Се надевам ќе ја смениш одлуката, апсолутно немам ништо против тебе. Твоето присуство, искуство и мислење допринесува кон темата. Конкретното мислење беше напишано од причина што спласна „расправата“, а ти повторно се наврати на истата. Конечно, јас немам проблем лично со тоа, но сметам дека можеме поцивилизирано да ја водиме дискусијата.@Necromancer Непријатно се изненадив што твојата критика кон мене ја поддржија со лајкови дури 11 луѓе. Ајде ги сфаќам оние тројцана „увреѓени“, ама останатите?! Гледам дека моите совети и објаснувања (па и однос) не се добредојдени овде, па затоа да ве ослободам од маките:
Го молам администраторот да ме избрише од членувањето во овој форум.
Кое правило е прекршено за да ми биде избришано мислењето? Тоа дали сум добил поддршка или не, не е до мене.Јас неможев да се изначудам тој пост ( кој со ништо не беше поврзан со темата и беше на тема „не би било лошо да намалиш со надмени постови„ и „не знаеш од другата страна кој е„ и не го избришаа - туку напротив доби подршка ?![]()
Целата расправа ја проследив и збор не додадов - освен два графикони со измерени фреквентни карактеристики ( не заради да ја загреам или оладам расправијата туку за да придонесам нешто ). Зборовите што не беа во врска со темата а ги разменија членовите , само ги прелетав - нечие препукување воопшто не ме интересира.Се надевам ќе ја смениш одлуката, апсолутно немам ништо против тебе. Твоето присуство, искуство и мислење допринесува кон темата. Конкретното мислење беше напишано од причина што спласна „расправата“, а ти повторно се наврати на истата. Конечно, јас немам проблем лично со тоа, но сметам дека можеме поцивилизирано да ја водиме дискусијата.
Кое правило е прекршено за да ми биде избришано мислењето? Тоа дали сум добил поддршка или не, не е до мене.
The battle of the egos. Здробивте офтопик, може сега да се навратиме на аудио. Хис, шум, брум има ли од вуферот? Може да се спие во собата, или главата тапан после 3 саати седење?
Еве ко за теба баш вчера ми се појави реклама од Артист дека добиле од новава серијаОдлично е сега за сега. Вуферот е врзан со пресонусот со балансирани кабли и е врзан преку РЦА на компјутер.
Шум од вуферот нема никаков, има минимален шум на пресонусот ама незначителен, за разлика од тој на Меки-то.
Контрола на звук се врши преку нобот што доаѓа со вуферот - врзано нобче како оние на лоџитек до вуфер, кое може да се извади било кога, и на него се контролира целокупниот звук (вуфер + монитори) како и само јачината на вуферот, што одлично се вклопува во мојот сетап.
Следно ми е да земам интерфејс со балансирани излези![]()
За пола од парите на Revelator io44 го има AudioBox GO, кој сосема ќе му биде доволен.Еве ко за теба баш вчера ми се појави реклама од Артист дека добиле од новава серија
letshuoer.net
Еве пар сличиња како дојде. Вуферот е малце габаритен ама имам доста место за нозете, па и на него сега можам да се наслонам. Сликнав и тоа нобчето.
Погледнете го атачментот 121962Погледнете го атачментот 121961
Погледнете го атачментот 121960Погледнете го атачментот 121959
Каблите се самоделски пошто не можев да најдам кратки.
Зеленото на вуферот го замаскирав со црна изолир трака.
Мислам дека на интернет со брзо гуглање можеш да најдеш точни димензии за тоа што ти треба и да си бидеш 100% сигурен.Можеш ли една слика само од мониторот и мониторите со х1 зум или некако да се долови реалната големина на мониторите, ме интересира за споредба колку простор фаќаат на маса.
Веројатно,. Ама може и мислење само да се сподели, 5ки дали се премногу за на ПЦ? Дали делуваше како ептен да преовладуваат во видик?Мислам дека на интернет со брзо гуглање можеш да најдеш точни димензии за тоа што ти треба и да си бидеш 100% сигурен.
