Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

doperrr

hello world
27 февруари 2022
50
81
Здраво дечки, сакам да нарачам SkullCandy, ама на официјалната страна ја нема Македонија во понудените земји за избирање, некој совет или некој што ги има да ми пише

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Најефтина а понуда моментално 107усд со купон

US $117.00 | Letshuoer S12 PRO |Shuoer S12 Magnetic Planar Driver IEM Hi-Fi Earphones Silver Plated Copper Cable with 2.5/3.5/4.4mm plug

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

Нарачани од овој линк. 107 долари со попуст. Ги праќа со PostNL што е фантастично.

Иначе ги има 7хз тајмлес на али за 9300-9400 денари. Паѓа цената зашто излегла нова верзија.

Се подумав. Ама сепак мислам дека за мене поисплатливо е s12 pro.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Здраво дечки, сакам да нарачам SkullCandy, ама на официјалната страна ја нема Македонија во понудените земји за избирање, некој совет или некој што ги има да ми пише
Можеш да го добиеш само преку двете Re Ship компании што вршат испорака а Македонија и во тој случај би те чинеле околу 25 евра дополнителни од вкупната сума за испорака до Германија или Чешка.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Нарачани од овој линк. 107 долари со попуст. Ги праќа со PostNL што е фантастично.
Да не си утнал модел? Пошто н алинкот со тој купонот од $10, гледам дека $107 искачаат S12(постариот модел без про).

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Да не си утнал модел? Пошто н алинкот со тој купонот од $10, гледам дека $107 искачаат S12(постариот модел без про).
Да нарачав па се збунив. Уште вденаш му пишав на продавачот да се осигурам. Рече дека ќе ми ги пуштел про без доплата во истава нарачка. Иако во нарачките од старт стоеше S12 Pro во описот. Па ќе видиме. Не ми е ни до толку битно.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Ке поставам линк до Инстаграм, не најдов на друго место.
Со еден збор, преубаво. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Ке поставам линк до Инстаграм, не најдов на друго место.
Со еден збор, преубаво. :)

Многу може да се забега со аудиофилијава! И за каблињата да не му лежат на земја ставил држачи :)

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Сакам да земам звучници кои што ќе го променат искуството на слушање музика и гледање филмови. Меѓутоа појма немам што се ми е потребно од опрема.

Моментално звук доаѓа само од ТВ-то.

Буџетот ми е околу €1200, би можел да додадам уште 200-300 ако вреди

25 ноември 2014
1.532
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Сакам да земам звучници кои што ќе го променат искуството на слушање музика и гледање филмови. Меѓутоа појма немам што се ми е потребно од опрема.

Ако ти е и за филмови ти треба минимум стерео лев десен + центар. Шо значи ти треба мултиканално појачало т.е. аудио видео ресивер.
Ресивер 5.1 некој 600 евра за ентри левел, лев и десен поасални што ќе ти го “променат искуството“ е уште околу 400-500 евра, и центарот е некои 200-300, ете ти 1400. Плус кабли и други ситници ама не е скапо тоа. Понатака моеш да додаеш субвуфер и 2 задни за 5.1. Ако гејмаш т.е. имаш уред шо има излез од 120 херци и ти треба низок latency, ќе ти треба и ТВ-то и ресиверот да ти бидат hdmi 2.1 VRR/ALLM и тоа си повлеквит.

За звучници мораш да идеш да слушнеш најубаво. За ресивери кај нас денон и јамаха, али за гејминг само денон ако не сакаш да се окозиш пари давајки.

Мојот сетап е сличен у моментот, Denon x1700h, Monitor Audio Bronze 100 L/R и Monitor Audio Bronze c150 центар. Ме кошташе ресиверот 44к, L/R 23к, центар 14к = 81к т.е. 1300е. Понатака планирам SVS SB-1000 pro субвуфер да зеам, и некој рандом сателити за странични канали да можам да уживам во сараунд аудио :)

БТВ, ова е се ентри левел затоа е “променат искуството“ у наводници, пошо глеј, се ќе е боље искуство од ТВ звучници, ама сакам да кажам не очекувај хај енд ствари за овој буџет. Ја сум задоволен од тоа шо добив за парите, само знај дека е скапо хоби :)

edit: сеа глеај Bronze 100 ги намалиле на 333е, за тие пари се грабеж, да знаев ке почекав да ги зеам по оваа цена али јбг, 50 евра мање више :)

edit2: Bronze 100 се поефтини и од Bronze 50 :D

Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: dino

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.266
Скопје
hackitfree.github.io

Оди до продавница - слушни ги и за 500е си завршил работи и за појачало и за звук квалитетен.
(Опција ти давам само - а ти ако сакаш 5+1 , центри сабвуфери , ресивери и чуда можеш пак на тоа да одиш)

25 ноември 2014
1.532
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS

Оди до продавница - слушни ги и за 500е си завршил работи и за појачало и за звук квалитетен.
(Опција ти давам само - а ти ако сакаш 5+1 , центри сабвуфери , ресивери и чуда можеш пак на тоа да одиш)
Филмови и стерео малце потешко :) Дијалогот во филмови низ центарот доаѓа. За музика се слагам, ќе заврши работа. И со појачала мн поефтино ќе заврши ако сака само стерео, и само 2 звучника ќе купи. Али нема да е волку ефтино тоа да.

И пак е ова ентри, ова е уше по ентри од тоа горе. Неспоредливи се ама ако више така идеме, за 200 евра има субвуфер и саундбар.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.266
Скопје
hackitfree.github.io
Филмови и стерео малце потешко :) Дијалогот во филмови низ центарот доаѓа. За музика се слагам, ќе заврши работа. И со појачала мн поефтино ќе заврши ако сака само стерео, и само 2 звучника ќе купи. Али нема да е волку ефтино тоа да.
Јас разбирам дека центар и сабвуфер си има тоа свое , финеси и чуда ама мое мислење е дека од Стерео звук нема подобро .
Може и да оди 600e на верзија Yamaha HS8 - поголеми 8 инчни појак бас - ни сабвуфер ни ништо да не му треба - за одлично искуство (за просечна соба и тоа како ќе задоволува) - од бас до чисти средни и високи со минимум дисторзија. Само да слушне - за да си направи некоја појдовна точка - што мисли дека ќе му недостига и слично.. Едноставно и евтино решение !

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Ако ти е и за филмови ти треба минимум стерео лев десен + центар. Шо значи ти треба мултиканално појачало т.е. аудио видео ресивер.
Ресивер 5.1 некој 600 евра за ентри левел, лев и десен поасални што ќе ти го “променат искуството“ е уште околу 400-500 евра, и центарот е некои 200-300, ете ти 1400. Плус кабли и други ситници ама не е скапо тоа. Понатака моеш да додаеш субвуфер и 2 задни за 5.1. Ако гејмаш т.е. имаш уред шо има излез од 120 херци и ти треба низок latency, ќе ти треба и ТВ-то и ресиверот да ти бидат hdmi 2.1 VRR/ALLM и тоа си повлеквит.

За звучници мораш да идеш да слушнеш најубаво. За ресивери кај нас денон и јамаха, али за гејминг само денон ако не сакаш да се окозиш пари давајки.

Мојот сетап е сличен у моментот, Denon x1700h, Monitor Audio Bronze 100 L/R и Monitor Audio Bronze c150 центар. Ме кошташе ресиверот 44к, L/R 23к, центар 14к = 81к т.е. 1300е. Понатака планирам SVS SB-1000 pro субвуфер да зеам, и некој рандом сателити за странични канали да можам да уживам во сараунд аудио :)

БТВ, ова е се ентри левел затоа е “променат искуството“ у наводници, пошо глеј, се ќе е боље искуство од ТВ звучници, ама сакам да кажам не очекувај хај енд ствари за овој буџет. Ја сум задоволен од тоа шо добив за парите, само знај дека е скапо хоби :)

edit: сеа глеај Bronze 100 ги намалиле на 333е, за тие пари се грабеж, да знаев ке почекав да ги зеам по оваа цена али јбг, 50 евра мање више :)

edit2: Bronze 100 се поефтини и од Bronze 50 :D

Не напоменав, ќе биде стерео заради просторот, во иднина кога би реновирал може да земам во опција 5+1, за гејмање нема да се користи.

Фала за објаснувањево, фактички ако одам со 5.1 ресивер би имал futureproof решение кога би идел на 5.1 сетап.

Неделава сум послободен па може да тркнам да ги слушнам звучнициве, ма да тоа ќе биде од аспект на дали ми фаќа уво технички немам појма :)

Дали има опција на ресиверот да се стрима директно од телефонот, пример преку спотифај?

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.266
Скопје
hackitfree.github.io
Не напоменав, ќе биде стерео заради просторот, во иднина кога би реновирал може да земам во опција 5+1, за гејмање нема да се користи.

Фала за објаснувањево, фактички ако одам со 5.1 ресивер би имал futureproof решение кога би идел на 5.1 сетап.

Неделава сум послободен па може да тркнам да ги слушнам звучнициве, ма да тоа ќе биде од аспект на дали ми фаќа уво технички немам појма :)

Дали има опција на ресиверот да се стрима директно од телефонот, пример преку спотифај?

Само напомена ако не разбра - звучниците си имаат вградени засилувачи 4 ! Посебно два за високотонци , 2 за басови - само приклучуваш на ТВ - пали вози...(y)

81zdFrtdzAL._AC_SL1500_.jpg

91q5K9wguyL._AC_SL1500_.jpg

Што да правам - не можам доволно да ги изнафалам ....:)

Последна промена:
  • ми се допаѓа

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Само напомена ако не разбра - звучниците си имаат вградени засилувачи 4 ! Посебно два за високотонци , 2 за басови - само приклучуваш на ТВ - пали вози...(y)

81zdFrtdzAL._AC_SL1500_.jpg

91q5K9wguyL._AC_SL1500_.jpg

Што да правам - не можам доволно да ги изнафалам ....:)

Недоразбирање, линкот што го пушти е 404 и мислев е од првите звучници

25 ноември 2014
1.532
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS

Да, 5.1 е futureproof ако сакаш да шириш или да мењаш звучници итн.
Има опција директно стримање имаат и вграден блутут и вифи најчесто (зависи од цената секако) спотифај/тидал се тоа.
Ако ти е за стерео, и не планираш да реновираш или да надградуваш у блиска иднина (години), ја би отишол со опцијата на Никола, пошо нема смисла да купиш ствари у најава, до тогаш може ќе има понови технологии едно друго, па да ти мањка некој фичр. После пензионирај ги или шитни ги активните мониторки и склопи си посериозен хај фај сетап.

InSides

lurker
21 февруари 2009
759
2.019
Не ставајте музика и филм во иста клапа, ве молам. Се работи за сосема различни потреби и сосема различни доживувања.

Сериозни ликови (а и некои несериозни) преферираат целосно посебни системи за стерео репродукција, и повеќеканална репродукција. Има зошто е тоа така.

Филмови, преку стерео звучници, ќе функционираат само ако (големо АКО) филмот има stereo downmix звучна трака, што не само што е веќе ретко, туку е и глупаво по природа. Телевизорите генерално прават глупа комбинација на каналите за да можат да репродуцираат вокали. Филм со повеќеканална аудио трака (а тоа веќе и еден YouTube прави) е речиси неслушлив без центарен звучник, или нешто што изигрува централен звучник.

Што и да користиш со повеќеканален извор бара декодер на тој повеќеканален извор, а тоа значи...
  1. Ако сакаш да гледаш филмови, ти требаат предни стерео звучници, и барем централен звучник, што ќе рече 3.0 поставка. Вуфер е опција, би рекол задолжителна, ама ај добро, може и без тоа. Дополнително ти треба рисивер - најефтиниот ќе брка работа ако не ти треба HDMI 2.1 / HDCP 2.3.
  2. Ако сакаш да слушаш музика, монитори по желба ќе завршат работа. Има монитори и монитори, да не ги ставаме сите во иста клапа. Нема да ти сугерирам брендови, дека тука веднаш кланица ќе стане помеѓу љубителите на различни брендови - ме потсетува на старите Canon/Nikon тепачки. Секако ќе ти треба извор, ама можеш да пуштиш дигитален кабел од телевизорот ако мониторите имаат дигитален влез.
  3. Ако сакаш да слушаш музика и да гледаш филмови, опцијата #1 може да ти врши работа, со тоа што рисиверот кој ќе го земеш ќе треба да има стерео мод (а сите што вредат повеќе од $1 имаат).
Реално гледано, ако извор ти е Spotify, не гледам дека многу разлика ќе ти направи било која од опциите.

На крај, најголемото сквернавење аудиофилско - ако ти е просторот проблем, зошто не размислиш за убав, квалитетен soundbar?

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.266
Скопје
hackitfree.github.io
Не ставајте музика и филм во иста клапа, ве молам. Се работи за сосема различни потреби и сосема различни доживувања.

Сериозни ликови (а и некои несериозни) преферираат целосно посебни системи за стерео репродукција, и повеќеканална репродукција. Има зошто е тоа така.

Филмови, преку стерео звучници, ќе функционираат само ако (големо АКО) филмот има stereo downmix звучна трака, што не само што е веќе ретко, туку е и глупаво по природа. Телевизорите генерално прават глупа комбинација на каналите за да можат да репродуцираат вокали. Филм со повеќеканална аудио трака (а тоа веќе и еден YouTube прави) е речиси неслушлив без центарен звучник, или нешто што изигрува централен звучник.

Што и да користиш со повеќеканален извор бара декодер на тој повеќеканален извор, а тоа значи...
  1. Ако сакаш да гледаш филмови, ти требаат предни стерео звучници, и барем централен звучник, што ќе рече 3.0 поставка. Вуфер е опција, би рекол задолжителна, ама ај добро, може и без тоа. Дополнително ти треба рисивер - најефтиниот ќе брка работа ако не ти треба HDMI 2.1 / HDCP 2.3.
  2. Ако сакаш да слушаш музика, монитори по желба ќе завршат работа. Има монитори и монитори, да не ги ставаме сите во иста клапа. Нема да ти сугерирам брендови, дека тука веднаш кланица ќе стане помеѓу љубителите на различни брендови - ме потсетува на старите Canon/Nikon тепачки. Секако ќе ти треба извор, ама можеш да пуштиш дигитален кабел од телевизорот ако мониторите имаат дигитален влез.
  3. Ако сакаш да слушаш музика и да гледаш филмови, опцијата #1 може да ти врши работа, со тоа што рисиверот кој ќе го земеш ќе треба да има стерео мод (а сите што вредат повеќе од $1 имаат).
Реално гледано, ако извор ти е Spotify, не гледам дека многу разлика ќе ти направи било која од опциите.

На крај, најголемото сквернавење аудиофилско - ако ти е просторот проблем, зошто не размислиш за убав, квалитетен soundbar?
Ај јас пошто изгледа си ја имам мувата на капата..
Види - произведувачите на квалитетен стерео звук ОДСЕКОГАШ се стремеле да ги репродуцираат сите фреквенции од еден извор. Значи ставале звучници што поблиску (Високотонец ,среднотонец, бас) , избегнувале среднотонец затоа што „двои„ , се стремеле изворот на звук да е насочен директно кон слушателот а стереото и тоа како има свој микс кој овозможува просторно да се распределат инструментите. Дури и концентрични звучници правеле "TANOY" на пример.
Тие системи (лев десен + центар на пример) само ги поништуваат тие достигања. Тоа е обичен „гимик„ . Вистински аудиофил не ужива во таков систем. Немам - сум слушал и не ми се допаднало.
Стерео звучници и тоа како ќе успеат да доловат на пример дијалог од две личности (едниот од левата страна гласот да доаѓа -другиот од другата ) , пукотници од далеку , од блиску, лево - ма Се си се слуша како што треба - секој филм си има Стерео и како едноставно и економично решение нема потреба да се избегнува...
Саундбар ? :rolleyes: Ако сака да си ги фрли парите....
Сам нека си слушне - барем за тоа има салони опремени - нека си избере. Моето мислење е тоа.. Извинете за долг пост..

• ми се допаѓа

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Декодирањето од 5.1 на стерео е проблемот. Јас (нормално) имам стерео, ама некогаш има добар декодинг на филмот и од 5.1 се измиксани како што треба вокалите. Но, некогаш не се. Имено само се избришани центарот и задните, и со тоа дијалогот е многу тивок.

Инаку совршено си функционира стерео за филмови.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249

Според ова што го кажуваш исто и @Nikola100, дефинитивно ќе одам на варијантата 3.0, дали вуферот треба да биде централно поставен или не? Ако не бара централно може ќе влезе во опција и вуфер да земам.

Како лаик, би било убаво да ми препорачаш брендови и конкретни модели на звучници и ресивер, појма немам ниту од брендови ниту од модели

Spotify го спомнав како моментален извор, кога ќе земам опрема сакам да се префрлам на Tidal/Deezer

Слушнав неколку soundbars не ми текнува на конкретни брендови и модели, не ми "слушаше уво" :). Уствари иницијалната идеја беше soundbar да земам, ама се разочарав од звукот, па решив да инвестирам во подобар систем кој ќе пружи многу повеќе од soundbarot
Мислењето е автоматски споено:

Декодирањето од 5.1 на стерео е проблемот. Јас (нормално) имам стерео, ама некогаш има добар декодинг на филмот и од 5.1 се измиксани како што треба вокалите. Но, некогаш не се. Имено само се избришани центарот и задните, и со тоа дијалогот е многу тивок.

Инаку совршено си функционира стерео за филмови.
Дали го имаш проблемов и со стриминг платформите, како Netflix и HBO?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно