Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

MartinK_2

hello world
8 декември 2011
88
15
Скопје
ОК, тогаш бекап на податоците и екстензивен неколкукратен low level format. Можеби ќе ти земе 5-6 дена, пошто дискот е релативно голем и бавен. Значи треба да направиш ова:

1. Два пати low level format еден по друг. Провери дали ќе има промени со секторите.
2. Наполни го дискот до крај со реални податоци, копирај на пример еден фајл од 10Gb некаде 100 пати за да го наполниш 1Tb и провери повторно состојба на сектори.
3. Повторно low level формат, провери сектори повторно.

Ако има промени на полошо (повеќе пендинг сектори, или лоши сектори, тогаш дискот во канта).
Ако нема промени никакви, тогаш повтори го тоа од погоре. Ако и понатаму нема промени тогаш можеби и не му е ништо на дискот. Ако податоците ти се критични тогаш не се мисли, да не ти биде шубе, купи нов диск, ефтини са!
Да, така ќе направам!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Current sector pending count со ништо не може да се намали освен дискот да ги прочита и да ги прогласи за "здрави" и да ги ослободи.

Во спротивно ги прогласува за умрено, ги исклучува и ремапира со исправни.

Форматирај ти 100 години, на тие сектори не се запишува ништо се додека фирмверот не одлучи поинаку.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.015
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Сериозно се обидувате да поправите хард диск и давате совети како тоа да се направи? Not cool Astro, not cool...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.216
16.370
Сериозно се обидувате да поправите хард диск и давате совети како тоа да се направи? Not cool Astro, not cool...
Been there, done that, дисковите си работат со години. Извини. Тоа не е поправка, тоа е верификација дали дискот е расипан или не. Ако е расипан - расипан е, ако е збунет се решава и си тера.

Kiro619

hello world
5 август 2015
142
106
Имам проблем, кога го поврзувам пц со телевизорот самсунг смарт, со хдми, немам никакво аудио. Направив update на драјвери доле десен ќош кога ке стиснам на иконата звук ми дава само Digital audiov(S/PDIF) Realtek, на onboard сум поврсан немам графичка. Windows 10 e OS, драјвер за звук е Realtek Audio, а дисплеј Intel UHD 630.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Имам проблем, кога го поврзувам пц со телевизорот самсунг смарт, со хдми, немам никакво аудио. Направив update на драјвери доле десен ќош кога ке стиснам на иконата звук ми дава само Digital audiov(S/PDIF) Realtek, на onboard сум поврсан немам графичка. Windows 10 e OS, драјвер за звук е Realtek Audio, а дисплеј Intel UHD 630.
Device manager, под саун имаш нешто, Intel Display Audio или слично. Опни најнов драјвер за Intel Grafics.

Sent from Телефон using Tapatalk

Kiro619

hello world
5 август 2015
142
106
Device manager, под саун имаш нешто, Intel Display Audio или слично. Опни најнов драјвер за Intel Grafics.

Sent from Телефон using Tapatalk
Најнов е драјверот за graphics. А интел дисплеј аудио го инсталирав мануелно исто е, нема ефект.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.891
5.601
Најнов е драјверот за graphics. А интел дисплеј аудио го инсталирав мануелно исто е, нема ефект.
Не би требало мануелно би требало сам со графичкиот драјвер да си го најде. Нејсе, кабелот пробан ти е ?

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Навикнат сум да го користам Edge, до верзија 90 немав никаков проблем со преземање на фајлови од е-маил(најчесто се XML фајлови пратени од клиенти). Вчера се апдејтуваше сам од себе на верзија 93 и сега го блокира преземањето. Пробав да исклучам SmartScreen, но не помогна, пробав да вратам на старата верзија, но повторно се апдејтува сам на последната. Доколку ги изгаснам сервисите за апдејt, тогаш или сами повторно се активираат или цело време ми дава грешка Microsoft Edge is out of date, Cant update Microsoft Edge
Некој да не знае решение за проблемов
Благодарам

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје
Навикнат сум да го користам Edge, до верзија 90 немав никаков проблем со преземање на фајлови од е-маил(најчесто се XML фајлови пратени од клиенти). Вчера се апдејтуваше сам од себе на верзија 93 и сега го блокира преземањето. Пробав да исклучам SmartScreen, но не помогна, пробав да вратам на старата верзија, но повторно се апдејтува сам на последната. Доколку ги изгаснам сервисите за апдејt, тогаш или сами повторно се активираат или цело време ми дава грешка Microsoft Edge is out of date, Cant update Microsoft Edge
Благодарам
Нема решение за ова, навикни се да кликаш на трите точки и keep.
Или смени браузер.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.666
6.949
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Благодарам

Тоа е зашто од неодамна се сменети полисите за симнување на фајлови во изворниот код на Хромиум. Ама на пример кога Хром ќе блокира фајл ти дава опција дали сепак сакаш да го симнеш или сакаш да го избришеш, во Еџ треба малце повеќе кликање а во некои случаи може и воопшто да не ти даде опција.

За да го решиш за стално треба во Registry Editor да ја активираш полисата ExemptDomainFileTypePairsFromFileTypeDownloadWarnings.

Отвори Registry Editor, па оди овде: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Edge па десен клик и кликни на New -> Кey, па именувај го ExemptDomainFileTypePairsFromFileTypeDownloadWarnings. Потоа десен клик во полето десно, па New -> String Value. Па двоклик на новиот String Value и во полето Value Data внеси го ова [{"file_extension":"xml","domains":["домен.com", "yahoo.com"]} - тие домени замени си ги со кои сакаш ама да бидат во тој формат напишани, а во Value Name стави на пример 1.
За да го додадеш истово за друга екстензија што ти ја блокира отвори нов Value String пополни го на ист начин и именувај го 2, 3, 4 итн.

Screenshot 2021-09-18 123255.jpg

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје
За да го решиш за стално треба во Registry Editor да ја активираш полисата ExemptDomainFileTypePairsFromFileTypeDownloadWarnings.

Отвори Registry Editor, па оди овде: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Edge па десен клик и кликни на New -> Кey, па именувај го ExemptDomainFileTypePairsFromFileTypeDownloadWarnings. Потоа десен клик во полето десно, па New -> String Value. Па двоклик на новиот String Value и во полето Value Data внеси го ова [{"file_extension":"xml","domains":["домен.com", "yahoo.com"]} - тие домени замени си ги со кои сакаш ама да бидат во тој формат напишани, а во Value Name стави на пример 1.
За да го додадеш истово за друга екстензија што ти ја блокира отвори нов Value String пополни го на ист начин и именувај го 2, 3, 4 итн.

Погледнете го атачментот 104244
Ова го правев до пола, и продолжив да читам дека други го пробале и не функционира па се решив да не го доправам.
Функционира кај тебе, сигурно?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.666
6.949
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Ова го правев до пола, и продолжив да читам дека други го пробале и не функционира па се решив да не го доправам.
Функционира кај тебе, сигурно?

Да, функционира. Што до пола, 2 минути работа е, само така изгледа долга процедура кога го објаснуваш. Исто така како што напишав направи го.

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Да, функционира. Што до пола, 2 минути работа е, само така изгледа долга процедура кога го објаснуваш. Исто така како што напишав направи го.
Кај мене не работи, можеш да видиш на сликата како ми е наместено viber_image_2021-09-18_14-00-08-004.jpg viber_image_2021-09-18_14-00-40-026.jpg

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.343
1.358
1631970169215.png
Мислам дека ќе мораш вака, на 3те точки па keep секогаш. После keep го зачувува без никаков проблем кај мене.

Аквариус08

read-only
20 јули 2021
28
27
некој да помогне што се разбира
во последно време пц то замрзнува ни лево ни десно сака, после некое време сам се рестартира, нова инсталација направив пак исто, што може да биде, извадени и мемории ставени други пак исто, до последно е апдејтуван еве што спецификации има
Intel(R) Core(TM) i9-10900KF CPU @ 3.70GHz 3.70 GHz
RTX 3060 12gb
32gb ram

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.666
6.949
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Кај мене не работи, можеш да видиш на сликата како ми е наместеноПогледнете го атачментот 104246Погледнете го атачментот 104247

Епа не знам што е проблемот, еве пробав пак кај мене и без проблем симнува. Сега за сега изгледа ќе мораш со некој клик плус да ја решаваш работата.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје
некој да помогне што се разбира
во последно време пц то замрзнува ни лево ни десно сака, после некое време сам се рестартира, нова инсталација направив пак исто, што може да биде, извадени и мемории ставени други пак исто, до последно е апдејтуван еве што спецификации има
Intel(R) Core(TM) i9-10900KF CPU @ 3.70GHz 3.70 GHz
RTX 3060 12gb
32gb ram
F-то значеше дека нема интегрирана овој процесор?
Хардверски делува дека е проблемот... сумњам у графичка, може и матична и процесор да е... па и напојување. Па и ssd/hard.
Носи го на сервис кај @gOJDO

Аквариус08

read-only
20 јули 2021
28
27
F-то значеше дека нема интегрирана овој процесор?
Хардверски делува дека е проблемот... сумњам у графичка, може и матична и процесор да е... па и напојување. Па и ssd/hard.
Носи го на сервис кај @gOJDO
Така нешто беше не сум сигурен
Ако нема аир во сет да го проверат (дека од таму е се замено) ќе го носиме кај пријателот погоре

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
805
622
KB5005565 ги дисконектира мрежните принтери, ако ви јави некаде проблем треба да знаете до тоа е, (ако потребата е голема за печатење тогаш треба да се одинсталира, а не било препорачливо заради "безбедносните особини" што ги има)
ПС - Не сум експерт, само пренесувам тоа што прочитав, да видите и прочитате овде на кирилица.

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

• ми се допаѓа
Реакции: Avid
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно