Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.400
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Инаку совршено си функционира стерео за филмови.

Центар си е центар. Нема споредба. Стави скап рисивер што прави топ downmix, кој сакаш софтвер употреби го, центарот си е тјунован да вади тоа што треба најчисто да го чуеш - диалог, централни звуци итн.
Не за џабе викаат дека треба да е најсалам звучник во HT сетап.

дали вуферот треба да биде централно поставен или не?
3.0 или 3.1? Ако ставаш вуфер не е више 3.0 :)
Иначе не, вуферот може да е буквално било каде. Идеално треба да правиш sub crawl да најдеш кај најдобро ви стоел ама не е толку страшно. Стрпај го во некој ќош, само да не е рефлексот во ѕид.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Имено само се избришани центарот и задните, и со тоа дијалогот е многу тивок.
Disney+ wants to join the chat.

Генерално, во стерео сетап со студиски монитори овој проблем го имам само на Disney+, ама ужасен е дијалогот. Ептен лош downmix прави на surround во стерео. Не знам дали Телевизорот ми го прави тоа, дали DAC-от ми го прави тоа, или Disney+ го прави. Али во секој случај е ужасно.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.400
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Disney+ wants to join the chat.

Генерално, во стерео сетап со студиски монитори овој проблем го имам само на Disney+, ама ужасен е дијалогот. Ептен лош downmix прави на surround во стерео. Не знам дали Телевизорот ми го прави тоа, дали DAC-от ми го прави тоа, или Disney+ го прави. Али во секој случај е ужасно.

Па види која аудио трака користи. Дизни не прави даунмикс генерално ако телевизорот ги поддржува долби дигитал/дд+, тоа паѓа на телевизорот.
Инаку според мене, најдобро аудио вади Дизни+ бар на 5.1 сетап. Најчист дијалог има од сите.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Дали го имаш проблемов и со стриминг платформите, како Netflix и HBO?

I do. Најизразен е на Disney+, затоа што Disney нема да си одбереш од Опции 2.0 трака. Туку, default си е surround. На HBO и Netflix не е толку изразен проблемот.

Реално, најбезболно решение ти е Soundbar што има централен канал и ги поддржува сите формати.

Со студиски монитори проблемот е што секако ќе треба да се прави downsampling или downmixing затоа што даковите најчесто подржуваат само PCM формат и стерео.

AVR ти е добро решение, ама си бара поголема инвестиција.
Мислењето е автоматски споено:

Па види која аудио трака користи. Дизни не прави даунмикс генерално ако телевизорот ги поддржува долби дигитал/дд+, тоа паѓа на телевизорот.
Инаку според мене, најдобро аудио вади Дизни+ бар на 5.1 сетап. Најчист дијалог има од сите.

Нема опција да се одбере 2.0 (Stereo) туку дава само English. И претпоставувам дека под default тоа е 5.1 траката.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.400
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Нема опција да се одбере 2.0 (Stereo) туку дава само English. И претпоставувам дека под default тоа е 5.1 траката.
Да. DD+ е стално траката пошто сите смарт тевеа сега поддржуваат. Ако немаш селектирано да прави стерео даунмикс на телевизорот специјално, телевизорот ќе ти направи една конверзија од DD+ до DD за да може да пројде преку тослинк (assuming дакот ти е врзан на тослинк) па дакот прави даунмикс на стерео.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
DD за да може да пројде преку тослинк (assuming дакот ти е врзан на тослинк) па дакот прави даунмикс на стерео.

Дакот ми е со HDMI Arc и поддржува само PCM.

На пример на PS5, додека на наместев Stereo, дакот ми ги пушташе задниот лев и предниот десен канал for some reason. Нејсе, уредот што го користам најверојатно е наменет само за стример. Најверојатно ќе го вратам стариот дак во сетапот.

Па понатаму мајката му е да се иде на AVR.

25 ноември 2014
1.532
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Ај јас пошто изгледа си ја имам мувата на капата..
Види - произведувачите на квалитетен стерео звук ОДСЕКОГАШ се стремеле да ги репродуцираат сите фреквенции од еден извор. Значи ставале звучници што поблиску (Високотонец ,среднотонец, бас) , избегнувале среднотонец затоа што „двои„ , се стремеле изворот на звук да е насочен директно кон слушателот а стереото и тоа како има свој микс кој овозможува просторно да се распределат инструментите. Дури и концентрични звучници правеле "TANOY" на пример.
Тие системи (лев десен + центар на пример) само ги поништуваат тие достигања. Тоа е обичен „гимик„ . Вистински аудиофил не ужива во таков систем. Немам - сум слушал и не ми се допаднало.
Стерео звучници и тоа како ќе успеат да доловат на пример дијалог од две личности (едниот од левата страна гласот да доаѓа -другиот од другата ) , пукотници од далеку , од блиску, лево - ма Се си се слуша како што треба - секој филм си има Стерео и како едноставно и економично решение нема потреба да се избегнува...
Саундбар ? :rolleyes: Ако сака да си ги фрли парите....
Сам нека си слушне - барем за тоа има салони опремени - нека си избере. Моето мислење е тоа.. Извинете за долг пост..
Брат каков гимик, за филмови што се 5.1 едноставно средниот канал е кај што 90% од вокалите се.
И никој не препорачува да слушаш музика со центарот, екшли слушаш музика со појачалото сетирано на стерео, центарот го гасиш.
Да имаш еден екстра мртов звучник коа слушаш музика ама јебига.

Според ова што го кажуваш исто и @Nikola100, дефинитивно ќе одам на варијантата 3.0, дали вуферот треба да биде централно поставен или не? Ако не бара централно може ќе влезе во опција и вуфер да земам.

Како лаик, би било убаво да ми препорачаш брендови и конкретни модели на звучници и ресивер, појма немам ниту од брендови ниту од модели

Spotify го спомнав како моментален извор, кога ќе земам опрема сакам да се префрлам на Tidal/Deezer

Слушнав неколку soundbars не ми текнува на конкретни брендови и модели, не ми "слушаше уво" :). Уствари иницијалната идеја беше soundbar да земам, ама се разочарав од звукот, па решив да инвестирам во подобар систем кој ќе пружи многу повеќе од soundbarot

Дали го имаш проблемов и со стриминг платформите, како Netflix и HBO?
Не, ниските фреквенции се шират како капка во вода, на сите страни, нема позиционирање потреба.

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Тие системи (лев десен + центар на пример) само ги поништуваат тие достигања. Тоа е обичен „гимик„ .

Интересно што го спомна тој збор. Всушност, стерео репродукција е gimmick.

Повеќеканален звук е многу поблизок до природната ехолокација. Стерео звук претствува користење на техники за снимање кои симулираат позиционирање во просторот каде оригиналниот звук се репродуцирал.

Стерео е апроксимација. Резултат на студиска играрија, каде десетици извори на звук (снимени преку индивидуални микрофони) се смиксуваат во два канали.

Што се однесува на индивидуални звучнички единици во еден звучник, тоа нема баш влијание на дискусијава. Начинот на кој еден звучник го репродуцира сигналот кој му е даден е важен, но не во контекст на повеќеканален звук.

Но добро, друго беше муабетот.

Тие системи (лев десен + центар на пример) само ги поништуваат тие достигања.

Тие системи се наменети за репродукција на повеќеканални миксови. Повеќеканални миксови се прават во студија каде има повеќе канали, и се наменети за репродукција на системи кои имаат повеќе канали.

Еве едно најпросечно студио каде се практикува создавање на повеќеканални миксови:

4645f77c-edc1-4f60-a7a7-5f6142cf71e6.png

Видливи се (1) лев, (2) десен и (3) централен звучник.

секој филм си има Стерео

Ама нема. Во тоа се состои проблемот. Најголемиот дел на легалните извори на видео содржини одбираат помалку аудио траки и се потпираат на целниот уред да направи downmix. Некаде е успешно, некаде не е.

Потсетувајќи на муабетот за апроксимација погоре, форсирање на повеќеканален микс на стерео звучници не е идеално.

Саундбар ? :rolleyes: Ако сака да си ги фрли парите....

OK.

дефинитивно ќе одам на варијантата 3.0, дали вуферот треба да биде централно поставен или не? Ако не бара централно може ќе влезе во опција и вуфер да земам.

3.0 означува лев, централен и десен звучник. 3.1 вклучува и вуфер. Не, како што и други пишаа, вуферот не мора да биде централно поставен, иако мора да се води сметка за локација генерално, во однос на интеракција со собата.

Како лаик, би било убаво да ми препорачаш брендови и конкретни модели на звучници и ресивер, појма немам ниту од брендови ниту од модели

Би препорачал да разгледаш по салоните, пристапувајќи им со потребите и генералниот буџет. Мој совет е да отидеш, доколку си во можност, во работен ден, и верувам дека секаде ќе се расположени да ти презентираат.

Претходно во темава за сличен буџет зборувавме за Klipsch звучници и Denon AVR, но тоа се само две од можните опции. Буџетот не е мал секако, без разлика на покачувањата во последно време.

Слушнав неколку soundbars не ми текнува на конкретни брендови и модели, не ми "слушаше уво"

Не би можел напамет да ти зборувам без да имам информација (1) што си слушал, (2) каде си слушал, (3) во која околина си слушал.

Аудио системите се често длабоко лична работа, особено поради личните доживувања на звучни дразби. Оди, прошетај, слушни, реши се.

Готов рецепт не постои. Всушност, работа на вработените во салоните е да ти даваат конкретни препораки врз основа на (1) твоите услови + (2) твоите потреби + (3) твојот буџет.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Прашање до поискусните грамофонџии: препорака за кабли за Technics SL-Q202? Сакам да ги сменам постоечките, не мора да се AudioQuest или слично, ама да се посаглам од фабричките. И дополнително прашање: дали е добра идеја да се стават RCA терминали за да не бидат директно поврзани на плоча?

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Не ги голтнав. :)

Невешто маскирана иронија.

препорака за кабли за Technics SL-Q202?

MM кертриџи или MC кертриџи на грамофонот? Во секој случај, има ептен смисол да се стават кабли со ниска капацитативност.

И дополнително прашање: дали е добра идеја да се стават RCA терминали за да не бидат директно поврзани на плоча?

Јас секогаш би одел на конектор (RCA, XLR, DIN) ако има место некаде да се намести, за да може да се менуваат во иднина оштетени кабли полесно, и да се намали притисокот на каблите да вршат strain relief врз плочата.

Еве како монтирав дополнителни XLR конектори на Technics SL-1210MK7:

Репото содржи и фотографии од промените.

Еве видео кое покажува монтирање на RCA конектори на SL-Q2 (верувам дека е релативно сличен модел на SL-Q202)?

View: https://www.youtube.com/watch?v=i9liyr94r4s

Последна промена:

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
MM кертриџи или MC кертриџи на грамофонот? Во секој случај, има ептен смисол да се стават кабли со ниска капацитативност.

MM. Стандардниот што оди со грамофонот, EPS-25CS. Со тоа што некако ми мањкаат повисоки фреквенции, би сакал да направам elliptical stylus upgrade. Може и некоја препорака, не е на одмет.

Еве како монтирав дополнителни XLR конектори на Technics SL-1210MK7:

Репото содржи и фотографии од промените.
Nice :love:

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Може и некоја препорака, не е на одмет.

Ако сакаш да го задржиш истиот кертриџ, една прилично солидна опција се заменските игли на JICO, особено Super Analogue Stylus семејството. Прилично се скапи додуша (€300+), и додека да стигнат кај нас, релативно неисплатливо.

Интересна опција е семејството Audio Technica, конкретно VM95. Истото тело останува низ целото семејство, но може да ставиш различни профили - сферичен (€39), елиптичен (€59), гол елиптичен (€139), па се до micro-line (€179) и Shibata (€219).

Сум ги слушал и голиот елиптичен и микро-лајн, немаат право да свират толку добро.

Дополнително, доаѓаат и во варијанти веќе монтирани на хедшел, што не е лоша идеја ако сакаш лесна промена и да не се замараш со монтирање.

Води сметка дека цените погоре се MSRP. Типично се ~10% пониски во слободна продажба (освен кај дистрибутерот во Македонија, каде што кога ги има на лагер, цената e >50% повисока од MSRP).

Околу конекторите, неколку (проверени) опции:
  1. Да монтираш 5-пински DIN конектор (на некои места наречен JIS конектор), кој е де-факто стандард за самостојни грамофонски рачки (предноста на ова е што имаш само една дупка позади, недостаток е што е поскапо решение):

DIN: 1877PHONO R-250 Gold plated 24k DIN Male 5 pin - Audiophonics

2. Да монтираш пар RCA конектори + место за заземјување (предноста на ова е што е поефтино како решение, недостаток се три дупки позади):

RCA: EIZZ EZ-102 Gold plated 24k RCA inlet outside screw (Pair) - Audiophonics
    Ground: ELECAUDIO BP-205 Gold plated acrylic isolated binding post V2 Black - Audiophonics
Што се однесува на промената на кабелот, би предложил неколку опции:
  1. Ако се решиш за DIN конектор, постојат неколку релативно достапни, а со нормална цена опции, како на пример, AudioQuest Wildcat, извонреден комплетен кабел, со цена која веќе е пониска од цената на конекторите и жиците посебно.

Секако, ако сакаш да направиш кабел, тогаш би рекол следново:

DIN: 1877PHONO TAD-1G DIN Female socket 5 pin glod plated 24K - Audiophonics
    RCA: NEUTRIK NF2CB2 Gold plated RCA connectors Ø8.2mm (Pair) - Audiophonics
    Кабел: MOGAMI 2791 Interconnect Cable Symétrical 0.20mm² Ø5.5mm - Audiophonics

2. Ако се решиш за RCA, имаш еден куп интересни опции, но најголемиот дел од нив не внимаваат на капацитативност, па би ти рекол пак да употребиш Mogami 2791 (или сличен кабел по капацитативност) и Neutrik Profi.
Линковите се од Аудиофоникс, кои испорачуваат кај нас без проблем и имаат конкурентски цени.

Предлозите се на принцип на што пониска капацитативност, а разумна (колку е можно повеќе) цена.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Ако сакаш да го задржиш истиот кертриџ, една прилично солидна опција се заменските игли на JICO, особено Super Analogue Stylus семејството. Прилично се скапи додуша (€300+), и додека да стигнат кај нас, релативно неисплатливо.

Интересна опција е семејството Audio Technica, конкретно VM95. Истото тело останува низ целото семејство, но може да ставиш различни профили - сферичен (€39), елиптичен (€59), гол елиптичен (€139), па се до micro-line (€179) и Shibata (€219)...
Респект. Со мерак да се чита. И како што рече жена ми: "ми се чини дека ова твое хоби нема да биде ефтино како што сакаш да ме убедиш..."

Што се однесува до дистрибуција на Audio Technica во МК, не знам дали си слушнал, но од нова година е отворена продавница на Rolandplanet.rs (спроти Ramstore Mall) и цените им се како што се веб-страницата. На пример. AT-LP120-USB го продаваат по цена од 22000 денари, што е 4000 денари поевтино од не-купувајте-плочи-и-грамофони-на-старо во Капиштец.

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Мииислам дека мој познаник работи таму, треба да отидам. :)

На пример. AT-LP120-USB го продаваат по цена од 22000 денари

Инаку, ако се работи за овој модел:

Тогаш тоа е цена која, иако не е идеална, барем не е повисока од MSRP.

Последна промена:

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Инаку, ако се работи за овој модел:

Тогаш тоа е цена која, иако не е идеална, барем не е повисока од MSRP.

Некоја страница од каде што може да се нарача headshell со преинсталиран кетриџ? LP Gear колку што гледам не испорачува до МК.

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Thakker.

Еве ова (лепен елиптичен врв):

Или ова (гол елиптичен врв):

Го тргнаат германскиот ДДВ, испорака до Македонија е ~7 евра (6,39 €).

Локална опција е продавницата која ти ја спомна - денес се јавив и ми потврдија дека можат да го донесат секој модел од Аудио Техника - цените им се грубо како на сајтот на Аудио Техника.

Thakker е нешто поефтин, плус одземаат данок, но релативно сигурно ќе отиде кај нас на царина тоа, така што...

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
во последниве неколку денови многу читав и бев по продавнициве, бев и во Алфа аудио и Аудио центар, тоа беше како предавање поготово во Алфа аудио :). Се уште не одлучив што конкретно ќе биде и се уште се двоумам помеѓу сараунд и стерео. Со тоа што ако биде сараунд би требало да го комплетирам во наредните 3-6 месеци заради тоа што не сакам да земам баш ентри звучници со моменталниот буџет.

Од една продавница имав препорака да одам со стерео ресивер (Denon DRA-800h), од друга продавница со сараунд ресивер (Denon 1700h).
Според спефицикации 800h има поголема излезна моќ дали тоа значи дека ќе можам појаки звучници да му закачам одколку на 1700h, и ако е тоа така дали со опремава што би ја земал ќе се осети таа разлика во моќност. Од друга страна 1700h ми дава можност за сараунд надградба и плус поевтин е.

krikro123

hello world
25 август 2016
90
29
Stip
krikro123's setup  
Processor & Cooler
i7 13700HX
Motherboard
MSI Intel
Storage
2TB Micron 3400
PSU
280W
RAM
32GB 4800MHZ
Video card
RTX 4070
Case
MSI Mean Machine
Mouse
Razer Basilisk v3
Keyboard
Corsair K70 RGB Mk.2
Audio
Galaxy Buds 2 Pro
Monitor
2560x1600 240hz
OS
Win10 Home 64bit
Dobri se ovie i dali vredat za cenata?

ke gi koristam za spotify/youtube non-competitive gaming i discord

Boco1987

hello world
25 март 2017
303
352
Скопје

За тоа шо си го набројал не ти требаат студиски слушалици

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Од една продавница имав препорака да одам со стерео ресивер (Denon DRA-800h), од друга продавница со сараунд ресивер (Denon 1700h).

Продавниците кои ти го препорачаа и едното и другото... ти го презентираа да го слушнеш или само на муабет остана?

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Земи си го материјалот што сакаш да го слушнеш, и во стерео варијанта, и во повеќеканална варијанта, и чинам одговорот на твоето клучно прашање сам ќе ти се каже.

EDIT: Секако, за комбинација со AVR да се надеваме дека ќе ти постават повеќеканален систем.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.266
Скопје
hackitfree.github.io

Е како не се добри ? Супер се...
Цената од друга страна :eek:

1677172374393.png

krikro123

hello world
25 август 2016
90
29
Stip
krikro123's setup  
Processor & Cooler
i7 13700HX
Motherboard
MSI Intel
Storage
2TB Micron 3400
PSU
280W
RAM
32GB 4800MHZ
Video card
RTX 4070
Case
MSI Mean Machine
Mouse
Razer Basilisk v3
Keyboard
Corsair K70 RGB Mk.2
Audio
Galaxy Buds 2 Pro
Monitor
2560x1600 240hz
OS
Win10 Home 64bit
За тоа шо си го набројал не ти требаат студиски слушалици
sakam priroden zvuk mesto "vestackiot" na gaming slusalkite ama ne sum sig koi od niv ke se poklopat ok i za gaming
+ sakam slusalki sto ke mi izdrzat so godini, hyperx cloud alpha S mikrofonot EDVAJ raboti posle 1 godina edvaj koristenje

Е како не се добри ? Супер се...
Цената од друга страна :eek:

Погледнете го атачментот 122900
ne sum siguren dali ke se poklopat za both muzika i gaming, prasav bidejki mozemi ima model podobro balansiran i za dvete

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно