Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
̶п̶а̶ ̶м̶о̶ј̶а̶в̶а̶ ̶н̶а̶ ̶2̶6̶ ̶м̶н̶о̶г̶у̶ ̶п̶о̶м̶а̶л̶ц̶е̶ ̶т̶р̶о̶ш̶и̶ ̶о̶д̶ ̶о̶н̶а̶а̶ ̶М̶и̶ц̶у̶ ̶н̶а̶ ̶Ш̶а̶р̶л̶о̶в̶с̶к̶и̶ ̶ш̶т̶о̶ ̶м̶у̶ ̶р̶а̶б̶о̶т̶и̶ ̶н̶а̶ ̶2̶4̶ ̶с̶т̶е̶п̶е̶н̶и̶.̶ ̶С̶п̶о̶р̶е̶д̶и̶ ̶м̶о̶и̶т̶е̶ ̶г̶и̶ ̶н̶е̶г̶о̶в̶и̶т̶е̶ ̶б̶р̶о̶ј̶к̶и̶ ̶с̶о̶ ̶3̶0̶0̶ ̶в̶а̶т̶и̶ ̶н̶а̶ ̶с̶а̶а̶т̶,̶ ̶п̶о̶г̶о̶т̶о̶в̶о̶ ̶а̶к̶о̶ ̶м̶у̶ ̶р̶а̶б̶о̶т̶и̶ ̶2̶4̶/̶7̶ ̶т̶о̶а̶ ̶е̶ ̶б̶а̶т̶о̶ ̶д̶е̶р̶е̶њ̶е̶.̶

па мојава на 26 троши многу малце, колку треба да троши? 1 киловат на ден?
Немаш никакви релевантни тестови, цело време на памет си дробиш "факти".
Најди си еуровент сертификат на Хајсенсот и спореди со било кој јапонец, оти сите јапонци си имаат еуровент, не пумпаат цифри од нивниот маркетинг тим.
Ако најдеш еуровент на Хајсенсот.. that is.

Некој во некоја европска агенција за сертификати на клими истестирал колку троши клима на -7Ц. Тоа е релевантен тест.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Во простор од 30м2 беше Вивакс каде сега е Хајсенс.
Сега Вивакс е ставен во 16м2

Нема изолација, само пвц. Куќа на прв спрат на југ.

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Vivax AEMI 3.5кв како основен модел е одличен за квадратура до 20м2

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.288
2.715
Немаш никакви релевантни тестови, цело време на памет си дробиш "факти".
Најди си еуровент сертификат на Хајсенсот и спореди со било кој јапонец, оти сите јапонци си имаат еуровент, не пумпаат цифри од нивниот маркетинг тим.
Ако најдеш еуровент на Хајсенсот.. that is.

Некој во некоја европска агенција за сертификати на клими истестирал колку троши клима на -7Ц. Тоа е релевантен тест.

брат, јас ја искусувам климата моментално и споделувам мислење. Давам аргументи со тоа што имам ете скриншот од апликацијата. И вие барате еуровент, тука завршува секоја дискусија со вас, со еуровентот. Toa ви е единствен аргумент со кој се вадите.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
Не ја разбираш тематиката брат. Очигледно само јас останав да завршам со тебе, гледам другите те игнорираат.
Без еуровент џабе ти е дробење. Поздрав.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Давам аргументи со тоа што имам ете скриншот од апликацијата.

со еуровентот. Toa ви е единствен аргумент со кој се вадите.

Скриншот версус Еуровент.
Ајде добро. Нека не е Еуровент.
Даваш ветување дека ќе ја држиш наместена на 26 степени кога ќе паднат температурите на - 7?

Пошто на +7 и најшугавата клима има COP 10.

Туку малку ми е чудна одлуката да се држи на 26 степени. Мислам дека на 25 ти работи on-off.

Нормално дека ќе си местиш тебе како што ти одговара ама ова е форум за "техники", не е за рекла казала.
Дали дроби јапонци и како ќе видиме на минус 5 и подолу.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.288
2.715
Скриншот версус Еуровент.
Ајде добро. Нека не е Еуровент.
Даваш ветување дека ќе ја држиш наместена на 26 степени кога ќе паднат температурите на - 7?

Пошто на +7 и најшугавата клима има COP 10.

Туку малку ми е чудна одлуката да се држи на 26 степени. Мислам дека на 25 ти работи on-off.

Нормално дека ќе си местиш тебе како што ти одговара ама ова е форум за "техники", не е за рекла казала.
Дали дроби јапонци и како ќе видиме на минус 5 и подолу.

каков он-оф друже. Инвертер е ова, најсовремен, со Хајсенс компресор, Хајсенс електроника и све остало. Еве за ноември сметката ми дојде, 3300 денари. Обично ми иде 1800 денари до 2200. Фактички климава ми потрошила само 1200 денари за цел ноември, преку сила нека биде 1600. Дури мислам дека апликацијава е неточна и јавува превише.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
не те разбирам што сакаш да кажеш? Ја чувам зошто сакам да ми е бања дома. Да се осеќам комфорно.
Сакам да кажам дека дробачот на јапонци не знае да модулира па ти гасне и мораш да ја држиш високо па да биде нешто

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.288
2.715
Сакам да кажам дека дробачот на јапонци не знае да модулира па ти гасне и мораш да ја држиш високо па да биде нешто

ниту еднаш не угаснала, дува од 7 сабајле до 9 навечер без престан.

Вие муабетов го терате низ некои предрасуди само, без објективност некако. Као кинеско ѓубре е тоа не чини. Али како викаат one man's trash is another man's treasure. Ако ова е ѓубре, јас сум презадоволен. Дури и да ми се дуплира потрошњава за наредниве поладни периоди, пак многу поефтино од дрва ми е.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.288
2.715
Намести ја на 25 и јави дали не гасни.

Од кинески клими поштовам само Haier и Midea

на сите температури сум тестирал, кога беше потопло ја држев на 24-25, сега 26 ми е таман, дури и 28 работела како мазга неколку пати. Ниту еднаш не угаснала, ни пак праела дефрости и слично.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
на сите температури сум тестирал, кога беше потопло ја држев на 24-25, сега 26 ми е таман. Ниту еднаш не угаснала, ни пак праела дефрости и слично.
Ќе биде тоа да е единствената клима на светот што работи така или нешто не чини или е ова некое светско чудо.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.288
2.715
Ќе биде тоа да е единствената клима на светот што работи така или нешто не чини или е ова некое светско чудо.

тоа е Хајсенс другар, висока технологија, класа А+++

Aowek

user
14 април 2012
1.216
1.171
на сите температури сум тестирал, кога беше потопло ја држев на 24-25, сега 26 ми е таман, дури и 28 работела како мазга неколку пати. Ниту еднаш не угаснала, ни пак праела дефрости и слично.
Со вакво тврдење верувам дека сите фирми кои работат со HVAC(Daikin/Mitsu/Haiер/Panasonic и остали) би ти ја откупиле климата за детални анализи и би им наплатил дебело за тоа.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.288
2.715
Со вакво тврдење верувам дека сите фирми кои работат со HVAC(Daikin/Mitsu/Haiер/Panasonic и остали) би ти ја откупиле климата за детални анализи и би им наплатил дебело за тоа.

па нека ја купат, моделот е Hisense Energy SE 3.5 kW. Мислам дека вие сте највеќе од овде заглавени у камено доба со клими постари од 5 години, па не сте ги искусиле придобивките од најновите технологии. Еден член скоро зема Hisense Energy Pro+, па ако не го мрзи може да даде мислење и сподели искуство. Јас што имав кажав на темава за сега.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
тоа е Хајсенс другар, висока технологија, класа А+++
Комедија си, или тролаш или стварно појма немаш како работат клими ни од прилика.
Наместена а 26, внатре 27, и она не гасела. Или ти или таа не е нешто во ред.
Второ за 9 дена ти си ја работел само 100часа значи ни пола време, и пак на целиот конфор и дури надмината температура ти трои околу 1кв просек. Да ја фрлиш, и тоа одма.

Goran333

hello world
19 август 2022
106
117
ова е форум за "техники", не е за рекла казала.
Нели форумот служи да се сподели практично искуство како одредена клима работи во реални услови?
Јас мислам дечкото @Ron26 тоа го прави. Е сега можда се фали малку хехе.
А и многу си зиморлив другар.
Мислењето е автоматски споено:

Наместена а 26, внатре 27, и она не гасела. Или ти или таа не е нешто во ред.
Незнам зошто тоа те чуди. Секоја клима надмашува за 1, 1.5 степени од тоа што е подесена. Тоа е така за да може да модулира, во спротивно ќе се изгаси кога ќе достигне 26.
Ако внатрешната температура се зголеми за 2°С повеќе од она што е подесено тогаш се исклучува.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Нели форумот служи да се сподели практично искуство како одредена клима работи во реални услови?
Јас мислам дечкото @Ron26 тоа го прави. Е сега можда се фали малку хехе.
А и многу си зиморлив другар.
Мислењето е автоматски споено:

Незнам зошто тоа те чуди. Секоја клима надмашува за 1, 1.5 степени од тоа што е подесена. Тоа е така за да може да модулира, во спротивно ќе се изгаси кога ќе достигне 26.
Ако внатрешната температура се зголеми за 2°С повеќе од она што е подесено тогаш се исклучува.
Аха, ај важи, модулирала.

Goran333

hello world
19 август 2022
106
117
Аха, ај важи, модулирала.

Мојата Перфера нордик работи на тој принцип.
Гледам новата Перфера нордик надмашува до 4.5 степени по фабрички подесувања.
1731410185331.png
Значи ако подесиме 20°С на дајлинско тогаш target temperature e +2.5°С односно 22.5°С
А климата пак ќе изгасни на дополнителни +2°С односно 24.5°С

И објаснува како тоа да го промениш.
Ако се избере опција 0 тогаш доколку климата е подесена на 20°С ќе гаси кога ќе достигне 22.5°С
Значи нема шанси да не надмашува.

Goran333

hello world
19 август 2022
106
117
А зошто да гаси, нели треба да модулира за да не гаси!?
Кога ти ја вклучуваш климата и бараш пример 20°С ауто фан, тогаш таа ќе работи на максимум додека ги постигне тие 20 степени што ги бараш.
Кога ќе ги достигне тогаш ќе намали односно ќе почне да модулира и ќе надмаши за 1 до 1.5 степен.
Значи додека модулира температурата во просторијата ќе биде повисока од бараните 20
Можда ќе биде 20.5 можда 21 можда 21.5 но ако дојде до 22 тогаш ќе изгасни.
Модулација се дешава тек откако ќе се постигне бараната температура а до тогаш климата работи на максимум за што побрзо да ја постигне таа температура

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
А зошто да гаси, нели треба да модулира за да не гаси!?
За да не гасни, триото компресор, надворешен вентилатор, внатрешен вентилатор треба да бидат „инвертери“
Сакам да кажам дека, генерално, надворешниот вентилатор кај кинезите работи со три фиксни брзини па тука и да сакаш да ставиш логика нема да функционира затоа што оваа нема да може да контролира фино како да речеме јапонските.
Ене имаш пример погоре со Daikin, потоа Mitsubishi LN35 од @zlatko_ti412 , Mitsubishi FH35 од mdeni, јас со FH50 итн.

Златко со графикони и со Home Assistant, јас исто така не можеме да им докажеме на овие никако. Ти вели „вие сте препотентни“, „вие потценувате секој што има кинеска клима“, „снобови“ итн.

Згора на се треба да се знае климата колку е способна да спушти на снага при топло време. Не може сама против себе да оди ако има COP 9 на +7 и не може да спушти под 600W (значи 5,4 kW).
Конкретно во овој случај постојано треба да има наплив на ладен воздух кој ќе ја држи на зададената температура (внатрешната нема да постигнува над зададеното)

Многу варијабли има тука. Наведеното + собата + надворешна температура + логика..

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно