модулира лошо него така работи.
Плус сензорот за температура во просторијата се наоѓа во внатрешната каде што температурата е повисока.

Нели си видел како некои ги преправаат го вадат тој сензор да виси испод внатрешната као наводно ќе ја отчитува температурата на просторијата подобро и нема да исклучува.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.291
и сега ти мене ќе ме убедуваш дека мојата гаси само пошто е кинеска, иако јас ниту еднаш не сум забележал да се изгаси? Вие живеете у некоја друга реалност по муабетиве каде што вие си ги генерирате фактите според еуровент и слично, не за чудо ве банирале од кајгана.
Не, ама ти си имаш мувата на капата и непотребно се комплексираш.

Ама барем не ја промовирај тезата дека "џабе купувате јапонски" пошто многу ми е дежаву со Кајгана дискусиите.
И тие така. Па после моравме да ги посрамиме со факти.
Ама опериран човек со образ ѓон, не се срами.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.289
2.715
Не, ама ти си имаш мувата на капата и непотребно се комплексираш.

Ама барем не ја промовирај тезата дека "џабе купувате јапонски" пошто многу ми е дежаву со Кајгана дискусиите.
И тие така. Па после моравме да ги посрамиме со факти.
Ама опериран човек со образ ѓон, не се срами.

јас го пишав тоа на шала, нит сум продавач ни пак агитатор некаков. Само споделувам искуство со мојата клима и вие ме правите слеп пред свои очи.

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.102
Скопје
Јас само се чудам како можеш да седиш на 26 степени. Разбирам дека е субјективна работа, ама реално повеќе од 22 23 степени е преголема температура за живеење.

Од кинески јас имам Вивакс (демек Хрватска ама негде сретнав дека е кинеска) , и другар има Гри, кои на ова пролетно време од 10 степени си работат одлично, ама на права зима чисто се сомневам дека би биле соодветна замена за парно греење.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Јас само се чудам како можеш да седиш на 26 степени. Разбирам дека е субјективна работа, ама реално повеќе од 22 23 степени е преголема температура за живеење.

Од кинески јас имам Вивакс (демек Хрватска ама негде сретнав дека е кинеска) , и другар има Гри, кои на ова пролетно време од 10 степени си работат одлично, ама на права зима чисто се сомневам дека би биле соодветна замена за парно греење.
Мислам тоа 27 е кај климата мерено, некаде горе. Инаку кај мене периодов од 3-4 недели е на 24, и се трпи. Околу 23,4 е кај што се седи. Не знам како би изгледало 27 во една соба, поготово зимно време. Покрај тоа што ќе е неподносливо топли, и влажноста ќе е неверојатно мала. Мене и на 24 навлажнувачот ми испумпува по 2-3л вода во просторот.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.289
2.715
Така е брату важно да ти е тебе убаво! Позз

па тоа е најбитно, гледам многу увредени испаднаа што јас ги имам истите придобивки со клима од 30к за нешто што они искеширале илјада евра и више за Мицубиши, и пази седат на 22 степени за да им троши 100 денари на ден. А мојава не троши ни 50 и работи на повисока температура.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.289
2.715
Ова е тоа што на овој форум не може никој да го разбере!

Хајсенс магија брат. Иначе можда и ѕидови добри. Имам од оние ѕидови старите што се, не овие шупливи цигли што ги користат последниве 15тина години. Исто така и релативно мала површина 17 квадрати, 20 преку сила. Климава е праена за 40 квадрати. Доколку се работи за поголема површина, нормално дека ќе троши повеќе. И не ме замарајте со глупости веќе, немам намера до утре да се објаснувам.

Последна промена:

dashbog

lurker
24 јуни 2008
573
815
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Хајсенс магија брат. Иначе можда и ѕидови добри. Имам од оние ѕидови старите што се, не овие шупливи цигли што ги користат последниве 15тина години. Исто така и релативно мала површина 17 квадрати, 20 преку сила. Климава е праена за 40 квадрати. Доколку се работи за поголема површина, нормално дека ќе троши повеќе. И не ме замарајте со глупости веќе, немам намера до утре да се објаснувам.
Оваа твојава клима да ја намалиш на 23-24 како што е предимензионирана со сигурност ќе работи како он/оф.
За таа квадратура да се грееш со 1kw /h не би рекол дека е економично.
Јас имам vivax 09aeri+ во 20тина квадрати и модулира со 300w на час.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
еве ти статистика за месецов па процени сам
Скоро 100kw за 10 дена.... што иди нешо као 10kw дневно на +10С надворешна....

ниту еднаш не угаснала, дува од 7 сабајле до 9 навечер без престан.
Океј, ова ни дава до знаење дека ја користиш као греалица...
И од тие 10kw дневно.... 9 ти се на скапа струја.

Иначе можда и ѕидови добри. Имам од оние ѕидови старите што се, не овие шупливи цигли што ги користат последниве 15тина години. Исто така и релативно мала површина 17 квадрати, 20 преку сила. Климава е праена за 40 квадрати.
Тоа дебелите ѕидови кога ќе изладат ке треба баш добро да се стегне мазгата!

моделот е Hisense Energy SE 3.5 kW.
Сепак изгледа е добро е што имаш појак модел во малечка соба.... иначе бачко тешко 28 кога ќе стегне надвор :D

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Абе не му попуштај. Какви 10 дена, какви 10кв. 100часа = 100КВ, за нецели 8 дена. 14 часа на ден, 2 на евтина, 12 на скапа. Само нека продолжи така, ќе се смееме ко ќе начука киловати во 2-3 блок.
Простете му, ама нема појма што прави, ни што збори, исто како и на други теми. Цело време со главата во ѕид, и најпаметен е тој и ги заебал сите, и држава, и систем и клети Јапанци

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

roliver

hello world
7 јануари 2018
104
50
Ако може мала помош, како се влегува во АР мод на Vivax 3.5 AUJI заради местење на вифи модулот на мобилен?

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Ако може мала помош, како се влегува во АР мод на Vivax 3.5 AUJI заради местење на вифи модулот на мобилен?

Стисни 8 пати на дугмето CLEAN или HEALTH и ќе се појави AP на внатрешната единица

Vivax-klima-inverter-ACP-CH-AUJI-R32-komplet.jpeg

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Мене и на 24 навлажнувачот ми испумпува по 2-3л вода во просторот.
Што модел на навлажнувач користиш, и во колкав простор?
Сакам да земам нешто поквалитетно.... нешо вакво пример.... ама немам видено кај нас.

Зедов прочистувач на воздух што се буни ако го користам ултрсоничниов кој го имам....

Последна промена:

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Што модел на навлажнувач користиш, и во колкав простор?
Сакам да земам нешто поквалитетно.... нешо вакво пример.... ама немам видено кај нас.

Зедов прочистувач на воздух што се буни ако го користам ултрсоничниов кој го имам....
Jas go koristam ovoj
Humidifiers - HU5230U0
odlicno me sluzi,samo kaj mene vlaznosta opaga samo nanadvoresna temperatura pod 0 pod 40% pa se do 30% relativna vlaznost, pretezno samo togas raboti so pola kapacitet .So rezervar od 5,5 litri vo 40m2 se prazni za 2 dena ja odrzuva uspesno na 50%,a mozi i poveke no mene mi e dovolno 50%
Veke 4-ta sezona go koristam.
Kupen okolu 5000,00 denari od Tehnometal ili Neptun ne se sekavam od kade.
Sega za sega ovaa gorejna sezona do denes uste go nemam vkluceno.
Momentalno rel.vlaznost doma 47% i temperatura 24c.
Nadvor 4 do 5 ctepeni.

Последна промена:

Goran333

hello world
19 август 2022
106
117
100часа = 100КВ, за нецели 8 дена. 14 часа на ден, 2 на евтина, 12 на скапа. Само нека продолжи така, ќе се смееме ко ќе начука киловати во 2-3 блок.
И викаш климата му троши 1kW на час постојано ради тоа што сака 27° да му биди дома?
Ја користи 14 часа секој ден навечер ја исклучува.
И така 12 часа на скапа тарифа а 2 часа на ефтина, од 13:00 до 15:00

И како иди математиката?
Ете ако цело време троши 1kW/h
2×30=60h
60kW/h×1.8 денари= 108 денари ефтина тарифа

12×30=360h
210kW/h×4.23 денари= 888 денари 1 блок
150kW/h×5.33 денари= 800 денари 2 блок

Вкупно зе еден месец 1796 денари само климата.

И му остануваат уште 630-150= 480kW/h од втор блок, после тоа оди на трет кај што цената е 7.1 денари

Пренос и дистрибуција
420kW/h× 2.3= 966 денари

Пристап до мрежа 200 денари

Значи 2962 денари +18%ддв
= 3495
И комунална такса 184 денари
3680 денари...
Наздравје бричење

членови онлајн
мислења
теми
членови