Хмм, мислам дека е премногу за на пц. Изгледа сепак најдобрата опција ја одбра ти иако е малце поскапа. Грее вуферот?Повели
Погледнете го атачментот 122052
Погледнете го атачментот 122053Мониторот е 27" Извини, неам со 1х зум од мекито.
Ама дефинитивно го полнат бирото.
Хмм, мислам дека е премногу за на пц. Изгледа сепак најдобрата опција ја одбра ти иако е малце поскапа. Грее вуферот?
Подобар тјунинг имаат Тајмлес, али па да се уштеди добар е и твојов избор.![]()
Chinese New Year Super Deal
Chinese New Year is surely the most exciting moment for celebrating. People will rush home to reunite with their families no matter where they are. This kind of warmth and happiness is the best reward for people's hard work throughout the year. LETSHUOER will celebrate this festival the craziest...letshuoer.net
Кинезиве имаат попуст. Ги нарачав моите први планари S12 Pro. Има уште 10% попуст со претплата на newsletter која може и веднаш да ја прекинете.
Сакав да ги земам 7hz Timeless ама овие ми гледаат подобра зделка за парите.
Се извинувам малку надвор од темата, но што тастатура е тоа?Повели
Погледнете го атачментот 122052
Погледнете го атачментот 122053Мониторот е 27" Извини, неам со 1х зум од мекито.
Ама дефинитивно го полнат бирото.
Се извинувам малку надвор од темата, но што тастатура е тоа?
Јас пак слушам на правени кутии пред 24 години со компоненти од француски Focal а кои се вградуваа во средната класа на JM LAB и кои имаат отстапување од само 2дб низ целиот спектар и ако човек има истренирано уво се приметува разлика во звукот доколку отстапувањето е поголемо од 3дб на одредени нумери.Па не ме сфаќаш што зборам, ги дадов примерите само да кажам дека сум човек што работи и слуша музика 95% на мониторки - и ете ги карактеристиките, и двата се доста неутрални звучки - иако сосем различни, итд. Ја мислам дека нема врска дали звучникот има +/-3db или 6db, ако е квалитетен звучник и има маркет за луѓе коишто им се допаѓа тоа - тогаш кој е Владимир да пушта некои научни трудови тука, да објаснуе дека мора неутрален звучникот да биде, за да биде добар?
Мислењето е автоматски споено:
И ја на тие им се обраќам, со докази дека слушам музика на такви звучници што ги споменуваат они, т.е. "минимално отстапување во фреквенциите" и кажувам дека благе везе нема тоа со реалниот свет, и потребите на луѓето. Добар звучник е добар звучник, лош е лош. Неутрален е неутрален и професионален и алатка за работа, звучник е обоен (дали благо или више зависи од марка и модел), и то...
Да требаше да разубедувам луѓе дека мониторки треба сите да си купат, ќе бев голема будала XD
Ти благодарам за појаснувањето.Подобар тјунинг имаат Тајмлес, али па да се уштеди добар е и твојов избор.
Ги немам слушнато S12, али според мерења што гледав има пар моменти што би ми сметале.
Ако си гледал чартови со мерења на слушалчиња, веројатно си приметил дека обично има дупка од 5-7КХз(овија се прилично рамни)?
Таа дупка не е таму случајно него пошто резонансата на ушниот канал е во опсег на тие фреквенции, што пократок е каналот т.е. што подлабоко се вметнати слушалчињата, соодветно резонансата(или пикот што ќе го имаш ради истата) е на повисока фреквенција.
Кај ептен кратки ушни канали како кај ситни народи, може да биде до 8КХз. Со тоа што моментално користам во мое уше пикот на резонансата ми е горе-доле на 5.7КХз.
Додатно, немањето на дупка таму ќе даде допринес и на сибиланти пошто тие живеат на 6-8КХз, и може одредени траки да ти звучат вриштечи(Shouty што викаат капиталистиве).
Пикот што почнува да оди нагоре од 1КХз па завршува на 2КХз(пина гејн, или компензација затоа што не се како фул сајз слушалки и ја скокаат ушната школка) малку рано оди надоле. Како за кој, идеално може да е да почнува да се спушта на 3 или 4КХз. Најчист/најдетален звук е ако е до 4КХз, али на некој може и да му смета така да најсејф бет е од 3КХз срамежливо да почне да оди надоле. Најприметно е на вокалите, што порано почне да се спушта тоа помазни се, т.е. пример вокали како Џим Морисон, Шаде и слични, губат од рапавоста/засипнатоста што е карактеристична за нив.
Ако ти е многу бас бапаш еден лоу шелф филтер на 250Хз, а мислам дека ќе ти биде водејќи се од тоа на што си навикнат. HD650 имаш ако добро памтам?
Да не излезе сеа ова дека е критика да ти ги одмилам уште не добиени, НЕ, него чисто мое согледување и воедно некој мини водич каде би можел да ги корегираш со еквилајзер доколку увидиш дека имаш проблем со некоја од гореспоменативе работи а не ти е баш најјасно кај да чепкаш без да ги сториш бутур останатите фреквенции
.
Иначе ги имам Тајмлесот, па откако ќе ги ислушаш може и да направиме бартер на недела-две ако сакаш, едно искуство од прва рака плус за двајцата.
Не речи двапатиНема да ми бидат главни слушалки за долги музички сесии
Само ќе треба и фул сајз планар да земеш за да ти биде комплетен впечатокотГлавната причина зошто ги нарачав е само да слушнам како звучи планар.
Јок, се друго е со полош тјунинг. Или твоиве, тајмлесот или Raptgo Hook-X. Тоа е светата троица јас што ја знам, во зависност од тоа колку е спремен да потроши човек.Можев да поминам и поефтино од ова ама што да се прави.
Ова пошто генерално се занемарува моментот со добри гумици и најчесто се користат тие што доаѓаат со нив, а најчесто се не повеќе од медиокритетни. Со добра гумица после кратко време малтене не се осеќаат дека се во уво слушалките, бар од лично искуство.Мене фул сајз ми се покомотни од било кои за во уво.
Незнам колку ќе те измерачат и колку ќе навлезеш во полево, но во случај да идеш напред според мене најзгодна варијанта е да ти се сите кабли 2.5мм и да си земеш 2 адаптерчиња(2.5мм на 4.4мм и 2.5мм на 3.5мм). Ќе ги покриеш сите сценарија, и не треба да се замараш со менување на џекот на кабелот. Мада за почеток одличен е и тој кабел што доаѓа со нив.Инаку главната рачка за која се фатив за овие е што доаѓаат со менливи џекови на кабелот. Па можам да ги возам 2.5мм и 4.4мм балансирано кога имам потреба. Вакви излези имам на фиото и на зен дакот.
Незнам баш да им ги читам чартовите на фул сајз слушалки кај басот, пошто не сум имал многу искуство со тој формат и ако се прави директна споредба ќе искочи дека фул сајз немаат ама ронка басНо бас сакам да го има во изобилие зашто 99% од времето слушам тивко и тој дава тело на звукот. А за тоа сенјазерките ми се измислени. Имаат уникатен бас импакт кој не сум го чул ни на една друга слушалка. Но нејси S12 исто мислам дека имаат басест тјунинг што исто ми привлече внимание.
PSU 750W CORSAIR RM750E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, WHITE, CP-9020292-EU
8.210,00 ден
CASE KOLINK Mini-ITX, Micro-ATX, Satellite Cube, 1x120mm fan, Black, GEKL-006
2.790,00 ден
VGA INNO3D GT1030 2GB DDR5, LP PASSIVE, DVI-D, HDMI, N1030-1SDV-E5BL
5.520,00 ден
CPU AMD RYZEN 7 9850X3D, Octa Core, 5.6GHz 96MB s.AM5 TRAY 100-000001973
29.990,00 ден
PSU 750W LIAN LI SFX SP750 V2 80 Plus GOLD, FULL MODULAR, WHITE, SP750G
8.000,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR Scimitar Elite SE RGB Gaming MOBA/MMO (16 buttons), 2.4Ghz & BT, White, CH-9314011-WW
9.250,00 ден