Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Надувани цени на графичките заради mining

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.271
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro
Не ми е јасно што се доби со забраната за проценка на картиве?
Сега цените се уште поретардирани,пазар3 може вода да носи.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288

Фукај пута два брат, пута три во одредени случаи. И ОП продадено, аш, жими задникот.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.133

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Барем сега има цени, претходно беа на проценка ради реда, се дискутираше само се бампаа темите додека примаа пораки во ПП.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
А што ќе прават тие што ги изнашиткаа ако цениве не се вратат во нормала скоро? Конзоли нема, графички можда ќе нема, онборд само дота и евентуално CS, Rocket League.

Пошто на сестрами мењав паста на PS4, земав на сите мои графички им сменив паста, си ги исчистив господ здравје да им даде.

Кај син ми во компјутер овој монструм го најдов, сум заборавил дека на тоа гејма. Уште добра карта. R9 290x

1614782278818.png

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.133
А што ќе прават тие што ги изнашиткаа ако цениве не се вратат во нормала скоро? Конзоли нема, графички можда ќе нема, онборд само дота и евентуално CS, Rocket League.

Пошто на сестрами мењав паста на PS4, земав на сите мои графички им сменив паста, си ги исчистив господ здравје да им даде.

Кај син ми во компјутер овој монструм го најдов, сум заборавил дека на тоа гејма. Уште добра карта. R9 290x

Погледнете го атачментот 98071

Продај ја оваа на тие што продадоа карти на копачите, а син ти нека учи повеќе периодов, сите победуваат.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.490
7.762
Скопје
www.facebook.com
Јас мојата RX 580-ка со 8GB (MSI Armor OC) ја огласив во недела во 17:30. Веќе утредента, во 16:30 човекот дојде да ја земе. Така да верувај, се продаваат графичкиве дур трепнеш. На реклама5 ја имав огласено и за повеќе (24.000), и да причекав до денес, ке ја продадев за таа цена бидејќи ликот прво ми се јави во понеделникот (као ке дојдам да ја земам), па ваљда се мислел, и денес пак се јави, за да ја земе.

Исто копаат ама нова ја има барем оваа :D
И оваа ке ја дрпнаат сеа и тука ке ви ја продаваат за 500е оти нели нема графички.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Имам неколку 4гб 570 и 580 што ми седат. Ако некому рикне графичка ја поклонувам. Секако планирав да ги поклонам на луѓе што немаат, ама се случи ситуација гејмери што продаваат по 20-30 000 8гб да ме контактираат. Ако навистина некому рикне графичка, нека ме контактира

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.519
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Нели ситуацијата со графички карти е глобална, зашто голем број мислат дека цените се надувани само кај нас ?
Револтот на голем број луѓе се сведува на "знам дека друг би дал 20000ден за твојата графичка,ама тој е петарда, ај дај ми ја мене за 10000 пошо тоа е реалната вредност на картата...!!!"

И шо е ова богати, сите викаат као копачите се криви за целава ситуација со цените, батка, сигурен сум дека и копачите сакаат да купат карти по старите цени, ам немит.

И сеа?

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Нели ситуацијата со графички карти е глобална, зашто голем број мислат дека цените се надувани само кај нас ?
Револтот на голем број луѓе се сведува на "знам дека друг би дал 20000ден за твојата графичка,ама тој е петарда, ај дај ми ја мене за 10000 пошо тоа е реалната вредност на картата...!!!"

И шо е ова богати, сите викаат као копачите се криви за целава ситуација со цените, батка, сигурен сум дека и копачите сакаат да купат карти по старите цени, ам немит.

И сеа?
Копачите се криви ради тоа шо они ги подржаат овие ретардирани цени. Плаќаат вакви цени и затоа сите шо продаваат ги напумпаа цените. Да не купуваа немаше цените да стојат. Просто ко пасуљ. Дури има по погласите "Откупувам секакви графички" и здрави и расипани, ќе ги оправат малце колку да работе привремено и ќе ја шитне. Знаме дека глобални се вакви цените, ама ако у америка, УК, немачка со една минимална плата може да се купе од најновите нвида или амд карти, кај нас со минимална од 14500 неможеш ни факин 1060ка да купеш која е колку , 4-5 стара! И тоа Така да оправдањето дека цените се напумпани глобално едноставно не држе.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.519
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Копачите се криви ради тоа шо они ги подржаат овие ретардирани цени. Плаќаат вакви цени и затоа сите шо продаваат ги напумпаа цените. Да не купуваа немаше цените да стојат. Просто ко пасуљ. Дури има по погласите "Откупувам секакви графички" и здрави и расипани, ќе ги оправат малце колку да работе привремено и ќе ја шитне. Знаме дека глобални се вакви цените, ама ако у америка, УК, немачка со една минимална плата може да се купе од најновите нвида или амд карти, кај нас со минимална од 14500 неможеш ни факин 1060ка да купеш која е колку , 4-5 стара! И тоа Така да оправдањето дека цените се напумпани глобално едноставно не држе.

Ја од друга стана мислам дека скалперите имаат наголем удел у целава ситуација,
Поголема вина сносат тие отколку било кој друг, Мајнерите бараат карите по разумни цени и ги користат додека скалперите ги купуваат инстант по MSRP цена и потоа ги препродаваат по луди x3 пати повисоки од MSRP.
Како тргнала работава јас не гледам дека до крај на годинава ќе има нормални залихи на графички карти во светот.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
како ја оправаат графиката само малку така привремено?

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Поголема вина сносат тие отколку било кој друг, Мајнерите бараат карите по разумни цени и ги користат додека скалперите ги купуваат инстант по MSRP цена и потоа ги препродаваат по луди x3 пати повисоки од MSRP.
Како тргнала работава јас не гледам дека до крај на годинава ќе има нормални залихи на графички карти во светот.
Мајнерите купуваат по скалперски цени и така дирекно придонесуваат за цените да останат вакви ретардирани. Ако никој не купува одредено време некаков продукт аутоматски ќе му падне цената. Мајнерите се надат дека за кратко ќе ги исплатат парите на графичките и после ќе ќарат нешо, па на крај и од карите за колку и да ги продадат. Стварта е шо и тука докажан и ценети форумџии кои со години продаваат хардвер по пристојни цени сега аутоматски се претворија у скалпери под мотото "побарувачката на пазарот".
како ја оправаат графиката само малку така привремено?
OMG знаев дека некој ќе ги испреврте овие зборови o_O
Поентата е јасна. Не е битно дали расипаните графички се оправаат или не.
Факт е дека има такви огласи откуп на секакви графички и може тај исти денеска да шитне 10 графички шо се на конец живота итд...

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Недостатоко на силикон јас верувам дека е само оправдување, како шо едно време пак ќе кажам имаше најави дека резервите за нафта ќе се исцрпат за 50 години. Ит фирмите и производителите можат да се договараат шо сакат и колку сакат, ако нема кој да ја плате цената "диктирана од побарувачката"
нема да остане висока. Има ли некоја будала сега шо купил карта по овие цени за гејминг? Јас не верувам. Сите за копање ги купуваат. Просто е као пасуљ.

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
А кога ќе ми текне дека ме нападнаа одредени луѓе од форумов за скап процесор и прескапа плоча 1155.

Сега истите продаваат графички со "реална" цена, на оправдување, абе знаеш - ги нема? :D :D

Забавно :)

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Копач може да биде секој и јас и ти и тој што има фарма, значи по твоја дефиниција сите сме криви така? Зошто се криви затоа што сакаат да заработат нешто?
Секој гејмер може да биде и копач истовремено, по сегашниве придобивки во копање за 3-4 месеци си ја исплаќаш графичката дури и тие од по 1000 евра и после зошто ги купуваат по тие цени? Тоа е проста математика, ако има ќар ќе ја купи.
Сега некој гејмер што сака да купи графичка се жали зошто била скапа епа луѓе тоа е пазарот и ситуацијата низ цел свет адаптирајте се, копајте и вие кој ви брани, како никогаш до сега копањето е профитабилно па во слободно време пушти ја да копа и врати си ги парите ...
Со месеци собирав пари за да купам Diamond S540 Stealth на времето и тогаш беа прескапи за наш стандард ама тогаш немаше опција еј види можеш да копаш со неа да си ја повратиш инвестицијата ...
Ние имаме проблем со менталитетот, не гледаме на можности туку оправдувања. И јас сакам сега тесла да возам и да пуштам сајберпанк у кола и да слушам музика со 20 звучника, можам да мрчам цел ден колку е скапa и колку немам пари за тоа но на крај на денот тоа е математиката, да имав можност да копав со теслата да ги вратам парите сега ќе ја земев ...

Грешка си, цените се диктираат од Кина од снабдувачите и од глобалниот пазар и побарувачка а не од домашните ритејлери и дилери, лично имав директен контакт со снабдувач од фабрика од таму во 2018-та се заинтересирав за цел контејнер со XFX 580-ki типот ми бапна цена од 400$ по графичка ... најди ми фабрика во Кина која денес ќе ти продаде тебе графичка по MSRP еве одма ќе се собереме ќе нарачаме цел контејнер.

Инаку мое мислење судејќи по берзата на криптовалути овие цени не се ни пола од тоа колку ќе пораснат, очекувам пикот да биде летоска некаде ...

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Инаку мое мислење судејќи по берзата на криптовалути овие цени не се ни пола од тоа колку ќе пораснат, очекувам пикот да биде летоска некаде ...

Мој совет продај злато, кола или стан ако имаш и инвестирај, на лето ќе си купиш поубави и некоја тесла вишок, јас да имав ич не му се мислев

12 април 2017
1.918
1.259
Мој совет продај злато, кола или стан ако имаш и инвестирај, на лето ќе си купиш поубави и некоја тесла вишок, јас да имав ич не му се мислев
Ако летото не продаеш, зимата ќе имаш за Смарт сигурно :D

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Game theory time. Ако имаше доволно графички на пазар, и немаше shortage од страна на мемории, конзоли и зафатени капацитети, копачите ќе беа најмал проблем, бидејќи многу нагло ќе скокнеше тежината на мреживе, и со тоа профитабилноста ќе се намалеше, така да не ќе беше толку исплатливо да се копа. Но недостатокот на графички на пазар допринесе и овој сегмент - копање, да процвета, со тоа што од никаде нема нов хашрејт од карти да се уклучи и да стабилизира.
Како за споредба, мрежата на етереум, во 2017-2018 скокна 5-10 пати од тоа што беше претходно, и со тоа профитабилноста падна од 20 долари по карта на 2 долари. Во 2021, тежината скокна за дупло, бидејќи нема карти кои можат да ја намалат, а и тие што се уклучени на мрежа се карти што стоеле dormant или биле од гејмери.
Моментално една од новиве карти се исплаќа за 5-6 месеци во просек, да се уклучат 500 000 ртх 3000 графички на мрежа, ќе го зголемат тој период на 10 месеци, или ќе ја преполоват заработувачката. Но бидејќи ги нема да се произведуваат, затоа и старите вредат толку.

MartinPP

hello world
26 јуни 2017
133
122
/root
content_image_6038baabf237b.gif

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ја да ви кажам нешто. Вие не ги продавате графичките, ги изнајмувате. Ќе си ги купите пак истите...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Screenshot_20210312-114218_Samsung Internet.jpg

BaLOn Lollolll

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10

Балон не значи дека ќе пукни по 3 недели, не значи ни дека воопшто ќе пукни ако се реши ситуацијата.
Еве земи го пример балонот за Real estate, колку години му требаа за да експлодира? Горе убо пишаа дека ситуацијата само шо почнува, крајот кога ќе му биди никој не знај

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Па и со графичките балонот стивна. Приметувате дека нема веќе 30 огласи за графички на ден?

И

Избришан член 18474

Гостин
Од визби вадат графички (некопана) ги продаваат по 3х реална цена. Следно очекувам гт 710 да стане најбарана карта...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно